Risk OFF dominerar

Stark dollar, fallande långräntor (och yieldkurva 10-2 som sjunker) och stigande VIX. Det är Risk off i min bok. Att SPX och NDX gör en Fib50% korrigering däremot är ingen fara däremot. Det är rent av hälsosamt. Vi är dessutom rätt översålda i RSI just nu. Men bryter det ner härifrån så är det antingen en fint, eller början på nästa rörelse ner mot September bottnarna.

Ska vi få ett tomterally är det hög tid att köparna kommer in den här veckan. Senast nästa vecka. Vad handlar allt om? Många är rädda för att inflationen biter sig kvar och att centralbankerna är behind the curve. Andra är rädda för att tillväxten växlar ner. Många är rädda för både och. Om man tittar på amerikanska kort och långräntor, så tolkar jag det INTE som att marknaden egentligen är särskilt rädd för att FED tvingas till en lång serie av höjningar nästa år och att de skulle vara behind the curve. Snarare tycker jag räntemarknaden pekar på rätt svag tillväxt och inte något stort problem med inflation. Jag tror räntemarknaden är hyfsat rätt på det. Tillväxten kommer att bromsa in. Inflation är om 6-12 månader inget stort problem. Inflationen är inte mer sticky än efterfrågan tillåter. Dvs faller tillväxt och köpkraft, så blir efterfrågan därefter, och då är inte utbud/efterfråge förhållandet lika skevt som det är idag. Då anpassar sig priserna.

Nej den stora grejen är Omicron osäkerheten. Med betoning på osäkerhet. Den skrämde slag på marknaden, och det gjorde inte saken bättre att vi handlades bara någon procent från ATH. Förhandsinfon kring Omicron säger att den är väldigt smittsam, men att symptomen inte är så farliga. Huruvida vaccinerade är bättre skyddade eller inte är mer osäkert. Vi kommer få mer information i veckan. Vissa säger onsdag typ. Detta tror jag kan hjälpa eller stjälpa marknaden. Dvs Fib50% korrektion är inte så dumt om man vill ha ett avslutande tomterally. Det är där vi är nu… Men kommer det dåliga nyheter så lär vi bryta ner, och då uteblir tomterallyt och vi tar sikte på september lows. Det är där vi står som jag ser det. FED kommer vid december mötet meddela att man snabbar på tapering, för att kunna höja redan nästa sommar. OM det blir nödvändigt. Därmed inte sagt att det blir det. Tvärtom tror jag Powell fortfarande tror på att dagens inflationsbild är väldigt annorlunda om 6-12 månader. Jag ser FEDs kommunikation på sistone att man vill ”öppna ett fönster”. Inte mer. Där är jag duvig, andra är betydligt hökigare. Vi får väl se. Att extrapolera nuläget brukar inte fungera. Därmed inte sagt att framtiden just kan bli en extrapolering av nuläget. Jag bara säger att framtiden blir vad den blir av en anledning…. inte på grund av extrapolering. Det är en stor skillnad.

I veckan är det rätt lugnt på makrofronten. Inflation och Michigan på fredag.

Have a nice one!

———

Oron för Omicron lättar, utan att vi egentligen vet säkert. Oron för FEDs hökighet lättar, för räntorna faktiskt faller, inte stiger. Lite storm i ett vattenglas det här kan jag tycka. Marknaderna ser att göra en klassisk rekyl formation. Vi har haft första benet ner, och är nu inne i B-rörelsen upp. Den kommer ta slut snart och det är dags för sista benet. Huruvida det blir en dags fladder eller nya bottnar tror jag kommer gå att koppla till Omicrons nyhetsutveckling, kanske i kombination med fredagens inflationssiffra. Vi får se…. jag är ju i grunden optimist, men tycker nuvarande situation är stökig.

Äntligen fredag! B-rörelsen känns klar, och det är frågan var C tar vägen. Så länge som 4,650ish håller på SPX finns det anledning att vara positiv i det korta. Motsvarande för NDX är typ 16,000. Bryter vi upp över 16,400 samt 4,700 för SPX finns anledning att hoppas på Nisse rally. I eftermiddag har vi inflation, det skulle kunna bli en trigger i nån riktning.

US Core CPI kom in på 4,9% mot väntat 4,9 och fg 4,6. Inline. Många befarade att hyrorna skulle sätta fart och dra upp inflationen. Men de verkar hålla sig på mattan. Inflationen kommer vara hög i nån månad till och sen falla framåt våren. Under andra halvåret nästa år kommer den pga ren baseffekt att vara svag, samt att tillväxt och löner kommer vara lägre än många tror. Vi har alltså fått en DEMAND shock i år som handlar om att köpkraften varit exceptionell. Till en liten del förklaras detta av jobbskapande och löner, men till största del handlar det om att man kört ett budgetunderskott på 15% av BNP som inte återupprepas nästa år. Som det är nu är inflationen deflatorisk. Detta låter kanske konstigt, men priserna ökar mycket snabbare än köpkraften, vilket innebär att nästa år, så är vi realt fattigare, och kommer alltså inte kunna köpa lika varor och tjänster i volym. Företagen märker av detta i form av fallande efterfrågan. Detta gör att de inte kommer fortsätta att höja priserna som i år, och därmed rör sig inflationen rent matematiskt nedåt. Räntor, långa som korta, visar också detta med all tydlighet. Alternativet är att vi hamnar i en löne-pris spiral, där lönerna höjs i syfte att kompensera för priserna. Men detta kommer inte att hända. Den stora grejen är att i år backas köpkraften upp av 3,000mdr dollar, eller cirka 10,000 dollar per amerikan…. den faktorn finns inte där nästa år. Anledningen till att inflationen inte drog under 2020 trots att budgetunderskottet var lika stort berodde på att Privata sektorn var i recession. C19 liksom. I år har den mått bättre, och trots detta fått lika stora finanspolitiska stimulanser som året innan.

Prel Michigan kom in på 70,4 mot väntat 67,1 och fg 67,4. Bättre med fortsatt svag. Vi vet nu att många konsumenter säger sig ha problem med shoppingen för att det inte finns varor. Det är alltså supplykedjan som strular. Detta kommer hyfsa till sig nästa år.

I skrivande stund är marknaden hyfsat stark, och man är ju frestad att tro att vi är i starkgroparna på ett nisserally, men även nästa vecka kan bjuda på lite set back innan detta blir en realitet…. vi får tar ett steg i taget. Jag tror tills vidare att aktier är rätt ställe!

I nästa vecka har vi FED möte…. sannolikt lyfter de tapering från 15mdr/mån till 30. Det spelar inte så stor roll i sammanhanget. Vad som däremot är intressant är att säsongseffekten i december är stark, och att den börjar den 15e, dvs när FED har sitt möte. Ska FED kicka igång Nisserallyt???? Vore ju inte första gången FED ger marknaden confidens att handla på framtiden….

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.