Omicron bländar makro

Viktig makrovecka med jobb, PMIs, Case Shiller, CB Cons Conf i spetsen. Men det väger lätt mot marknadens fokus på Omicron. Så här långt verkar det vara en väldigt smittsam variant, men att den skulle fylla upp sjukhussängar och leda till dödsfall av vaccinerade verkar vara mer osäkert. I så fall behöver den inte leda till mer restriktioner än Delta, och då är det lugnt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Många index repar sig idag, men vi har inte fått några klassiska köpsignaler ännu, så det är lite tidigt att blåsa faran över. Om vi lyfter bort Omicron ur diskussionen så ser det ut att vara ett köpläge, såväl tekniskt som fundamentalt.

Vi har också månadsslut, vilket rätt ofta innebär en stark stängning, vilket hade passat bra med tanke på fredagens slakt.

Ha en fin vecka… tbc.

————

Onsdag

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 50,1 mot väntat 49,6 och fg 49,2. Caixin Mfg PMI kom in på 49,9 mot väntat 50,5 och fg 50,6. Lite blandad kompott, men säger egentligen samma sak. Kina puttrar på, inte lågkonja, inte högkonja. Nåt därimellan, jag är inte orolig. NBS Non-Mfg PMI kom in på 52,3 mot fg 52,4. Same same!

Case Shiller huspriser visade en uppgång på 19,1% YoY mot väntat 19,3 och fg 19,6. Huspriserna sätter nya rekord, vilket inte så konstigt med tanke på hus de amerikanska bostadsobligationerna beter sig. Om 2 år kommer de stå c10% lägre. Av samma anledning.

CB Consumer Confidence kom in på 109,5 mot väntat 111,0 och fg 111,6. Fortsatt stark nivå. Den präglas i stor utsträckning av arbetsmarknaden och den ser som bekant stark ut.

Tysk Mfg PMI kom in på 57,4 mot flash 57,6 och fg 57,8. Från Europa kom den in på 58,4 mot flash 58,6 och fg 58,3. Fortsatt stark nivå ändå!

Från USA kom US PMI in på 58,3 mot flash 59,1 och fg 58,4. Okej liksom

ISM Mfg kom in på 61,1 mot väntat 61,0 och fg 60,8…. starkt, och extra glädjande är att det inte bara är pris komponenten som driver utan Employment och New Orders…

På det hela taget en hyfsad skörd, där min slut konklusion är: Marknaden fortsätter att lita på vinstprognosen för nästa år, som faktiskt letat sig upp till 222 dollar för SPX från 220… detta samtidigt som 10-åringen letat sig ner till 1,43%…. och ni förstår alla vad det innebär för riskpremien? Just det, det är bra! Nu handlar det bara om att marknaden måste känna konfidens, vilket är samma sak som att inte känna oro. Oro nu för tiden handlar om två saker…. 1, Omikron 2, Stagflation.

Vilket leder oss in på nästa avsnitt

Powell är ute och säger att 1, inflationen kanske inte är övergående och 2, han funderar på att öka tapering takten.

För det första kring det här med inflation. Jag är 100% säker på att vet att den typen av inflation vi ser idag, som egentligen inte handlar så mycket om supply, utan en demand shock av stora mått. Alla pratar om supply och analyserar det fram och tillbaka, men väldigt få förstår demand. Jag tror jag förstår demand, och framförallt varför nuvarande nivå inte är uthållig. Detta gör att inflationen kommer att komma ner nästa år. Men det är osäkert hur snabbt, och under tiden så skapas jobb, arbetsmarknaden tajtar till, och lönerna kanske inte sjunker tillbaka lika mycket som FED hoppats på, och därmed sjunker inflationen tillbaka, men inte så mycket som de hoppats, då företagen trots allt hanterar lönekostnader med att höja priser. Alltså ser Powell att det finns en risk att inflations nedgången inte kommer lika snabbt, eller blir lika djup.

Som FED chef kan han inte ”gifta sig” med sin tro, utan måste hålla alla dörrar öppna. Så även denna, varför han nu flaggar för att inflationen kanske inte är transitory, och genom att ev öka upp tapering från dagens 20mdr till 30-40 vilket gör att han är klar tidig alt sen vår, vilket gör att det finns ett fönster att höja redan nästa sommar.

Men han har inte bestämt sig, han har bara öppnat ett fönster. FED kommer inte göra om samma policy misstag som Riksbanken när man höjde från 0,25 till 2,00% från sommaren 2010 till 2011. Något de fick massiv kritik för senare. Detta för att de inte förstod inflationsdynamiken bakom. Precis som nu så studsade allt upp efter recessionen 2008/2009. Men precis som nu var det bara mean reversion, med den stora skillnaden att allt är så mycket mer extremt nu med nedstänging av ekonomier och extrema budgetunderskott.

Mitt råd till alla er där ute som funderar över inflation. Tänk dig att du har 100kr och alla höjer priserna och du sätter sprätt på alltihop. Nästa år har inte mer utan fortfarande 100kr. Vad händer om alla försöker fortsätta att höja priserna då? Just det…. sålda volymer krymper. Lägre efterfrågan, och vad händer med prissättningen då tror ni? Det är hög tid att ni börjar förstå köpkraften och dess förändringar. Köpkraften handlar om Inkomster (antal jobbare X deras inkomst), räntekostnader och budgetunderskott. Det är inte svårt att räkna på….

2021 har handlat om en DEMAND chock…. men alla funderar över SUPPLY sidan.

Räntedrivande inflation kommer alltid ur köpkraften, inte det omvända. Den inflation vi ser idag, om något, är deflatorisk, då den kommer bromsa tillväxt längre fram vilket med för fallande volym, som gör att företagen inte kan höja priserna, och då dör inflationen av ren baseffekt.

Anyhow, jag tror som sagt tidigare att 10-åringen är på väg upp mot c2,3% nästa vår. Där tror jag ju även på en större börstopp och sen en riktigt rejäl sättning då marknaden inser att köpkraften inte lyfter tillväxt och vinster som väntat. Denna sättning kommer skapa en risk off marknad som bland annat innebär att marknaden kastar sig över långa trygga statspapper som faller mot 1,7%ish. Inflation droppar och dagens oro kommer vara den omvända. Tillväxt haltar, och vinster revideras ner. Dagens baseffekter som håller upp inflation, kommer nu vända till det motsatta och hålla nere inflationen. En helt ny situation mot idag. Men det är svårt att ta in, då det går emot vår magkänsla.

Men konjunkturen tuggar vidare och tajtheten i arbetsmarknaden kommer skapa lönetryck på nytt, och därmed lyfta inflationen igen, och då blir det dags för FED att börja höja. Jag säger april 2023. Därför tror jag 10åringen vänder upp kring 1,7% och klättrar mot 3% som vi når under 2023. Där toppar den ur samtidigt som Fed börjar höja vilket lyfter korta räntor. Yieldkurvan börjar vända ner under 2023 när 10åringen toppar ur samtidigt som korta räntor stiger med FEDs höjningar.…. vilket är en klassisk signal över att sämre tider är att vända… vilket vi alltså får under 2024 alt 2025. Svåra tider där Fed återigen tvingas nolla styrräntan. Och så börjar allt om igen.

Många som tror att de höjer nästa sommar, pga saker som händer nu. De förstår inte dynamiken i affärslivet… sorry! Höjder de nästa sommar så är det för att arbetsmarknaden tajtat till sig snabbare än väntat, och resulterat i att lönetrycket inte vill komma ner. Det är en annan sak! Det exceptionella lönetrycket nu är samma som det vi såg under 2010. Men det föll tillbaka. Deltagande och Sysselsättningsgrad var inte där… det skulle dröja ända till 2017 innan de blev relevanta. Den här gången går det snabbare.

Just nu är jag väldigt ensam om att tro på NOLL höjningar under nästa år…. vi får väl se, om 6 månader vet vi. Jag tror som sagt att vi är i en ny situation då som väldigt lite påminner om dagens.

På fredag kommer jobbdata och Service PMIs… tbc

—————

Man kan enkelt konstatera, i efterhand, att efter oktobers starka rörelse så behövdes lite andhämtning. Men nån större rekyl blev det aldrig i november. Det blev konsolidering istället. Och hade det inte varit för Omikron så hade nog marknaderna brutit upp ur denna rekyl och satt nya toppar. Nu dök istället Omikron upp och marknaden fick anledning att rekylera. SPX har gjort en Fib50 och NDX en Fib38. Indexen som tidigare var överköpta är nu översålda. Sentiment och riskindikatorer är numera rejält nerkörda. Är det köpläge? Släpper Omikron rädslan, då kommer vi få tomterally. Kommer rädslan att släppa? Jag vet inte, känns ju rätt troligt. Men det är svår materia. Är man riskavert, dvs där man inte bryr sig om uppsidan så länge som nedsidan är betydande, så kanske man ska avvakta köpsignal. Är man inte riskavers, dvs så länge som uppsidan är tillräckligt stor så spelar inte risken så stor roll, då kan man våga sig på köp med nån typ av stop loss. Finns inget rätt eller fel, bara personlighet. Vad är köpsignal? Tja bryter SPX upp över 4,650 och stänger där, så skulle jag säga saken är biff. Vad är nedisdan härifrån? Tja, spårar Omikron ur, alltså är väsentligt värre än Delta, och vars konsekvenser ser ut att att påminna mer om våren 2020, ja då lär vi bryta 4,500 och fortsätta ner mot 4,350ish… detta känns såklart som mindre troligt idag… just sayin att vi inte med 100% säkerhet kan säga nåt om Omikron!

Man måste i sammanhanget komma ihåg att vinsten för SPX låg på 140 dollar förra året, 210 i år och 220 väntas nästa år. Om Omikron visar sig runda alla vaccinerade, på nytt skicka gamla och sjuka till sjukhusen, och dödsfallen tar fart….. ja då kommer nedstängningarna som ett brev på posten, och då pratar vi inte 220 i vinst utan då börjar marknaden snegla på 140 igen. Givet att SPX idag ligger på 4,577 så innebär det ett PE-tal på 4,577/140=32,6X….. så ni fattar att marknaden är rökt i ett worse case scenario. NOTERA att detta är INGET jag alls tror på. Bara målar upp bilden. Jag hoppas på hyfsade Omikron nyheter inom en vecka eller så, och sen tomterally på det. Vill bara säga att jag inser vad alternativet är.

Caixin Kina Service PMI kom precis in på 52,1 mot fg 53,8…. sämre men ingen biggy!

Europas tjänste PMIs kom in nåt sämre än sist och rel förväntningarna men nivån är fortsatt ok. Så länge som vi inte åker på restriktioner så mår Europa hyfsat bra. Men det är klart… aggregerade inkomster (löneökning plus nya jobb) ökar långsammare än priserna. Negativ köpkraft alltså, och my take är alltså inte att det är inkomsterna som gör en catch up mot priserna, utan lägre försäljningsvolymer (pga av att konsumenterna får mindre varor och tjänster för sina pengar) kommer få företagarna att sluta att höja priserna. Att lönerna just nu gör ett ryck upp, är inte en löne-inflations spiral a la 70-tal. Det är samma sak som hände under 2010 fast mycket mer extremt. Det kommer lägga sig. Jämförelserna med 70-talet haltar för världen är globaliserad och digitaliserad. Tror du inte mig… gå ut och prata med vilket företagare som helst.

Det är inte datan det är fel på, den är ok. Det är inte värderingen av börsen det är fel på. Det är inte rädsla för Powell, trots snack om ökad tapering och räntehöjningar. Räntorna är okej. Allt är okej… det är egentligen bara Omikron rädslan som ligger som en våt filt över marknaderna. Den måste försvinna… då drar vi igen.

————-

Jobbdata från USA kom precis, 210k nya jobb mot väntat 550k och fg 546k (uppreviderat fr 531k). En svag siffra!!! Mycket beror på att företagare inte hittar personal, en annan faktor är att det fortfarande saknas ca 2 miljoner+ människor i arbetskraften. Dvs folk som lämnade arbetsmarknaden under C19 men inte ställt sig till förfogande igen. Men trust men de kommer tillbaks. Det gör det alltid i takt med att det blir bättre tider. Första reaktionen från terminerna är positiv. Dvs mer måttligt jobbskapande innebär mer måttlig tillväxt, vilket gör räntehöjarhotet mindre relevant. Ännu en gång vill jag vara supertydlig. Om priserna där ute stiger snabbare än köpkraften, så kommer det till slut leda till fallande inflation. Inflation är ALDRIG en Supply fråga i första hand. Det är alltid en DEMAND fråga.

Vad innebär 210k jobb? 210*12=2,5m jobb om året. Det skulle alltså ta MINST ett år innan vi når full sysselsättning, och det skulle alltså dröja mellan att pandemi inflationen ebbar ut, och den andra lönedrivna tar vid, och därför är räntehöjningar inte aktuella förrän tidigast 2023. 2,5m jobb motsvarar en sysselsättningstakt på c1,7% om året, vilket innebär en tillväxt på c2,7%… alltså en normal år om man ser till Post-Lehman growth. Så egentligen är det ju inte ”svag” siffra så, utan en högst normal sådan.

Dollarn svagar sig… Räntorna faller… jobbdatan tolkas duvigt. Om FEDs hökighet tidigare var ett problem, så är duvigheten ganska bra. Trots detta är Omikron det viktigaste…. nästa vecka lär vi veta mer hur allvarligt det är, men förhandsinfo från Sydafrika är inne på att symptomen är milda… well… vi får se!

US Service PMI som kom in på 58,0 flash 57,0 och fg 57,8…. STARKT!

ISM non-Mfg som kom in på 69,1 mot väntat 65,0 och fg 66,7. också STARKT. Särskilt Employment faktorn var bra! Priskomponenten rörde sig knappt.

Innan vi tar helg skulle jag säga… underliggande ekonomi är trots dagens sysselsättningssiffra stark. Det är svårt att hitta folk, men de kommer så sakterliga dyka upp i arbetskraften så länge som ekonomin är stark. Inflation hysterin är på topp och kommer hålla i sig under nån månad till, men i grunden inget problem. FED är inte pressade att höja, men de måste öppna ett fönster om de blir tvingade. Men det vet vi först nästa vår. Detta är ett köpläge för aktier, nedtryckt sentiment och värdering talar för detta. Räntorna är låga och förtroendet för vinstprognosen borde vara bra. Säljarna måste bara bli klara först…. och blir det först tomterally, och sen vårrally, så är det börsens jobb att se till att alla inte får åka med. De nervösa ska skakas av först. Den stora outliern är Omikron… försvinner den som marknadsstörning, så försvinner säljarna, och då blir det bra. Annars inte.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Omicron bländar makro

 1. Hank skriver:

  Var har du för nivåer på nedsidan? 2187-2200??
  Moderna går ut och säger att befintligt vaccin troligtvis inte biter på Omicron.

  Mvh

 2. andersk skriver:

  Ja, Coronamutation kom lite oväntat, trots att jag suttit och väntat på den i flera månader.

  Fin negativ divergens i RSI3 idag. Tycker mig ana en botten idag, tisdag, iaf på kort sikt. Hade inte blivit förvånad om vi stänger året på 2400, även om jag i och med corona tvingades revidera min ståndpunkt om nytt ATH i år.
  Ha en bra vecka!

  • GaStan skriver:

   Svårt att ta beslut efter hur marknaden kommer uppfatta virus utvecklingen. Så här långt har det ju varit rätt att sitta med i marknaden

   • andersk skriver:

    Yes, håller med.
    Det blir väl som sagt stökiga veckor tills vi får en bekräftelse på om dödligheten är mindre eller ej på nya varianten. Du har säkert sett att Powell var ute och vevade i eftermiddag också? Blir intressant och se om det är du eller Powell som har rätt angående inflation. Har inte läst hans uttalanden än, men hade varit intressant och se hur han motiverar det.

    https://www.di.se/live/new-york-borsen-pressas-av-hokaktig-fed-chef-mandagsuppgangarna-raderade/

   • GaStan skriver:

    Han säger bara ”funderar” så här långt, men visst kan de komma ett beslut i december att man ökar tapering fr 20 till 30/40 så man blir klar redan till våren. Det är inget stort beslut som jag ser det… han vill bara ha möjlighet att höja i juni om han vill.

    Ingves höjde räntan en gång under 2010 för han trodde på inföationsuppgången… den höjningen fick han sen ta tillbaka och det klassades som ett policy misstag. Jag tror Fed är smartare ån så och gör inte sånt misstag…

 3. Johan skriver:

  Aktiefolket verkar vilja blåsa på bull här från dagens botten.
  US10Y kraschar -0,10… Signalerar riskoff? Konstigt att blåsa på bull aktier då tänker jag, falsking?

  • GaStan skriver:

   Stark dollar, fallande räntor och stigande VIX är helt klart risk off… men eftersom det styrs av C19 nyhetsflödet ändras det fort… och det verkar i vanlig ordning att räntemarknaden fokuserar mest på riskerna medan aktiemarknaden ser varje möjlighet runt hörnet…

 4. Jeppe skriver:

  Hej. Tack för bra analyser. Är du inte lite orolig över powells nya take på inflationen? På kort sikt så att säga. Verkar göra marknaden rejält nervös. https://twitter.com/marketwatch/status/1465784427754180610?s=21

 5. Stefan Östergren skriver:

  Hej Jonas. Har du kollat Hemnet-aktien?
  Robotarna är ju inte korkade och verkar tycka bostäder i Sverige har gjort sitt.
  Sen kan de naturligtvis ha fel men de ser nåt som gemene hen inte ser.

  • GaStan skriver:

   Nej tyvärr inte. Har aldrig undersökt den som leading komponent… men det kanske den är?

   Inte helt ologiskt väl? Jag tänker att aktien agerar på framtida earnings, som är kopplade till transaktionsvolymer i marknaden, och de brukar ju gå ner med priserna då det blir grus i maskineriet

   • Stefan Östergren skriver:

    Har inte en aning om Hemnet är leading men det vore ju märkligt om Sveriges största annonsplats för bostäder skulle vända ner som den gjort om inte aktiemarknaden anar oråd i sektorn.

   • GaStan skriver:

    Den kan ju gå ner för att värderingen är uppåt väggarna också 🤔

   • Stefan Östergren skriver:

    Absolut men du vet hur det är.
    En aktie kan trenda upp i absurdum så länge fundamenta ser bra ut och robotarna köper på trenden vilket varit fallet i EQT EVO och Hemnet.
    EQT fortsatt stark då inget neg har publicerats. EVO ner på neg fundamenta, Hemnet ner på?

  • Johan skriver:

   Väldigt många högmultipelbolag åker på ordentligt med stryk idag, däribland Hemnet.
   Hemnet åkte även hur ett msci index precis så det har satt press på aktien också.

 6. P bateman skriver:

  När du säger att vinstprognosen ligger på 222 usd nu vilken källa kollar du på då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.