Fullt fokus på FED

Jag förstår vad FED menar när de inte säger att de störs av uppgången i lång räntan då

1, det är marknadens sätt att säga att de tror på bättre tider när de säljer risk (obligationer)

2, den absoluta räntenivån är fortsatt låg, både ur ett absolut perspektiv men även sett till underliggande inflation (realt)

3, de ser inget strukturellt inflationshot som de borde ta hänsyn till i nuläget. Inflationen i år är temporär.

4, deras uppgift är inte att driva börsen i någon viss riktning (för det är mest kapitalägare som verkar vara oroliga för räntan)

5, Konjunktur, tillväxt och börsuppgångar brukar ske synkront med uppgång i räntan.

MEN vi kommer inte från att HASTIGHETEN på ränteuppgången senaste tiden varit ganska spektakulär, och skulle det fortsätta upp mot 2/2,5/3% på kort sikt, så får det implikationer. Inte bara på börsen.

Man undrar, finns det något läge där FEDs störs av långräntans utveckling?

Jag tänker mig den gamla operation Twist, där FED inte ändrade storleken på QE, men väl inriktade sig på vissa löptider, och till och med sålde vissa löptider och köpte andra. För att driva yieldkurvan lite dit man vill….. kan vi få en variant av TWIST på onsdag eller inte.

I förra veckan fortsatte 10-åringen att stiga men Growth hanterade det ganska bra. Den historiska korrelationen mellan Räntan och börsutvecklingen är väldigt slagig. Även den mellan räntan och Value/Growth traden likaså. Det handlar i grunden om att det finns andra faktorer som påverkar, inte bara räntan, och ibland får räntan större genomslag, ibland mindre. Det är ganska svårt på förhand att veta exakt vad det ska bli. Dvs om Google handlas högt så blir en stigande ränta jättenegativt. Men om Google har handlats ner så klarar den stigande räntor bättre. NDX har ju laggat SPX ganska rejält på sistone, så stigande räntor får kanske inte samma genomslag som tidigare.

Jag tror att den här ränteuppgången sjunger på sista versen. Jag tror Growth, men även Value, har potential att gå starkt närmaste månaderna. Men efter den uppgången vi har i ryggen, så gäller det mer än någonsin att man är selektiv. I mars 2020 kunde man köpa ALLT. Så funkar det inte nu.

————-

Nu för en stund sedan kom Svensk kärninflation in på 1,2% mot väntat 1,6 och fg 1,8…. inget inflationshot så långt ögat når. Men Ingves kommer inte sänka räntan för det hjälper inte. Och han kommer tidigast att höja ett halvår efter FED… vi pratar 2024. Nollränta fram tills dess. Svenska korträntor kommer hålla sig kring nollan. Däremot är det andra bullar med långräntorna. Svenska 10åriga statsobligationen har bara i år stigit från c0% till 0,4%. Fortsätter Amerikanska 10-åringen mot 3% så lär Svenska motsvarigheten gå mot 1,5%. Var ska då en svenska 5 åring ligga? 1%? Var ska då en 5årig BOSTADSobligatione ligga? 1,25%????? Vad tror ni händer med lånelöftena då? Vad tror ni händer med bostadspriserna då? På fredag kommer HOX Valueguard…. då fortsätter diskussionen. Men min gissning är att 2022 kommer att bjuda på fallande bostadspriser.

I veckan har vi Empire FED, Philly FED, US Retail samt NAHB….. Tbc

Ha en fin vecka

———–

Tisdag

Empire FED PMI kom in på 17,4 mot väntat 14,5 och fg 12,1. Fullt ös i New York och lirar med en ISM upp mot 60. Vi går med raska steg mot ett Glada 1920-talet – Wikipedia

Nasdaq, NDX, gjorde en snygg ABC i sin första rörelse. Frågan är om vi fortfarande är inne i tvåan eller inte. Eftersom vi retracerat 50% av ettan skulle man kunna argumentera för att även tvåan är klar. Svårt att säga, vi får se hur marknaden tar till sig av FED imorgon. Så länge som 12,700 håller finns det anledning att vara optimist, och att vi kan nå både gap 13,300 (motstånd i ettans B) samt 13,550 (gap) samt 13,900 (ATH) senare i vår. Ska SPX dessutom nå 4,500 senare i år, så lär det trigga ännu högre nivåer.

Men först ut har vi FED. Marknaden är inställd på att FED ligger kvar med sin politik som den är… och snarare justerar upp sina prognoser över tillväxt, och slår an en ännu mer positiv ton för framtiden. Marknaden tycker ju inte att det är negativt med goda framtidsutsikter, men de störs av att FED inte ser bieffekterna som nåt problem. Förväntansbilden på FED är alltså lågt ställd inför imorgon. Skulle de överraska, så kan det trigga ett rally. Dock högst oklart hur de ska kunna överraska.

Vad är det i grunden som stör marknaden? Räntan brukar ju stiga med positiva utsikter. Det hindrar ju inte börsen från att stiga. Räntan har ju för fasen stigit från 0,6% förra sommaren till 1,6% utan att det har varit nåt problem för börsen!!!!!

Njae, det är lite annorlunda.

Förra året handlades SPX på c3,300 och baserat på vinstprognosen för i år, dvs 180 dollar, så blir det ett PE tal på 18,3. eller Earningsyield på 5,5%. Att då räntan står i 0,6% och går till 1,6% idag, innebär att aktieriskpremien går från 4,9% (5,5-0,6) till 3,9% (5,5-1,6). Alltså från superattraktivt till attraktivt. På samma sätt kan man titta på realräntan och konstatera att den då var 0,6 minus inflation på c1,5% =-0,9. Dvs obligationer var extremt oattraktiva, och det är inget problem att räntan stiger med 1%, för det innebär bara att realräntan går från -0,9 till 0%. Dvs från oattraktivt till oattraktivt.

Men nu är det andra bullar. SPX står i 3,970 vilket innebär PE22 dvs earningsyield 4,5% och där räntan står i 1,6%, dvs aktieriskpremie 2,9%. Det är inte lika självklart som innan. Dvs om börsen ska ralla vidare och 10åringen stiga vidare, så är det från andra nivåer än innan. Samma sak kan sägas om realräntans inverkan på bonds. Nu ligger den på cirka noll. Funkar TINA effekten lika effektivt om 10-åringen drar 1% härifrån vilket innebär att realräntan stiger till c1% givet ett underliggande inflationstryck på 1,5%.

Vissa hävdar att den temporära inflation som vi ser i år gör obligationerna ännu mindre attraktiva, och kommer driva på säljtrycket ytterligare, och pressa upp 10åingen på kort sikt. Frågan är då vad som händer med börsen? Kommer diskonteringsräntan göra att börsen inte orkar vidare. Eller kommer likviden från obligationsförsäljningen hamna hos aktiemarknaden istället och driva vidare kurserna? Jag tror inte man ska blanda ihop sakerna. Man säljer bonds om de på stand-alone basis ser oattraktiva ut. Sen stoppar man in pengarna på ett likvidkonto. Sen om Cash ser oattraktivt ut relativt aktier, då köper man aktier, vilket i stort baseras på de framtida förväntningarna (vinster) relativt diskonteringsräntan.

Är aktier attraktivt relativt cash? Tja, vid PE22 och 10 åringen på 1,6% så är aktieriskpremien på 2,9%. Det är inte så pjåkigt i dagens miljö, och det borde i ett positivt börssentiment kunna pressa upp SPX mot 4,500. MEN, a big MEN, det bygger på att FED ingjuter visst förtroende i marknaden att diskonteringsfaktorn inte sabbar festen. För drar 10åringen hastigt vidare från 1,6 till 2,6 då uteblir caset till stor del.

Men frågar ni mig är det inte så självklart att den ska göra det. Att dra från 1,6 till 2,6 är inte samma sak som från 0,6 till 1,6. Från 0,6 till 1,6 innebar att realräntan gick från negativ till noll vilket är en jävla SJÄLVKLARHET med hänsyn till att vi gick från recessionsläge till stark konja. Men att gå till 2,6% innebär att realränte mässigt gå från 0 till 1%. Det är en annan femma. Jag tror också på 3% 10-årsränta i framtiden…. men närmaste kvartalen är jag inte ALLS lika säker på att räntan ska ralla vidare som många andra tycks tro, och gör den inte det, ja då kan en aktieriskpremie på 2,9% locka börserna att stiga vidare.

FED får visa vägen helt enkelt!

————-

Onsdag

Jag vet inte vad FED säger ikväll, eller hur marknaden tar emot det. Men jag vet att förväntningarna är att det inte ska hända så mycket, så man kan ju undra hur besvikna de kan göra marknaden egentligen. Det hade nästan varit värre om man väntade sig en massa åtgärder.

NAHB kom igår in på 82 mot väntat 83 och fg 84. Den har uppenbarligen toppat ur, vilket inte är så konstigt då bostadsobligationerna har börjat röra på sig uppåt. Dock är det en fortsatt mycket gynnsam nivå. Jag väntar mig att räntorna successivt rör sig uppåt framöver, och med dem kommer ökad press på NAHB. Således har fastighetssektorn och priserna toppat för den här gången i USA. Det dröjer innan det ser dåligt ut. Bara konstatera att det blir inte bättre än så här…. Sverige uppvisar samma tendenser fast med fördröjning. HOX på fredag!

Retail kom in på 6,3% YoY vilket var sämre än väntat. Samtidigt skrev man upp förra månaden från 7,4 till 9,5. Så det är en fortsatt stark nivå…. 9 miljoner post corona arbetslösa och högre sparkvot spelar ingen roll. En stor del av Stimulans checkarna används till att klicka hem varor på Amazon. Till sommaren lär man vilja sitta på restaurang och dricka öl. Då kommer också sysselsättningen tillbaka till servicenäringen. Det behövs.

Lugnet före stormen. Jag ser motstånd på NDX på 13,300 och stöd kring 12,700… tbc

 

————–

Det var inte mycket nytt FED kom med igår. Konjunkturen förväntas bli superbra – inget nytt. Inflationen förväntas stiga men det är inget problem. Den typen av inflation vi får nu är snarare negativt för tillväxt och därmed ett hot mot den långsiktigt strukturella inflationen om företag drar ner på anställningar som följd av pressade marginaler, givet att de inte kan höja priserna. Detta är inget nytt. Och de lovade att de inte kommer röra rådande policy förrän tidigast 2023. Inget nytt heller.

Vad många kanske hade hoppats på var att man hade adresserat potentiella problem med stigande långräntor. Dels för att långräntorna har en inverkan på marknadsräntor, tänk bostadsobligationer, och därmed ökar räntekostnaden för hushåll, som slår mot tillväxt. Dels för att långräntor slår mot värderingar av finansiella tillgångar, som om de sjunker slår mot Confidence, vilket kan påverka sparkvoten från att repa sig, vilket till slut påverkar tillväxt negativt. Men där fick vi inget.

Marknaden tog FED mötet med ro och stängde positivt. Men 10yrs tog ett hopp upp idag mot 1,75% varpå NDX terminerna har börjat fladdra.

Jag kopierar in vad jag skrev till en av läsarna idag..

”Spontant kan man tänka att FED gjorde inget för att bromsa utvecklingen av 10yrs och därför kommer den fortsätta upp, och därmed borde NDX gå som bäst inline m SPX, eller kanske sämre. Jag är positiv till aktier generellt och target på 4,500 på SPX är intakt. Stiger SPX så kommer inte NDX sjunka. Men den relativt traden kan diffa mycket. Dvs om SPX går 13% så kan NDX gå 20% eller 5%, och vissa aktier såklart mer kring detta. Och allt detta beror på räntan. Klättrar 10åringen vidare så går NDX 5%…. står den stilla kan NDX dra 20%.

Det är inte självklart att us10yrs ska fortsätta upp. Uppgången från 0,7 till 1,7 var logisk med tanke på konjunktur och inflation. Vem vill sitta på ett räntepapper som ger 0,7 varje år i 10 år när inflationen är 1,5%? Samtidigt som konjunkturen ser bra ut! INGEN.

Från 1,7 till 2,7 är inte samma sak…. redan vid 1,7 så kommer en investerare av obligationen vara kompenserad för kärninflationen kommande 10 åren, och därmed borde den vara rätt attraktiv, relativt när den stod i 0,7%…. vilket i sig borde locka till sig köpare allt annat lika, och potentiellt hålla tillbaka fortsatt uppgång av räntan.

Å andra sidan så borde aktier vara att föredra så länge som konjunktur utsikterna är goda, vilket ger ett latent säljtryck åt 10åringen, vilket kan få den att stiga vidare.

Så det är två stora krafter i görningen och det är inte helt lätt att säga vad det blir.

Så my take är, aktier is the shit, men huruvida GROWTH är vinnaren eller inte beror på räntan, och den är svårbedömd just nu,

Hade varit en annan femma om FED adresserat problemet och öppnat dörren för en operation twist eller liknande. Då hade pendeln svängt till NDX/Growth fördel direkt.

Här och nu bevakar jag NDX nivåer 12,700 på nedsidan och 13,300 på ovansidan. Brott på endera kan vara marknadens sätt att säga att de tror på stabila räntor härifrån, alternativt fortsatt stigande. På samma bog är det viktigt att hålla koll på Dollarn, Fortsätter den mot 1,17 euro så lär Value vara att föredra. Går den mot 1,215 så kommer Growth att få en renässans.

För er som följer Sthlm och vill se nya ATH så vill ni att räntan fortsätter och dollarn går mot 1,17…. gör den inte det, så vill ni ta hem vinsten i OMX och satsa på nåt annat! OMX och SPX har en koppling. Inte NDX.

Philly FED kom precis in på 51,8 mot väntat 23,0 och fg 23,1. Högsta siffran någonsin uppmätt. Sinnesjukt stark….. roaring 20´s here we come…. Att man ska ha cycliskt råder det ingen tvekan om. Men innebär det stigande räntor kommer marknaden prioritera Value framför Growth.

—————–

Fredag

Hox Valueguard kom precis med svenska bostadspris data som helt väntat var urstarka.

Som ni ser börjar de dra isär. Stigande räntor i vår omvärld och hopp om bättre konjunktur gör avtryck. Om man tittar på grafen ovan så tycker jag att situationen påminner om 2017 en hel del. Dvs vi kan förvänta oss fortsatt starka priser närmaste halvåret, men sen är det tveksamt. Hösten kommer att bli en utmaning då priserna kommer gå en match där bostadsoblisen är i ena ringhörnan och stark konjunktur i andra. Jag håller på den förstnämnda. Fortsätter den Amerikanska 10 åringen upp mot 3% och det sätter sin prägel på omvärlden så borde den svenska bostadsoblisen gå mot +0,5%. Där var den senast us10yrs låg på 3%. Händer detta så borde svenska bostadspriser i princip radera hela den uppgången vi sett senaste året. Titta på grafen så ser ni vad jag menar. Visst kan det börja fladdra redan i höst, men detta är framförallt ett case för 2024. Fortsatt stigande bostadspriser härifrån är inte att vänta. Lånelöftena borde ge utrymme för detta.

—–

Snart helg,

Jag har tittat på en handfull cykliska bolag (men ändå Value bolag) som gått bra på sistone, Jag tänker mig att vinsten (Ebitda) kan bli 10% högre än 2019 års vinst i år, och sen tittar jag på Ev/Ebitda multipeln och konstaterar att de flesta handlas peak value jämfört med tidigare i år. Jag tror mig har kommit till en SLUTSATS:

Nämligen: Jag tror vi sjunger på sista versen när det kommer till Value-traden. Jag tror även när det kommer till långräntorna, ex US10yrs, så kommer den på lite sikt stiga mot 2,5/3%. Men närmaste tiden kommer den toppa ur, om den inte redan gjort det, och konsolidera kring de här nivåerna. Om detta nu blir verklighet så är det dags för renässans av Growth, och vi i det korta perspektivet ska dra 7-10%.

Denna hatt kanske jag får äta upp, men det är dags för fullvärderade VALUE att rotera tillbaks in i Growth igen… uppbackat av en avtagande oro för räntan.

Sug på den!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Fullt fokus på FED

  1. P Bateman skriver:

    Tack för uppdateringen!

    Jag har dock en tro på att inflationen kommer stiga snabbare än vad man nu kan tro..svårt att underbygga detta eftersom löner lär ju inte stiga så snabbt men tror råvarupriser kommer stiga av olika orsaker bland annat att det varit så kraftigt blankat senaste 10 åren om man kollar på graferna…vi har haft fallande trend i råvarupriser länge nu, tror det är dags för en vänding, tror dock inte de höjer räntan utan vi kommer få tvingas leva med högre priser bara. Kan de bli så? Att de tillåter högre inflation under en längre period? Det tror jag iaf!

    • GaStan skriver:

      det tror inte jag för en sekund… visst, i år har vi lite inflation till följd av baseffekt, råvaror, komponentbrist och flasthalsar, men den är temporär.

      Den underliggande infationen är typ död. Inte bara pga lönerna. Gå till vilket företag som helst och fråga om deras pricing power…. 9 av 10 kommer svara ”NO pricing poser what so ever”. Man försöker sälja så mycket som möjligt för att skrapa ihop Bruttovinster som ska täcka de fasta kostnaderna, och sen bli lite vinst över. Att man ska göra det prishöjar vägen skulle jag säga är 0 sannolikhet… åtminstone närmaste 18 månaderna.

      Beviset är också att företagen har inte kännt någon pricing power sedan 2007…. 14 år sedan. Under 2017/1018 höjde man lite… för att lönerna började röra på sig.

      • P Bateman skriver:

        Men om de inte kan höja priserna måste detta vara negativt för börsen?

        Om de är sådan konkurrens att det inte kan höja priserna låter inte bra för börsen

        bcomtr har varit i fallande trend ny i typ 20 år, ser det inte ut som de håller på att vända?

      • GaStan skriver:

        Både ja och nej…

        Om konj/efterfrågan är svag så leder det till marginalförsämring och minskad vinst… vilket är dåligt för börsen…

        Men om konj/efterfrågan är stark, så säljer man mer i volym, och eftersom intäkter är volymXpris så ökar dem, och därmed ökar vinsten. Det finns risk att rörelsevinstmarginalen SJUNKER, fast rörelsevinsten ökar. Detta är bra för börsen.

        Dvs innan sålde du en vara för 10kr och tjänade 5kr… 5kr var råvarukostnad. 50% marginal. 5kr vinst. Nu har råvarukostnaden ökat till 7kr. Men istället för att höja till 12kr för att tjäna samma, så säljer man två stycken a 10kr och tjänar 6kr. Högre vinst ån tidigare men bara 30% marginal.

        GROVT FÖRENKLAT SÅKLART

      • P Bateman skriver:

        Okej förstår hur du menar.
        Men i din prognos räknar du med högre vinst 2021 än vi hade 2019 innan pandemin?

        För kurserna är betydligt högre nu än 2019…eller pratar vi om att p/e talen ska vara högre detta år pga av lägre räntor?

      • GaStan skriver:

        Yes, Vinst för SPX

        2019: 165usd
        2020: estimat 140usd
        2021: estimat 180usd
        2022: estimat 200usd

        så mellan hösten 19 och toppen FEb20 så låg 10åringen på c 1,8%. SPX i snitt 3,200. Man hoppades på ett starkt 2020 eftersom handelskriget gick mot sitt slut och presidentvals år brukar vara bra… så 180usd i vinstestimat. Så ca PE 3200/180=17,8 ger earningsyield 5,6%…. minus 10yrs ger aktieriskpremie på 3,8%. Mer attraktivt än idag på innevarande års prognos… MEN ganska inline om vi istället tar 2022 års estimat i beräknande. Så detta kan mycket väl fortsätta en bit till.

        Mitt base case är fortsatt att SPX ska till c 4,500 och räntorna fortsätter upp en bit till… men att vi där får ännu ett läge där man bör ta ner risken väsentligt i portföljen.

      • P Bateman skriver:

        Okej tack, det intressanta nu är då om det blir 180 usd i vinst eller inte. Spontant känner jag att det känns svårt att vi ska ha samma vinster som 2019 redan i år, men går på känsla och inte så mycket djupare analys när jag säger så…

        Kan man följa detta på något smidigt sätt eller kommer siffrorna i efterhand?

        Hoppas jag inte ställer för dumma frågor, tack för bloggen!

      • GaStan skriver:

        jag har utgått från underliggande köpkraft, och ser man till samlade inkomster+stimulanser+normaliserad sparkvot+räntekostnader så finns det underlag för att tillväxten inte bara ska bli inline med BNP 2019 utan även en bit över, och härleder man detta till företagens försäljning, och sedan till vinster, så är 180usd högst rimligt.

        Den stora ”IF” som kan slå fel är att sparkvoten inte normaliseras, vilket skulle kunna bli fallet om landet inte häver restriktioner och återgår till det ”normala”. Detta ser jag inte som särskilt troligt då vi redan i nuläget ser vi en stark efterfrågan TROTS att landet inte är ”normaliserat”

  2. Farbror Barbro skriver:

    Hur mycket klokare blev man på gårdagens besked? Bekräftelse av låga styrräntor långt ut, 10-åringen satte sig, tillväxt repade sig osv, allt enligt skolboken. Bara för att se 10-åringen bryta upp till nya toppar idag. Vad är din syn på N100 härifrån?

    • GaStan skriver:

      nej det var inte mycket nytt…. kommer uppdatera min syn på saken senare idag i bloggen. Men spontant tror jag SPX fortsätter sin resa mot 4,500. Om NDX out- el underperoformar beror på om 10yrs fortsätter upp.

      Spontant så kan man ju tänka att FED gjorde inget för att bromsa utvecklingen av 10yrs och därför kommer den fortsätta, och därmed borde NDX gå som bäst inline m SPX, eller kanske sämre. DOCK inte falla när SPX stiger…. men samtidigt är det inte självklart att us10yrs ska fortsätta upp. Uppgången från 0,7 till 1,7 var logisk med tanke på konjunktur och inflation. Från 1,7 till 2,7 är inte samma sak…. redan vid 1,7 så kommer en investerare av den obligaitonen vara kompenserad för kärninflationen kommande 10 åren, och därmed borde den vara rätt attraktiv, relativt när den stod i 0,7%…. vilket i sig borde locka till sig köpare allt annat lika, och potentiellt hålla tillbaka fortsatt uppgång. Å andra sidan så borde aktier vara att föredra så länge som konjunktur utsikterna är goda, vilket ger ett latent säljtryck åt 10åringen, vilket kan få den att stiga vidare.

      Så my take är, aktier is the shit, men huruvida GROWTH är vinnaren eller inte beror på räntan, och den är svårbedömd just nu,

      Hade varit en annan femma om FED adresserat problemet och öppnat dörren för en operation twist. Då hade pendeln svängt till NDX/Growth fördel direkt.

      • Östergren skriver:

        God morgon Jonas. Hur ser du på att Europa generellt inte har täckning i sina obligationer för att täcka inflationen? Som du säger är ju rörelsen i US logisk gällande 10Y men det känns långt borta att Europa ska nå dit av diverse olika skäl.

      • GaStan skriver:

        Europa skiljer sig på en rad punkter mot USA, svagare tillväxt, svagare jobbskapande, otajtare arbetsmarknad, långt kvar till lönetryck, och ännu svagare strukturellt inflationstryck…. så ECB kommer ligga kvar med sin policy ännu längre än FED… och därmed saknas helt förutsättningarna för långa statspapper att röra sig som i USA.

        Med det finns en koppling. Den Tyska 10-åringen har gått från -0,6 till -0,3 under samma period som US 10yrs gått från +0,5 till +1,7%. Så min tanke är om US 10yrs klättrar vidare mot 3% så kommer Tysken gå mot minst 0%… troligtvis +0,5%. Där låg den sist USA låg på 3%. Så visst finns det en koppling, men mer än så lär det inte bli. Europa har strukturella problem som inte USA har på samma sätt.

  3. Mikael Lindberg skriver:

    Hej,
    Vill bara börja med att säga att jag uppskattar din blogg väldigt mycket.
    Hur ser du på alla stimulanser, kommer förtroendet för valutasystemet (Fiat)haverera tids nog?

    Hur ser du på sek närmsta halvåret? Kommer den stärkas? Ska föra över en större summa euro till sek.

    /Mikael

    • GaStan skriver:

      Tusen tack, och vad kul att du läser.

      Nej Fiat systemet kommer inte falla på många år, men på extremt lång sikt kan det segla in svarta svanar som i kombination såklart kan få det i gungning.

      Jag brukar tänka så här: Fiat systemet verkar vara stabilt i länder med en fungerande hyfsat produktiv ekonomi. Om ett land som ex Jemen eller Albanien skulle börja trycka en massa pengar och köra antingen QE, extrema budgetunderskott, negativ handelsbalans och leva som kungar på lånade medel, så skulle inget fungera. Valutan skulle krascha och ingen skulle vilja köpa deras valuta och betala med utländsk, och därmed skulle festen utebli. Så i grunden är det kanske inte fel på Fiat systemet eller skuldsättning, utan det bygger på konkurrenskraft och produktivitet i underliggande ekonomi…. och vi kommer inte från att många av världens största företag är amerikanska. Apple säljer ju för mer än många små länder exporterar totalt. För detta får Apple betalt i andra valutor och kan därmed sälja dem i utbyte mot dollarn. Jemen har inga euro att sälja. Bara sin egen valuta. Så länge som ett land har ett konkurrenskraftigt näringsliv så inbillar jag mig att valutan håller, och då håller även Fiat systemet. Största hotet mot usa på säg 50 år är nog inte Fiat och skulder. Det är om de kan vara konkurrenskraftiga relativt Kina. När de inte kan det sp kapsejar det, och då är det ett problem med skulderna. Men det är inte skulderna i sig som är problemet.

      Vad gäller kronan så är den förmodligen ganska rätt värderad. Stark konjunktur brukar försvaga dollarn. Stark konjunktur brukar också stärka kronan. Så är det nån riktning så är det att den borde bli starkare. Å andra sidan är det många som tror att den kan bli lite svagare här framåt vårkanten av lite olika skäl. Främst när utlänningar som äger svenska aktier får utdelningar som de vill växla hem till egen valuta.

  4. TomasK skriver:

    Såg precis att bostadspriserna fortsatte upp i snabb takt i februari! Nu ligger vi nästan på 17% uppgång från februari förra året i Stockholm på villor, bara att ge upp för oss som letar just nu och vänta på en svagare marknad någon gång i framtiden…

  5. peter skriver:

    5-åriga bostadsobligationen har börjat röra sig uppåt en del sista tiden… tillfälligt eller är det början på en längre trend?

      • JPMK skriver:

        Diagrammet för bostadspriserna och obligationräntan går ju tillbaka till 2008. Var det lika hög korrelation innan dess? Läste att Valueguard bara har data tillbaka till 2005, men det kanske finns nån annan data att tillgå.

        Det jag funderar på är om den höga korrelationen mellan bostadsprisernas utveckling och räntan på bostadsobligationer är något som uppstått runt 2008 efter finanskrisen och all QE t.ex., eller om det ”alltid” har sett ut så?

      • GaStan skriver:

        Jodå, bostadspriserna har alltid styrs av köparnas förmåga att kunna betala, vilket beror på hur stora lån bankerna beviljar. Detta styrs av lånelöftena, och de två avgörande faktorerna där är inkomst och kalkylräntan, och kalkylräntan styrs indirekt av bankens upplåningskostnad, dvs bostadsobligationen.

        Vad som gör sambandet mer diffust innan 2008 är att räntenivåerna på den tiden var högre. Mellan år 2000 och 2008 så pendlade 5yrs bostadsoblisen mellan 3 och 6%. Detta samtidigt som 5 åriga statsobligationen pendlade mellan 2,5 och 5,5%. Historiskt har spreaden oftast legat kring 0,5%.

        Men priserna svängde inte lika mycket. Detta handlar till stor del om att svänger räntan från 5 till 4% så ger det inte så stort genomslag i lånelöftet eftersom det inte är en så stor rörelse. Skillnaden mellan 2 till 1% är mycket större.

        Den stora grejen har varit när Bostadsoblisen gick 2008 från pre Lehman nästan 6% till 0% idag.

        Men om du tittar på grafen så har priserna varit ganska stabila sedan mars 2016, dvs i snart 5 år. Tittar man på den 5yrs svenska statsobligationen ELLER bostadsobligationen för den delen så bottnade typ mars 2016, och egentligen konsoliderat kring en låg nivå under samma period. Precis som priserna.

        Under de här 5 åren har inkomsterna lyft med 2,5% om året vilket med ränta på ränta effekt borde bli c15%. Detta påverkar också lånelöftena, men vi har inte riktigt sett den effekten.

        My take är ändå att den svenska 5 åringen som idag handlar kring 0% tids nog kan röra sig mot 0,5%. Typ ungefär samtidigt som US10yrs går mot 3%. I det läget borde bostadsoblisen gå mot minst 0,5%…. men även 1% hade inte varit orimligt. Då är nersidan på bostadsmarknaden på c15%. Ganska rejält alltså. Detta är inget case under 2021, men kanske 2022/2023. Svråt att säga.

        Många vrider på sig, men kan verkligen priserna gå så svagt när vi har svag konjunktur. Till alla dem svarar jag retoriskt ”kan verkligen priserna gå så starkt under ett recessionsår som 2020”????

        Priserna är inget annat än vad marginal köparna kan lägga fram på bordet, och det är ytterst storleken på banklånet som styr detta. Lånelöftet alltså, kalkylräntan alltså.

        Eget Kapital från såld bostads är också viktigt… men det regleras av köparen i den affären, som alltså styrs av sitt lånelöfte.

        Inkomsterna är också viktigt. Men de stor ju i princip stilla, så ingen swingfaktor där. Allt står till bostadsoblisen, och den styrs av 5 åriga statspappret, som är en funktion av del Riksbankens styrränta, och dels vår 10 åring. De här bägge styrs i sin tur av långräntorna i vår omvärld, och naturligtvis konjunkturläget i Sverige.

        Det paradoxala är att bostadspriserna i Sverige mår bra av svag konjunktur då centralbankerna kör nollränta, och långräntorna faller. Det är mumma…. Sen får det såklart inte bli massarbetslöshet och tokrecession, för då krymper inkomsterna och bankerna blir obenägna att låna ut. Så det är en balans…. vi vill inte djup reession, men inte heller spirande högkonja. Utan något där i mellan. ”Lagom” mår Sverige, i vanlig ordning bäst av.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.