Sportlovsbörs

Dollarn har studsat något från 1,055eur till 1,07 men jag kan inte se något i datan, eller räntorna, som motiverar detta annat än att den var överköpt och det var tid för lite paus. Jag tror 1,07 kommer att hålla och nästa vända går mot 1,05. Detta borde ske samtidigt som US10yrs fortsätter upp mot gamla toppar…. vilket innebär att SPX fortsätter ner mot 3800 nivån. Efter detta kommer det en studs mot 3950-4000. Därefter har vi avgörandet, antingen fortsätter det upp mot 4400, eller vänder det ner mot 3600. Jag tror på det sistnämnda, men det är datan och FEDs reaktion som bestämmer. Tajmingmässigt kan allt detta hända i mars. Spännande tider!!!

ISM Mfg kom in på 47,7 mot väntat 48,0 och fg 47,4…. inline, pekar på soft landing. Ingen recession här inte, och därmed fortsatt tillväxt, jobbskapande och lönetryck, och således en siffra som är FED fientlig egentligen.

ISM New Orders kom in på 47,0 mot fg 42,5…. pekar INTE på att USA är på väg ner mot recession. Hade siffran gått från 42,5 mot 35 så hade FED firat… nu blev det helt fel riktning.

ISM Employment 49,1 mot fg 50,6…. man anställer inte, men man avskedar inte heller. Soft landing alltså. Det är i tjänstesektorn jobben skapas.

ISM prices kom in på 51,3 mot fg 44,5….. man varken höjer eller sänker priser i tillverkningssektorn. Det vet vi redan sen CPI datan och Core Goods inflation. Det krävs recession för att man ska börja sänka priserna, och möta svag efterfrågan. Inflationstrycket idag kommer från Service näringen, och är kopplat i första hand till ökade lönekostnader, som är en funktion av nyanställningar och löneinflation.

US Mfg PMI kom in på 47,3 mot flash 47,8 och fg 46,9…. samma analys som ISM ovan.

EU Mfg PMI kom in på 48,5 mot flash 48,5 och fg 48,8… soft landing. Europa mår bra av fallande energipriser, att omvärlden mår hyfsat bra, och att ECB varit sena på bollen med räntehöjningar.

Tysk Mfg PMI kom in på 46,3 mot flash 46,5 och fg 47,3… soft landing, samma analys som ovan.

Kina NBS Mfg PMI kom in på 52,6 mot väntat 50,5 och fg 50,1… starkt vilket inte är så konstigt med tanke på öppnandet

Caixin Mfg PMI kom in på 51,6 mot väntat 50,2 och fg 49,2… samma som ovan

Kina NBS Service PMI kom in på 56,3 mot fg 54,4…. precis som i övriga världen så är tjänstesektorn som gynnas i första hand av ett öppnande. Så även i Kina.

Men Kina är ingen motor för resten av världen. Sorry. USA är motorn, i kraften av sina konsumenter. Mår dom bra, så mår Europa bra, och mår USA och Europa bra, så mår resten av världen bra. Resten är bara ”noice”.

Case Shiller huspriser fortsatte ner i januari med -0,5% mot väntat -0,5 och fg -0,5. Det tuggar på liksom, men klart långsammare än väntat. Men som jag har förstått det så har hela marknaden typ stannat av…. ingen tar lån på dagens nivåer upp mot 7% ränta för det 30åriga lånet, plus 3% amortering. Samtidigt som sjukförsäkringar, skola och allt annat blivit dyrare. Det handlar alltså inte om pris, utan att ingen vill köpa nåt till dagens räntor. Ingen vill ta lån.

Chicago PMI kom in på 43,6 mot väntat 45,0 och fg 44,3….svagare än ISM Mfg. Som det är nu pekar Philly och Chicago på sämre tider, men det är inte jättestora skillnader.

CB Consumer Confidence kom in på 102,9 mot väntat 108,5 och fg 106,0. Inget stark siffra, men den är fortsatt på en nivå som visar att arbetsmarknaden är stark, vilket just denna siffra fäster stor vikt till. Till skillnad från Michigan som fokuserar mer på konsumtionsmönster.

Igår torsdag kom Flash inflaitionsdata från Europa som kom in på 8,5% YoY mot väntat 8,2 och fg 8,6. Ex mat och energi landade den på 7,4 mot fg 7,1. En dålig siffra, som tvingar ECB att höja i mars med 50 punkter från 2,5 till 3,0%. Jag räknar med att de kan höja med 25+25 efter det givet att ”inget går sönder där ute”. Så länge som ECB höjer, så måste Riksbanken höja om de menar allvar med att stärka kronan, vilket jag tror de gör.

I morse fick vi Service PMIs från Europa som var hyfsat inline med både förväntingar och förra siffran. Pekar på Soft landing still… INTE recession.

Veckans viktigaste datapunkt kommer i eftermiddag. ISM Non-Mfg.

ISM Non-Mfg kom in på 55,1 mot väntat 54,5 och fg 55,2…. still going strong!

dito Biz outlook kom in på 56,3 mot fg 60,4.. sämre men fortsatt stark nivå!

dito New Orders (tänk ”bokningsläget”) kom in på 62,6 mot fg 60,4… starkt!

dito Prices kom in på 65,6 mot fg 67,8.. okej siffran tappar för andra månaden i rad, men inflationstrycket är fortsatt mycket starkt, och det tro fan när 1, lönekostnader stiger och 2, efterfrågan efter service och tjänster är god.

dito Employment kom in på 54,0 mot fg 50,0… aj, jobbskapandet växlar upp, inte ner.

Vi har även lillebrors siffran US PMI Services, som marknaden bryr sig mindre om, som kom in på 50,6 mot flash 50,5 och fg 46,8…. soft landing mode confirmed!

Alltså tjänstesektorn i USA lever och frodas. Att kalla det för soft landing, är att låta pessimistisk. Datan kan INTE göra FED glada. Det är i servicenäringen, som utgör största delen av amerikansk ekonomi, som sysselsätter flest osv… här gasas det på, och så länge som det gör det kommer de ALDRIG få ner inflationen strukturellt.

De måste döda tillväxten, för att döda jobbskapande och efterfrågan, för att sen få bort löneinflation och till slut inflation. Det kommer tills slut… men de är inte kvar på långa vägar.

Dagens siffra pekar på higher for longer… när det kommer till styrräntan… och även om räntorna öppnade ner så är de på väg upp igen. Vilket kommer fortsätta om jag tolkat datan rätt. Därmed borde dollarn fortsätta att vara stark, även om den kortsiktigt studsar lite här…

Stigande räntor, och stark dollar ger svag börs.

Rent tekniskt ser jag studs mot SPX 4060ish fullt realistisk innan vi tar sikte på 3800 i nästkommande två veckor. Det skulle i så fall bli en fin 1-ABC om man tänker 4200-3930-4060ish-3800ish.

Att det skulle bryta upp här och attackera 4200 på nytt, och sen ännu högre toppar, förefaller osannolikt givet datan.

Nästa veckas viktigaste data punkt blir jobbdata på fredag. Kom ihåg vad jag sagt, så länge som det skapas jobb så är FED missnöjda, så länge som FED är missnöjda kommer börsen trenda ner. Jobben i januari var sannolikt en outlier, men jag väntar mig ingen dålig siffra i nästa vecka.

FEDs räntor kommer till slut att fungera, men de har inte gjort det i den utsträckningen som jag tänkt mig än så länge. Lite som att säga ”Riksbanken har höjt till 3%, men ändå är det proppfullt med folk i fjällen”. Hade någon frågat mig förra våren ”Jonas, hur ser bokningsläget ut på Skistar nästa år, om Riksbanken höjt till 3%?” Så hade jag svarat… För jävligt! Så där har man haft fel. Sen finns det alltid familjer där räntekostnaderna ökar lika mycket som skidresan, väljer att öka sitt sparande, handla på Lidl etc, för att kunna åka på skidsemester även nästa gång. Poängen är att räntekostnaderna trycker bort konsumtion. Så om jag får frågan nu igen, så säger jag istället ”Vi får väl se nästa sportlov, jag har oftast rätt, bara så jävla fel med tajmingen” 🙂

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Sportlovsbörs

 1. David skriver:

  Hej,
  Tack för bra inlägg!

  Jobbar med Fastighetsutveckling sedan några år tillbaka. Tuffa tider såklart och higher for longer är utmanande men jag ser det ändå som ett bättre scenario för branschen (än softlanding, och svaga räntesänkningar i slutet av året) då det borde innebära en lägre nivå på ”sluträntan”. Dröjer längre innan vi är där, för de som överlever, men väl där kommer klimatet vara gynnsammare. Förstår du frågan och håller du med?
  /David

  • GaStan skriver:

   Ja du det är svårt, Ligger Riksbanken på 4% i två år så finns det ingen fastighetsutveckling kvar… nästan bättre med en fet recession där räntorna sänks och vi kan börja om. Det är svårt att veta.

 2. Goldie skriver:

  Tack för bra blogg! Hör ibland svenska politiker säga att de inte vill stimulera med finanspolitik pga de inte vill driva på inflation. Men inflationen är väl importerad så det är svagheten i svenska kronan som riksbanken försöker få bukt med. Finanspolitiken skulle väl kunna hjälpa till genom att stötta svenskarna och göra oss mer motståndskraftiga mot räntor, och därigenom tillåta än högre räntor och starkare krona. Jag tänker alltså tvärtemot politikerna. Vad är din syn på detta?

  • GaStan skriver:

   I svenskt fall så är det riktigt att det är inte finanspolitiken som bidragit till inflaitonen.

   Men i USA och Europa gasade man på under 20/21 och skapade obalanser som idag utmynnat i inflation.

   Politiken är lokal, men problemet är globalt. Därför kör alla länder tajt finans- och penningpolitik.

   Om Sverige hamnar i djup lågkonjunktur, vilket jag ser mycket hög sannolikhet för så så kommer man automatiskt köra expansiv finanspolitik, genom att man låter lärare och sjuksyrror fortsätta att gå till jobbet, samtidigt som skatteintäkterna vänder ner med arbetslösheten.

 3. Martin Thelander skriver:

  Hej Jonas.
  Låt säga att vi faktist är på väg in i en recession även om motståndskraften i ekonomin ännu verkar stark. Tror du att vi återigen får ett glädjeskutt på börsen där svaga siffror tolkas positivt innan det vänder över i rädsla? Caset är väl att börsen ska ner p g a fallande vinster? Senaste månadens lilla nedgång har väl mest handlat om räntan där man är rädd för higher and longer? Eller tror du vi får ett case där det relativt snabbt rullar över i rädsla för reccesion? Känns lite som att börsen har valt att tolka all dålig data positivt och tvärtom sedan oktober 22. Om datan börjar komma in svagt borde vi väl få ett initialt uppställ innan det vänder?
  Tack för din grymma blogg
  Vänligen
  Martin

  • GaStan skriver:

   Väldigt bra fråga…

   Som du säger var vi i

   Svagare data – stark börs (oktober-januari)

   som i februari gick över till

   Stark data – dålig börs

   men jag det kommer till ett läge där

   svag data – stark börs (nytt björnrally)

   tills det blir

   svag data – svag börs (recession fear)

   Svårt att veta NÄR här…

   Den starka datan senaste veckorna har förvånat mig… räntorna från förra sommaren borde haft mer genomslag.

   Så länge som datan kommer in starkt så tror jag vi ska längre ner… typ SPX nivåer 3800/3600/3300

   Sen kommer datan vid någon tidpunkt in svagare, och då får vi björnrally, för att räntorna börja sjunka igen…

   och sen efter detta björnrally borde vi få ny kraftig nedgång som handlar om diskontering av recession…

 4. AnMa skriver:

  Hej o tack för väldigt intressant blogg
  Undrar om din syn på påverkan av QT (https://www.statista.com/statistics/1121448/fed-balance-sheet-timeline/) mot SP. samt korelationen av SRBs kommande QT mot bostads obligationer

  • AnMa skriver:

   Menar FED toppade på 8,94 per 05/22 o är ner till 8,44 per 02/23 de bör komma ner till ca 5 innan en eventuell ny QE är möjligt eller hur?

  • GaStan skriver:

   QT slår ju mot likviditeten och trycker upp räntorna allt annat lika. QT syftar till att driva asset deflation. Men i grunden är styrräntan långt viktigare.

   Vi får se hur Riksbankens agerande slår, men jag har svårt att se hur de vill förstöra den marknaden som är helt avgörande för Svensk ekonomi

 5. Amco skriver:

  Hej!

  OT men för någon vecka sen diskuterades i kommentarsfältet gällande fördelningen av US bostadslån och när de förfaller. Här är iaf fördelningen: https://twitter.com/newslambert/status/1631060510002102272?s=46&t=B2ovQjnVbQjhy2zNbXPx3g

  Sen gällande förfallodagen, 30yr fixed gör det när de när de är a)färdigamorterade om 30 år b)huset säljs. Så eg. inte nån relevant mått.

 6. AnMa skriver:

  Hej igen, o tack för svaret
  ca 500B $ av QT är = med 0,25p styrränta höjning eller hur?
  Jag undrar hur kan RB starka SKR om de inte börja med QT när FED o ECB agerar
  samt hur kommer FED att börja med QE innan de kommer ner till ca 5 tril.?

 7. Niclas skriver:

  Har du någon uppdaterad vy på bostadsmarknaden? Två positiva månader i rad men nattsvarta rubriker om Sverige…Också ev två kommande räntehöjningar?

 8. Bosse skriver:

  Priset visar vägen.. sen kommer analytiker som nr 2 och reviderar prognoser

 9. Daniel skriver:

  Noterade tidigare i veckan att kvist-tomater är uppe på +70 kr/kg och att paprikan nu slagit nytt rekord med 99 kr/kg i Sthlm där jag bor.

  Sedan några veckor tillbaka har jag också märkt att lågpris butiker såsom Lidhl höjt priserna på färska grönsaker med 20-30% (ibland mer), och de butikerna brukar väl vara sist med att höja priserna. Kött och dylikt har jag ingen koll på då jag mest äter vegetariskt.

  Min lågpris mobil operatör mailade mig också och ville informera om att de måste höja priset på mitt abonnemang med 10% pga av ”det rådande världsläget och inflationen”.

  Min brf som har en bra ekonomi i grund och botten informerade också att de behöver höja avgifterna med 10% från och med Maj månad, för att vara på säkra sidan framöver.

  Verkar med andra ord som inflationen fått ny fart och man kan ju undra vart det ska sluta..?

  Finns det något samband att allt detta sker nu ganska samtidigt pga av den svaga kronan (dyrare att importera in grönsaker etc), högre räntor som börjar få effekt (brf måste höja avgiften) och att företagen vill kräma ut maximalt med pengar från oss innan en eventuell recession kommer.

  • GaStan skriver:

   Det du bekriver är inte en andra våg av inflation, utan fortfarande relaterad till den fösta.

   Vad gäller Lidhl så är matpriserna kopplade till foder, spannmål, och gödningsmedel, som gick först, och som fortfarande verkar ute i slutledet. För att förstå om det är en första eller andra våg och hur det kommer se ut framöver behöver du titta på internationella spannmålpriser etc… och då ser man detta tydligt.

   Vad gäller mobil operatören så känner de av högre löner etc, som i sin tur är en second round effect av att allt blev dyrare. Så det är också en laggard…

   och vad gäller BRF så har räntorna stigit med mer än vad man kunnat vänta sig och därför behöver föreninar ta större höjm än man kunnat tänka sig.

   Inflationen är inte inne i en våg två, eftersom vi inte ser hur råvarupriser dippat och sen kommit tillbaka till ATH, eller löner gick upp, sen ner till normal nivå, för att sen dra upp igen. Det kanske blir så… men jag tror inte det. Men poängen är att det i varje fall inte är så idag.

   Sen har det visat sig att inflationen är mer sticky än väntat… dvs från att företagen höjer priserna med som mest 1% i månaden, så trodde man att det skulle sjunka rätt snabbt ner mot 0,2% i månaden, istället har det bara gått ner mot 0,5%. Om du drar ut detta på årsbasis blir det stora skillnader.

   Anledningen att inflationen inte sjunker undan så snabbt är att ekonomierna har visat sig vara hyfsat motståndskraftiga. En soft landing från hög höjd, istället för recession lite här och var stans.

   Detta i sin tur är sannolikt kopplat till räntorna inte får fullt genomslag, eller i varje fall att genomslaget tar längre tid än det brukar…

   Detta i sin tur är sannolikt kopplat till att skuldstrukturen ser annorlunda ut jämfört med för ex 5 år sen.

   Många, både stater, hushåll och företag, var duktiga på att binda upp förfallostrukturen på lång tid under 2020/2021 då långa räntor var de lägsta någonsin.

   Band man upp sin skuld på 10 år så är man helt skyddad från vad centralbanker gör…. band man upp på 3 år, så kommer lånen sannolikt bli MYCKET dyrare i lån. Och så allt annat därimellan…

   Centralbankerna har tiden på sin sida… de kan vänta ut förfallostrukturen. Låntagarna har inte tiden på sin sida.

   MEN, problemet är att inflationen visar sig vara sticky under tiden till de får genomslag… vilket tvingar dom att höja ännu mer än vad man gjort om ex hela lånestrukturen legat på rörlig ränta.

   Man kan då säga att de är stackarna med rörliga lån, eller ex företag och hushåll som vill göra en skuldfinansierad investering idag, som får ta smällen, för att så många sitter och betalar låg ränta på sina bundna lån, och kan leva på som vanligt.

   I Sverige ex, så hade det sannolikt räckt med 2% styrränta för att bromsa in svensk ekonomi. OM ALLA SATT PÅ RÖRLIGT. Men eftersom man inte gör det så kommer Riksbanken kanske höja hela vägen upp mot 4% innan året är slut.

   Dels för att strypa ekonomin, vilket bara de med rörliga lån, får hjälpa till med. Eller dom med bundna som läggs om.

   Och för att inflationen på import är hög, och svag krona gör den ännu högre, så de måsta försvara kronan, vilket man gör om man ligger på högre styrräntan är Europa…

   Så en andra våg av inflation ger jag inte mycket för… vi är fortfarande i efterdyningarna av första…

   Men det ser inte särskilt bra ut för det!

 10. BoA skriver:

  Läget i Kina kanske inte är så bra som en del säger!?

  Samtal med vår kinesiska leverantör av ”sprutade”plastdelar (injection mould)

  Jag: How is business?
  Han (härlig engelska 😉 ):
  our factory will working, but less orders this year, really confused

  Jag: Confused of what?
  Han: lack of orders, our factory have many orders former years. Generally, if factory will less orders, on July or August, Now is only February. (tror han menar att orderingång normalt är lägre i juli o augusti då Europa har semester, men nu nedgång redan i februari)

  Jag: Is your order stock lower then a year ago?
  Han: yes. less orders this year.
  Jag: Is your order stock less then 2019?
  Han: also slow down

  Jag: how about big companies?
  Han: most of big customers lack of orders

  • GaStan skriver:

   intressant konversation…

   om man ex tittar på bilförsäljning senaste åren så har den varit sinnesjukt stark i Kina… extremt supportad av subventioner för att hålla igång industrin osv… och jag är starkt kritisk till att man kan hålla upp denna takt, även om man nu öppnar upp. Har alla bytt bil, så har alla bytt bil, liksom.

   Det är också därför som PMI Mfg datan visserligen gått upp något men inte är superhet… medan PMI Services verkligen har skjutit i höjden, vilket också är fullt logiskt med tanke på att det är där som det uppdömda behovet är störst…

   anyhow, detta är min extremt simplisitiska analys av det inhemska läget…

   Men Kina är som bekant en kombo av internt och extrernt…. där det extrena läget, tänk USA/Europa, borde kylas ner…

   Så my take är att 1, absolut positivt att dom öppnar upp, 2, men att man ska inte ha för höga förvääntningar då Europa/USA bör bromsa in samt inhemska efterfrågan primärt sträcker sig till service och tjänster, vilket väger klart mindre i den kinessiska ekonomin än ex den amerikanska….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.