FED på onsdag

Allt fokus på FED. Marknaden väntar sig 75 punkter, och så kan det mycket väl bli. Men om man tittar på datan som kommit in, och tänker sig att FED är ”data dependent” så är inte 100 punkter orimligt. Den data som visar på inbromsning är framförallt sentiementsdata, och inte hård data, och historiskt har FED inte fokuserat så mycket på den. Man har höjt i en stege så här långt, 25/50/75 och nästa steg skulle då vara 100, men många FED ledamöter har sagt att det inte är nödvändigt med så aggressiv höjning, och man ska komma ihåg att räntehöjningar biter först med fördröjning på 6-12 månader. Så man ska inte blanda ihop data idag med räntehöjningar idag. På onsdag kväll vet vi.

US10yrs är återigen nere vid ett stöd kring 2,70 och bryts detta fortsätter resan söderut. Det är fullt möjligtom FED ger en mindre hökig bild på onsdag, och skulle sannolikt försvaga dollarn mot 1,035-1,04Eur. Detta är sannolikt positivt för börsen. Ser jag SPX så finns det alltid chanser att ta ut 4,100 men längre än så tror jag inte på. Så länge som 3,850-3,900 håller så finns där en positiv underton. Bryts denna väntar sannolikt 3,500ish, som alltjämnt är target.

Kvartalsrapporterna rullar på. Case Shiller, CB Consumer konfidens, Chicago PMI, Prel Michigan, Core PCE samt ECI Emloyment Cost Index. De två sista är alltid intressanta. Även om det är historiska data.

Hur går marknaden beroende på vad FED gör? Svårt att svara på, blir ju sjukt spekulativt, men jag tänker så här att marknaden ändå blir lite glad vid 75punkter och handlar upp den de sista procenten, för att sen toppa ur och gå tillbaka in i sin trend. Vid 100 punkter tror jag marknaden kanske blir besviken och slår på den direkt.

—————-

Rapportperioden har bara precis börjat, men rapporter jag läst så verkar det som om Top Line Sales verkar slå förväntningarna, vilket verkar handla om att de inte säljer mer i volym, utan analytikerna verkar ha underskattat förmågan att höja priserna ut mot kund. Så långt verkar ju allt frid och fröjd. Men icke, på vinstnivå har man inte lyckats slå förväntningarna så här långt. Så Sales är bättre än väntat, men vinst är tvärtom. Alltså kraftig marginal press alltså, vilket alltså handlar om att företagen höjer priserna mot kund, men lyckas inte höja dom tillräckligt mycket för att kompensera för kostnadsökningarna. Detta kan ju inte komma som en överraskning för någon.

Som jag sagt tidigare, jag tror inte Q2orna generellt kommer leda till någon jätte nedrevidering av Fy22 Earnings. Det kommer komma först med Q3orna (i oktober) och särskilt med Q4orna (i januari). MEN, innevarande år brukar vara ganska ointressant i samband med Q3orna utan då börjar man på allvar handla marknaden baserat på FY23…. och det kommer sannolikt inte se så vackert ut.

———–

CB Consumer Confidence kom in på 95,7 mot väntat 97,2 och fg 98,7. Svagt, och i linje med pandemin. Michigan som fångar shoppingplaner, så fokuserar CB mer på jobbsituationen. Återigen tror jag det handlar om att lönerna inte hänger med i prisutveckling, och det faktum att det kanske inte är lika enkelt att hitta jobb längre. Samtidigt är värden kring 90 i nivå med 2015 så det är ingen kris ännu. Under 2008 hade vi värden runt 40…. men det är sannolikt dit vi ska nästa år.

Case Shiller, Amerikanska huspriser, steg med 1,3% MoM i maj, mot väntat 1,5 och fg 1,7. Sjukt, ny rekordnivå….. well, ni har sett NAHB index, så vi vet vad som kommer att hända.

——————-

Torsdag

FED höjde med 75 punkter, lika mycket som i juni, från 1,50% till 2,25%. Samma styrränta som vid senaste räntehöjarcykeln. Man anser sig nu ligga på en Neutral styrränta, dvs en nivå som vare sig främjar eller bromsar inflation. Man är inte heller tydlig i sin guidning över framtida höjningar utan det får datan utvisa. Mötet kan sägas vara en milstolpe. Framöver är en annan femma. För FED har det varit viktigt att snabbt komma upp till denna ränta. Nu är det mer osäkert, vilket marknaden tolkade som relativt duvigt. Dvs framtida höjningar kan både blir mindre i storlek, och färre, dvs helt utebli. FED anser fortfarande att inflationen är ett stort problem, och tillväxt och arbetsmarknad som robust, men att de snabba höjningarna upp till 2,25% kommer ge önskad effekt down the road. Vilket dom såklart har rätt i. Räntor slår genom med en fördröjning. Många i marknaden tror på 50 punkters höjning i september, och sen 25 vardera i november och december. Jag tror också att det kan bli 50 i september, lite beroende på datan, men att november och december sannolikt uteblir. Men man får vara ödmjuk, datan bestämmer.

Med tanke på hur ledande indikatorer börjat komma in svagt, fallande råvarupriser etc, trög löneinflation etc… så borde vi gå mot duvigare tider. Är detta positivt? Jovisst gillar marknaden när alternativ avkastningen, dvs US10yrs, ligger på 2,7% istället för 3,5% och kan fortsätta ner. Jag tror dessutom att den är på väg ner mot 2%ish. Problemet är vinsterna…. inte här och nu, men på sikt.

SPX på 4,023 och Earnings på 228usd ger PE 17,6… earnings yield 1/17,6=5,7%. Vid en ränta på 2,7 är det 3% i aktieriskpremie… vid en framtida ränta på 2% är det 3,7%. Inte too juicy. Sen har vi ju vinsterna nästa år… men det är än så länge inte ett problem

Jag köper inte den här marknaden. Jag tror att den här rörelsen som pågått sen mid-june är på väg mot sitt slut. Vi har max 2-3% kvar på uppsidan. Bryts 3,910 så har den sannolikt börjat. Dollarn har än så länge inte uppvisat den svaghet som krävs för att jag ska tro på att denna uppgång är nåt annat och mer uthållig. Visst kan dollarn göra ett sista ryck mot 1,035-1,04, och det i sig ger en sista knuff upp. Men i stort sjunger vi på sista versen. VIX är nere på nivåer där det brukar vara smart att kliva av. Augusti borde bli trist.

Jag är baissad, att magkänslan ger en positiv känsla när man tittar in på marknaderna brukar vara en sälj signal i sig.

Imorgon kommer det data… vi hörs

—–

Äntligen fredag,

Lönerna i Sverige visade på 2,7% YoY i maj. https://www.mi.se/lonestatistik/konjunkturlonestatistik/

Inte mycket till lönetryck där, särskilt med tanke på att arbetsmarknaden får ses som rätt tajt. Handlar mycket om hur lönerörelsen går, och det ser lovande ut där de flesta facken anser att man ska hålla sig till inflationsmålet. Industrifacket brukar också se till konjunkturutsikterna i Europa, som ni förstår inte ser så bra ut. Om ett år har Sverige noll procent problem med inflation. Ingves kanske höjer med 75 nästa gång i september till 1,50% men lär sänka nästa år.

US Core PCE kom in 0,6% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,3… högt, som CPI, och som FED har addresserat, men som dom tror att de kommer få bukt med över tid tack vare sina höjningar. 0,6% i månaden motsvarar alltså en årspristakt kring 7-8%. Högt alltså. FED säger ju också att de är data beroende, och så länge som den här siffran fortsätter så här, så kommer de fortsätta att höja. Men vi vet ju också att råvarupriserna vänt ner, att Philly FED prices vänt ner rejält, och det bara är en tidsfråga innan PPI gör det. Både CPI och PCE gör det också om dom gör det, med viss fördröjning.

På årsbasis kom den in på 4.8% mot väntat 4,7 och fg 4,7… ändå hyfsat inline.

Chicago PMI kom in på 52,1 mot väntat 55,0 och fg 56,0… stark indikator som visar att nästa ISM inte kommer att bli bra. Det barkar mot recession, och det är inte underligt att råvaror faller. Inflation är inte längre ett problem.

Michigan index kom in på 51,5 mot fg 51,1… fortsatt super deppigt. Konsumenterna är inte shoppingsugna, för pengarna räcker inte till.

ECI kom in på 1.3% i Q2 över Q1 mot väntat 1,2 och fg 1,4. Sämre än väntat men ingen stor sak. På årsbasis, dvs lönebildning i Q2 i år jmf förra året ligger på 5,1%. Förra kvartalet låg den på 4,5% i årstakt. Så det är högre. Samtidigt ökade inte lönerna lika snabbt under Q2 som under Q1. Så det är ris och ros. Men lönetakten är hög, helt klart. Dubbelt så högt som ex Sverige. Så mer löneglidning där är här… men den ligger samtidigt under prisökningstakten så även där får konsumenterna det realt sämre. Jag är inte super orolig. Arbetstagarnas pricing power vid lönediskussioner är snart ett minne blott. Men visst kommer det bli en rejäl höjning i september. Jag räknar med 50 punkter.

Nästa vecka blir det ISM och jobbdata mm.

Trevlig helg!!!!

——————–

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till FED på onsdag

 1. vstgte skriver:

  Med tanke på Europas prekära läge så varnar Luke Gromen för att krisen som kommer om vi inte ändrar politik får finanskrisen att se ut som ett tea party. Låt Ukraina, det som är kvar av det, bli neutralt!

  • GaStan skriver:

   Kriget är förskräckligt, men som inte avgörande för världsekonomin som många tycks tro

   • vstgte skriver:

    Vi får se. Om jag vore europeisk politiker så skulle jag försöka lösa problemet inte eskalera konflikten som strutsarna i Bryssel gör. Det räcker inte att tyskarna duschar kallt. Luke Gromen är briljant.

  • Martin skriver:

   Visst offra Ukraina för att rädda ekonomin. Hade du resonerat lika om Putin tagit Gotland och Stockholm???
   Whats next om han inte stoppas nu?

   • vstgte skriver:

    Om man har en mäktig granne så får man arrangera sig med den och inte bjuda in ärkefienden att placera sina raketer i landet. Vi såg det under Kuba-krisen när USA byggde raketbas i Turkiet och Sovjet svarade med placera raketer på Kuba. Som tur är hade då USA en president som inte var dement och krisen avvärjdes. Inte många västeuropéer vill dö för Poltava. Karl XII hade 30k man i slaget men det gick dåligt. Tyvärr piskar medierna i väst upp en krigsstämning som man inte skulle gjort under kalla kriget. I 2+4-förhandlingarna lovade USA att inte expandera Nato öster om Oder-Neisse men nu har vi Nato vid Rysslands gräns. Jag tycker Rysslands krav var rimliga vid mötet med Blinken men USA ville inte förhandla. Kriget har också pågått i 8 år och USA förhindrade genomförande av Minsk II trots att Kiev ska ha fått 18 miljarder euro för att genomföra avtalet.
    Lite händelser
    https://www.nyhetsbanken.se/2022/07/ukraina-35-ar-sjalvstandigt.html?m=1
    Förhandlingsförslag
    https://www.voltairenet.org/article215174.html
    Att tyskarna duschar kallt i vinter lär inte hjälpa mycket …

 2. Marcus skriver:

  Hej! Jag har ingen direkt kunskap när det gäller makro men skulle det vara omöjligt att en 100pkt höjning ger omvänd effekt? Säg att marknaden ser det som en shortcut till att FED vänder på klacken och börjar sänka? Tack för en bra och informativ blogg.

  • GaStan skriver:

   I sak har du en poäng, dvs ju mer man höjer nu desto mindre höjer man i framtiden, allt annat lika. Men jag tror inte marknaden kommer ta det så bra! Svårt att säga! Man skulle kunna tänka sig att de höjer med 100 men sen ger en duvig guidning, dvs att de börjar se tecken på att tillväxt mattas, råvarupriser börjar komma ner osv… och att höjningarna kan gå mot sitt slut, och att marknaden skulle gilla detta. Vi får se!

 3. Adam skriver:

  Hur hög tror du inflationen hade varit om det inte var för Ryssland/Ukraina? En teoretisk fråga men jag tycker det är ironiskt att konsumenter hatar inflationen men stödjer sanktioner av Ryssland. Stubben mellan den teoretiska inga-sanktioner-inflationen och den vi har nu är ju konsumenternas pris för att rösta för sanktioner.

  • GaStan skriver:

   Svårt att säga… oljan hade sannolikt stått i 75ish och det har fått stor effekt på matpriser. Så visst hade inflations uppgången i år till stor del haft med kriget att göra. MEN köpkraften i världen har också bidragit, samt stor lageruppbyggnad. Hade de sackat ihop så hade inflationen inte orkat upp till de nivåerna vi ser idag.

   Nu ser vi hur allt rullar mot recession, och råvarupriser börjar falla, samtidigt som efterfrågan också klingar av i snabb takt. Så oavsett kriget kommer inflationen att komma ner. DOCK kommer särskilt energi priserna att ligga kvar på en högre nivå, än om vi INTE hade haft kriget. Men på det hela taget väger kriget lätt i inflationskorgen, om det ställs mot en global recessionsmiljö. Oavsett om vi hade haft kriget eller inte, så hade vi rullat mot sämre tider. Dock har kriget tvingat fram centralbanker att vara aggressivare än vad de varit om vi inte hade haft ett krig, vilket sannolikt gör recessionen djupare än om vi inte hade haft krig. Kriget är dock bara en pusselbit i spelet. Inte den enda faktorn. Krigets inverkan är stor, men den ska inte heller överdrivas. Det är framförallt energipriser, och effekterna på Europa, som är krigets stora inverkan.

   Om vi rent krasst fick välja mellan Stötta Putin, och undvika krigets effekter, och göra som vi gör nu så väljer jag det senare, då vi ändå hade haft problem med inflation i världen, och analkande recession. Den hade inte kunnat undvikas.

   Det stora misstaget var att världen körde så pass stimulativ finans- och pnneingpolitik under 2021. Den var inte nödvändig utan har snarare varit det stora skälet till problemen vi ar idag. Kriget blev löken på en redan dålig lax.

 4. Tobias skriver:

  De är sjukt intressant o följa makrodata för o försöka se vilket håll konjukturen pekar år samt o försöka förstå hur marknaden tolkar dom nya siffrorna som rullar in med jämn mellanrum, komplext värre,
  Finns de nå bra lästips för o förstå mer av sånt här, tex nu så kom ju svenskt BNP in och gick upp 0.6% mot föregående period, vad innebär de tex mot dom mörka konjuktur molnen man ser i horisonten? Borde inte BNP gå neråt för att inflationen ska kunna gå ner ? Sjukt komplext hur allt sitter ihop och skulle vara kul o lära sig mer om hur allt hänger ihop.

  • GaStan skriver:

   Jag har pluggat en del nationalekonomi på universitetet men den litteraturen skulle jag inte rekommendera. Har tyvärr rätt dålig koll på vad man ska läsa!

  • Bo skriver:

   Hade det varit enkelt hade FED o riksbanken ”agerat i tid” (när o vad?) …
   BNP ökar pga kraftig inflation, hade inflationen varit 0,7% lägre hade BNP troligen varit negativ…
   Märkligt sa Bill, komplext sa Bull!
   Jag tror alla böcker bygger på ceteris paribus (allt annat lika), dvs det går inte förutsäga hur ”saker” kommer utvecklas för företag och människor agerar olika vid olika situationer samt vi har Putin o Kina som inte följer några böcker…..

  • Peter skriver:

   Tobias, inte lästips men om du inte hittat till podcasten Macrovoices eller wealthion så är dessa starkt att rekommendera lär mig massor där.

  • GaStan skriver:

   Den här ska du följa

   https://themacrocompass.substack.com/

   Grymt rätt på det, och förklarar väldigt straight forward. Följ den i ett år så förstår du hur systemet hänger ihop bättre än de flesta!

 5. Ten_Bagger skriver:

  Bra sammanfattning och är dig enig Jonas!

 6. Fredrik skriver:

  Börserna verkar går som tåget nu.. dom har iofs varit rätt nedtrycka.. men man blir nästan lite fundersam vad som driver denna uppgång, luft eller är det att marknaden redan prisat in allt det du nämner ovan om som nämns och blickar nu 6-9 mån framåt? Det var idag Amazon bästa börs månad sedan 2007. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.