Oj vilken vecka vi har haft!
Vi fick ett bear market rally i Juli som inte jag såg komma. Efter Juni sättning, och sen studs, så trodde jag juli skulle bjuda på baisse och resan mot 3,500 skulle fortsätta. Visst kunde den sena juni studsen få ytterligare ett ben in i juli, men ALDRIG så här.
Jag trodde på stark konj data, dålig inflationsdata, stark dollar och hökig FED i slutet på juni och som underlag för min baissiga syn in i juli. Fick rätt så rätt, men det struntade börsen i. Vad börsen gillade var att räntorna aldrig steg TROTS detta. Räntorna sjönk. Varför, jo för att råvarupriser och ledande indikatorer började sura. Räntemarknaden fattade vad detta innebär för inflation i förlängningen. Och sen krönte FED haussen i slutet med ett relativt duvigt budskap. Neutral styrränta är nu uppnådd, och de är inte längre på autopilot för att höja, utan 110% data beroende. Vilket i teorin skulle kunna innebära att man inte tänker höja mer om kommande data motiverar detta.
Haussen var också möjlig för att alla stod utanför marknaden, och hedgefonder låg tokkorta. De fick bråttom att stänga. Men detta var aldrig anledningen. Det gjorde det bara möjligt!
Euron har konsoliderat mot Dollarn under nästan två veckor.. nåt kommer hända! Visst kan det bli endagsavstämning mot 1,035-1,04… men sen väntar stark dollar igen. Inte pga stigande räntor och hökig FED….. utan för att Recessionsnarrativet nu börjar ta plats, och då håller inte Aktieriskpremien i marknaden.
Fortsätter dollarn mot 1,08 har vi nåt annat i görningen, och då kommer börserna sannolikt gå starkt. Men det skulle kräva att FED på nåt sätt totalt börjar duva sig, typ säga att det inte blir fler höjningar alls. SAMTIDIGT som ECB stärker upp sin hökighet ytterligare. Hur rimligt är det? De gnäller båda över energipriserna?
DXY däremot har försvagats, men kan vara inne i sin sista tredje våg. Snart förstärkning av dollarn igen är mitt tema…
OMX känns så klar… jag penslar efter 1,700 i September nu!
SPX 3,500. Först 3,920 väldigt snart. Bryts den bekräftas resten av resan.
NDX 10,000-11,000. Det senare om räntorna faller. Det första om räntorna är någorlunda starka.
Baisse i Augusti… botten i September… en månad innan lågpunktsmånaden Oktober, som tvärtom kan bjuda på studs upp!
US10yrs är rejält översåld (på räntan, överköpt på pris) och kan säkert studsa nåt men är nu på väg mot 2,3% i första hand. 1,8-2,0 i andra hand. Åtminstone så länge som inflationsnarrativet fortsätter att försvinna och recessionsnarrativet tar mer plats… sett till datan.
Dollarn var inte svag under juli och ändå gick marknaden starkt. För att räntorna sjönk. Har räntorna mer betydelse än dollarn nu? Tror inte det, men det är samspel, och det gäller att förstå varför. Dvs om räntorna faller vidare så tänker nån ”amen det gav bra börs i juli”. Men om de faller för att man tänker recession, och dollarn på allvar stärks vidare, då är det inte bra för börsen.
Jag ser gärna US10yrs på 2,50 om några veckor där dollarn handlas under par mot dollarn… det är min recept för baisse.
VIX är lika översåld som i april, kommer studsa tillbaka mot 27ish. Men sen är det frågan, blir det baisse så kommer den fortsätta upp. Men skulle det mot förmodan mer hausse så är inte 15 konstigt. Där var vi förra året.
Brent oljan har tryckts upp mot 110usd. Rätt överköpt. Den borde vara klar snart och dra sig mot 100usd igen. I ett recessionsnarrativ så är den på väg mot 75usd. Oavsett konflikt.
På måndag har vi PMI data från hela världen (börjar i Kina i helgen)
På onsdag kommer PMI från tjänstesektorn.
Som vanligt blir det intressant att se på underkomponenterna. Jag tänker på New Orders som guidar framtida konjunktur, och prices, som guidar inflationen.
Veckan avslutas med jobbdata från USA
Min gissning är att datan rent generellt fortsätter att i maklig takt döda inflationsnarrativet, och föda recessionsnarrativet.
Visserligen toppade US10yrs ur i juni, men Juli-22 kommer gå till historien när marknaden la inflationsnarrativet på sophögen. Där ute i verkligheten kommer det dröja ytterligare ett halvår innan det blir konsensus. Då kommer man börja prata om recession och dåliga tider. Något börsen i vanlig ordning redan diskonterat i ett halvår. När sen världen står i lågor och alla är livrädda. Då bottnar vi ur och då ska man köpa på riktigt.
Ha en fin vecka… tbc
————-
I SEB morgon brev läste jag att skillnaden mellan en SVENSK 10 och 2 åring nu är negativt, för första gången sedan Lehman kraschen 2008. Den spreaden följer inte jag, utan den amerikanska. Då guidade den rätt, dvs recession infann sig 6 månader senare, och det kommer den sannolikt även göra denna gång. Dock behöver inte börsen gå svagt i närtid bara för det. Även om jag tror börsen ska ner i Augusti… nuvarande styrka kan dock hålla i sig en vecka till. Jobbdatan på fredag är viktig. SEB poängterar också att SKEW index indikerar att SPX borde söka sig under 3,000. Vilket jag också tror är korrekt. Fast det dröjer till Q1 nästa år.
Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,0 mot väntat 50,4 och fg 50,2… Caixin Mfg PMI kom in på 50,4 mot väntat 51,5 och fg 51,7… sämre, pekar på ett försämrat läge men ingen krasch. En omvärld som lägger lite mindre beställningar och hur man hanterat pandemin tror jag påverkar. NBS Non-Mfg PMI kom in på 53,8 mot fg 54,7. Känner också av motvinden.
Tyska Mfg PMI kom in på 49,3 mot flash 49,2 och fg 52,0. Från EU kom den in på 49,8 mot flash 49,6 och fg 52,1. Samma analys som vid Flash, dvs lamporna börjar blinka rött.
USA kommer i em
US Mfg PMI kom in på 52,2 mot flash 52,3 och fg 52,7… rätt inline!!!!
US Mfg ISM kom in på 52,8 mot väntat 52,0 och fg 53,0… bättre än väntat men sämre än sist. Men the devil is in the details skulle jag säga…
ISM Prices kom in på 60,0 mot fg 78,5…. sådär ja!!! Som Philly visade för en veckan sen. Nu faller priskomponenten, och det lär i nästa steg synas i PPI, och därefter i CPI/PCE. Om detta stämmer så borde inflationen falla mot slutet av året och in i nästa, och medverka till att FED inte känner sig nödgade att höja i november.
ISM Employment kom in på 49,9 mot fg 47,3… viss uppryckning, men nivån är fortsatt dålig.
ISM New Orders kom in på 48,0 mot fg 49,2… den här är viktig och tillsammans med Inventories som STEG så guidar detta nu för en rejäl försvagning av headline siffran framöver. Att siffran kom in lite bättre än väntat idag är INGET jag hänger i granen. Tvärtom!
Vad betyder detta? Jo inflationsnarrativet kan fortsätta att dö med tanke på ISM Prices, och delvis New Orders…
Men att inflationsnarrativet dör är inte längre en nyhet. Jag skulle säga så här, grundläget i marknaden är att den är glad över inflaitonsnarrativet och vill handla upp börsen, och detta läge manifesteras genom svag dollar. Men det kan närsomhelst övergå till recessionsoro, som förvisso innebär fallande räntor, men STARK dollar. ISM New Order/Inventories är för mig samma sak som recession under q4 och nästa år, men det bryr sig inte marknaden om. Dollarn är svag och börsen är stark!
Jag tror att dollarn är svag (börsen är stark) upp till 1,035-1,040 Euro…. sen blir det inte mer!
PMI för tjänstesektorn nästa…
———–
Onsdag, PMIs från tjänstesektorn i Europa kom in hyfsat starkt måste jag säga. Inbromsningen tar tid, men det handlar också om att räntekostnaderna inte slagit genom fullt ut, och energinotan slår ordentligt först till vintern. Det kommer!
Från US kom service PMI in på 47,3 mot flash 47,0 och fg 52,7… svag som flash
ISM non-mfg kom in på 56,7 mot väntat 53,5 och fg 55,3… oväntat starkt!!! och diffar rejält mot PMI ovan….
ISM employment kom in 49,1 mot fg 47,4… bättre än sist men inget drag direkt. På fredag kommer jobbdata!
ISM Prices kom in på 72,3 mot fg 80,1…. likt ISM Mfg Prices så börjar även trycket komma ner i tjänstesektorn. Det är positivt.
Det som håller uppe siffran är andra parameterar, dvs new orders och biz activitiy. Men varför säger ISM att den blivit så bra, när PMI Services inte gör det. Blir inte riktigt klok på detta.
Både SPX och NDX ser ut som om de kan ha gått klart, samtidigt kan jobbdatan ge en sista push åt dollarn mot 1,035+ och VIX dippar ner under 20, vilket i sig kan ge börsen en sista push. Men annars är det min syn att vi står inför några veckors svag börs. Jobbdatan kan också trigga igång hela rörelsen.
Jobbdata imorgon fredag.
Idag kommer jobbdata från USA
NFP kom in på 528k jobb mot väntat 250k och fg 398 (uppreviderat från 372k). En superstark siffra som visar att någon inbromsning i amerikanska ekonomin har inte skett. Egentligen har ju inte PMI siffror visat det heller, även om de har planat ut. Det är ju snarare New order och de framåtblickande som pekar nedåt längre fram, men inte nu. Men jag den här siffran överraskar. FED, som numera är fully databeroende, kommer inför mötet i September, inte vara särskilt duvig. Logiken är att så länge som ekonomin är stark och det skapas jobb, så kommer företagen känna att de har pricing power mot kund och vågar höja priserna, och därför kommer inte inflationen ner. Därför känner FED att deras jobb är att fortsätta att höja hushållens räntekostnader fram till att företagen känner av vikande efterfrågan och deras prishöjningar upphör. I bästa fall skulle jag säga att FED höjer med 50 i september. Det kan även bli 75 igen. Men min syn är fortsatt att det ska surna till under hösten och november inte bjuder på några höjningar. Men vi får se. Ett steg i taget. Dagens siffra kan vara det sista vi ser av den här högkonjan också! Amerikanska arbetsmarknaden är tveklöst i full sysselsättning.
Timlönerna kom in på 0,5% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,4 (uppreviderat från 0,3). Därmed lirar lönetrycket kring 5% i årstakt, och numera i samkland med ECI som kom häromdagens. Lönetrycket är hårt, men inflationen är fortfarande högre, så en klassisk spiral har vi inte. Dock har vi mer lönesprial i USA än någon annanstans. FED är data beroende, räkna med en hökig FED.
10-åringen drar rakt upp på datan, och dollarn stärks kraftigt. En riktigt HÖKIG reaktion, bort från den smått duviga situation som pågått i några veckor. Jag räknar med att marknaden inte kommer gilla detta.
Jag har inte ändrat mig i sak. 10-åringen toppade ur i juni på 3,5%. Råvaror kommer fortsätta ner, och PMI new orders visar på sämre tider. Inflationsnarrativet är yesterdays news…. men givet senaste tidens börsutveckling, som bygger på ”minskad oro för FED och inflation” så är dagens data ett hack i kurvan.
Än så länge har SPX inte visat på nån större rörelse, men jag tänker att dagens data ändå kommer innebära att vi ska ner mot 3,900-3,950 i nästa vecka!
Nästa veckas kioskvältare är US CPI på onsdag…
Trevlig helg!
Narrativet håller på skifta i marknaden, månadssparande är ett vinnande strategi .
Men ändå ingen holy grail… då det är lika stor sannolikt att du köper dyrt som billigt, men alltid småposter.
Men det är bättre för dig som alltid misslyckas med tajming och alltid sämre för dig som lyckas… så vem är du?
Innan du svarar. Tajming är inget vanligt folk ska hålla på med!
Däremot finns det lägen då börsen är mer köpvärd eller ej… ungefär som med en aktie. Börsen är till slut bara summan av alla aktier
Kan väl inte vara fel att köpa OMX för samma belopp vecka efter vecka från att börsen gått ner ca 20% (lite mer än just nu) tills den är åter i samma läge om X månader, då minimerar man sin snittkurs, dock gäller det att ha likviditet fram till X och om man vid X har pengar kvar så går man all in iom att sannolikheten då är typ 100% för uppgång mot nya ATH om Y månader.
Det håller jag självklart med om. Det är ett ödmjukt sätt att köpa billigt på. Det jag tänkte på var att man alltid, oavsett pris, köper varje månad. Det är ingen holy grail. På samma sätt kan man sälja lite i taget när marknaden är oattraktiv.
Hejsan! Låter som en bra analys av läget, blir det nu problem med Kina/USA om Taiwan så kan det bli handelskrig och då blir det värre än vad läget är idag. Har du någon syn på det, jag har förstått det som att både Kina och Ryssland har gått ihop och stöttar varandra med kriget i Ukraina. Kan vi få mer grus i kugghjulet iom Taiwan?
vad jag har förstått är USAs intresse av Taiwan inte av så moraliska skäl utan ekonomiska, precis som med oljan och mellanöstern, då Taiwan tillverkar stora delar av världens halvledare och i synnerhet några väldigt kritiska sådana… och eftersom USA redan bedriver techkrig med Kina så är detta bara en förlängning av detta.
Ett krig i Ukraina slår mot spannmål, men ett krig i Taiwan hade varit så mycket allvarligare.
Halleluja !! Nya köplägen igen…
Köpa billigt – sälja dyrt
Tackar ödmjukast för fantastisk blogg!
En tanke,
Ser du någon möjlighet att Feds svällda balansräkning å således den extrema ökningen av bankernas reserver jämfört med andra räntehöjningscykler kan trycka ner spreadarna mellan fed funds å räntorna bankerna tar ut mot hushåll å företag? Isåfall skulle de kunna vara så att en Fed funds på 1,5 procent innan Corona är ekvivalent med en Fed funds på 1,5 procent plus xx punkter högre idag??
Snabba svaret nej!
Spreadarna stack i våras pga konj – oro
QT matchas mot nedgång i reserver så det spelar inte lika stor roll. Glöm inte heller att Usa inte kör så stora budgetunderskott längre, vill inte främja inflation, så utbud av bonds hålls tillbaka där, och lågt utbud ger högt pris, lägre ränta, allt annat lika…
https://www.google.com/amp/s/fortune.com/2022/04/04/americans-have-record-wealth-post-pandemic-but-dont-feel-rich/amp/
”KEY POINTS
The personal savings rate hit a historic 33% in April, the U.S. Bureau of Economic Analysis said Friday.”
There is a tremendous uncertainty and virus fear that is lingering and that is restraining people’s desire to go out and spend as they normally would,” said Gregory Daco, chief U.S. economist at Oxford Economics.
With the U.S. consumer accounting for more two-thirds of the economy, the economic recovery depends on whether the increase in savings is a result of shutdowns or structural changes in consumer habits, analysts said.
The increase in savings came as spending declined by a record 13.6% for the month.”
”While many households might not feel rich when they are spending more on gas or groceries, the excess savings and wealth accumulation puts them in a better position to weather the next financial storm.”
Du tror inte att alla dessa sparade miljarder kan hålla uppe ekonomin under en längre period än vad alla baissare tror? Eller att en recession blir så mild att den knappt förändrar vinsterna?
Många konsumerar trots urusel sentimentsdata. Varför? För att de har mkt pengar sparade från de senaste åren som de inte tänker på när de blir tillfrågade om sin syn på framtiden etc.
Du tog upp exemplet med vänner som klagar på hur dyrt allt blivit, men som ändå åker iväg och lever ungefär som vanligt pga att de har råd.
Tänker att du kanske underskattat dessa summor? Många bolag som rapporterat säger att de inte ser några tecken alls på inbromsning. Amazon guidade ju tex starkt.
Jag själv känner mig mest förvirrad då mkt är motsägelsefullt kring vad sentiment säger och hur folks ekonomi faktiskt ser ut under huven.
Tack för dina intressanta inlägg!
/Gustaf
Nej jag tror inte det räddar oss faktiskt!
Aldrig tidigare har en konjunktur upprätthållits av sparmedel samtidigt som köpkraft från nya jobb och löneökningar avtar.
Visst, jag tror också många amerikanska hushåll motvilligt skjuter till pengar vid månadens slut när lönen inte räckt till pga höga priser. Men det gör man motvilligt, och det är knappast långsiktigt.
Även om medelhushållet har en slant sparat, så ger det en skev syn. Median hushållet har det inte, och de flesta har inget sparat alls. De stora tillgångarna sitter den övre tredjedelen på och de konsumerar ungefär som vanligt.
Sparade medel är också en väldigt bred benämning. Mycket ligger i pensionsmedel och är inte föremål för spending här och nu.
Att många är rika på aktier, fastigheter och dyl spelar inte heller så stor roll, då det sällan går till konsumtion. Dessutom måste en såld fastsighet/aktie där avsikten är att konsumera pengarna, finansieras/köpas av någon som INTE har möjlighet att konsumera. Så jag är tveksam till den effekten.
På det hela taget har hushållen haft chansen vid varje lågkonjunktur att säga: vi skiter i lågkonjan, säljer av tillgångar och använder våra sparmedel iställlet. Som om inget hade hänt, och att vi som en konsekvens undvikt en lågkonja. Det har aldrig hänt och kommer inte hända den här gången heller.
Vad jag försöker säga att även under senaste stora Recessionsåret 2009 så var hushållen på pappret rika…. men det hjälper inte, för det fungerar inte så.
Att Amazon gjorde bra från sig beror ju dels på att lågkonjan inte är här sett till YoY%. Vi har alltså ingen krympande ekonomi ännu, vi har inte stigande arbetslöshet, vi har inte negativa detaljhandelsdata på YoY%, men det kommer. Dels tror jag Amazon av någon kan klara dåliga tider bra, då det stjäl marknadsandel av alla andra. ”Andra” som lär gå under. Det fick vi inte minst försmak på under 2020, då detaljhandelsdöden var stor i USA.
Håller med om att människor är sig lika och historien upprepar sig hela tiden. Tycker man nu hör fler och fler retar sig på prishöjningarna och att man minsan skall börja tänka på vad man handlar, så nog är det lågkonja på g.
Tycker denna gamla historia är väldigt målande för hur människor funkar, inkl mig själv.
Det var en gång en man som sålde varmkorv!
https://www.carnegie.se/nyheter/gor-din-egen-kris/
scrolla ned en bit
Jag köper dina resonemang! Är dock inne på att styrkan kan hålla i sig längre än vad den ”borde”. Men sånt här kan ju också förändras snabbt när det väl tar stopp och det blir dominoeffekter.
Följer USAs bostadsmarknad och den har ju varit helt absurd senaste 2 åren. Småhus upp dryga 40%. När detta vänder så borde det hända saker i ekonomin. Liknande mean-reversion borde också ske på många andra fastighetsmarknader globalt framöver.
Absolut
Vad tror du OMX kommer stå i för nivåer om ditt recessions narrativ faller ut och SPX når runt 3000-3200 i Q1 nästa år?
Tack för en bra blogg som jag besöker varje dag!
Oj, svårt att säga… men borde gå som SPX, något sämre kanske, för att Sverige är en cyklisk bananrepublik och för att SPX i regel går bättre än Europa.
JAG HÖFTAR 1,400
14-1500 passar rätt bra med den långsiktiga trendkanalen från 2008 och coronabotten. Blir spännande och se!
Hej,
Hur ser du på risken för stagflation framöver?
Hälsningar Mikael
Låg… tror inflationen kommer börja röra sig nedåt mätt som MoM% i USA senare i höst, Europa följer med senare, lite beroende på gaspriserna. Ser inflation som en lite icke fråga numera. Däremot tror jag på svag tillväxt, mätt som YoY% samt svag jobbdata, med början under Q4 i USA, och sen tilltagande under nästa år. Även där hänger Europa på.
Är det bara jag som tycker att det har snackats alldeles för lite om det här under den senaste rapportperioden? https://www.di.se/analys/kraftigt-valutadopade-industrivinster/ Som vanligt, marknaden klarar bara ett narrativ åt gången…
Synnerligen stark dollar dopar ju resultaten.
DOCK om man tittar på hela rapportperioden i USA och Europa, så kommer vinsterna in snäppet sämre än väntat, vilket i grunden handlar om marginalpress. Man lyckas inte kompnesera stiga kostnader ut mot kund.
Hej, tack för en trevlig blogg!! Såg att jobbdata som kom in var väldigt högt! Men vad tror du om arbetslösheten ”US Initial Jobless Claims” som oxå verkar stiga för varje vecka? –> https://www.businessreport.com/business/us-initial-jobless-claims-rise-by-6000-from-previous-week . Kan detta vara ett litet tecken på recession?
Jlc är för små tal ännu för att statistiskt kunna säga nåt med säkerhet… men det känns helt orimligt att jobbskapandet kommer fortsätta i denna takt. Nu är alla jobb som försvann under Corona återskapade.
Hej!
BoE höjde räntan med 50 punkter i förra veckan, samtidigt som de konstaterar att vi är på väg in i en långvarig recession. Med vetskapen om att en räntehöjning inte biter förrän om 6-12 månader har jag svårt att få ihop logiken. Kan du hjälpa mig?
marknaden är glad över att inflationsnarrativet håller på att dö, och väljer att inte ta in recessionsnarrativet som hägrar längre fram. Något vi såklart inte kan vara hundra procent säkra på, men som all logik och matematik pekar på.
Jag vill inte äga aktier här… men tajming är svårt!