Lugn vecka inför Q4orna

Det går inte att utesluta att börserna ska ner ytterligare en vända innan marknaden blir stark på riktigt inför en förmodad uppgång under Q1. Så länge som SPX 4,500 håller så är det base case.

Idag är det stängt i USA, men veckan väntas bli rätt lugn. FED möte nästa onsdag är nästa stora hållpunkt. I veckan har vi Philly FED, Empire och NAHB index. Inga kioskvältare. Återkommer…

FED mötet i nästa vecka fäster fokus på synen på inflation, antal räntehöjningar i år och eventuell plan för QT.

Rapport säsongen har mjukstartat men det är framförallt i nästa vecka som det tar fart rejält i USA… överlag tror jag att de blir starka. Trots stigande kostnader och leveransproblem. Det handlar om att 1, volymtillväxten varit stark och 2, operational leverage på vinsten. Tänk dig ett exempel företag:

Volym 10 X Pris 10 = Försäljning 100

Volym 10 X Kostnad 5= Rörliga kostnader 50

Brutto vinst = 50

Fasta kostnader = 40

Vinst = 10

Vi vet att volymerna varit goda under Q4, så säg att företaget ökar volym med 10%. De har höjt försäljningspriset med 5% (tänk CPI inflationen). Rörliga Kostnader har ökat med 10% (Tänk PPI inflationen). Fasta kostnader har ökat med 5% (typ löner).

Det ger Försäljning 11 X 10,5 = 115,50

Rörlig kostnad 11 X 5,5 = 60,5

Bruttovinst = 55 (den ökar trots att kostnaderna ökar snabbare än försäljningspriser)

Fasta kostnader 42

Vinst =13 (en ökning med 30%, det dubbla mot Försäljningstillväxten)

Dvs trots ”problemen” så blir ändå vinstökningen rejäl. Volymer är viktiga saker, och ökar dem så gör ofta operational leverage sitt på vinstnivå!!! Denna matte bör man förstå vidden av.

Aktieriskpremien ligger för SPX på c3% (1/ (4667/223) – 1,7) vilket är inom fair range.

Jag fick frågan om varför jag är positiv när marknaden ”bara är rätt värderad”. Hur kan man kalkylera med en övervärdering? Det är inte en helt orimlig fråga, dvs marknaden kan ju vara billig, dyr och fair. Det är ju uppenbart var man köper och säljer, men vid Fair value är det inte lika självklart. Jag köper det, men min logik bakom är att marknaden har en tendens att vilja pendla mellan dyrt och billigt, och Fair är egentligen bara ett ”stadie” som passeras på vägen mellan två extremer. Att det är Sentiment som styr riktningen. Dvs om Marknaden ser Aktier som the place to be, och trenden är uppåt, då strävar också värderingarna uppåt i sin väg mot en till slut oattraktiv nivå (Aktieriskpremie klart under 3%). Inte att stanna på Fair. Det motsatta gäller också, dvs om marknaden ser Aktier som No Go, då kommer trenden vara negativ, och till slut pressa upp aktieriskpremien mot attraktiva nivåer (över 4%). Inte stanna på Fair. I grunden är det greed and fear som förklarar det här beteendet. Eftersom det är människor bakom och deras känslor som styr så pendlar marknaden mellan de här två extrempunkterna, eftersom det mänskliga beteendet säger till dig att sitta med så länge som det ser bra ut, och stå utanför så länge som det ser dåligt ut, och det är detta som skapar trenderna. Att vi under en tid kan ligga kvar kring FAIR value, handlar inte om att marknaden har förändrats, utan för att den håller på att bestämma sig vilken riktning den ska ta, vilket i sin tur handlar om sentimentet. Hade det inte varit så här så hade trender varit ovanliga och börsen naturliga läget hade varit att i 90% av fallen ligga på Fair Value. Men så är det inte. Det är inte så att vi ligger länge på extrem punkterna heller, men vi är ofta på väg mot en.

Sentimentet är i grunden ganska bra idag, men FEDs policy förändring har fått marknaden att börjma tveka. Därav konsolideringen. Det är detta som marknaden nu försöker ta ett grepp om, vilket till slut leder till nästa rörelse.

Ha en fin vecka!

—————-

Tisdag…. det som skrämmer marknaden är att 10yrs har fått ny fart. Det är inte så konstigt om marknaden tror att FED ska höja 4 ggr i år, där till och med vissa tror man höjer med 50 punkter redan i mars, vilket innebär att en 10yrs ska ligga över 2%…. och det känns inte så kul med PE multiplar över 20….

Samtidigt är hökighets rädslan numera rätt gammal skåpmat, och my gut feeling i att säga ”Oj vad hökigt det är, känns inte bra, undvik aktier” är just conclusionen att rädslan i sig är en köpsignal. Just för att det känns så… brukar inte bli rätt. Nej jag tror fortfarande att börserna är på väg att avsluta sin lilla rekyl och det är snart är dags för happy days. Time will tell.

Det många bör fundera över är paradoxen…. En hökig FED och räntehöjningar anses vara negativt för marknaden. Men stigande realräntor är också negativt för marknaden. MEN, och detta är en stor MEN, om inflationen INTE sjunker tillbaka i år, så innebär det att FED är superhökig (negativt) men det innebär också att realräntorna fortsätter att vara låga (positivt). Men om inflationen sjunker tillbaka med kraft så innebär det kraftigt stigande realräntor (negativt) men det kommer också innebära att FED intar en mycket mjukare ton och sannolikt lugnar sig med höjningarna (positivt). Denna paradoxen måste vi få klarhet i….

Nahb index som är ledande för de amerikanska bostadspriserna kom in på 83 mot väntat 84 och fg 84. Stabilt! Men om jag ser till den 30 åriga bostadsoblisen (MBS) så är den på väg upp. Faktiskt högre nu än högsta nivåerna förra året. Nivåerna är dock historiskt låga. Point being om räntorna fortsätter upp så kommer det sätta press på bostadspriserna, och därför kommer Nahb vända ner.. men sp far so good!!!

Empire State Mfg Index, som mäter aktiviteten i New York området kom in på -0,7 mot väntat 25,7 och fg 31,9. En riktigt jävla krasch, och det är New Order som driver fallet. Den pekar på ISM Mfg ner mot 50. Visst, en fjäril gör ingen sommar, men det lirar väldigt fint med det jag varit inne på. Det är att när de finanspolitiska stimulanserna nu försvinner så bygger köpkraften på sysselsatta och deras lön. Detta samtidigt som de möter högre priser på framförallt varor, och i mindre utströckning tjänster. Lägger du ihop detta så kommer företagen sälja mindre i dollar, men framförallt i volym. Det är detta vi ser nu…. New Orders dör när inköpscheferna ser att volymerna sjunker. Sammantaget innebär detta i förlängningen att inflationen radikalt kommer att förändras närmaste året. Med start senare i vår…. och detta kommer till slut få Fed att ta ner garden om jag får rätt. Rätt så mycket tvärtom den situation vi har idag.

Låt se om Philly intygar samma sak senare i veckan…

———–

Torsdag, idag har vi Philly…

Den sura marknaden handlar om synen på FED, där man väntar sig 4 höjningar i år, den första redan i mars som kanske till och med blir 50 punkter mot normalt 25. Man väntar sig också bättre guidance för QT. Hökigheten är monumental och narrativet har pågått i två månader snart. Jag tror vi sjunger på sista versen, och det är detta som sannolikt kommer att få marknaderna att bottna ur och vända upp, för att sen gå en stark börs in i våren, där narrativet kring ovan längre fram i vår kommer vara klart annorlunda jämfört med idag. Inte minst pga lägre inflationsförväntningar. 10-åringen som dragit 50punkter+ senaste veckorna är ett resultat av detta…. och får jag rätt borde den gå in i en lugnare period. FED möte nästa onsdag!

Om jag ser rent tekniskt så ser jag c14% uppsida på SPX, inte helt säker på att vi kommer nå hela vägen 5,200. Sen ser jag c19% uppsida i NDX. Man kan ju undra varför NDX ska kunna outperforma i den här miljön, men det är inte så konstigt om uppgången generellt drivs av lägre inflationsförväntningar. Därutöver har NDX en del att ta igen efter den senaste sättningen. Allt detta bygger såklart på att vi får den förmodade vår uppgången…..

—-

Rent tekniskt, på väldigt kort sikt ser jag hur rekylen ner här i januari gjort en riktigt A-B-C och vi borde få en reaktion upp mot SPX 4650ish…. närmaste tiden, för att sen göra en avslutande trea ner. Om den sätter en ny botten jämfört med gårdagens 4,530 eller det vänder upp innan vet jag inte. Det beror nog mycket på vad FED säger nästa onsdag och hur det tas emot. Jag har tidigare nämnt 4,500 som Stopp nivå. Jag är inte jätte picky på den, utan tror att den kan passeras under nån dag eller så. Det är inte den som stjälper vår rallyt om man säger så.

Philly FED kom precis in på 23,2 mot väntat 20,0 och fg 15,4. Bättre! Jag skrev om Philly förra månaden när den gjorde sitt jätte tapp, typ samma tapp som Empire gjorde den här månaden. My take är att Inköpschefsindex för särskilt tillverkningssektorn är på väg ner här under första halvåret, för att indikera sämre tider, som i grunden handlar om försämrad köpkraft i kombination med högre priser, vilket gör att Försäljning i Volym kommer tappa under året. Jag ser ingen krasch på nåt sätt, utan en gradvis nedgång. En normalisering egentligen mot förra året där Privata sektorn i grunden mådde rätt bra, där de flesta fått tillbaka jobbet, men där Biden ändå spenderade 15% i budgetunderskott. (vilket var samma som året innan, med den stora skillnaden att privata sektorn var på dekis till följd av Covid restriktioner). Anyhow nedgången kommer vara gradvis och efter förra månadens stora fall från 40 till 15,4 så är månadens studs inte så konstig. New Order och Employment typ flat. Prices på fortsatt hög nivå….

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Lugn vecka inför Q4orna

 1. Jeppe skriver:

  Hej. Du får säkert rätt om uppgång i Q1 men rent logiskt får jag inte ihop det. Har aldrig sett en marknad ralla in i åstramningar. Marknaden är förvisso ologisk men det vore ändå nåt nytt.

  • GaStan skriver:

   Senast FED höjde var väl från december 2015 in i 2018… och över den perioden orkade stiga totalt sett. Så en hökig FED är inte lika med dålig börs… utan det är först efter en cykel av höjningar som marknaden börjar deppa.

   Men jag antar att du menar INFÖR första höjningen, där FED svänger i policy.

   Dvs ungefär som under 2015, där marknaden satte sig med 15% i början av året som en reaktion på att de blev hökiga,

   Vi hade även ett stökigt 2018, men det skulle jag säga var EFTER en serie höjningar.

   Det finns två scenarier här såklart:

   1, Marknaden räds nu av FEDs hökighet, i kombination med höga vinstmultiplar, vilket gör att man säljer risk(aktier) fram till att man höjer, dvs i mars alt april. Då blir det en sell on rumours… buy the fact.. när de väl höjer. Att inflationen sen börja tappa rejält från April och resten av året, gör marknaden dessutom lugn i att äga aktier. Detta talar för svag börs nu, fram till våren, och sen hausse igen.

   2, Andra skolan bygger på att aktieriskpremien är god nu, att vinstutsikterna är starka och att rapportperioden kommer att bli stark. Att räntan redan stigit en hel del redan i diskat FED oron, och nu är det dags för den att ta en paus, och därmed vågar man äga aktier igen. Att bonds är NO GO eftersom real räntan är så dålig, och aktier därför en no brainer. Hausse i Q1. Därefter, när inflationen faller tilllbaka så blir bonds attraktiva, samtidigt som aktieriskpremien pressats ner, och utsikterna försämras med vikande makro, stimulanser osv….

   It´s a tough call!

   • Jeppe skriver:

    Tack för utförligt svar. Ja, det är sannerligen en tough call. Skulle ju onekligen överraska en del nu om vi plötsligt skulle ralla in räntehöjningar och fortsatt tapering. Fullständigt osannolika rörelser är man ju van vid dock. Blir snurrig 🙂

   • GaStan skriver:

    Börsen är inte konstruerad på ett sätt att det ska vara enkel och/eller riskfritt att tjäna pengar..

 2. Per skriver:

  Min känsla är att man nu varit orolig för inflation mm och tagit ut för mycket ”dåligt” och snart så plötsligt ser man att inflationen inte är bestående och vinsterna ser ok ut så plötsligt rallar det på uppåt igen. Mins känsla kanske mest är önsketänkande ifs men jag tycker att (särskilt vissa) aktier tagit lite väl mycket stryk sista tiden…

 3. Fredde skriver:

  Tillväxtbolag har knackat lite på sistone. Vad tror ni om oljebolagen framöver?

 4. Niclas skriver:

  Tack för dina alltid intressanta, tankeväckande och ifrågasättande bloggar!

  Lär mig alltid något nytt och får alltid nya bra resonemang hos dig. Det fina är att de går stick i stäv med mina inbland! Det är där guldet finns!!

  God fortsättning från en trogen läsare sedan flera år.

 5. Patrick bateman skriver:

  En fundering såhär på kvällskvisten…

  Funderar på alla dessa lån och skulder nu i samhället, tänker bolån, CSN, kommuner, aktiebolag på börsen etc etc

  Känns som vi på långsikt är påväg in i någon typ av japanscenario…hur skulle det funka rent praktiskt i Sverige? Europa?

  Japans stat har ju baila out börsen och är nu klart största ägare där. Ganska sjukt när man tänker efter…Vad har de mer gjort?
  I Sverige kanske staten bailar ut bostadslån? Tar tillbaka fastigheter mot att lånen skrivs av?

  • GaStan skriver:

   Jag har skrivit om Japan en del innan och skillnaderna är ganska stora. Ålder på befolkning, produktivitet , struktur på industrin, beflkningens stora sparande som gått in i statspapper, som emiterats av staten för man kör budgetunderskott, vilket man gör för att upprätthålla nolltillväxt… dvs den hade varit ännu lägre om man inte stimulerat. osv…

   I fallet Japan är det statsskulden som är stor. Liten i Sverige. Men den är finansierad av befolkningen som har lite lån. Där har vi mycket lån.

   Vad gäller bostadsobligationerna så är Riksbanken storköpare genom sina QE program, och lär vara det om utlandet får för sig att toksälja sina bonds…. men detta skulle kräva att de får en syn på sina innehav att de tror att de kan defaulta. Detta i sin tur kräver att hushållen inte får råd med sina räntekostnader…. och den risken är än så länge väldigt liten då de styrs av Riksbankens styrränta som kommer fortsätta att vara låg, då inflationsutsikterna i vårt land är väldigt låga. Delvis pga av att vi för en sån restriktiv finanspolitik. USA har spenderat 30% av BNP i underskott på 2 år. Sverige nåt knappt upp till 5% under samma tid.

   Japan har i princip inte vuxit något på 30 år…. Svensk ekonomi har nästan dubblats under samma period.

   • P Bateman skriver:

    Tack, tycker japan historien är väldigt intressant . Måste grotta ner mig mer i den. De verkar ändå ha väldigt hög levnadsstandard trots utmaningarna med ekonomin

  • Östergren skriver:

   Allt är ju inte fråga om BNP. Gillar man att hänga på krog och äta och dricka gott är ju Japan överlägset Sverige. Gillar man däremot att bo billigt i ett land med obefintlig fastighetsskatt (som gynnar de rika), ränteavdrag och leva eremitliv på hemmaplan är Sverige överlägset Japan. Så det är mer en fråga om tycke och smak vilket av länderna som är att föredra.

   • P Bateman skriver:

    Haha förstår din poäng 🙂

    Börsen verkar iaf hålla med mig om japan scenariot och att de i princip är omöjligt att höja räntan i väst utan att allt faller ihop som det korthuset det är

    Håller kvar min kortning i tesla , lång turkiet index.

  • Östergren skriver:

   Gillar man att hänga på börsen så har Nikkei avkastat 214% på 10 år.
   Trötta Sthlm 30 har avkastat 118%.
   Att Japan gått bättre kan delvis tillskrivas att Yen tappat 11% i värde mot SEK.
   Hur som helst vinner vi inte ens börsmatchen mot Japan även fast vi gärna vill tro att vi är störst, bäst och vackrast även på det planet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.