Dagens skörd

Fokus under veckan ligger på onsdagens domslut från Tysklands Constitutional Court, samt Torsdagens FED möte där de kanske trollar fram QE3. Svaga jobb och tillväxtindikatorer pekar delvis på detta. Jag har dock flaggat för att Core inflation ligger för högt för att en ”normal” centralbank skulle vilja vara mer expansiv än nödvändigt. Dessutom pekar många indikatorer (ISM Prices etc) att disinflations trenden skulle vara över, samtidigt som mat- och energipriser stiger. Men det är klart, lite inflation och svag dollar kanske inte stör Bernanke så mycket? Dels för att det gynnar export, missgynnar import, och dels för att lite inflation är klart bättre än deflation med tanke på skuldsättningen. Å andra sidan så stiger ju inte lönerna lika snabbt vilket gör att folk känner att de får det sämre, vilket slår mot den viktiga konsumtionen.

I helgen kom viktig data från Kina.

Import -2,6% YoY mot väntat +3,5 och fg 4,7…. Otroligt svagt
Export +2,7% YoY mot väntat 3,0 och fg 1,0.. visserligen svag nivå, men det är högre än fg. Vilket ger en viss lättnad.

Tittar man på handelsdatan för råvaror var Iron Ore upp något (troligtvis till följd av att priserna droppat så kraftigt på sistone), kopparn var ner något och Crude Oil var mycket svag, ner 12,5% YoY. Sämsta sedan 2009.

När man pratar om Kina som draglok i världen, så är det främst Import siffran jag tänker på. Att den är negativ är ett stort svaghetstecken, vilket får mig att undra om 7-8% målet är at risk, och att det måste komma kraftfullare Stimulus.

Exportsiffran handlar mer om att ta tempen på deras viktigaste kunder, US och Europa. Den är svag, men högre än fg månad. Vågar vi tro på en botten. Tittar man just på datan specifikt för USA och Europa så har faktiskt exporten lyft jmf juli.

Industriproduktion kom in på 8,9% mot väntat 9,1 och fg 9,2.. svag men inline
FAI 20,2% YoY mot väntat 20,4 och fg 20,4… inline
Retail sales 13,2% YoY mot väntat 13,2 och fg 13,1.. inline

CPI 2,0% YoY mot väntat 2,0 och fg 1,8…. Vi har troligtvis sett botten eller?
PPI -3,5% YoY mot väntat 3,3 och fg -2,9… svagt.

Att priserna på mat och energi är högre nu än för ett par månader sedan får mig att tro att botten är satt förra månaden. Men PPI siffrorna visar att vi inte lär se en spike i Inflationen, utan att underliggande inflationstryck är lågt. Att PPI är så mycket sämre än CPI fortsätter att skada profits.

Några ord om China Stimulus. Det är nämligen inte helt okomplicerat;

Kina har en kombination av fördelar som de flesta länder bara kan drömma om;

1, Stadda i kassan, inga lån
2, Skatte intäkterna på rekordnivå
3, Budget surplus
4, Rel tajt penningpolitik, dvs utrymme att lätta
5, Inflation på 2års lägsta.

MEN, deras beroende av USA och Europa är stort. Viker Demand från deras viktigaste slutkunder så slår det mot jobbskapandet.

Det är lite detta som är problemet. Punkterna 1-5 gör dem starka, men redskapen att stimulera är trubbiga. De vill INTE ha

1, stigande CPI
2, Stigande fastighetspriser

De vill ha

3, Jobbcreation, som automatiskt leder till ökad konsumtion och välstånd, dvs sund jobbdriven tillväxt.

Problemet är att deras ”redskap” snabbast ger effekt på 1 och 2, inte 3. Medan USA och Europas välstånd påverkar 3. Teoretiskt borde Kina stimulera Europa och USA, för att på så sätt indirekt skapa jobb på hemmaplan. Tyvärr går inte detta att göra direkt. Indirekt kan de alltid köpa EZ och US statspapper och därmed hålla nere våra räntor, som gör att konsumenternas månatliga räntebörda åtminstone inte gröper ur plånboken mer än nödvändigt.

Hursomhelst. Asien fortsatte upp på datan vilket ändå får tolkas som om marknaden räknar med krafttag från myndigheterna, och att det kommer hjälpa.

På datafronten i veckan har vi China M2 samt New Loans. Från USA kommer CPI/PPI, Retail sales, IP samt Michigan.

Vad gäller Svenska marknaden så är jag positiv… tror vi i första hans ska nå fallande motståndet ca 1100. Men vi har ett gap på 1063 som utgör ett bra köpläge. Det skulle inte heller vara otroligt att 1050-1055 ska stämmas av. Det korta positiva scenariot gäller så länge som vi inte går under 1050. Brott av 1029 triggar nedgång till 990-1020 nivån som är solkart köpläge. Brott av 990 då är det nåt annat skit på gång, och då ställer man sig utanför. Inte omöjligt att vi ska testa 1183 innan årets slut.

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.