Viktig vecka

Från att för två veckor sedan befunnit oss i en risk off marknad, så vände sentimentet på en femöring, och gick in i en risk on marknad istället. Svag dollar, stigande räntor och fallande räntor. What´s next? Ja många inklusive jag själv tänker nog mest på Nisse rally. Särskilt med tanke på att Omicron är ur vägen, sentimentet rejält nedtryckt, aktieriskpremien är god…. men vi behöver nån som tänder brasas, och det skulle kunna vara FED på onsdag. Det kan såklart också släcka den.

Bortsett från FED, som är viktigaste hållpunkten, har vi en hel del viktig data, Inflation från Sverige, Flash PMIs, Empire FED, US Detaljhandel, NAHB index samt Philly FED

tbc…

Ha en fin vecka!

—————

Svensk Inflation, KPIF ex energi, kom in på 1,9% mot väntat 1,9 och fg 1,8…. gäsp, okej, inget att se, då går vi vidare. Nej, sett till svenska löner som håller sig på mattan, stark krona, och en regering som bara spenderat 6% i budgetunderskott senaste 2 åren (mot USA 30%) med mindre DEMAND push som konsekvens… så blir det inte värre än så här. Men visst, energi och råvarupriser känner vi av…. men de är inte räntedrivande. Tvärtom!

Inför FED mötet imorgon så tänker jag titta på räntorna. 10-åringen ska helst dra, inte falla. Och diffen mellan 10- och 2åringen (10-2) ska gärna stiga, inte falla. Detta om man vill tro på Nisse rally.

Just nu handlar ALLT om inflationsoron. att Fed är behind the curve och tvingas till höjningar nästa år, som tack vare skuldsättning – genom stigande räntekostnader, dödar tillväxten och därmed vinster och multiplar…. och då ska man INTE ha aktier. Så långt har marknaden rätt. Men vad den missar är inflation tänket. De utgår från efterfrågan är okej nästa år, och fortsatt tajt utbud gör att priser på råvaror fortsätter att stiga och därmed ökar kostnaderna för företag, som för att bibehålla sina vinster, fortsätter att höja priserna. Hela detta resonemanget är felaktigt, och felet ligger i att Demand är statiskt.

Tänk er en konsument som hade 100kr har 110kr i år. Han kan köpa 10% mer. samtidigt har det inte produerats fler varor. Efterfrågan ökar, men inte utbudet. priserna höjs och konsumenten köper varan för 110kr. inföationen är brutal. Men nästa år kommer konsumenten med 90kr. utbudet är ungefär som innan, men det finns bara efterfrågan för 90kr. priserna kommer falla för att möta kundens efterfrågan. alternativet hade varit att stå kvar på 110kr men då får man inte varan såld, och de längre tillbaks i supply kedjan har också kostnader att täcka så de måste sälja sin produktion, alltså anpassar de priserna nedåt.

Detta är grovt förenklat. I praktiken tror jag inte på prissänkningar, utan UTEBLIVNA prishöjningar, och sen gör baseffekten sitt.

Världen har haft en Demand shock i år… den går inte på repris nästa år.

Sverige har inte jätteproblem med inflation. Men trots detta hyfsad tillväxt och efterfrågan. Vi har spenderat 300mdr sek (6%) i underskott senaste två åren. Hur hade vår ekonomi varit om vi spenderat 1,500mdr…. dvs 1200mdr mer, eller 600mdr mer i snitt per år, eller 60,000 per svensk och år, eller 120,000kr per arbetande svensk och år, eller 10,000kr mer i månaden per arbetande svensk. Tror du svensk ekonomi känt av det? Det tror jag. Om man sen tar bort samma peng, märker ekonomin av det? Jag tror det. Där har du USA i ett nötskal….

————–

Onsdag och FED möte… alle man på däck!!!!

Empire FED kom in på 31,9 mot väntat 25,0 och fg 30,9… väldigt starkt. Maskinen tuggar på….

Retail sales kom in på 0,3 MoM mot väntat 0,8% och fg 1,7. Rätt svagt faktiskt. i reala termer sjönk faktiskt försäljningen. De höga priserna möts alltså inte upp av köpkraften och då blir försäljningsvolymerna lägre. Ni vet att jag tjatat om detta. Hur tror ni företagare tänker när de börjar sälja färre varor? Höja priset ytterligare? Skulle inte tro det. Och när samma företagare lägger beställning att köpa in varor som ska säljas framöver. Brassar han på eller inte? Just det, han blir lite försiktigare. Och när fabriken som tillverkar prylarna ser att ordern är inte lika fet som tidigare… hur lägger han sin beställning på råvaror? Ja ni fattar!

Jag har sagt det innan… INFLATION skapas aldrig ur supply ledet. Gör den det leder det till deflation på sikt. Inflation kommer alltid ur demand sidan som drivs av köpkraften. Det är också den och inget annat som till slut driver penningpolitik och räntor i viss riktning.

Det är kanske svårt att förstå. Inflation är ju alltid ett resultat av att företag höjer priserna på varor och tjänster. Men det är en jäkla skillnad om de höjer för att inköpen blir dyrare ELLER för att lönerna ökar. Om bara inköpskostnaderna lyfter men inte löner, så kommer de till slut att sälja färre antal. Vilket leder till att de måste sluta höja priserna. Om lönerna lyfter så kan de höja priser utan att volymen blir lidande. Då är det till slut centralbankens jobb att sabba spiralen genom att höja räntorna vilket drar ner köpkraften trots bättre löner, och då säljer företagen mindre i volym, varpå prisuppgången upphör. Detta är sunt förnuft!

NAHB kom in på 84 mot väntat 83 och fg 83… fortsatt stark fastighetssektor vilket inte är nåt nytt. Stark tillväxt och låga räntor gör sitt.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Viktig vecka

 1. Jakob Byhr skriver:

  Det känns som att nästan en ”expert”/chefsekonom/förståsigpåare per dag är ute och hackar på FED just nu och menar att de missbedömt inflationen som övergående. T.ex. säger Allianz chefsekonom El-Erian att det kan ha varit ”det största misstaget i historien” (ingen ranson på krutet där!). Han verkar anse att hela FED:s trovärdighet är på spel (vilket väl iofs alltid är fallet för en centralbank). Även FED själva har ju faktiskt tagit bort ordet ”övergående” ur sin kommunikation på sistone.

  Har din syn förändrats eller anser du fortfarande (så som jag förstått dig tidigare) att baseffekter och minskad efterfrågan (pga minskade stimulanser) kommer ta ner inflationen inom någon månad eller så? Varför tror du FED till viss del ”pudlar” och så många andra tvivlar?

  • GaStan skriver:

   När hade El-Erian rätt om något senast? Snacka om att leva på gamla meriter.

   De är extrapolerande teoretiker allihopa, vad de fullständigt saknar är street smart:het och förståelsen för företagande. El-Erian kan nog skriva låååånga rapporter om skjort-industrin, men senast han köpte en skjorta själv och var väl för 20 år sedan.

   Det stora misstaget, som jag ser det, är inte vad FED gjort, utan att man kört en budgetunderskott i år på c15%/bnp samtidigt som privata sektorn totalt sett mått ganska bra…. det har bidragit till att ge en demand push av aldrig tidigare skådad karaktär. Helt i onödan. Detta har drivit upp priserna. Visst, FED hade kunnat höja räntan, och dödat hela festen, med hjälpa av att räntekostnaderna hade skyfflat undan konsumtionsutrymmet, och därmed hade demand pushen uteblivit, och därmed hade inflationen aldrig tagit fart.

   MEN VARFÖR I HELVETE SKULLE DE GJORT DETTA, när så många människor är utan jobb idag, men faktiskt jobbade pre C19. Cirka 3 miljoner arbetstillfällen saknas fortfarande. Så för att skapa strukturell inflation så behöver du en tajt arbetsmarknad, och för detta behöver du hög sysselsättniingsgrad och deltagandegrad, och för detta behöver det skapas en jävla massa jobb, och för detta behöver du har så mycket tillväxt som möjligt….

   SAMTIDIGT som vi också vet att inflationen faller tillbaka av många skäl, där de TVÅ viktigaste är 1, baseffekt. dvs om företag slutar att höja priserna så går inflationen mot 0% YoY och 2, Fiscal cliff…. dvs 3,100mdr dollar i budgetunderskott kommer inte igen nästa år. (det är alltså 20,000 dollar per arbetande amerikan’)

   Ja, om de har fel bör de i god tid öppna upp för alternativ. Det är deras jobb. och med tanke på hur ofta centralbanker har fel så är det väldigt viktigt för dem att inte ”gifta sig” med sin analys. Även om de tror på den innerst inne.

   Samt att…. det kan bli så att nuvarande inflations faktorer klingar av senare än väntat….. och under den tiden hinner det skapas tilllräckligt många jobb och tajt arbetsmarknad, att när pendemi inflaitonen väl ska börja gå ner, så är det den nya som tar vid. Därför kan den där inflationssättningen utebli….. och om de höjer i framtiden så är det INTE pga pandemi relaterad inflation, utan pga av den nya.

   Men vanliga lekmän där ute, förstår inte skillnaden utan kommer bara se samma inflationssiffra som inte vill gå ner… och detta måste FED ta höjd från.

   Jag tror, och det tror jag faktiskt att Powell innerst inne också gör, att inflationen börjar falla i april och framåt. Mätt som core PCE så talar vi kring 2%. Särskilt hösten kan bli tuff för data ur ett baseffekts perspektiv. Men sen tror jag den planar ut och börjar lyfta igen med lönerna.

   Du ska vara väldigt försiktig med experter där ute. De allra flesta är duktiga på att göra en nulägesanalys, och extrapolerar gärna den in i framtiden…. och det blir nästan alltid fel. För dem är det bättre att göra fel, i nåt som är konsensus och känns rätt i magen (vilket extrapolerande alltid gör). Än att försöka gå ut med något som är helt annorlunda. Dessutom, om de säger nåt annorlunda, som sen visar sig vara fel, så riskerar man att bli av med jobbet….. och de har hellre fel än blir av med jobbet. Det är som med politiker.

   Man kan sanity checka detta. Hur många sa att inflationen skulle bli reckord high för 18 månader sedan? Ingen. Nu säger alla det. Men det är som med börsen. Hur många sa att man ska köpa aktier i mars-2020. Ingen. Sen på toppen hör du väldigt sällan sälj. Ja förutom de som är perma bears, or bulls… för de säger samma sak alltid. Tids nog får ju sådana också rätt. Som en trasig klocka som visar rätt tid två gåner om dygnet.

   • Östergren skriver:

    Kul att du la ut texten gällande El-Erian Han låter ju väldigt övertygande precis som alla andra som intervjuas i poddar och tv. Hade de fel i förra veckan städas det snabbt undan för nästa profetia.

    Åter till det intressanta, jobben US.
    Det är ju självklart att många går arbetslösa samtidigt som det är brist på arbetskraft då de inte vill ta jobben då bidragen ger mer. Frågan är hur länge den amerikanska staten orkar/kan köra detta racet.

   • GaStan skriver:

    Inte jätteorolig där. Under åren 2010-2019 såg vi en gradvis återgång från folk som stod utanför arbetskraften, men till slut tog ett jobb. Idag är dem bara 2 miljoner så det lär gå snabbare, men mekanismen är densamma… i takt med att ekonomin blir starkare och allt mer attraktiv, så ökar attraktionen att ta ett jobb.

   • Östergren skriver:

    Klart det är hunky dory nu med stimulanser och en ”stark” ekonomi.
    Tror faktiskt FED sitter och småsvettas nu gällande inflation, tapering, bidrag, arbetskraftsbrist etc.

   • GaStan skriver:

    USA har kört ett samlat budgetunderskott på c30% senaste 2 åren. Sverige har under samma period kört c6%. Så ja… hunky dory är det verkligen!

    Förstår vad du menar med att svettas, så i den bemärkelsen har du rätt.

    MEN

    Skulder/Inkomster är idag på faktor 3-4X…. så det räcker med att de höjer 4-6 gånger så drar räntekostnaderna för alla belnade, inkl stat, och squezzar bort all tillväxt, och därmed DEMAND… och vips dör all typ av inflation på några månader.

    Så är det nåt de INTE svettas över så är det FÖRMÅGAN att döda inflaionen precis när de vill…. tacka skuldberget för detta!

   • Östergren skriver:

    PPI kom in på 9.6 procent nu så det rör på sig.

   • GaStan skriver:

    ja precis, och hur länge tror du man kan höja priserna när det inte backas upp av köpkraften…. dvs vad händer om din ICA butik dubblar priserna utan att kunderna har mer i plånboken.

   • Östergren skriver:

    Det har jag nog hyfsad koll på.
    Däremot gillade inte marknaden att få 9.6% i ansiktet.

   • GaStan skriver:

    🙂 det förstår jag!

    Marknaden är lite rädd nu.. Men det kanske FED kan råda bot på 😉

    Ur ett tekniskt perspektiv… SPX har faktiskt bara korrigerat 50% av sin senaste upprörelse… inte så himla konstigt eller? Men visst, det kan såklart blir värre!

 2. SNash skriver:

  BREAKING: Federal Reserve will accelerate pullback of its economic support as inflation surges, foresees 3 rate hikes in 2022!!! Hur ser kartan för nästa år med räntehöjningen, toppar satt eller toppar snart sen bear market 2022/23?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.