Kommer dollarn att fortsätta att stärkas

Det är numera uppenbart att FEDs fd duvighet genom att gå från 75 till 25 höjning, att guida för top på 5% och av marknaden implicit se räntesänkningar mot slutet av året, innebar att räntorna toppade ur och började vända ner. Denna mot omvärlden ”relativa duvighet” gjorde att dollarn kunde försvagas från drygt 0,95eur till 1,10eur.

MEN inflationen som även den var på väg ner, ser ut att planat ur något på en högre nivå än vad marknaden hoppats på, samtidigt som ekonomisk data visar på motståndskraft i såväl USA som Europa. Detta har fått marknaden att tveka kring hur FEDs policy rate kurva faktiskt kommer att utvecklas. Allt annat lika har den flyttats ”upp och ut”, vilket fick dollarn på nytt att hitta styrka.

Dollarn har därmed stärkts på nytt mot 1,06eur.

Denna vecka har vi protokoll från FED på onsdag, samt en del Flash PMI och inflationsdata. Dollarn ligger nu i ett intervall kring 1,06-1,08 och givet hur den bryter ut, så lär vi få en reaktion på börserna. Bryter den ner så är SPX 3800 inom räckhåll. Bryter den över 1,08 så lär vi se förnyad styrka mot i första hand 4200 toppen. Guldet har varit svagt i linje med stigande räntor. Bitcoin har varit stark i linje med ökad riskaptit och VIX någonstans därimellan. Ser man till olika sentiments och postioneringsindikatorer så känns det som om marknaden handlas högt, och ex Goldman är numera inne på att pain trade faktiskt ligger på nedsidan. Inte ovansidan som tidigare. Det är intressant!

Svensk inflation KPIF ex energi kom nu på morgonen in på +0,4% MoM mot väntat -0,2 och fg +0,8. På årsbasis kom den in på 8,7 mot väntat 8,2 och fg 8,4. Alldeles för högt för att Riksbanken ska vara nöjda. Nästa möte är inte förrän den 26 april, och mycket vatten kommer hinna flyta under den bron, men risken är överhängande för en höjning med 50 till 3,50%. Särskilt med tanke på hur de addresserade kronans svaghet vid förra mötet. Riksbanken har fokus på inflation och kronan är en del av detta. Att Svenskarna har mycket rörliga bolån och kommersiella fastighetssektorn är högt belånad, bryr de sig mindre om. Man kan fråga sig hur höga räntor svensk ekonomi faktiskt klarar av, men när Thedeen går från jobbet vid Brunkebergstorg så passerar han ett gäng restauranger, och de är numera ganska välfyllda samtidigt som många är på sportlovssemester. Så i ärlighetens namn så bryr han sig inte vad kritikerna säger. Vi kommer få det tufft, men vi har det inte tillräckligt tufft just nu. För honom blir valet enkelt. KPIF ink energi kom in på -1,3 MoM mot väntat -1,2 och fg +1,9 och på årsbasis 9,3 mot väntat 9,4 och fg 10,2. Deflation alltså, men det handlar om energipriserna som är volatila.

Jag tror gärna Thedeen trycker ner kronan mot 9,50-10,0eur även om det kommer ta lite tid. Detta kommer kräva att vi ligger snäppet tuffare än ECB under en ganska lång tid. Svårt att veta vad det exakt är, men recessionssignaler från USA hade varit ett välkommet inslag, för svenska bolånetagare. Av våra skulder på c5,000mdr så kommer minst 3500mdr vara rörliga i slutet av året. Skulle inte förvåna mig om vi tvingas betala 4,5-5% ränta där. Ur det perspektivet hade en kraftfull recession under året, tvingat FED att börja sänka innan årets slut, vilket kommer tvinga ner Riksbanken redan 2024. Då kommer vi undan med näsan ovanför vattenlinjen. Men då kan det inte skapas flera hundratusen nya jobb varje månad i USA. Sen är det många bedömare som pekar att vi hade grova säsongseffekter i januari datan, något som kommer rätta till sig framöver. Vi får väl se…

Räntorna stiger i Sverige idag… man diskar att dagens data ger en hökig Riksbank. Detta är en korrekt tolkning. Sen ska man komma ihåg att räntorna slår genom i svensk ekonomi med fördröjning. Därför är det helt okej idag. Sommaren blir inte lika kul… vi får hoppas på vädret!

Imorgon kommer Flash PMIs, och det jag tycker är mest intressant är US Service Flash PMI…. kommer den uppvisa samma styrka som ISM non-mfg gjorde sist?

Ha en fin vecka

———- tekniska bilden

Min tekniska bild är fortfarande att vi är på väg mot 3800, studs, sen 3600 under vårkanten. Men att det såklart finns en överhängande risk för ytterligare ett ben på uppsidan mot 4400. Vilket det blir borde kunna avgöras inom kort. Stöd kring 4000 och sen borde vi kunna få ett avgörande. Uppgången vi är inne i är bara ännu ett björnrally som till slut kommer punkteras. Vi kommer ta ut lågpunkten 3490 senare i år, och passera den.

Jag är fundamentalt negativ med target 2800/3000… men att vi skulle nå detta redan under våren känns magstarkt. SPX handlas till fwd earningsyield på drygt 5% (1/ fwd PE). Det kan man få riskfritt i en kort USD stats-obligation. Det lirar inte i min bok….

En hel del institutioner jag talat med började ta upp aktieexponeringen i höstas från undervikt till neutral. Det handlade aldrig om att de trodde marknaden skulle upp, utan egentligen bara låsa in outperformance av den 20%ish nedgång de duckat under året, och som kommer följa med dom för all framtid allt annat lika. Nu tycker dom aktier är oattraktivt, men inte som under Q1 2022… så neutral får ligga kvar. Där man vill ligga överviktad däremot är obligationer. Som en sa: Omöjligt att göra en dålig affär. Säg att du köper en 2-årig obligation som ger 3% i sek. Antingen behåller man den till förfall och då gör man 3% om året i två år. Eller blir det recession och räntorna rasar, och då kan man göra lika god avkastning fast på kortare tid. Visst räntorna kan alltid stiga ytterligare härifrån, men du vet redan vad du får för avkastning om du behåller till förfall. Så enkelt. Det är inte institutioner som driver den här börsen vidare på uppsidan… det är ett som är säkert!

Vad borde privat personer göra? Well, ring till banken och sälj dina räntefonder där banken tar ut avgifter (som i procent av avkastning är mycket höga) och sätt in dom på ett konto med bra ränta….

—————- tisdag

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 46,5 mot väntat 48,0 och fg 47,3… lite sämre, men fortsatt soft landing area!

EU Mfg Flash PMI kom in på 48,5 mot väntat 49,3 och fg 48,8…. samma där

Det man måste komma ihåg är att räntorna i Europa låg för ett halvår sedan på EU2yrs 0,5% och EU10yrs på 1,0%, snitt 0,75%. Belastningen var pretty light om man säger så. Numera ligger 2 resp 10yrs på 3% resp 2,5%, snitt 2,75% så det kommer ju kännas framöver. Lägg till att ECB är mycket hökiga och har inte höjt klart, utan det väntar sannolikt 50 punkter i mars, och 25 till i maj och eventuellt 25 till i juni, vilket skulle ge 3,5% styrränta. Det kan i sin tur trycka upp 2yrs till 4% och 10yrs till 3,5, snitt 3,75%. Med fullt negativt genomslag mot slutet av året. Rätt stor skillnad mot dagens ekonomi som präglas av 0,75%. Sen vet jag inte hur skuldstrukturen ser ut i Europa. Den är viktig för att förstå när och hur räntor slår genom. Det här med att extrapolera 6 månader ut bygger i princip på att räntorna får ett relativt direkt genomslag. Är skuldstrukturen väldigt lång (stor del är bunden på lång tid) så tar inte det bort effekterna, bara att det tar längre tid. Höjer ECB till 3,5% så är risken stor att Riksbanken tvingas upp till 4% om de menar allvar med kronan.

Sen ska man komma ihåg att centralbanker inte har den makten vi tror att de har. Konjunkturen har…. Skulle något ”gå sönder” i USA, och jobbskapandet vänder till kraftigt negativt, då upphör FED att höja direkt, samtidigt som ECB och alla andra också gör det. Fortsätter sen jobbskapandet att rasa kraftigt, ie arbetslösheten skjuter i höjden, så kommer deras agenda vända och de kommer börja kratta för sänkningar. Men vi är inte där ännu, och min tes är att dagens räntor, givet skuldkvoterna (inkomst/skuld) har kraften att skapa detta… så verkar det inte som om räntorna har ett linjärt genomslag i räntekostnaderna. Inte som det brukar i varje fall. Senast FED ex höjde till 2,25% under 2017/18 skapade det problem som fick dom att backa till 1,50%.

Service PMIs något starkare men fortsatt runt 50… soft landing. Europa är INTE i lågkonjunktur under Q1. Räntorna har inte fått ett tillräckligt bromsande genomslag. Vilket inte heller är väntat. Här följer vi inte Europa primärt, utan USA.

US Mfg Flash PMI kom in på 47,8 mot väntat 47,1 och fg 46,9… bättre, men fortsatt soft landing nivå!!

US Service Flash PMI kom in på 50,5 mot väntat 47,1 och fg 46,8… mycket bättre, men nivån är fortsatt ljummen. Siffran är också klart sämre än ISM, och man undrar lite vad som försigår i service näringen. Är den stark på riktigt eller drar den en sista suck innan sämre dagar? Detta är viktiga saker för här hittar man även jobbskapande, löner och inflationstryck. Att förstå detta är att förstå konjunktur och ränteutsikter, och nu är bilden rörig.

Börsen börjar komma ner till min första målnivå. Vi borde se botten känning här i veckan och sen kort studs. Sen kommer avgörandet… ska vi fortsätta ner mot 3800 eller vidare mot 4400. Jag hoppas och tror på det förstnämnda, men vi måste ha datan med oss och i synnerhet dollarn. Fed protokollet imorgon onsdag kan bli viktigt!

————— torsdag

FED protokollet igår var hökigt, där man säger att man tänker fortsätta att höja fram till att man ser inflationen varaktigt etablera sig på målet om 2%. Jag tror många i marknaden fokuserar för mycket på inflationsdatan. Jag säger inte att den INTE är viktig, för det är den. Men det verkar som om många tänker att ”kommer bara priserna ner på begagnade bilar och hyresvärdarna slutar höja hyrorna” så kommer inflaitonen ner och då är FED nöjda. Detta är en missuppfattning. FED tror inte på strukturellt låg inflation förrän löneinflationen kommer ner på historiskt okej nivåer, och detta kräver 1, svag tillväxt och 2, svagt jobbskapande. Så vad FED egentligen säger är att vi tänker inte sluta höja förrän tillväxten dör. Så länge som den lever skapas det jobb, och då är lönetakten förhöjd. FED säger alltså att man är inte nöjd förrän man dödat konjunkturen….

Sen handlar det inte längre om räntehöjningar. Dvs det spelar ingen jätteroll om FED ligger på 4,5% eller 5,5% styrräntan. Det är liksom Högt eller Högt. Det handlar egentligen mer om de ligger kvar där i 6 månader eller 18 månader.

Aktiemarknaden har liksom inte riktigt tagit in att om man ligger kvar på de här nivåer under lång tid så 1, borde aktier inte handlas till PE20 när man får 5% riskfritt och 2, ligger man kvar på de här räntenivåerna under lång tid så kommer inte heller vinstnivåerna att kunna upprätthållas bland bolagen.

Men det kommer en tid för detta också…

10yrs har gått från 3,3 till 3,9% på kort tid, samtidigt som dollarn gått från 1,10eur till 1,06eur. Visst kan dessa studsa, och givet SPX gått från 4200 till 3980 så kan även index studsa, men högst nån procent. Base case är att både räntor och dollar har mer att ge och kommer driva SPX mot 3800. Så länge som dollarn handlas under 1,08 så är detta base case..

En riktigt svag inflationssiffra, eller svag jobbdata, kan återskapa optimismen i marknaden, genom på nytt ge svag dollar och fallande räntor, och ge index en sista push mot 4400 i mars. Detta är inte base case. Drar dollarn över 1,08 så förefaller detta mer sannolikt…

Dollarn är en vattendelare!

Anledningen är att Employment faktorn inom olika PMIs pekar inte på en kollaps av jobben. Inte heller veckodatan på joblessclaims gör det. Tittar man på Prices faktorn inom PMIs pekar den inte på en överraskning av inflationsdatan. Visst, allt kan hända… men det pekar inte i den riktningen. Snarare tvärtom, har den visat att löner och service inflation ser ut rätt sticky ut, därav FEDs hökighet. Så 3800 känns mer sannolikt än 4400….

EU inflation nästa… kom in på 8,6% YoY mot väntat 8,6 och fg 8,5. Datan är inte så viktig då vi hade Flash estimaten. På månadsbasis ex energi och mat så är det faktiskt negativt. Alltid något! Skämt åsido, januari siffran är säsongsmässigt svag. Faktum är att den brukar vara ännu lägre än vad den var. Nästa siffra blir mer intressant!

Att ECB kommer höja med 50 punkter till 3% vid nästa möte är fastspikat. Sen väntar sannolikt 25+25 innan de är helt klara på 3,5%.

————- äntligen fredag!

FEDs viktigaste mått över inflation, Core PCE, kom precis. Den ligger två veckor efter CPI så marknaden har redan en uppfattning, men den är ändå viktig. Core PCE kom in på 0,6% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,4 (uppreviderat från 0,3). På årsbasis kom den in på 4,7 YoY mot väntat 4,3 och fg 4,6 (uppreviderat fr 4,4). En KATASTROF siffra för FED. Pekar på att den underliggande inflationstakten INTE alls är på väg ner, vilket den borde vara givet räntornas genomslag.

För att ni ska tänka rätt här… core PCE bör ligga på ca 0,15 i månaden för att generera under 2% i årstakt, vilket är synonymt med core CPI på 2,5 och löner på knappa 3%. VI ÄR INTE DÄR. Räntorna får inte fäste i ekonomin. FED kan inte vara nöjda. De kommer fortsätta höja, men framförallt guida för higher and longer…

Samtidigt kan de inte vara super överraskade. Jobbskapandet och tillväxten i ekonomin är långt bättre än vad vi kunnat tänka oss om någon frågat för säg sex månader sedan när vi kände till räntor och skuldkvoter. USAs ekonomi är långt starkare än den borde enligt enkla modeller.

PCE ink energi kom in på 0,6% MoM och 5,4%… även detta högt med tanke på att energipriserna kommit ner. Inflationstrycket är lägre än när det var som högst förra året… men det har inte kommit ner i proportion till vad räntorna borde fått för inverkan. Där har inte bara FED haft fel. Även jag har haft väldigt fel, och är väldigt överraskad.

Vi ser nu hur räntorna lyfter, och att US10yrs borde gå över 4% kan inte komma som något överraskning. Naturligtvis stärks dollarn… och börsterminerna pekar nedåt.

Nästa vecka har vi framförallt en rad PMIs med ISM Non-Mfg i spetesen… och det kommer bli intressant att se om de reflekterar styrkan i ekonomin eller pekar på nåt annat. PMIs spretar där ute, där extremerna är Philly FED som i stort sett visar på recession, medan ISM Non-Mfg pekar på god efterfrågan och aktivitet i service industrin…

Michigan kommer senare i eftermiddag, men vi har redan sett Flash estimaten…. så ingen stor överraskning där…. Michigan kom precis.. lite bättre men fortsatt katastrof nivå! Känslan för mig är densamma som under 2008, där alla risker med Bear Sterns, AIG och höga räntor låg serverade på silverfat, men ändå ingen superbaisse där ute, trots att marknaderna toppade redan under sommaren/hösten 2007…. och man förstod att 2009 skulle bli ett riktigt lågkonja år, men att sitta och manövrera marknaderna var ett helvete… Vad man rent mentalt borde gjort då… är att sälja allt och lägga sig cash och sluta följa marknaden på ett år, för att sen köpa billigt… det funkar säkert den här gången också! 🙂

Givet att dollarn fortsätter att vara stark, så ser jag inte hur börserna radikalt kan vända upp annat än lite fladder. Den enda ”livlinan” bullsen har är egentligen att dollarn ser kortsiktigt överköpt ut, och rent tekniskt har potential att studsa. Fundamenta säger dock motsatsen.

Så länge som dollarn är stark räknar jag med fortsatt nedgång. Jag penslar efter SPX 3800…

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Kommer dollarn att fortsätta att stärkas

 1. johan skriver:

  Så du tror alltså man ska äga SEK mot EUR och USD framgent nu med Thedeen vid rodret?

  • GaStan skriver:

   Isolerat deras politik ja…

   Sen är det frågan om det räcker för att omvärlden inte ska sälja kronan….

   Men om jag måste välja, svara ja!

   • johan skriver:

    intressant. så detta trots en svensk ekonomi och bostadsmarknad som lär fortsätta underperforma övriga?

   • GaStan skriver:

    Givet att Thedeen menar allvar med fokus på kronan så ja… tror det väger tyngre! Framförallt mot euron. Dollarn påverkas av en massa annat också…

   • Max skriver:

    Alltså inte längre lika attraktiv att äga SEB korträntefond C USD eftersom SEK kommer förstärkas mot USD?

 2. Martin Thelander skriver:

  Hej Jonas.
  En okunnig fråga – påverkas räntekostnaden hos svenska multinationella storföretag endast av riksbankens räntebana eller hur slår t ex feds räntesättning? Jag förstår ju att en reccesion i USA leder till minskad efterfrågan men nu tänker jag isolerat på bolagens räntekostnader.
  Fråga 2 – Det talas mycket om att bankerna gynnas av det högre ränteläget. Jag läste ditt inlägg för någon vecka sedan angående banker och boräntor vilket var väldigt intressant. Men om konsumenten i nuläget är pressad vilket alla pratar om så lär väl de banker som främst är exponerade mot bolån snart börja känna av kreditförluster i form av bristande betalningsförmåga eller är detta något som kommer först om arbetslösheten stiger?
  Tack för en kanonblogg
  Vänligen
  Martin

  • GaStan skriver:

   Det beror på om de har skulder i kronor eller någon annan valuta. De brukar vilja matcha sina kostnader utifrån intäkter, men det går att hedga på olika sätt.

   Jag tror de försöker låna upp där det varit billigast… vilket i många år varit i Sverige.

   Jag tror stor del av skulden är bunden till ganska låga räntor…

   2, Folk vill inte defaulta på sina lån utan kokat soppa på spik först. Det är först vid arbetslöshet det kan bli tajt. Det vet vi inte… men jag tror det ska gå ganska långt innan vi ser defaulta på lån likt vi fick tidigt 90-tal. Det är inget jag räknar med. Däremot klar inbromsning av privat konsumtion i takt med att räntekostnaderna stiger.

  • Lars skriver:

   Skulle tro att det är därför som Annika Winst skriker som en gris nu. De hade ju varit mer trovärdigt med hennes oro för bolåntadarna om hon och hennes gelikar i storbankerna, höll nere sina listräntor. Men såklart då blir de ju inga höga bonusar och löner i detta skrå. Förresten hur har hon mage att skrika om hög ränta när boräntan är så låg som 3,5% Tycker de är skandal, men så har jag ju levt med ränta på 500% också. De var ju lite onödigt högt, men samtidigt blev de ju en läxa, vilket innebär att jag idag är skuldfri.
   Man kan ju undra om hon har Turkiet som förebild?

   • Lars skriver:

    Måste tillägga att förhoppningsvis har vi sett minusränta för sista gången. Nu borde det bara vara att bita i det sura äpplet, men antagligen så ska väl alla vi skattebetalare gå in igen och baila ut dom ”stackars” bolåntagare som med hjälp av bankernas frikostiga lån köpt alldeles för dyrt. I vanlig ordning, så får de ju absoslut inte hända något dåligt med bank! Vänta bara.

 3. Richard Eidestedt skriver:

  En fråga Jonas: har du (eller någon) vinstestimat för Nasdaq, OMXS30 och DAX för 2023? Vore intressant att veta vad som prisas in idag.

 4. Östergren skriver:

  Vette fan om det är rätt att gå in i obligationer i dagsläget.
  En fin vinst har ny bytts mot en förlust i takt med att inflationen biter sig fast.
  Obligationsmarknaden är sjukt svår och jag får nog återgå till den betydligt enklare aktiemarknaden…

 5. Micke skriver:

  Flera länder i Europa med aktieindex på ath nu. Vad prisar marknaden in där 6 månader fram i tiden?

 6. Daniel skriver:

  Hej Jonas,

  Tack för en mycket bra blogg.

  Jag sitter och gör lite prognoser för totala ränteutgifter på mitt och min sambos bolån detta år samt nästa år. Vad tror du riksbankens styrränta kommer ligga på i ungefärligt snitt 2024?

  Jag ligger majoriteten likvid sen något halvår tillbaka (mycket tack vare din blogg och din about sida!) och undrar om du tror usd till sek kommer tangera eller nå nya ATH i samband med att SPY500 når 2800-3000 nivån?

  Om den gör det är det inte ganska dumt att köpa en global/usa index fond i det läget, även om flera stora amerikanska bolag vid det skedet kommer nå en attraktiv inköps nivå? Jag tänker mig att man kommer ju få uppförsbacke deluxe med valutaeffekten sen när dollarn rasar och börsen vänder, och att det på pappret blir bättre att köpa någon svensk indexfond/svenska bolag, eller tänker jag fel?

  Valuta effekten kanske spelar mindre roll på sikt iofs om vi i det skedet går in en bull marknad under en tid och börsen går starkt kommande år.

  • GaStan skriver:

   Vad kul att du inspireras av bloggen, men kom ihåg att det aldrig är rådgivning utan jag manar alltid till att bilda sig en egen uppfattning.

   Om riks menar allvar med att försvara kronan… typ ta den mot 10eur, så måste de vara aggressivare än ECB och då är det inte omöjligt med en styrränta på 4%., vilket gör att rörliga bolån går mot 5%.

   Sen är det ju mitt huvudscenario att vi till slut hamnar i recession vilket triggar räntesänkningar… för FED sannolikt mot slutet av året, början av nästan, och för Riks del under andra halvåret nästa år.

   Det här med tajming är svårt.

   När de sänker brukar de göra det rejält. För FEDs del säkert med 300 punkter, och lite mindre för Riks.

   Blir recessionen riktigt ruggig så lär de nolla räntorna igen, även om det känns otroligt idag.

   Dollarn kan stäkras temporärt vid recession, men eftersom makrnaden fattar att FED sänker räntan så lär den sen försvagas.

   EFtersom jag tror på kronan rent strukturellt så kan man med fördel sitta på SVenska aktier.

   Det gäller bara att köpa till rätt pris… jag siktar på OMX 1600 vilket borde lira med target nivå i SPX.

   • Daniel skriver:

    Tack för svar.

    Helt med på att det aldrig är rådgivning du eftersträvar med bloggen, samtidigt som det är väldigt skönt för oss som inte är jättekunniga att ha ett bra grundunderlag att utgå ifrån, och sen göra sin egen bedömning.

    Väldigt intressant om OMX når ner till 1600 nivån. Då skulle vi vara tillbaka till 2017 nivån och tappat 6 års avkastning.. Är väl ungefär likvärdigt för SPY500 om den kraschar till 2800-3000 nivån. Intressant hur flödena kommer se ut om detta uppnås och om handduken verkligen kastas in, vilken den tydligen inte gjorde när SPY500 var nere på 3500 i höstas.

    Det jag funderar lite på är hur den när nedgången egentligen ska ske.

    Börsen har ju en tendens att finta bort så många som möjligt hela tiden (iaf i en björnmarknad), och eftersom konsensus bland analytiker är att det blir recession så undrar jag helt enkelt varför inte alla säljer och lägger sig likvida nu, eller redan gjort det för en tid sen?

    Vad är det som driver börsen i nuläget?

    Jag menar går du in på valfri hyfsat stor site som handlar om börsen och dylikt dyker det ju varje dag upp artiklar där någon respekterad strateg på en stor institution säger att recessionen är på väg. Grejen är att detta har kommunicerats överallt under en längre tid. Jag kanske tror för högt om medel svensson investeraren världen över men argumenten och logiken som har lagts fram är inte rocket science direkt. Är den stora massan helt enkelt för naiva?

    Så jag tänker mig för att börsen ska lyckas finta bort så många som möjligt i denna kommande krasch blir narrativet något i stil med att det blir soft landing och att FED blir lite mer duviga plus att inflationsdatan kommer ner ytterligare.

    Börsen rusar då till 4300-4400 nivån och sen blir det världens sell off när vinsterna för företagen börjar komma in mycket lägre än förväntat, och guidningen inte är något att hurra för heller. Detta i kombination med att FED vänder på klacken ang sin duvighet. Detta bör ske någon gång i April då rapporterna börjar komma in för Q1.

    Alternativt rusar börsen till 4300-4400 nivån utan att FED är duviga och innan Q1 rapporterna kommit in och det blir sen sell off. Då undrar man ju varför sell offen inte blir nu? Kanske för att börsen vill lura in fler att köpa på nuvarande nivå?

   • GaStan skriver:

    Det är en intressant diskussion.

    DEn stora finten mot 4400 finns helt klart på mitt ritbord, men är inte base case

    Anledningen till att marknaden inte agerar, tror jag i grunden handlar om att marknaden är kortsiktig, då de har visabilitet på kort sikt, men inte på lång sikt, och väljer att agera på vad den känner till…

    Vad menar jag…

    Jo att PMIs etc ligger runt 50 idag, och visar på utplaning, men bibehållna vinstnivåer. Detta VET vi. Att pensla för recession och fallande vinster är faktiskt inget vi VET, utan endast spekulerar i på lång sikt. Marknaden väljer att vara kortsiktig och gå på data den känner till. Däremot störs marknaden av hökig FED, och gillar duvig FED, och det är därför vi haft ett antal upp- och nedgångar senaste året. Beroende på vilket läger vi är i.

    Att FED blir duvig och marknaden drar till 4400 är fullt möjligt, för att sen se recessionsdatan i vitögat och krascha därefter….

    Tittar man på sentimentsdata och postioneringsdata, så är inte heller marknaden rädd för recession, tvärtom är man ganska okej med risk och har postionerat sig för detta. Man väljer att glädjas över att FED sänkt nivån på höjningar från 75 till 25.. något vi de facto vet, framför att spekulativt anta recession där ute någonstans…..

    Jag känner igen hela detta beteendet från 2007-2009….

    I efterhand var det enkelt… man skulle sålt alla sina aktier sommaren 2007, och sen inte stoppat in dom förrän våren 2009. Så enkelt… men om du satt mitt i det… så var det långt ifrån så enkelt. Många i marknaden idag upplevde aldrig den perioden bakom spakarna….

  • Östergren skriver:

   Kollade perioden 2007-2009 (3 år) och personligen hade jag en bra period då med en avkastning på 41.6% kontra OMX30GI minus 7.8%.
   Helt seriöst tycker jag det var mycket enklare då med tydliga tecken som du beskriver.
   Antingen har jag blivit korkad på äldre dar eller så har konkurrensen från AI-robotar gjort att det är så mycket svårare nu att navigera på marknaderna.

 7. Cc skriver:

  Hej tack för en mycket bra blogg. Angående senaste inlägget, ECB har väl redan höjt till 3%?

  • GaStan skriver:

   Nej, man utgår från deras Deposit Facilty Rate, och den är 2,5% där de höjt från som lägst -0,50%.

   Det du tänker på räntan vid refinancing Operations. Den är 3%. den var som lägst 0%.

   Spelar ingen roll vilken vi talar om… men om man talade om ”styrränta” på -0,5 tidigare, då är den +2,5 nu. Annars får man säga 0 tidigare och 3% nu.

   ECB väntas höja från 2,5% med 50+25+25=3,5%

   Riksbanken står på 3% och väntas höja med 50+25+25=4% om de menar allvar med att försvara kronan som en del i att bekämpa inflaiton

   och FED står på 4,5% och väntas höja 25+25+25=5,25%

   Men allt detta bygger också på att räntorna faktiskt börjar bita, och 1, tillväxt 2, jobbskapande och 3, inflation kommer ner framåt sommaren… så att de KAN sluta höja.

   Kommer de här 1-3 faktorerna inte ner…

   Så kommer man INTE sluta att höja!

 8. Jakob skriver:

  ECB är hökiga men hur mycket KAN de höja egentligen? Man (jag) hör inte så mycket om det nu som för några år sedan, men statsfinanserna i Italien, Grekland mfl ser väl knappast bättre ut nu än innan pandemin? Finns det risk att marknaden börjar misstro ECBs hökighet då man vet att de måste gå relativt varsamt fram pga dessa länder? Eller är risken snarare att ECB stirrar sig blinda på FED och på sin egen inflation och ”sänker Italien” mfl?

  • GaStan skriver:

   Tror det är rätt lugnt faktiskt.. de flesta skulderna där ligger på långa löptider.

   Stora grejen är nog att företag och hushåll i högt belånade länder, typ danmark, belgien, irland tycler det är jobbigt samtidigt som inte motsatsen, i länder som ex tyskland, inte gör det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.