Dagens Midsommar skörd

FED mötet var verkligen en NON event. Ben konstaterar att återhämtningen och tillväxten är svag…. goddag yxskaft… men att core inflation är på en tillfredställade nivå… goddag yxskaft…. och att situationen därför skiljer sig markant mot 2010 då tillväxten var svagare och deflationshotet påtagligt… goddag yxskaft….. och att därför är inte QE3 aktuellt på kort sikt, dvs under 2011… goddag yxskaft….. och inga räntehöjningar heller…. men hallå yxskaft. GÄSP!

Krisen i Grekland! Ni som bara är intresserade av börsen och dess utveckling kan sluta läsa här!

Grekland, för mig, och börsen hänger ihop men helt slumpartat då vi inte vet Grekisk outcome, och vi vet ännu mindre hur börsen ska agera på den osäkra grekiska outcome, och ännu mindre vad gäller spridningseffekterna! Med det här utgångsläget skulle många säga.. stay cash. MEN, om du historiskt vid varje tillfälle börsen hackar till på nåt politik relaterat skulle lagt dig cash så hade du missat många sssssssbra köptillfällen. Inte varje gång, men många gånger. Hur blir det nu? Det vet ju ingen. Det är ju det som är själva grejen med politics.

Det viktiga man ska fråga sig är egentligen, vad är de REAL ekonomiska konsekvenserna av den här krisen sett på 1-2 års sikt? Kommer det att påverka Global growth och mer specifikt global earnings negativt? Det är självklart OMÖJLIGT att svara på (det ocksså), men om man verkligen tror det (dvs bettar) så ska man ta det lugnt med aktier just nu.

Visst man pratar om det här sparpaketet, och det är viktigt, i synnerhet om man ska få lån. Men vad Grekerna borde göra, EGENTLIGEN, är att ta en lönecut rakt av på 30%, och sen nolltillväxt på lönen de kommande 3 åren. I utbyte skulle hela deras statskuld bakas om till ett amorteringsfritt 10 årigt lån med säg 5% fast ränta. Det skulle i princip lösa större delen de problem de har idag. Är det DOABLE… knappast! Tyvärr, för det hade varit bra!

Det är samtidigt märkligt att marknaden gör en sån grej av Grekland… räntemarknaden har till stor del prisat in en default i Grekland, men även Portugal.

även om man tittar på exponeringen mot banksektorn, så vet marknaden idag att det är FRAMFÖRALLT tyskland och frankrikes expo mot spanska banker som är i hetluften

en annan tråkig grej man talar om väldigt lite är hur spanjorerna och portugisernas bolån, är som oss svenskars… dvs till stor del rörliga! Det kan utvecklas till en ugly grej!

Men trots att den smarta räntemarknaden redan flaggat upp för riskerna kan aktiespeckarna få hicka på minsta lilla dåliga nyhet!

Om du säger om börsen är upp eller ner sedan senaste botten/toppen, så ska jag säga om konsensus är bearish eller bullish!

Nu är alla bearish och ser risker. Börsen är också ner en hel del sen topparna och media och rapporter har en bearish ton. Helst ska man ligga cash och invänta klarhet. Det gör att man missar 10% om man har fel, men det är det värt, är konsensusrådet.

Hade du frågat folk/media i januari/februari så hade de varit ganska bullish ang USAs återhämtning och sagt att man ska ha aktier, med det kan kosta 10% att stoppa ur sig om man har fel. I maj-juli 2010 var alla grek/deflations bearish. Stay cash till du vet bättre…. folk hade som bäst hoppat på i september och därmed missat 20%. Det kan det ju vara värt? Under hösten 2009 var alla supernöjda att Kina var draglok och att vi klarade oss undan en system krasch. Sitt på aktier var rådet. I oktober08-mars09 var alla rädda för att jorden skulle gå under osv osv. Du var en idiot om du hade aktier.

Folk ser risker och skyr aktier när det är bearish och TVÄRTOM. Så har det alltid varit. Oftast har konsensus fel…. men inte alltid. Under 2007 när vi hade SubPrime och konkursen av BearSterns hade det varit rätt att lyssna på dysterkvistarna. Våren 2000 likaså!!! Jag vet inte var vi är nu, men historiskt har det varit smart att öka i aktier när folk säger, ”var försiktig” och tvärtom såklart.

Stora frågan för mig är om PMI/ISM ska ner och vända under 50 nånstans och sen upp igen… för att sen harva mellan 45-55 i två år eller nåt och indikera lower trending growth, men ändå få hygglig börs. Eller är detta början på en ny recession som gör att vinsttillväxten i år blir högst måttlig och negativ nästa år. Då kan vi inte se fram emot bra börs.

Näst största frågan för mig är Kina. Jag skiter om Kina ska växa med 7% eller 10%, det är viktigast för dem som investerar i råvaror eller för Kinesen som letar jobb. Jag är intresserad av Global Earningsgrowth och där är Kina en viktig kugge…. men frågan är hur viktig den är på marginalen.. dvs vad är skillnaden i earnings om Kina växer med 7% eller 8%. Det kan nog ingen riktigt svara på! Nåväl, China HSBC Flash PMI kom i natt, 50.1 for June (51.6 in May).. marknaden tog det med en axelryckning! Man vet att tillväxten är svag. Frågan är NÄR ska inflationen vika och vad tänker PBoC göra då… och vad blir konsekvenserna av det? Blir det bättre då?

Tredje största frågan är, Rapporterna Q211… hur slår den sämre konjunkturen + Japan mot earnings och vad säger Guidance 2H11? Många tror på sämre resultat. Ungefär samma människor trodde på dåliga Q111 pga av maginsquezze… det var fel. Får se om de får rätt den här gången?

Fjärde största är Grekland et al (exkl Spanien). Största frågan är egentligen Grekland, om du inkluderar effekterna av Spanien.

För mig är alltid den viktigaste frågan… ”Kan vi stå minst 10% högre om 12 månader? Om svaret är JA eller TROLIGTVIS så väljer jag aktier, för på banken får jag typ NOLL. Så enkelt är det! Fråga dig varje morgon framför spegeln… ”Kan börsen stå minst 10% högre om 12 månader?”

Vissa kanske tänker.. jo men börsen står säkert 10% högre om ett år… men den kan nog dippa 25% först och sen gå upp dit… och då får jag 46,67% istället för 10% (110/75). Det är ju nästan 5ggr högre avkastning. Låter härligt men vet ni hur stora chanserna är att ni lyckas med den typen av bets över tiden? NOLL, absolut NOLL. Inser man inte det beror det bara på att man inte har varit i marknaden tillräckligt länge. (ni som har bevis på ett motsatt trackreckord får gärna maila in)

Men hjälp av viss Swingtrading från tid till annan kan man kanske få 20%???? Det är inte fel det heller! Då är chansen större, men också risken att missa och inte ens få 10%…. risk and return ni vet.

Rent tekniskt är det ett bra köpläge nu om du är långsiktig och tror att earnings blir ok 2011 och 2012. Bryter vi ner under de här nivåerna (OMX30 ca 1040-1080, uppenbarligen fungerade inte 1080 +/-10p) och USA likaså (ca1250) så betyder inte det att vi säkert kommer få recession… utan att marknaden PRISAR in risken för recession, och inte bara SOFT PATCH. Notera att marknaden även kan finta dig kring de här nivåerna! Om/När recessionen är ett faktum då kommer vi handlas 20-30% lägre än där vi är idag! Så länge som marknaden tror att detta är en soft patch så tror jag stödnivåerna kan hålla. När marknaden TROR på recession, då är vi smoked. Kommer datan av nån anledning in bättre, jag då kan vi stå 20% högre om 6 månader. Själv ligger jag delvis i marknaden men är beredd på att ta stoppa ur mig. Jag vill inte sitta med om marknaden tänker prisa in en recession! Anldningen att jag har aktier? Jag svarade JA på frågan ovan imorse framför spegeln :-)…

Jag måste flagga för en tredje variant. Suck, jag vet! Jag har ju messat LOWER TRENDING GROWTH scenriot i över ett år nu (först på Finansblogg.com) och det är min övertygelse att det håller på att materialiseras. Just övergången till detta kan innebära att det skrämmer skiten ur marknaden (mycket pga att världen aldrig har upplevt det tidigare)… för att sen repa sig då den inser av världen inte går under, men det är inte Return to Högkonja heller… det skulle kunna betyda att vi kan dippa 10-30% härifrån, men ändå nå 2007 års toppar under 2012… sjukt volatilt alltså! Den som lever får se!

Efter så här mycket flum flum får jag önska alla en TREVLIG MIDSOMMAR. Efter några snapsar är vi alla proffs 🙂

ps. Har ni sett Brenten, usd105, jag hoppas på 90-100 inom kort… det skulle USA må bra av… och deras konsumtion.. och deras jobbskapande… och deras ISM???? ds.

ps2. En liten brasklapp… tekniskt ser de flesta index ganska fina ut, om man tänker sig en vändning härifrån.. utom typ det viktigaste SPX… som jag gärna hade pressat ner mot 1200 området. Å andra sidan är SPX sjukt svår tradat på tekniska grunder…. så man kanske ska skita i det? ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens Midsommar skörd

 1. Birkastan skriver:

  Smått frustrerande att USAs skuldtak inte har justerats.. Börjar få svårt att se att de ska hinna med att få höjningen i tid också innan den tekniska manövern med pensionsfonderna når vägens ände. Grekerna sväljer nog sin medicin och om inte så kommer det ändå ske en kontrollerad defaultliknande process. Det vet ju alla om.

  1-2 veckor in i juli post qe2 borde nuvarande trend ebba ut sig förhoppningsvis. Alternativt när amerikanska staten påbörjar nytt fiscal year efter sommaren.

  Glad midsommar!

 2. Vitryssland skriver:

  Mycket snack om PIIGS och Grekland i synnerhet.

  Har alla glömt Vitryssland? 100 miljarder USD i BNP, hotas nu av total statsbankrutt. Lär slå framförallt mot Ryssland som lånat ut ett antal miljarder USD, samt även IMF.

  Totalt cirka 60 miljarder USD lånat från UTLÄNDSKA aktörer. Bytesbalansunderskott om 20 % av BNP …

  Klarar IMF/Ryssland/Ryska företag en nedskrivning om 50 miljarder USD när vitrysslands diktatur om några månader slutar betala alla skulder? Stay out of Russia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.