Data är helt avgörande för FED

FED och andra centralbanker framstår ju som väldigt beslutsamma i sitt mål att bekämpa inflationen. Men det är inte dom som bestämmer. Det är datan som bestämmer över FED.

I veckan har PMI data från världens olika hörn, där ISM non-Mfg är viktigast. Den är viktig för det är i service näringen den amerikanska inflationen är som mest påtaglig. I goods sektorn är den sedan ett tag på väg ner. På fredag har vi jobbdata, som också är viktig då inflationen lär finnas kvar så länge som ekonomin når bra, där det yttersta beviset är jobbskapande.

Det ville inte studsa i området 3650/3700 som jag hoppades på. Istället konsoliderade det en vecka för at slutligen bryta ner. Det är svagt. Vi börjar närma oss mitt target kring 3500, och det är min tro att detta håller och rullar över i ett björnrally nu i höst. Rallyt lär ta oss till 3900 men sannolikt slår det över mot 4084. En förutsättning för att detta rallyt ska bli av är räntorna svagar sig, tänker mig US10yrs ner mot 3% och en allmänt svag dollar. Typ par mot Euron. Detta kräver att datan kommer in på ett sätt som skapar dom här förutsättningarna. I november är det FED möte, och dålig data skulle kunna få dom att höja med 50 istället för som senast 75. Lite av en Pivot läge för marknaden likt det vi såg i juli.

Är börsen köpvärd kring 3500? Njae, på årets vinstestimat handlas SPX till runt PE 15,5. Det är attraktivt. Även sett till räntan. Men till nästa års vinster? Well dagen konsensus estimat är ju höga, och då är det ju billigt också. Men jag tror på recession och att konsensus har fel, så då är det dyrt. Å andra sidan, om det blir recession så kommer inte långräntorna ligga kvar på 4%…. och fallande räntor är bra för multiplarna. Har konsensus rätt kring vinsterna, så hamnar vi inte i recession, och då lär vi ha kvar inflationsproblemet, och då är centralbankerna inte klara på långa vägar. Det finns liksom ingen väg ut ur det här! Antingen för höga räntor (men okej vinster) eller för låga vinster (men okej räntor). Det är bara wishful thinking som kan få det att sluta lyckligt!

Jag har target 2800/3000 för nästa år vilket bygger på recession… men jag tror ändå att vi kan nå 3900/4084 innan dess. Risken i marknaden är hög, och trenden är nedåt så siza positioner klokt, och var hyfsat snabbfotad.

Rapportperioden rullar in under oktober också…. många väntar sig väldigt svaga rapporter. Jag är inte lika säker. Tror Q4 är då det osar riktigt bränt. Anledningen är att efterfrågan inte mattats så mycket som många tror. PMIs har visat detta. Höga räntor och energipriser har ännu inte fått fullt genomslag. Och många företag har gynnats på kostnadssidan när råvarupriser och inköpspriser kommit ner. Jag påstår inte att rapporterna kommer vara bra, bara att de sannolikt är bättre än befarat. Däremot blir Q4 inte kul, men de rullar inte in förrän i jauari/februari, och borde därmed vara en viktig faktor för baissen under nästa år.

Nu på morgonen kom EU Mfg PMI in på 48,4 mot flash 48,5 och fg 49,6. Tyska motsvarigheten kom in på 47,8 mot flash 48,3 och fg 49,1…. sakta men säkert segnar Europeiska konjan…. men fortsatt ändå rätt starkt relativt sätt. Men det kommer!

Från USA kom Mfg PMI in på 52,0 mot flash 51,8 och fg 51,5… starkare, och även om det är starka siffror i absoluta termer, så har inte lågkonjan bitit tag i USA ännu. Ser man till kommande rapportperiod så talar det för att rapporterna inte blir så dåliga. Men en stark tillverkningssektor är också börsnegativt, då FED inte lär ta ner garden! Dock är det service och tjänste sektorn som håller i taktpinnen nu…

ISM Mfg kom in på 50,9 mot väntat 52,2 och fg 52,8…. klart sämre, och sämre än US PMI ovan, men inte fullt så dåligt som andra lokala index indikerar. Det är inte fritt fall i amerikansk tillverkningssektorn.

ISM Mfg Prices kom in på 51,7 mot fg 52,5…. USA har problem med inflation… men det kommer inte från tillverkningssektorn. Där har prishöjningarna ebbat ur….

ISM Mfg Employment kom in på 48,7 mot fg 54,2…. det är inte heller här de nya jobben skapas

ISM Mfg New Orders kom in på 47,1 mot fg 51,3… och framtiden ser inte så ljus ut, men inget fritt fall ännu!

Totalt sett ingen siffra som gör nån direkt skillnad. Det är service sektorn som är i fokus, både sett ur tillväxt, inflation och jobbskapande. Onsdagens siffra är viktig. För att inte tala om jobbsiffran på fredag. Den är viktig för FED.

Tbc…

———–

Tisdag

Säsongsmässigt är September årets sämsta månad, men det är först i oktober som vi oftast sätter en botten…. rätt troligt att det blir så även i år faktiskt!

Händer inte mycket idag… noterar att US10yrs kom ner rejält från sina 4% och dollarn rejält från 0,95eur…. och det gav till slut marknaden stöd att studsa upp från översålda nivåer. Har vi set botten och det är raka vägen mot 3900…. tror inte det! Det räcker ju att datan kommer in på ett sätt som får us10yrs och dollarn att svänga tillbaka lite så är optimismen som bortblåst.

————-

Onsdag

Rally i marknaderna… inte så konstigt med tanke på kombon svag dollar+mjuka långräntor+översåld börs

Men vad händer nu?

SPX är inte längre översåld… Dollarn kommer inte falla vidare… så jag tänker mig viss rekyl.

Antingen går det ner till 3720-3740 relativt hastigt, och sen vidare till 3900.

Eller ska vi ändå ner till 3500 och göra en sista avstämning, och sen vidare till 3900.

3500 målet är ju give and take avstämt, men vi har inte varit på själva index nivån.

Viktigare i sammanhanget är att jag tror på 3900/4084 i nov/dec… och sen 2800/3000 nästa år.

Generellt kan man säga så här… jag väntar mig att dollarn nu ska konsolidera kring 0,98-1,00euro… och detta skapar förutsättningar för björnrallyt… titta gärna på hur det såg ut i somras. Däremot bryter den ner under 0,98 och utmanar 0,95 igen… då kan vi nog få en ny low. 3500 nivån är trots detta köpvärd… och björnrallyt ligger fast!

Idag kommer ISM non-mfg… som inte är någon viktig datapunkt för FED då det är en sentiments siffra (bygger på enkät, inte hårddata) men för mig är den viktig då den innehåller väldigt mycket kritisk info, som ex jobbskapande, prissättning och hur stark business det är i service/tjänste-sektorn. Detta är den kritiska delen för hur FED kommer att agera framöver, vilket alltså är kritiskt för hur dollarn/räntorna kommer att utvecklas, vilket alltså är kritiskt för hur börsen kommer att utvecklas. Så för mitt lilla pussel, extremt viktigt!

US Service PMI kom in på 49,3 mot flash 49,2 och fg 43,7… inline

US Non-Mfg kom in på 56,7 mot väntat 56,0 och fg 56,9… starkt!

US Non-Mfg Bus Act kom in på 59,1 mot fg 60,9… verksamheten rullar på ordentligt. Ingen inbromsning… läs mer nedan…

US Non-Mfg New Orders (mindre viktig än ovan, och inte samma sak som ISM Mfg) kom in på 60,6 mot fg 61,9…. samma som ovan

US Non-Mfg Employment kom in på 53,0 mot fg 50,2.… fortsatt okej jobbskapande, vilket alltså inte alls är konstigt givet datan ovan som visar att det går ganska bra. Talar för en okej jobbsiffra på fredag!

US Non-Mfg Prices kom in på 68,7 mot fg 71,5... och eftersom affärerna går bra, det skapas jobb, så har dom inte heller några problem att höja priserna

Det här är en siffra som visar att tillväxten ångar på, det skapas jobb, lönetrycket är sannolikt fortsatt där, och tjänsteföretagen har inga problem att höja priserna.

Den pekar på att jobbskapandet på fredag kommer vara hyfsat stark, och nästa veckas inflationssiffra kommer visa att service inflationen finns kvar…

Detta är en FED fientlig siffra… som borde leda till stigande ränta och stark dollar… och som egentligen är dålig för börsen.

och visst faller börsen. Men det är ju inte så konstigt med tanke på hur stark den varit i veckan.

Vi får se om det vänder upp ikväll… eller det fortsätter ner mot 3500

Nästa… Jobbdata på fredag…

Jag anser att Jobbdata är en bättre mätare av hur ekonomin mår än BNP och andra. En ekonomi som växer är en ekonomi som skapar jobb kan man enkelt uttrycka det som. Men jag har även bevis:

Före Pandemin så låg jobbskapandet i snitt på 180k nya jobb sen Lehman-2008.

180k nya jobb är 2,2miljoner nya jobb om året…

Eftersom det är c150m knegare i USA så motsvarar 2,2m nya jobb en sysselsättningsökning på 1,5%

Historiskt finns det ett samband mellan jobbtillväxt och bnp tillväxt som är jobbtillväxt +1% = BNP tillväxt

Så om jobbskapandet legat på 1,5% så är det implicit 2,5% BNP tillväxt… och detta stämmer faktiskt med BNP tillväxten under 2009-2020.

Så därför… när det skapas c180k nya jobb så krävs det 2,5% tillväxt i ekonomin.

Det är därför som FED är så brydd. Så länge som ekonomin skapar jobb så växer den. Så länge som den växer skapas det jobb. Så länge som det skapas jobb, så finns det tryck på löner, och därmed tryck på att höja priser… således inflation.

Så länge som det skapas jobb i USA så kan inte FED vara säker på att få ner inflationen.

Inflationen är redan på väg ner för varor… men det är tjänster som spökar. Där kommer löner in. Även hyror (som laggar bostadspriser, som laggar räntor) och hälsovård som väger tungt och är försenat.

Detta är direkta poster inom Core Service Inflation…

Sen har vi egentligen indirekta effekter. Dvs precis som lönerna tynger ett bolag i servicesektorn, så har de oftast stora kostnader för hyror och elräkning. Som de kompenserar för genom att höja priserna. Hyran för restaurangen ingår INTE i core CPI, men priset för en middag gör.

FED måste nollställa ekonomin… i eftermiddag vet vi om det börjar bita.

Sen ska man ha klart för sig att räntehöjningar slår genom med fördröjning. Så en inbromsning IDAG bygger på vad man gjorde för ett halvårsedan. Då låg styrräntan på nära noll. Men om sex månader, i april, då kommer ekonomin spegla dagens styrränta om 3%. Då kan vi vara rätt säkra på hur det ser ut. Det kan vi inte idag.

Angående jobb… ISM employment, båda två, visar inte på nån dramatisk nedgång på jobbsidan idag. Så man kanske inte ska hoppas på för mycket…

NFP kom in på 263k jobb mot väntat 250k och fg 315k…. ganska inline men trots allt ÄNNU en stark siffra, som FED alltså borde ogilla. Samtidigt är den inline så den kommer ju inte som nån chock. Whispering lär dessutom legat en bit högre.

Timlönerna kom in på 0,3% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3… indikerar alltså en årstakt på 3,6% vilket alltså indikerar en inflationstakt på 2,6%. Lägre än idag. Lönerna taktar för högt för att FED ska vara nöjda men någon stark spiral effekt ser vi INTE. Givet jobbskapande, tillväxt och tajthet i arbetsmarknaden så hade lönerna kunnat ligga högre. Löntagarna i USA har alltså fortsatt negativ real löneutveckling, precis som i Sverige…. vilket i sig är en av de viktigaste verktygen till inflationen kan komma ner längre fram, när vi har råd med mindre, och efterfrågan sjunker….

Dagens siffra är ändå stark… och att räntorna drar och dollarn stärks är alltså inte alls konstigt. Därför är det inte heller orimligt att börserna faller….

My take är att studsen är avklarad och att vi i nästa vecka kommer sätta en ny low. Kanske vi en gång för alla ska ta ut SPX 3500…. och därmed sätta botten inför nästa uppgångsfas. Min gissning är att nästa veckas inflationssiffra i vanlig ordning kommer vara viktig! Sen ska man inte förvänta sig underverk då både ISM Services Prices, inte har hunnit dippa ännu.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Data är helt avgörande för FED

 1. Rickard skriver:

  Tack för en bra blogg!
  Hur långt ner ser du bostadspriserna i sthlm gå? Tänker primärt på huspriser. När räntor och elpriser slår igenom i höst/vinter borde det väl ha en fortsatt avskräckande effekt?

  • GaStan skriver:

   Tänker att de ska ner 25%+ från toppen om bostadsobligationen får bestämma

   • Anders skriver:

    Vad tror du om priserna vid ett ev slopat amorteringskrav, då borde väl priserna stabilisera sig?

   • GaStan skriver:

    jag har länge hävdat att det inte ska överdrivas…

    Främst för att den lilla nedgång vi såg när det infördes.

    Men även för att det inte är hela marknaden som berörs, utan bara de som lånar 50% av bostad eller mer, vilket såklart är många av de nya och unga, men inte alltid de som byter upp sig, vilket är många fler, samt alla som har lån sen gammal men inte byter bostad.

    Jag gissar att det ger stöd på priserna med 5 som mest 10%…

    och givet var räntorna är idag, så är det nästan felräkningspengar. Lite som att säga att priserna är ner sen toppen med drygt 10%. De ska förmodligen ner med 30% från toppen, men lägger man till amorteringskravet så kanske nedgången stannar vid -25%.

    Anledningen till att man slopar kravet handlar enbart om en likviditetsaspekt.. dvs hushåll som är tyngda av höga räntekostnader, elräkningar etc… ska slippa amortera för att få råd med allt!

 2. Jakob skriver:

  Jag köper att jobbskapandet förr eller senare behöver avta för att helt sätta punkt för högkonjunkturen och ”börja om” med en ny cykel. Men med det sagt, hushållen får ju alltmer smaka på både högre räntor och högre energipriser, även om dessa väl (?) inte ingår i de mått CB intresserar sig mest för. Finns det inte då en risk att man stirrar sig blind på den frånvarande arbetslösheten och därför gör alldeles för mycket som CB, trots att hushållen redan är på väg att kasta in handduken kring det mesta utom det helt nödvändiga så som livsmedel och energi?

  • GaStan skriver:

   Du har absolut rätt, men det är inget nytt.. centralbanker börjar alltid för sent, tar i för mycket och håller på för länge.

   Det handlar i grunden om att de inte är nån exakt vetenskap när och hur deras åtgärder biter, så de måste hålla på till de är säkra, och därför blir det som det blir. Det är lätt med facit i efterhand..

 3. Jim skriver:

  S & P ner 2,8 % trots att jobbsiffran var marginellt bättre än förväntat. Jag tolkar det som att marknaden tror att det krävs signifikant svagare jobbsiffror för att FED ska mjukna. Vad tänker ni andra om marknadens reaktion? Därutöver bör man väl tillägga att den rekyl uppåt som vi sett i oktober förmodligen ledde till att en del tog hem vinst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.