Michigan chockar mig – varför bryr man sig om c19 nu???

Nästa vecka blir rätt lugn på datafronten, vi har New York Mfg PMI, Retail Sales, NAHB index, Philly FED. Spridda skurar, inget avgörande. Jackson Hole nästa vecka viktigare. Det är semestertider. Inte i Sverige, men i Europa och USA.

Men vad som chockade mig idag fredag var Preliminära Michigan siffran. Den mäter konsumentförtroendet i USA. Den kom in på 70,2 mot väntat 81,2 och fg 81,2. Det är smått chockerande faktiskt. Tappet är väldigt stort ur ett historiskt perspektiv. Nivån är lägre än under C19 peak förra året, och man får gå tillbaka över 10 år för att hitta liknande nivåer.

Alltså Amerikanska ekonomin går som tåget, det skapas jobb, företagen gör rekordvinster. Aktier, obligationer och fastighetspriser ligger på AllTimeHigh. Visst, 6 miljoner människor hade jobb innan c19 men inte nu, men det är inte en biggy, då jobben rullar in. Räntekostnader på lån är rekordlåga, FEDs politik kommer vända men det är inget som påverkar medelsvensson i det medellånga perspektivet. I denna supermiljö kapsejsar konsumement förtroendet. Det trodde jag aldrig. Om nåt trodde jag att den var på väg mot pre C19 nivåer kring 90-100. Den här siffran pekar radikalt åt andra hållet.

De anger som skäl att det handlar om inkomster och C19 spridning. Vad gäller inkomster så är det de sista pengarna/checkarna som betalas ut nu, och de med sämst/tråkigast jobb tvingas gå tillbaka vilket såklart kan upplevas som trist. Särskilt i ett land där man aldrig fått svensk A-kassa som nu under pandemin. Många jobb betalar bättre än de senaste stöden, men jobben är väl förmodligen så tråkiga och slitiga att de gillade bidragens lata dagar bättre. Tough luck. Om detta speglas i siffran så är jag inte orolig.

Den andra faktorn är virusspridningen som likt förra sommaren börjar ta fart igen. Nu har jag inte följt c19 på typ ett år så jag är inte jätteinssatt, rätt trött på skiten faktiskt. C19 har inte varit en viktigt faktor för börsen heller. I USA är 58% vaccinerade och jag tänker att Delta varianten inte är nåt att oroa sig för givet att den inte fyller på sjukhussängarna som förra året. För då får vi nämligen nya restriktioner. Restriktioner som gör att företagen säljer mindre, tjänar mindre. Väntas de göra mindre vinster än väntat så kommer nedrevideringar. Samtidigt som börsen handlas på ATH. Not good!!!! SPX handlas till PE22,5 på årets vinst. Revideras helårsvinstwn ner 10% så är det PE25. Vem säljer inte där om det börjar se osäkert ut?

Så min öppna fråga här är… fine att smittspridningen ökar efter sommaren säsongsmässigt, och Delta är säkert jätte smittsam, MEN kommer den leda till stigande dödsfall och restriktioner. Givet Michigan siffran så är det tydligen många som oroar sig. I onödan eller? Jag vet inte riktigt. Jag trodde vi hade lämnat det här bakom oss. Är det någon som vet hur snabbt Delta sprider sig och om det leder till svår sjukdom och sjukvård? För gör det inte det….. då kan vi ta Michigan med en nypa salt. Den kommer tillbaka!

Jag är fortsatt positiv till börsen generellt… men tar tekniska säljsignaler på allvar. Innan hade jag 14,500 som stopp på NDX. Den gäller fortfarande, men jag håller även koll på 14,800. Ni kan säkert lista ut motsvarande nivåer för andra index.

Givet den här virusspridningen, och kanske den oro det medför…. så är det ju inte troligt att FED släpper nån bomb på Jackson om två veckor. Nej ska de annonsera tapering så blir det tidigast 22 september eller 3 november. Final decision i december…. och sen inleds det i januari. Men visst, det bygger på att sjukhusen inte proppfulla igen.

Börsen i USA stängde inte svagt ikväll, tvärtom väldigt starkt… så det är förmodligen lugnt. Men jag vill bara flagga upp diskussionen för konsumentförtroendet var extremt svagt, och Datan till detta har samlats in senaste två veckorna. Många har svarat att de är rädda för C19 på ett sätt som inte hänt sen mars förra året. Det är ganska anmärkningsvärt!

Trodde aldrig jag skulle behöva posta den här länken igen, men

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Som ni ser är virus fallen på väg upp, men inte dödsfallen direkt. Vi vill inte se en repris av förra hösten.

VIX brydde sig inte ett skit idag. 10yrs backade och gav lite Riskoff känsla, å andra sidan var det nog mest rekyl på senaste rörelsen. Håll örat mot rälsen säger jag bara! Empire och Philly blir särskilt intressanta i veckan!

Vi hörs….

———————

Igår kom ännu en early bird siffra som visar att Pandemic stimulus party börjar sjunga på sista versen och vi går in i en mer ”normal” miljö. Jag tänker på Empire Mfg PMI som mäter aktiviteten i New York området. Den kom in på 18,3 mot väntat 29,0 och fg 43,0. En rejäl jävla nedgång, både sett till fg och förväntningar. Vad händer? Faller allt ihop som ett korthus nu? Nej då! Vi ska komma ihåg att förra siffran var den högsta någonsin uppmätta. Nuvarande siffra ligger i övre intervallet senaste 20 åren. Jag skulle säga att den lirar med en ISM 55-60… och förmodligen närmare 60 än 55. Så det är inte dåligt.

Är det Delta, Talibaner och Tapering fear som spökar? Nej jag tror det är brus….

Den stora grejen är att vi går från en miljö där ekonomisk efterfrågan varit en funktion av framförallt finanspolitiska stimulanser och låga räntor och till viss del en återgång av sparkvoten. Till en miljö där dessa ersätts av jobbskapande och stigande löner. Från en miljö med Pandemic stimulus till en mer klassisk konjunktur kan man säga. I denna miljö är ISM siffror, både Mfg oh Non-Mfg, är det inte rimligt med nivåer på 60+…. utan snarare 55 i snitt.

Så under närmaste halvåret eller året, eller vad det nu blir så är det vad vi ska ställa in oss på. En tillnyktring av macro datan. Därmed inte sagt att vi rasar mot lågkonja. Det tror jag inte på så länge som Delta inte fyller upp sjukhusen till bredden igen… vilket rätt lite pekar på om jag förstått det hela rätt.

Tapering kommer inte knuffa in oss i lågkonja heller, vissa verkar tro det. Tapering däremot kan få börsen på fall med 10-20%…. men det är inte samma sak som lågkonjunktur och fallande vinster och stigande arbetslöshet. Tapering är mer kopplat till Asset inflation, eller deflation.

Vad gäller börserna rent generellt är jag inte särskild orolig… veckovisa skrämselskott. Skulle säga att vi har max 2% nedsida härifrån. Är fortsatt positiv.

I eftermiddag har vi Retail sales för juli. Den borde inte vara så Delta präglad. VI har även NAHB index. Tbc….

Retail sales kom precis in något svagare än väntat på -1,1% MoM mot väntat -0,3 och fg +0,6%. I absoluta termer kan man ändå säga att detaljhandeln var stark i juli och har varit det sen mars i år. Den låg på c617 mdr dollar. Det är högt, och mer normalt är ner mot 540mdr. Förr eller senare borde den ge efter. Det är för mycket ”checkar” som spenderats här…

NAHB kom in på 75 mot väntat 80 och fg 80. Sämre men ingen ko på isen. Lite märkligt med tanke på att den 30yrs bostadsoblisen kommit ner en bra bit på sistone. Säkert bara Delta brus…

———-

Fed protokollet skrämde marknaderna då det andades tapering och hökighet. Kom ihåg att det protokollet är gammalt och bygger på åsiktoer som slapades med data som är ännu äldre.

Jag tror fortsatt att tapering kommer inledas i januari. Det är bara supersvag sysselsättning och påtagligt negativa effekter av Delta som kan stoppa detta.

Fed har lovat att säga till innan. December mötet känns för sent. Det blir den 22 september eller 3 november. Det beror på hur Delta och jobb utvecklas.

Jag tror inte man annonserar nåt i Jackson Hole, särskilt inte nu när Delta spökar i data som consumer confidence mm. Jag tror Jackson blir en non event.

Jag tror att marknaden kan mycket väl sätta sig 10%+ när Fed annonserar tapering, lite som ett skrämselskott. Men det omvända gäller också… dvs när marknaden inser att det är false alarm så kan vi nå nya ATHs.

Jag tror vi har ett köpläge nu som håller en bit in i september…. jag har länge talat om topp under perioden mitten på augusti till mitten på september… och ATH toppen på SPX den
augusti ryms ju inom detta… dock tror inte jag att det var toppen.

Anledningen är att

1, ERP är gynnsam och lockar in köpare

2, Delta är ingen fara

3, Tapering nyheten kommer tidigast 22 sep

4, Sentiment och positionering inte så strechat som det brukar vara inför en topp

5, Tekniska lirar inte av lite olika skäl

6, Räntenivån är inte rätt

7, Macro haltar av fel anledning

8, Konsensus tror fortfarande på vinstprognoserna

Så nej, jag tror vi har ännu ett köpläge… eller ligga kvar i marknaden läge… men vi får se!

idag har vi Philly… den är viktigare än Empire då den historiskt guidat bättre….. tbc

Philly Fed kom precis in på 19,4 mot väntat 23,0 och fg 21,9. Sämre men inte så tokigt. Pekar på en ISM kring 55. Som sagt, Pandemi stimulans Euforin lugnar ner sig och vi går in i mer normala tider. Checkarna tar slut, folk börjar jobba igen. Delta skrämmer datan, men är egentligen bara ett problem om det leder till överfulla sjukhus och nya restriktioner, vilket inte är så troligt om vi ser till utvecklingen i ex Israel. Employment faktorn höll sig stark, vilket är det viktiga. Ekonomin framöver och optimismen kommer ut köpkraft som skapas genom löner och jobbskapande. Jobbskapandet är nyckeln under andra halvåret. Även för FED som kryper allt närmare tapering i takt med att jobben blir bra. Jag är inte så orolig för datan, utan ser mer en normalisering. Dock tror jag vinstprognoserna för nästa år ligger lite högt, men det är inte ett problem just nu, men det kan bli. Vi får ta ett steg i taget.

Vad gäller Tapering så var jag tidigare inne på 20mdr (15mdr statspapper/5mdr bostadspapper) i kvartalet med start i januari 2022. Nu tror jag mer på 15mdr i kvartalet, fördelat på 10 mdr statspapper, 5 mdr bostadspapper. Dvs i q1 2021 köper man för 120-15=105mdr. 90mdr i q2, 75mdr i q3, 60mdr i q4, 45mdr i q1 2023, 30mdr i q2, 15 mdr i q3. Siste september är man klar. Detta lirar med att man i princip är klar inför första räntehöjningen som nu ligger i september. Visst, jag har tidigare flaggat för att drar lönerna i väg under 2022, så kanske man känner sig nödgad att höja redan i juni eller april. Men det är förmodligen viktigare att gå lugnare fram med Tapering, än att man kanske inte helt avslutat QE när det är dags att höja. Det ska trots allt rinna en del vatten under bron fram till första räntehöjningen och allt kan hända. Så även om man vill höja i april, så är det inte hela världen att ligga kvar med 30mdr i QE…..

Sen, och detta har jag skrivit om många gånger tidigare, så borde marknaden börja tänka på det faktum att även om Tapering av QE innebär att det trillar bort en köpare i obligationsmarknaden (vilket pressar räntor uppåt) så innebär en mer balanserad Biden budget att det trillar från en stor säljare i samma marknad (jmf med senaste två åren då Treasury storsålt bonds i syfte att finansiera budgetunderskott)….. denna Netto likviditetseffekt talas det rätt lite om!

Vet inte om jag sagt det tidigare…. men när tapering ägde rum senaste under 2014 (annonserat under 2013) så steg långräntorna…. men vet ni vad, SPX steg också. Det finns sålart stora skillnader då och nu…. men stigande räntor är inte per automatik synonymt med fallande börs. Räntor som stiger, från en låg nivå, är normalt sett bra för börsen. Räntor som faller från en hög nivå, är dåligt. Jag tror tapering nyheten kan ge hicka i primär trenden, men inte mer än så. Problemen hopar sig EFTER ränteuppgången går mot sitt slut. Därför tror jag på hicka i höst, och sen fortsatt uppgång till nästa vår. Det är inte förrän efter detta som molnen börjar hopa sig på allvar.

Have a nice one! I nästa vecka väntar preliminära PMIs. Temat är fortsatt moderation.

—————

Så var det fredag.

Som jag skrev på Twitter, Jag tror vi har ett köpläge här… då marknaden kan bli BULL i september när FED tack vare Delta inte vågar annonsera tapering den 22a September, fast att det sen blir Baisse i Oktober/November när FED inser att Delta inte var så farligt, varpå man annonserar tapering den 3e november. Svårt att säga.

Fredagen den 3e september kommer Amerikanska jobbrapporten…. den känns nästan ännu viktigare än Jackson Hole nu. Den visar hur många jobb som skapades under Delta månaden Augusti…. om den kommer in på 1 miljon:ish nya jobb, då blir det knepigt för FED att tänka att Delta är ett problem, och då ökar såklart risken för September 22 mötet…. medan kommer jobbrapporten in lite svagare, dvs Delta oron har haft inverkan, ja då kan vi kalkylera efter 3e november. Det kan med andra ord bli en riktig vattendelare…. där jag tänker ta de tekniska signalerna på stort allvar!

Det har blivit en ”Delta vs Jobb” grej som marknaden i stort handlar om!

Trevlig helg!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Michigan chockar mig – varför bryr man sig om c19 nu???

 1. Östergren skriver:

  Det är ett stort fokus på risk i de stora kanalerna CNBC och Blomberg och CNN Fear Greed är fortsatt under 50.
  Visst, svenskar med fokus på Sverige märker noll av detta men verkligheten i staterna är inte speciellt kul för average Joe.
  Det förklarar inte fullt ut nedgången till 70 Michigan konsument men varför skulle de utan tillgångar gilla läget?

  • GaStan skriver:

   Du har rätt, men det förklarar inte nedgången till 70 fr 81 som bygger på undersökning semasye två veckorna. Den gruppen hade det kämpigt innan också

 2. Simon skriver:

  Kan det vara så att de som oroar sig är ”Sist in” på arbetsmarknaden och således skulle vara ”först ut” vid nya restriktioner utan några nya checkar klubbade? (Även om de säkerligen skulle komma). Det tillsammans med att (i vart fall jag) inte tycker att det gått riktigt lång nog tid för att utesluta en inflektionspunkt i sjukhusfall/dödsfall riktigt ännu. (Jag vet många som redan skrivit av delta som ”ofarlig” men jag håller mig konservativ..

 3. Fredrik skriver:

  Goggles t.ex ICU beds Texas så ser du att covid fortfarande är ett problem.
  Dessutom har USA för låg vaccineringsgrad för att kunna stoppas covid

  • GaStan skriver:

   58% med åtminstone första dos är väl inte så dåligt ur ett internationellt perspektiv

   • PH skriver:

    Man behöver även ta höjd att flera studier numera pekar på att två doser inte ger tillräckligt god skydd mot covid-19 över längre tid – förutom Moderna – och därmed behöver administrera en tredje. Det medför nya logistiska problem i kombination deltavarianten och att flera länder inte godkänner turister som administrerats vaccinationer från exempelvis kinesiska/ryska varianten. Vet dock inte effekten av detta kortsikt.

   • GaStan skriver:

    Intressant, tack för input

 4. Peppe skriver:

  Ser att många bolag ”flyttat” kontors öppning till 15/1 nu från Oktober i år.
  Delta slog till i EU mycket tidigare och är mera old news här, många amerikaner jag pratar med verkar mera tagna/oroade än tidigare, sett att flera events ställts in i USA, så kanske mera negit rent allmänt C19 är nog bara en av flera parametrar som spelar in

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för en otroligt intressant artikel. Så konklusionen är väl att länder med hygglig vaccinationsgrad knappast kommer införa nya restriktioner till följd av Delta. Medan länder med för låg grad riskerar göra det.

 5. Martin skriver:

  Läste en artikel om att många konservativa varit mot vaccin, krävs att anhörig blir sjuk för att man ska byta åsikt. En tanke är att många Trump – anhängare är mot vaccinet och covid 19 fortfarande. Den stora skaran av låginkomsttagare lär ju inte prioritera ett sånt vaccin om man vill sätta mat på bordet.
  Om jag förstått det rätt ska du upp till 85-90 procent vaccinerade för att skapa en bra flockimmunitet och där är man ju långt ifrån.
  Tack för en bra blogg! 👍

  • GaStan skriver:

   Ligger nog mycket i det… 58% av den vuxna befolkningen har minst en dos

   Sen tänk på att många företag kommer kräva pass, samt för utlandsresor…

   • peppe skriver:

    -att ”företag” kräver pass kommer inte påverka %, alla på FB, Apple etc är redan vacade, nu pratar vi Costco och Walmart.
    -utlandsresor gör amerikaner först när dom fyller 55 och åker till Italien eller Paris, tyvärr inte heller jätte drivande, skulle vara om Mexico vågade tvinga på

   • GaStan skriver:

    Ligger nog mycket i det!

 6. Timmie skriver:

  Håller med! Jobbrapporten för augusti kommer vara en vattendelare och att Jackson Hole troligen blir ett non-event. JPM’s modell pekar på endast 53k jobb för augusti. Låter väldigt bäsigt (men som tolkas positivt då det skjuter tapering längre fram). Som alltid får man ta dessa prognoser med en nya salt, men intressant hur som att prognosen finns där.
  Här är länken från ZH om du vill läsa: https://twitter.com/zerohedge/status/1423701729653268490?s=21

  Trevlig helg och tack för en bra blogg👏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.