Jackson riskpremien är bakom oss

Säga vad man vill om Powell, men han är bra på att ta bort marknadsoro. För det var inget nytt han kom med. Han sa att deras intentioner är att påbörja tapering i år, men att de just nu inte har särskilt bråttom utan vill avvakta och se hur Delta och jobben utvecklas. Vissa hävdar att det funnits många aktörer i marknaden som befarat att FED skulle bortse från detta och slå an en hökigare ton i fredags, och när man nu inte gjorde det, så blev marknadsreaktionen positiv. Det tror jag inte ett dugg på. Jag tror så här. ALLA väntar sig tapering under nästa år, men ALLA förstår att tack vare Delta (C19 har överraskat förr) så går man försiktigt fram. MEN Jackson var en ”osäkerhetsfaktor” och som sådan prisas det alltid in, och NÄR det är över så släpper den, och då stiger marknaden. Dvs vi kan analysera vad han sa fram och tillbaka, men den stora grejen är att eventet nu är bakom oss. Uncertainty discount är GONE.

Nu tittar vi framåt igen… och på fredag har vi jobbdata från USA. Kommer den in högt ökar risken att FED slår fast tapering på mötet den 22 september. Men sannolikt kommer FED att avvakta en jobbsiffra till, den 1 oktober, för att sen annonsera tapering den 3 november. Då har man också två månader på sig att följa utvecklingen av Delta.

Sen vill jag bara påminna alla att tapering är inte något att oroa sig för. Det innebär att FED köper mindre och mindre NYA obligationer. Men eftersom budgetunderskottet kommer vara mindre under nästa år så kommer det säljas färre nya bonds. Alltså uteblir trycket på privata sektorn att köpa bonds. FED kommer fortsätta att köpa bonds i takt med att gamla förfaller. Det är först när man inleder QT (motsatsen till QE) och slutar rulla över bonds som förfaller som man sätter press på privata sektorn. Senast FED gjorde den här överningen var under 2013/2014. Dvs under 2013 annonserade man tapering, som man sedan inledde under 2014. Under 2013 steg den 10-åriga bonden hastigt mot 3%. För att sen under 2014 falla tillbaka till 1,7%. Under hela den här perioden var primärtrenden för SPX positiv, och vi fick inga större sättningar än 10%.

Jag tror vi kan lära av den här perioden. Skillnaden nu är att SPX handlas till högre PE-tal. Därför tror jag marknaden kommer sätta sig 10-15% under Q4 när tapering annonseras och räntorna stiger. Men att denna sättning blir kortlivad och är ett köpläge och vi får nya höga nivåer under nästa år.

Man ska komma ihåg att stigande räntor i kombination med goda konjunkturutsikter normalt sett är bra för aktier. Det är motsatsen som är dålig. Sen kan man alltid lägga på finlir till den här regeln och ta in värdering och vinstrevideringar. Dvs nu har vi ju även höga värderingar och längre fram risk för negativa vinstrevideringar. Då kan börsen gå dåligt även om räntorna stiger.

Så länge som NDX inte stänger under 14,800 så är jag positiv i det korta. September toppar är inte ovanliga, men säsongsmässigt är inte september nån kul månad. Jag väntar mig rekyl i Q4. Både oktober och november är klassiska bottenformationsmånader. Jag ser återtest av ATH och därutöver nästa vår.

I fredags hade vi även Core PCE som kom in på 3,6% mot väntat 3,6 och fg 3,6. Precis som med Core CPI toppar momentum ut här och inflationen i USA kommer falla fram till nästa vår. FED har haft rätt hela tiden.

Michigan index bekräftade den svaga prel siffra då den kom in på 70,3 mot prel 70,2. Vi visste innan att konsumenterna deppar pga Delta…

I veckan är jobbdatan viktigast. 700k+ är en stark siffra som visar på liten Delta påverkan. 500-700 måttlig påverkan. Under 500k stor Delta påverkan.

Därutöver följer jag CB Consumer Conf, Case Shiller bostadspriser, ISM/PMIs från hela världen. Tbc….

Have a nice one!

————–

Tisdag och kort Roadmap…

Tror SPX håller på att toppa ur här kring 4580-4600. Vi pratar närmaste dagarna, första halvan av september. Därefter kommer det bli test av 4,480 i första hand, 4,380 i andra hand. Allt detta under andra halvan av September. Trenden är inte bruten ännu.Det är först om 4,380 bryts som vi egentligen får en äkta säljsignal där vi kan kalkylera efter lägre nivåer. I första hand siktar jag på 4270ish och 4050-4100 i oktober/november. Vi tar ett steg i taget. Point being, risk/reward är dassig nu och man gör klokt i att ta ner risken/upp likviditeten. En äkta rekyl är som vanligt ABC, där A oftast är en tydlig 1-2-3. Så kommer det bli även denna gång. Senast vi hade något liknande i SPX var under september/oktober förra året.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 50,1 mot väntat 50,2 och fg 50,4… gäsp! Non Mfg kom in på 47,5 mot fg 53,3. Måttlig Delta påverkan…. och övergående om man tror Delta är övergående. Annars dåligt! Givet marknadsreaktionen så tog man det med ro….

Case Shiller, de amerikanska bostadspriserna kom in på 19,1% YoY mot väntat 18,5 och 17,1… ännu en rekordnotering i absoluta termer. Priserna är numera 30% HÖGRE än förra toppnoteringen under sommaren 2006, dvs för 15 år sedan.. en årlig prisuppgång med knappa 2%. Då ansågs priserna galna uppdrivna av olika derivat och klart tveksam utlåning (till folk som saknade inkomster men som inte behövde betala ränta eller amortering närmaste 3 åren), som sedan ledde till Lehman kraschen och Great Recession.

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Recession

Hursomhelst…. priserna gäller JUNI… alltså innan Delta stök. Å andra sidan drivs priserna även där av bostadsOBLräntorna, och precis som i Sverige vände räntorna ner i mars/april och ger stöd just nu. Jag tittar på MBS30yrs räntan (Mortgage Backed Securitiy)….. men om FED nu ska ta tag i tapering nästa år så borde även den pressas upp…. och därmed finns det bara ett håll för fastighetspriserna på 12 månader…. dvs NER!

Conference Boards consumer confidence kom in på 113,8 mot väntat 124,0 fg 129,1… svagt men inte lika svagt som Michigan

Chicago PMI kom in på 66,8 mot väntat 68,0 och fg 73,4. Svagt, precis som Philly och Empire. Men indikerar ändå ISM över 55.

Överlag så är makro numera på Nedåtgående. Både absolut och rel förväntningar. Men vi pratar nedåtgående från konjunktur på steroider till nåt mer normalt. I den miljön är det kanske inte så otroligt med en vinst som ökar från 200/210 för SPX i år till 220 nästa. Men tänk om det är årets vinst som är dopad… hur kan vi lita på 220 dollar då? Detta samtidigt som Fed tids nog kör igång tapering som lär ta 10yrs till 1,50 i första hand, sen 1,75 och sen 2%. Orkar börsen hålla sig kvar…jag tror inte det.

Imorrn har vi PMIs…. Hur svaga blir dem?

————–

Jag noterar att sjukhussängarna i USA är nästan lika fulla som vid årsskiftet, men frågan är om de vänder ner här?

MEN, att dödsfallens andel av intagna på sjukhus inte hänger med.

Det måste bero på att ca hälften av amerikanerna är vaccinerade tänker jag.

Jag tänker att om intagna vänder ner härifrån, så lär dödsfallen också göra det. Och har de inte infört mer restriktioner NU, så lär de väl knappast göra det senare.

Jag tänker att vi vet rätt mycket mer om 3 veckor…..

Så ur ett FED perspektiv så behövs egentligen bara en hyfsad jobb siffra på fredag, så är det inte omöjligt att man pratar Tapering redan den 22 september. Istället för 3 november. Vi får se… vi tar ett steg i taget. Men jag känner fortsatt stark lukt efter urtoppning och korrektion….

Det har kommit PMI data.

Från Europa kom Mfg PMI in på 61,4 mot flash 61,5 och fg 62,8… urtoppning bekräftas. Från Tyskland kom den in på 62,6 mot flash 62,7 och fg 65,9. Samma där. Europa går som USA med viss fördröjning. Inget som borde påverka marknaderna.

US Mfg PMI kom in på 61,1 mot flash 61,2 och fg 63,4… urtoppning på hög nivå

US ISM Mfg kom in på 59,9 mot väntat 58,6 och fg 59,5….. Oväntat starkt under Delta månaden Augusti och relativt vad lokala index indikerat. Underskattar vi den underliggande styrkan. Eller är det så att Tillverkningssektorn lever och frodas trots Delta, medan det är Service sektorn som får ta all stryk? Jag har mina misstankar. Siffran är börspositiv, men det är i service näringen jobben skapas, och det är jobb som skapar löneinflation, som i sin tur skapar strukturell inflation som FED bekämpar med sina vapen. Så frågan hur jobbdatan och Service PMIs, båda på Fredag, är ännu obesvarad. Ism Mfg inverkan på FED ska inte överdrivas. Men i stort är det positivt att den är bra.

Employment kom in på 49,0 fg 52,9….. ETT är säkert, det är inte i tillverkningssektorn miljontals jobb skapas, eller kommer att skapas.

New Order kom in på 66,7 mot fg 64,9… otroligt stark, och det är detta som driver headline siffran. Man har fullt upp, men det är i mångt och mycket joblessgrowth.

På det hela taget en rätt stark siffra, och jag köper inte riktigt dem som hävdar att bra data, ger hökig FED, som är dåligt för börsen. Bra data ger bra börs. Stark sysselsättning och löner ger hökig FED och svag börs. Fast temporärt. Stigande räntor är i regel synonymt med bra börs, givet att värderingen och konjunkturutsikter är okej. Dock är jag Bearish nu inför Q4 och tror på sättning, men det ska mer ses som marknadens reaktion på ett skrämselskott. Dvs om QE är bra för börsen, så måste tapering av QE vara dåligt… men efter en sättning inser marknaden att det inte är hela världen. Det är räntehöjningar och höga räntenivåer som till slut skapar recessioner, då vi får en crowding out miljö pga lägre multiplar och högre räntekostnader. Där är vi inte ännu.

Vi hörs på fredag, då är det Service PMI och Jobbdata… tbc

————————

Jag har fått frågan om jag bygger mitt Q4 baisse case på värdering…. och det gör jag INTE.

I år ligger konsensus på att SPX ska tjäna 202usd och nästa år 220usd. (Jag tror på 210 resp 200 men det behöver inte bry oss om nu). Detta ger en blandad Earnings på cirka 210usd. Eftersom SPX handlas till 4524 så ger det PE 21,5. Detta ger en Earnings yield på 4,7%. Eftersom 10-åringen ligger på 1,3% ger det en aktieriskpremie på 4,7 – 1,3 = 3,4%. Det är inte dyrt. Mellan 3-4% är fair. Under 3% är dyrt. Över 4% billigt.

Så nej, det handlar inte om värdering, utan det handlar om att 1, börsen gått bra, 2, sentimentet och positioneringsnivåerna är inte på Peak, men det är över average 3, makrodatan har toppat ur och når inte förväntningar och att vi säsongsmässigt går in en i en svag period. Särskilt om när våren inte bjöd på någon korrektion. Men det behövs en trigger…. och det tror jag faktiskt blir Tapering. Trots att ”alla” väntar sig detta. Men det är lite som att säga att alla står kvar på dansgolvet för det är härligt att dansa trots att de vet att båten sjunker, och musiken kommer att tystna. Det behövs nåt mer för att få folk att sluta dansa.

Sen tror jag att denna Q4 rekyl bara är en teknisk 4a, och att den är köpvärd inför femman som tar vid och tar oss in i nästa år.

Det är väl nästa år, när femman gjort att vi handlas ÄNNU högre, samtidigt som marknaden 1, börjar inse att 220 dollar prognosen inte håller. Säg att jag har rätt på 200usd 2, att tapering tryckt upp 10-åringen mot 2% och 3, SPX handlas till c5,000…… som man kan göra samma räkneövrning igen… dvs 5000/200=PE 25 ger Earningsyield 1/25 = 4% och ERP 4% – 2 % = 2% som vi står inför en större värderingsgrundad sättning. Då har vi också haft en full 5 vågs rörelse sen C19 mars 2020 att korrigera….. detta är nåt annat än det jag tänker mig här under Q4.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Jackson riskpremien är bakom oss

 1. Johan skriver:

  Hej, du skrev tidigare att du tror på en topp runt 4600 för SP och 15800 för Nasdaq. Tror du att dem kommer påbörja en rekyl när dem når upp till dem nivåerna?

 2. En Annan Fredde skriver:

  Jag tror inte jag har hört en enda medicinsk expert säga att covid kommer försvinna i närtid. Det som sagts är att det tar ca 10 år för viruset att mutera åt rätt håll (om det gör det?) och bli mer eller mindre ofarligt och en naturlig del av säsongsvirusen. Är detta en svart svan eller kommer vi/ekonomin anpassa oss till detta? Hur prisar marknaden in kommande år med fortsatta virusvågor?

  • GaStan skriver:

   Börsen skiter i Covid, den bryr sig om vinster, och vinster är beroende av företagens försäljning som är beroende av tillväxt i ekonomi, som är beroende av om ekonomin är stängd eller öppen, dvs restriktioner.

   Så frågan är om C19 kommer innebära att man inför och tar bort restriktioner i framtiden…

   Jag vet inte, men det känns inte så troligt. Handlar om belastning på sjukvård vs hur väl vaccin fungerar på riskgrupper. Jag vet inte, tyvärr..

   • En Annan Fredde skriver:

    Självklart handlar det om vinster. Det jag tänker på är bland annat studierna som kommit från Israel som visar att vaccinerade blir sjuka i betydligt större utsträckning än vad man trott. Har läst någonstans att antikropparna fungerar ca 6-10 månader sedan är det dags att vaccinera igen. Det betyder att man inte ska se vaccinet som ett slut på covid utan snarare en paus. Det betyder också att det kommer komma fler lockdowns framöver när antikropparna börjar dala hos vaccinerade och de blir sjuka igen.

    Jag är lite förvånad över att ingen verkar fundera över detta. Visst man bryr sig om delta just nu men inga reflektioner över hur det kommer påverka världsekomin på lång sikt.

   • GaStan skriver:

    Men börsen reagerar ju inte NU på nåt som eventuellt kommer ge effekter på lång sikt…börsen diskar vinster 12 månader ut på ett ungefär.

    Det är möjligt att risk grupper kommer att få vaccinera sig oftare… time will tell. Har väldigt svårt att tro att vårt samhälle accepterar regelbundna lock downs….

  • Johan skriver:

   Det är för att vaccinets effekt mot symptomatisk smitta minskar med tiden men vaccinets skydd mot sjukhusvistelse har inte bevisats minska i ngn nämnvärd utsträckning med tiden.

   Mao stor skillnad på symptomatisk smitta vs sjukhusvistelse

   Lägg därtill en tredje dos för att öka skyddet mot symptomatisk smitta.

 3. Lars skriver:

  Tack för alltid lika läsvärd blogg!
  ”MEN, att dödsfallens andel av intagna på sjukhus inte hänger med.
  Det måste bero på att ca hälften av amerikanerna är vaccinerade tänker jag.”
  Tror mer det handlar om att det är yngre människor som ligger i sängarna och att dessa är starkare fysiskt.

 4. P Bateman skriver:

  Hur skiljer sig jobbdatan som kom idag mot den som kommer på fredag?

  Verkar som marknaden inte bryr sig om den som kommer på onsdagar ..utan fredag som gäller?

  • GaStan skriver:

   Det är bara NonFarmPayrolls som gäller… inget annat!!!

   • Andreas skriver:

    (Ursäkta P att jag kapar din tråd). Är inte sysselsättningsrapporten från ADP som släpptes under onsdagen en pålitlig indikator för de statliga siffrorna som släpps på fredag? I så fall borde ju morgondagens siffror vara old news? Jag fick i alla fall känslan att DAXen inte orkade trycka tillbaka uppåt under gårdagen mycket tack vare en halvering mot prognos.

   • GaStan skriver:

    ADP är en usel indikator om du frågar mig…

 5. Fredde skriver:

  Vad betyder det att ”Case Shiller, de amerikanska bostadspriserna kom in på 19,1% YoY” för CPI? Hur lång tid är ”transitory” egentligen?

  • GaStan skriver:

   Bostadspriser ingår inte CPI. Kostnaden för boendet är egentligen räntekostnad, vatten,
   el osv… och boendekostnaden är då alltså en funktion av ränta X lån. Lån har gått upp, ränta ner…. Men totalt sett har de gått ner.

   I CPI ingår hyror som en stor post…

   Hyror i Usa har däremot en stark koppling till bostadspriserna… och givet att bostadspriserna är på all time high är det många som väntar sig att hyrorna kommer att stiga, vilket alltså är inflationsdrivande.

   Men eftersom räntorna trots allt bottnade förra året och väntas stiga ytterligare, så kommer detta i förlängningen sätta press på bostadspriser, som i sin tur sätter press på hyror, och slutligen inflation….

   Så jag tror inte Fed är jätteoroliga över de här grejorna…

   De fokuserar på jobb och löner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.