Gott Nytt dåligt år

God fortsättning kära läsare!

Börsåret 2021 är bakom oss. Världsindex gick 34% i svenska kronor räknat. Nasdaq gick 39%. Stockholm 35%. Bortsett från lite fladder i september/oktober så var det i princip en stigande trend hela året. Att ligga på annan allokering än ”Full investerad i aktier” var value destructive för de allra flesta. De passiva lata, slog i många fall de aktiva engagerade av det här skälet. Jag skulle säga att en årsavkastning upp mot 50%+ för en fullinvesterad portfölj är att betrakta som skickligt. Allt under detta är Average Joe ”aka the Market”. Sen måste man alltid justera för risken. Dvs om man legat i snitt 50% cash under året så är 25% (hälften av 50) bra. Givet att Cash positionen inte är allokering relativt vad du trodde om marknaden utan en del av din risk budget.

Mitt råd till alla, varje år, är att utvärdera sitt resultat, eller be din rådgivare om en utvärdering. För många är dåliga på detta.

Att spå hur året ska bli tycker jag är relativt ointressant. Stor risk att få fel. Bättre att ta ett steg i taget och försöka få så rätt som möjligt inom varje ”period”. Men jag vill ändå återge min syn på marknaden där vi står nu:

Risk/reward i marknaden är fair. SPX handlas till 4,766. Årets väntade vinst ligger på 223 dollar. fwd PE således 4766/223=21,4. Earnings yield 1/21,4=4,7%. US10yrs obligation 1,5%. Aktieriskpremien 4,7-1,5=3,2%. Det är inom ramen för fair value (3-4%) vilket brukar vara gynnsamt för aktier så länge som marknaden tror på 1, konjunktur och 2, vinstestimat.

JA, jag vet att marknaden är dyr bara sett till vinstmultiplar, och att Fair value slutsatsen bygger på låga räntor, dvs TINA…. och givet allt snack om inflation så är många superrädda och skeptiska. Jag fattar också detta. MEN, det är räntan vi har att förhålla oss till nu. Den står i 1,5% och det är vad en obligationsköpare får i framtida årlig avkastning om han köper den IDAG, där alternativet istället är att köpa SPX…. inte nåt annat. Den dagen den står i något annat så får man förhålla sig till detta, och jag tror fortfarande att stigande räntor i regel är bra för aktier då det innebär att man säljer obligationer till förmån för risk som ett resultat av att marknaden ser positivt på framtiden. Titta gärna historiskt. Stigande räntor från en låg nivå är INTE synonymt med svag börs. Fallande räntor från hög nivå är.

Detta gör att jag tror man ska ha aktier under Q1. Jag har fortfarande target 5,200 för SPX i Q1. En uppgång på c9%. Rent tekniskt har vi ju haft en typ av konsolidering under senaste två månaderna (ännu längre för många andra index), så det borde finnas lite behov på uppställ nu om fundamenta är supportive. Sen finns det såklart en risk att vi får fel, och någon typ av teknisk stopp borde man kanske fundera på. 4,500 nivån på SPX är ju inte oviktig om man säger så. Ett brott av den så kommer åtminstone jag ifrågasätta om inte marknaden börjar prisa in nåt annat.

Därefter tror jag det blir problem av skäl som jag nämnt tidigare (framförallt låg aktieriskpremie parat med negativa vinstrevideringar). De här problemen innebär att jag tror på en Fib38% korrektion av hela Covid mars-2020 rörelsen. Det skulle innebära ett target på c4,070. Base case är lågpunkt i oktober. En nedgång på drygt 20%. Blir lågpunkten i oktober kan man tänka sig att vi når 4,500ish i sommar, recovery till 4,700ish i i början av september och sen 4,070 i oktober. En 1-2-3 rekyl. Stora penseldrag. Ni fattar.

Hursomhelst blir perioden april-oktober tuff. Från Oktober till året slut så brukar det bli en recovery på i bästa fall Fib50, i sämsta Fib38% av hela nedgången. Den End-of-Year uppgången lirar också med att FED intar en duvigare hållning, och skjuter på höjningarna, för att inflationen börjar falla, börsen har gått dåligt, och negativa vinst- och tillväxtrevideringar. Detta gör att jag sammantaget ser hur året kan stänga på cirka MINUS 5%, give and take. Inte så kul alltså!! Men som jag sa inledningsvis. Det är bättre att ta en ”period” i taget. Det är mycket vatten som ska flyta under broarna. Just nu är jag positiv. Men risk/reward är svag, vilket man kan ta med sig i allokeringen.

Jag har även ett alternativ scenario, som är lite mer positivt, men som är samma nivåer och rörelsemönster, men som handlar om att vi inte når 4,070 förrän i mars 2023. Där vi istället når 4,500ish i oktober i år och stänger året på 4,700ish. Inte så stor skillnad på årsavkastning, men där baisseperioden april-oktober i år blir betydligt lugnare. Anledningen till detta skulle handla om att marknaden gläds över att inflations datan börjar falla på allvar under just perioden maj och framåt. Anledningen att marknaden blir glad är ganska uppenbar. Man ser mindre risk för att FED ska höja räntan och sabba festen. Samtidigt finns det ett ganska starkt motargument, och det är realräntor. Anledningen till att SPX ändå stängde detta året så starkt, beror självklart på att man lyckas göra en vinst på c210 dollar. Högsta någonsin. Men också rekord låga realräntor. En 10-åring på 1,5% är lågt, men i reala termer är det superextremt med tanke den höga inflationen. Nästa år, givet inflationsdiskussionen i detta alternativ case, så faller inflationen kraftigt, och givet att räntorna ändå håller sig på mattan, så skjuter realräntan i höjden. Skeptikern drar då slutsatsen att om fallande realräntor varit bra för aktier, så måste stigande vara dåligt. Därmed är vi tillbaka till baisse scenariot med 4,070 i oktober.

Well, vi behöver inte bestämma oss här och nu utan kan ta ett steg taget.

Hade vi vetat för ett år sedan vad DEMAND pushen inneburit för inflation, så hade nog många blivit livrädda för hur räntorna hade kunnat utvecklats, och förmodligen lagt sig utanför marknaden och missat större delen av uppgången. Jag har alltid slagit ett slag för att varje dag är en ny dag, och där man i princip kan göra sin analys/lägga puzzlet utifrån ett vitt papper. Finns ingen anledning att binda upp sig. Flexibilitet och stort engagemang är nyckeln. Därmed inte sagt att man behöver stuva om i portföljen hela tiden. Man kan göra sin analys 365 gånger på ett år och den visar samma slutsats. Det är också okej.

Vi har pratat mycket om inflation under året, och lär göra det även i år. Istället för att tjata om hur jag ser på det, så lyssnade jag in på Macrovoices, och David Rosenberg, som mer eller mindre är spot on på hur jag ser på läget. Stark rek!

https://www.podbean.com/ew/pb-eqsg5-1147ba7

Jag vill även att ni tar er tid att lyssna på en annan podcast från Macrovoices, som målar upp mitt baisse case väldigt fint. Jag är även med hans resonemang kring inflation, fast mer på 5-10 års sikt. När det kommer till inflation 12 månader ut så är Rosenberg mer rätt på det.

https://www.podbean.com/ew/pb-aktc8-1161940

Slides:

https://www.macrovoices.com/guest-content/list-guest-publications/4487-the-felder-report-charts-macrovoices-december-2021/file

GLÖM INTE att ladda ner bifogade slides. Gör det lättare att hänga med!!!!

I veckan hade vi lite strödata. Chicago PMI kom in på 63,1 mot väntat 62,0 och fg 61,8. Pekar på en okej ISM i veckan som kommer. Case Shiler huspriser kom in på 0,9% Mom mot väntat 0,9 och fg 1,0. På årsbasis taktar de 18,4%. En ny rekordmånad. Samma situation som i Sverige. Så länge som räntorna håller sig på mattan så kommer priserna inte att komma ner. Jag tror ju att 10åringen kan nå 2% under våren, vilket kommer sätta press på bostadsobligationerna allt annat lika. Men eftersom jag tror på en ganska rejäl Risk off miljö under april-oktober, så kommer räntorna att vända ner igen. Så den här jättepressen från räntesidan tror jag inte blir nån stor grej i år. Det är först under 2023 som vi får igång klassisk löner-inflation-FED höjer miljö som den kickar in… och med en viss fördröjning sätter det press på bostadspriser. Så ”risken” är att bostadspriserna ändå håller sig hyggligt även i ÅR, och det är först under 2023 som pressen kommer, och ännu mer 2024. Mycket osäkerhet här alltså. För svensk del tror jag på 5% nedsida i år. Men det bygger mer på spreaden mellan bostadspriserna och obligationen.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 50,3 mot väntat 50,0 och fg 50,1. Non-Mfg kom in på 52,7 mot fg 52,3. China is steady.

I veckan som kommer har vi PMIs från hela världen med US ISM i spetsen. Nu under våren tror jag det kommer riktas stort fokus mot underkomponenter som New Orders och Prices. Om ”Fiscal Cliff” är en belastning som jag tror så lär vi se det första tecknet från New orders som sviker. Prices är självklar. Ska inflationen normaliseras, vilket jag också tror, så flaggar Prices för detta. Denna är dock inte först. Vi har redan sett hur priser inom allt från Timber, Koppar, Stål, Naturgas, Olja vänt ner från sina toppar. VI kan såklart inte veta säkert att vi sett topparna. Men om man byggt ett case på att vi fick en DEMAND shock förra året, som nu försvinner, samtidigt som allt företag höjt priserna på allt, så kommer inte köpkraften orka fylla de nya högre priserna. (Vilket consumer confidence mätningarna redan skvallrar om) och då kommer försäljningsvolymer bli lägre, och blir dem det så lägger inköpscheferna mindre beställningar på råvaror, vars priser är extremt känsliga för förändringar i demand dynamiken. Sen kan ju alltid Covid stöka till det på Supply sidan, så det är svårt att säga. Men givet att det inte gör det, så är inte jag särskilt bull råvaror.

Veckan avslutas med amerikansk jobbdata, 400k jobb väntas!

Ha det bäst, vi hörs!

Tbc….

…………

Måndag,

Tyska Mfg PMI kom in på 57,4 mot flash 57,9 och fg 57,4. Europa motsvarigheten kom in på 58,0 mot flash 58,0 och fg 58,4. Stabilt!

USA kom in på 57,7 mot flash 57,8 och fg 58,3….. på många sätt steady as she goes. ISM imorgon borde bli hyfsad.

————

Tisdag

ISM Mfg kom in på 58,7 mot väntat 60,0 och fg 61,1. Sämre, men fortsatt stark nivå. Nasdaq vänder ner medan SPX klarar sig bättre. Missförstå mig inte. Jag tror Mfg PMIs hade sitt år förra året, och varu relaterade sektorer kommer få det tuffare då köpkraften inte matchar prisökningarna på varor, och vi i princip har ett omvänt pent up demand (man kan bara klicka hem så många sous vide maskiner man har användning för) medan service relaterade sektorer kommer gå bättre i år som en konsekvens av lägre prisökningar och för att avtagande Covid restriktioner/rädsla kommer göra det lättare och mer attraktivt att konsumera tjänster. Därför är jag övertygad att indikatorer som ex ISM Mfg kommer röra sig ner mot 50-52 på sikt. Men att detta skulle innebära att vi sett toppen på NDX och att vi nu går in i baisse. Det tror jag inte på. Än så länge är trenden intakt, vilket handlar om New Orders och Prices faktorerna… se längre ner. Nasdaq kommer sannolikt tillbaka.

Employment kom in på 54,2 mot fg 53,3. Fortsatt okej arbetsmarknad… men man ska komma ihåg att jobben är en laggande faktor. Den kommer efter vi har haft goda tider ett tag. Den vänder ner efter vi har haft dåliga tider ett tag.

Prices kom in på 68,2 mot fg 82,4… klart lägre. Ni känner till min syn på inflation. Jag väntar mig hög inflation fram till april, och sen vänder den ner rejält. För att detta ska bli verklighet så är det alltså hög tid för ledande parametrar, som ex ISM Prices, att börja tappa nu. Vilket den gör. Den stärker mitt inflationscase…. och eftersom den ingår i total siffran för ISM så är det också den primära faktorn till varför den kom in sämre idag. Lägre priser, är allt annat lika, bra för framtida tillväxt. Så man kan säga att dagens dåliga siffra egentligen är ganska bra, och när ISM tidigare var hög, till stor del pga höga Prices, så var den egentligen dålig. Alltså höga priser är INTE dåligt för företag, givet att de kan sälja sina produkter till de högre priserna. Men om köpkraften inte hänger med, så kommer de sälja mindre i volym, och då är inte höga priser bra. Tittar jag på köpkraften idag, typ lönenivåer X antal anställda, minus räntebörda så är den i paritet med 2018 års nivå. Skillnaden har varit Budgetunderskotten, expansiv finanspolitik. Uteblir dem så kan inte efterfrågan vara högre än den vi såg 2018. Givet att priserna idag är väsentligt högre än under 2018, så kan ni också räkna ut hur stora försäljningsvolymerna blir. Simple Match!

New orders kom in på 60,4 mot fg 61,5. Sämre fast stark. Givet att jag tror ISM ska ner mot 50 senare i år, så är det under New Orders vi kommer få den första vinken. Den är inte här ännu. Därför tror jag att man kan ta ISM siffran idag med en nypa salt, New order är bra, Prices är sänket. Jag tror marknaden kommer tillbaka…. men man kan aldrig vara säker, så vi får även hålla ett öga på de tekniska säljsignalerna. Sen december low är SPX upp drygt 6%. NDX knappt 8%. Att vi får en sån rörelse som vi får idag. Inga konstigheter. Titta bara på Tesla och Apple… men dagens ISM siffra är reaktionen helt naturlig… men man ska akta sig för att extrapolera här! Därmed inte sagt att jag tycker Tesla och Apple är rätt värderade, tvärtom. Men det är en annan femma.

För att mitt Q1 bull case ska vara intakt, ur ett tekniskt perspektiv, vill jag att SPX 4,710 håller för stängning. En nedgång till 4,500 är också okej faktiskt. Så det krävs betydlig mer för att jag ska börja tro på annat.

Tbc

———–

Onsdag…

Q4orna börjar rulla in om nån vecka… jag tror de blir riktigt bra, både i absoluta termer, sett till YoY samt förväntningar. Starka rapporter är en viktig faktor till varför marknaden ”litar” på Fwd Earnings prognosen. Alltså för att vara övertydlig, om rapporterna över Q4 förra året är svaga, så revideras innevarande års vinstprognos ner. Q4 vinsten är bakom oss, marknaden skiter fullständigt i den. Det är prognosen över 2022 som ALLT handlar om. Men hur Q4 kommer in, får sin prägel på 2022 prognosen.

Om ni klickar på nedan länk och tittar på första sidan, höger kolumn, så ser ni att marknaden tror på 51 dollar vinst för Q4, vilket gör att helår 2021 ligger på 206 dollar. Nu tror jag precis som Yardeni att den snarare kan bli 55 dollar (FY21 på 210usd) vilket skulle bli ännu ett kvartal med den högsta vinsten någonsin.

Men sen när jag tittar på Q1 så ligger förväntningarna på 52 dollar… och förra årets jmf siffra är 49 dollar. Det kommer bli tufft tror jag. Titta på kvartalsvinsterna under 2018 och 2019 som var riktigt feta år jämfört med 2012-2017. Då låg en ”normal” kvartalsvinst på cirka 40 dollar +/- 2-3 dollar. Sen blev det kris och då sjönk en kvartalsvinst mot 30 dollar. Sen skickade man inte största och mest intensiva stimulansprogrammet någonsin, och nu ligger vinsterna på över 50 dollar. Jag tror att vinsterna måste ner och normaliseras kring 45 dollar på sikt under ett enskilt kvartal, och och eftersom vinsterna nu ligger kring 50+ så är det bara en tidsfråga innan vi går in i ett kvartal med negativ YoY% vinsttillväxt. Det är såklart svårt att säga när det blir, men eftersom jag är rätt baissad under april-oktober i år så hade det varit lämpligt med Q1 (rullar in i slutet på april) alt Q2 (rullar in i slutet av juli).

Som sagt, jag tror på 210 dollar för 2021 och 200 dollar för 2022. Men det är egentligen ointressant vad jag tror. Det viktiga är vad marknaden tror och de ligger på 223 dollar för i år, JUST NU, och det är vad marknaden diskonterar. Sen är det ju klart… att kommer jag i slutändan få rätt, så väntar negativa revideringar, som allt annat lika är dåligt för börsen. Negativa vinstrevideringar, vad triggar dem? Två saker, antingen svag ledande makro, typ fallande ISM, och/eller rapporter som kommer in sämre än väntat eller där företagen själva guidar ner resultaten.

I morse kom tjänste PMIs från Europa som var helt okej.

US Service PMI kom in på 57,6 mot Flash 57,5 och fg 58,0… stabilt! Omikron verkar inte få jänkarna att vilja stanna hemma.

Imorgon Non-Mfg ISM… lär vi samma sak.

Ni ska ha klart för er följande. Konsumtionen av tjänster ligger fortfarande en bra bit under trendlinjen. är det någonstans det finns pent up demand så är det här. Tjänstesektorn har också minst inflationstryck, så framöver väntar jag mig att den ska hålla sig hyggligt. Det är viktigt för det är här jobben skapas.

Det är i varusektorn vi sett extrem överkonsumtion, där det snarare är motsatsen till pent up demand. Det är denna som väntas falla under första halvåret. Det är bra, för det är här inflationen skapas, och jobbmässigt är det inte hela världen då det är färre jobb i denna sektor.

Marknaden är lite halvskraj över skakig macro. Vad händer med tillväxten? samtidigt som 10yrs drar som attans! Åh nej… Fed kommer höja oavsett vad. Stagflation? Risk Off!!! Jag tar det med ro. Det är lite andhämtning av Nisse rally…

Jag tror att vänder det inte här så vänder det vid SPX 4500-4600…. Target SPX 5200 är intakt i q1. No worries!

——-

Äntligen fredag!!!

Gårdagens ISM Non-Mfg kom in på 62 mot väntat 67 och fg 69,1. Svagare fast fortfarande en stark siffra. Jag är inte så orolig för service näringen så länge som vi slipper restriktioner

Employment faktorn kom in på 54,9 mot fg 56,5…. svagare men fortsatt ok nivå!

Prices kom in på 82,5 mot fg 82,3…. fortsatt högt inflationstryck, vilket alltså handlar om inflationsarvet fr varusektorn. Dvs många service näringar säljer ju även varor, alla är inte en hårsalong, utan även en restaurang känner av dyrare mat och dryck och måste höja priserna.

I eftermiddag kommer jobben tbc…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Gott Nytt dåligt år

 1. Bo Ingeström skriver:

  God fortsättning. Ser fram mot att läsa om din tankar under 2022!!

 2. P bateman skriver:

  Guld att läsa här

  God fortsättning önskar Patrick bateman från soligare breddgrader

  Personligen har jag tagit en stek i Turkiet inför 2022 samt en blankning av tesla

  Tesla högt värderat, Turkiet undervärderat

 3. Oscar skriver:

  God fortsättning, Jonas! En fråga: borde inte högre räntor från CB leda till högre avkastning på obligationer = högre intresse från investerarkollektiv = TINA-narrativet försvagas?

  • GaStan skriver:

   Stigande ränta innebär fallande obligationspris. Så du vill inte sitta på en obligation vars ränta går från 1,5 till 2,0% för då förlorar du pengar i det korta perspektivet. Sitter du till förfall om 10 år, ja då får du exakt 1,5% om året X 10 år.

   När obligationen väl når 2% då kan den bli intressant givet att du inte tror den ska dra till 3%.

   Och gällande TINA så är det inte rörelsen från 1,5 till 2,0 som förstör, utan nivåerna. TINA narrativet är sämre vid 2 än 1,5. Men TINA narrativet fungerar om du måste välja mellan aktier och en obligation vars ränta går från 1,5 till 2. Det är NÄR den nått 2,0 som TINA blir sämre än vid 1,5.

 4. Jakob skriver:

  Jag brukar börja mina kommentarer med att tacka för en bra blogg, så även denna gång. Du ligger bakom den för mig i särklass bästa svenska makroanalysen och jag ser fram emot att följa dina tankar ytterligare ett år.

  Jag är lite fundersam kring din syn på risk/reward dock. Jag tror jag förstår din bild av nuläget och dina två scenarier för året som precis påbörjats. Samtidigt inleder du ett av de första styckena med att konstatera att:

  ”Risk/reward i marknaden är fair. SPX handlas till 4,766.”

  I slutet av ett stycke några rader ner, när du går igenom huvudscenariot för våren konstaterar du dock att ”Risk/reward är svag”.

  Jag har själv svårt att välja fot. På kort sikt, om allt annat är likadant som nu, köper jag att marknaden är hyfsat i balans och priserna motiverade. Väger man samtidigt in bara några av de förändringar du nämner isolerat (minskad efterfrågan, höjda räntor, minskade vinster, sämre aktieriskpremie) känns det inte alls lika smakfullt. Handlar det helt enkelt om vilket tidsperspektiv man har? Och hur kan jag lära mig att agera på den här dubbla känslan?

  Lite flummigt kanske men det spelar ju liksom ingen roll om bromsarna på vagnen inte fungerar, så länge det inte kommer ett stup. Å andra sidan, om jag vet att där är ett stup framför mig, varför ska jag sätta mig på vagnen från början? Alltså, så länge allt är hyfsat frid och fröjd som nu är risk/reward ok och jag kan sitta nöjt och vifta med mina indexfonder mm, med stöd av rimlig riskpremie etc. Men om jag ”vet”/tror mig veta att det kommer en 20% nedgång pga X, vad spelar det då för roll att risk/reward är bra i ett fruset nuläge? Visst kan jag omvärdera mina positioner 365 gånger per år men hur omsätter du din tro i faktiskt agerande? Vad får dig att inse att r/r har gått från fair till svag?

  • GaStan skriver:

   Hej Jakob, och tack för att du läser och tack för bra frågor.

   Jag blev lite otydlig kanske. Det jag menar är att marknaden ser hyfsat attraktiv ut på kort sikt. Därav är jag köpare, med risken att man får fel såklart. Men givet denna förmodade uppgång och de risker jag ser efter det så ser inte året så kul ut. Därför är risk/reward rätt dassig på ett års sikt, och synnerligen dålig längre fram i vår om vi har haft en uppgång i ryggen. Så även om jag köper nu, nöjd med risk/reward, och väntar mig en uppgång så har jag ingen ambition, som det ser ut idagsläget att sitta kvar året ut. Särskilt om vi får ett uppställ….

   Men som sagt, detta är vad jag tror idag. Analysen kan se annorlunda ut om en månad. Man får aldrig gifta sig med sin analys. Det är livsfarligt där många gärna hamnar i en situation där man säger att ”marknaden har fel för att jag har rätt” . Det leder bara till förluster…

   Hoppas detta förtydligade något!!!

   • Jakob skriver:

    Tack Jonas, jag tror jag är hyfsat med dig. Gör en analys, ha en tro men var ständigt beredd att omvärdera den?

    Lättare sagt än gjort men kanske också därför ekonomi är så intressant att hålla på med!

 5. Östergren skriver:

  Nu var det väl ändå FED Minutes som fick det att skaka till igår med fall i amerikanska index, fall i obligationer och fall i krypto på delvis ny info?

  • GaStan skriver:

   Tror du?

   Jag tror att marknaden gjorde ett Nisserally TROTS att FED var hökig den 15 december.

   När vi sen startade veckan hade vi ett tomterally i ryggen, och 10yrs började idiotdra uppåt, och helt plötsligt fick marknaden en anledning att slå på… då rädslan för vad höga räntor (läs höga räntekostnader pga skuldberg ger squezze out på konsumtion, fallande tillväxt = recession) är mycket stor.

   I min bok är plötsliga ränterörelser upp negativt för marknaden, men att stigande räntor normalt sett är positiv för börstrenden… så börsnedgången är ett hack i kurvan.

   Precis som att plötsligt hack ner i räntan kan få börsen att hoppa till uppåt, men att fallande räntor notmalt sett är synonymt med baisse. Av det enkla skälet att man köper obligationer och tror på sämre tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.