Höstens Roadmap

I veckan har vi Prel PMIs, Hox Valueguards svenska bostadspriser och Jackson Hole. Tidigare tänkte många att Jackson kunde bjuda på en hökig föreställning men det har kommit lite på skam med tanke på Delta. Därmed inte sagt att jag tror att Delta är nåt hot…för det tror jag inte!

Jag tror att eftersom tapering oron skjuts på framtiden, så kan vi få bra börs framöver. Jag tänker mig SPX 4600ish/NDX 15,800ish. Topp i september.

Detta är också toppen i våg 3 för SPX.

Sen väntar korrektion och botten i Q4. Våg 4.

Jag tror SPX kan tappa 10-15%. NDX 15-20%.

Anledningen att NDX tappar mer är 1, recent outperformance 2, rekylen triggas av tapering som är negativt för Growth faktorn.

Korrektionen i stort triggas av tapering news i kombination med en stark börsutveckling och värderingar som kräver låga räntor. Ett skrämselskott efter en tids bra börs helt enkelt.

Efter botten inleder SPX sin sista 5e våg upp, som infaller under första halvåret nästa år. Därmed är hela post C19 rörelsen avslutad. Jag tror toppen kan infalla i mars nästa år, lite innan Q1orna rullar in. De kommer vara svårslagna baseffekts mässigt. Q3 och Q4orna för i år däremot lär bli bra och kan hålla 5e vågen uppgången under vingarna. Alltså efter Våg 4 rekylen är avklarad!

Även om jag inte tror att konsensus 220 dollar i vinst för SPX kommer hålla under nästa år, så kan det dröja innan den börjar revideras ner, och under tiden så är det den marknaden kalkylerar efter.

Anledningen att jag tror på våg 5 och ny ATH för SPX är att 1, börserna tidigare orkade stiga under tapering 2, och alla andra hausse faktorer som jag nämnt många gånger tidigare

Jag tror att i denna 5e våg ska 10-åringen gå till c2%, Vix mot 12ish samt dollarn försvagas rejält.

I denna rörelse kommer SPX gå bättre än NDX tack vare tapering och stigande räntor. Men båda går upp. Det är bara NDX som går upp och gör dubbeltopp vid sin gamla ATH. SPX gör en ny ATH.

Jag tänker mig att NDX går mot sin gamla topp, dvs den som vi ska sätta nu i september. Om NDX i Q4 tappar 15%, så lär denna uppgång bli c20% och SPX 30%. SPX sätter ny ATH i denna uppgång alltså. Om NDX tappat 20% i Q4 så kan uppgången bli 25%. För SPX 35%.

Det kan med andra ord finnas mycket att tjäna på att köpa SPX och lookalikes under korrektionen i Q4 på 6-9 månaders sikt.

I det korta perspektivet finns uppsida, men risk/reward är svag. Kanske gör man klokt att sänka risken i portföljen, frigöra lite cash. Så man sen kan köpa billigt under Q4. Det är en smaksak. Det finns säkert dem som sitter kvar och rider genom rekylen så länge som det känns hyggligt säkert att vi står högre längre fram. Det är en risk att ligga i marknaden, men för många innebär det en risk att stå utanför också! Tajming är svårt, tumregeln att 90% av en årsrörelse händer under 10% av tiden stämmer hyggligt.

JAg ska ge er ett räkneexempel på vad jag menar.

SPX stiger nu i 3e vågen till 4,600. Därefter korrigerar den i 4e vågen med 15% till 4,600*0,85=3,910. Därefter stiger den i 5e vågen med 35% (eftersom NDX går 25% då den vill upp till sin gamla topp efter att ha tappat 20%) till 3,910 * 1,35 = 5,278.

Går det att räkna hem 5,278 nästa vår?

Säg att marknaden fortfarande tror på 220 dollar i vinst, som är dagens konsensus vinst för nästa år. Då ligger PE talet på 5,278 / 220 =24X. Earnings Yield 1/24=4,2%. Säg att 10-åringen letat sig tillbaka till sin gamla topp från i år på 1,7% så får du en aktieriskpremie på 2,5%. Där har det vänt förr!!!

Sen börjar marknaden inse att 220 dollar i vinst kanske inte håller, samtidigt som 10-åringen fortsätter upp mot 2%+….. och du har en finfin coctail för en riktigt Fib38/50% sättning efter topp….

Detta är alltså bara en karta… och det gäller att vara flexibel, allt kan hända och gör gärna det. Men detta är känslan just nu.

I det korta så vill jag helst inte att SPX stänger under 4400…

Efter en 5e vågs topp i Mars 2022, så tänker jag mig en korrektion i storleksordningen 38%/50% av hela C19 rörelsen som alltså inleddes i Mars 2020. Alltså två års uppgång, och sen större sättning. Denna stora sättning bygger egentligen på att FED eventuellt tvingas att höja i april 2023 som ett resultat av Core PCE på 2%+, som i sin tur bygger på att löner stiger till 3,5% under 2022, som i sin tur bygger på att arbetsmarknaden är tajt redan i början av nästa år. Om vi tänker att FED höjer i april, juni, september samt december 2023 med 25 punkter per gång så har vi en styrränta på 1% i slutet av 2023. Då kommer en 2-åring bond ligga på 1,5%, en 5-åring 2% samt en 10-åring 2,5-3%. Det ger en blended cost på 2,25%. Detta är ca 2% högre än när den var som lägst under Pandemin 2020. 2% kan tyckas vara lite, men eftersom hushållens skulder, samt staternas skulder är så mycket större än underliggande inkomster, så har denna ”lilla” ränteuppgång en squezze out effeckt på inkomster på 8-10%. Detta räcker för att vi ska drutta in i någon typ av recession under 2024. Vad vi då kommer kunna konstatera är att börserna toppade i mars 2022, för att sen två år senare i mars 2024 befinna oss i en recessions miljö. Det är lätt att dra parallellen till sommaren 2007 när SPX toppade ur, för att vi sen under sommaren 2009 befann oss i recession. Som ni fattar är det en del kaffesump och spekulation här…. det är sambanden som är intressanta.

Ha en fin vecka!!!

———————–

Mfg Flash PMI kom precis från Europa in på 61,5 mot väntat 62,0 och fg 62,8. Tyska motsvarigheten kom in på 62,7 mot väntat 65,0 och fg 65,9. En snudd softare men på en fortsatt stark nivå. Temat att Q2 var peak quarter, fast 2H21 blir riktigt bra lever vidare. Service PMI var starkare, men den laggar i vanlig ordning så den lär följa samma mönster på nån månads sikt.

I eftermiddag kommer Flash fr USA

Mfg Flash PMI kom precis in på 61,2 mot väntat 62,8 och fg 63,4. Sämre fast fortsatt mycket hög nivå. Klart högre än både Empire och Philly indikerar. ISM kommer bli intressant!

Service Flash PMI kom in på 55,2 mot väntat 59,4 och fg 59,9. En riktigt jävla sättning, som sätter fingret på svaga consumer confidence siffran, samt den lite halv svaga detaljhandelssiffran. Checkarna har tagit slut, Delta spökar…. och konsumenterna börjar bli oroliga. Det är i servicenäringen bulken av jobb skapas. Vad hände med jobb skapandet i augusti. Det vet vi först nästa fredag. Men givet datan, givet Delta, givet osäkerheten kring jobben…. så är det alltså inte troligt att FED ställer till det på fredag i Jackson. Inte heller på mötet den 22 september kan vi vara säkra på att det händer nåt. Jag är alltså inne på att FED vill se var Delta tar vägen, få jobbsiffran 1 oktober…… och sen annonsera tapering vid mötet den 3 november. Få ytterligare en jobbsiffra den 5e november samt 3 december, och sen slutligen fastställa tapering vid mötet den 15e december. Sen sänka med 15mdr i QE, från 120 t 105 per den första januari….. och en köra 15mdr reducering per kvartal. Det är huvudscenariot just nu.

Marknaden är stark, och det är klart en funktion av att tapering inte ligger för dörren…. och SÅKLART, för att marknaden egentligen INTE tror att Delta kommer sabba ekonomin. Mot SPX4,600…. yeahaaaaaa!!!!!

Tidigare låg jag med en Stoploss på NDX 14,500. Jag flyttar nu upp den till 14,800 på stängning.

———————–

Svenska bostadspriser från Valueguard HOX kom idag. De var ner 0,8% i riken jämfört med månaden innan och därmed kan vi krasst konstatera att de toppat ur.

Jag måste också erkänna en sak. Jag har av misstag senaste månaderna råkat ladda ner den 2-åriga bostadsobligationen istället för den 5-åriga. Det har gjort att den guidade grafen för priserna varit felaktig. Nedan är den rätta. Det viktiga är att analysen från tidigare har inte ändrats. Räntorna pekar på en nedsida på c5-7% på Brf priserna i Sthlm, inom 6-12 månader. Tidigare har jag sagt att priserna borde hålla sig STABILA till i början av nästa år. Nu tror jag ISTÄLLET att resan har påbörjats och att bostadspriserna har toppat ur och kommer trenda ner 5-7% kommande 6-12 månader. Det är ju inga jättesvängningar, men tänk i termer av att halva uppgången vi sett under Pandemin kommer utraderas på ett ungefär.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Höstens Roadmap

 1. Patrick Bateman skriver:

  Hur gör du för att räkna ut om börsen eller en aktie är lågt respektive högt värderad?

  Förstår att det är många faktorer som man måste ta in. Men hur ser din grundformel ut?

  • GaStan skriver:

   Det beror på många faktorer och är svårt att ge ett enkelt svar, men rent generellt så tittar jag
   mycket på aktieriskpremien när det kommer till matknaden generellt, och när det kommer till enskilda bolag så är det GARP, dvs man sätter värderingen i relation till väntad vinsttillväxt.

 2. Blomqvist skriver:

  Det vore kul att höra dina tankar kring ett scenario kring lägenhetsköp i Stockholm.
  Dilemmat gäller att 1. Antingen behålla så mycket pengar på börsen som möjligt och därmed ta högre lån vilket skulle innebära en sämre ränta samt amortering 2%, eller 2. Att ta det mesta av det sparade kapitalet och därmed komma ner på 1% amortering och bättre ränta.
  Alt 1 skulle innebära 2-3 hundra tusen kvar på börsen men sämre månadssparande pga dyrare fasta kostnader. Alt 2 innebär att börja från i stort sett 0 men 10-15k i månadssparande.
  Tanken är att inte att bo i lägenheten i mer än kanske 2-3 år.
  Vilket alternativ tror du ger mest kassa efter 2-3 år med tanke på risker på både bostadsmarknad och börs kommande år?

  Tack på förhand

  • GaStan skriver:

   Vad är din horisont på sparpengarna?

   I teorin kan man säga så här, att tror du att du kan skapa högre avkastning på börsen än vad räntan är på ditt bolån så bör du satsa på börsen…

   Men i praktiken är det inte så enkelt, då det inte alls är en omöjlighet att under din sparhorisont så sätter sig börsen med 50% under ett år, och sen tar det ytterligare 2-3 år att ta igen det fallet…. så helt plötsligt ligger man flat under 4 år. Det spelar ingen roll om horisonten på sparandet är 10år + för då brukar det bli bra i slutändan. Men själva upplevelsen är inte så kul!

   Sen kan man fråga sig hur stor den risken är att detta händer….. då skulle jag säga att den är rätt låg, men den är förmodligen ändå högre än många tror.

   Jag skulle tänka så här, på kort sikt, säg ett år eller så är risken för krasch liten, men å andra sidan är risken för att ändå ligga minus väldigt hög. På lång sikt, såg 5-10 år… så är risken väldigt hög att detta inträffar. Dock EFTER 10 år ligger man sannolikt på plus.

   Men om jag förstått det rätt så i första alternativet betalar du 1,5% ränta + 2% amortering = 3,5% av lånet dras från din inkomst varje månad

   Medan i alternativ 2 är det 1% ränta + 1% amortering = 2% av lånet dras från din lön.

   Jag skulle satsat på Alternativ två och haft betydligt mer av lönen kvar varje månad. Då har du friheten att välja mellan månadssparande i aktier, åka på semester eller amortera ännu mer. Plus att du slipper ångesten i att sitta med i en börskrasch samtidigt som du betalar 3,5% av skulden till banken varje månad…..

   Skicka in pengarna i EK….och månadssparat in i aktieportföljen…. så hade jag gjort!

 3. Fredde skriver:

  Powell är en duva. Punkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.