Många är glada över det här!

Sedan Draghis tal i somras, ECB mötet förra torsdagen, till idag så går CDS åt rätt håll. Marknaden jublar!!!

MEN KOM IHÅG. Detta har hänt innan, och sen när marknaden inser att inget är löst, trillar CDS tillbaks. Index ovan är bara en reflektion vad marknaden tycker JUST NU, och det kan ändras fort!

Vad är det som måste lösas. Enkelt uttryckt 2 saker. Ländernas (re-)Finansieringskostnad, och Avsaknad av tillväxt. Jag tror vi överskattar statens roll att direkt påverka tillväxt och jobbskapande. Men de kan göra mycket för det förstnämnda.

Marknaden prisar naturligtvis in, som så många gånger förr, att vi går i rätt riktning vad det gäller att lösa Finansieringen för EZ ländernas skulder och budgetunderskott. Det kanske stämmer den här gången?

Det handlar alltså inte att bli av med debt. Det handlar om att debt ska finansieras effektivt. Debt går BARA att minska på när TILLVÄXT är återskapad. Nu gäller det att hitta tillbaks till TILLVÄXT, och det bygger delvis på ökad Biz och Consumer Confidence, och det i sin tur bygger på att finansieringsmodellen fungerar.

BARA FÖR ATT CDS går ner så detta INTE löst. Det betyder bara att man prisar in att det förhoppningsvis kommer att lösas.

Som jag sagt tidigare, det är inte förrän Italien eller Spanien klarar av att emitera en 3 yrs+ obligation med en ränta som är högst 3% spread mot Bund i Primary market som vi kan säga att politikerna har lyckats. Jag säger inte att det inte kommer gå, för jag hoppas verkligen! Jag säger bara att vi inte är där än!!!

Så blanda inte ihop Marknadens temporöra sentimentsförändring, med att saker och ting är lösta. För det är inte samma sak!

Från ett investeringsperspektiv kan man inte vänta på att saker och ting är lösta…. för då har marknaden redan hunnit prisa in (genom att egentligen ”betta” tidigt) på att det skulle lösa sig!

Det man istället borde fråga sig lite kritiskt är, Finns det förutsättningar den här gången att lösa problemet med ländernas finansiering? Jag hoppas det! Som jag sagt många gånger tidigare så är det viktigaste att lösa ländernas reela finansieringskostnad. Den styrs av priset i PRIMARY market. Den är inte löst när räntan är för hög, eller löptiderna för korta. (om länderna känner att de inte kan rulla över på 10 år för att det blir för dyrt, så söker de sig mot billigare korta löptider. Men det är inte hållbart att ha en för kort genomsnittsduration på en stor statsskuld).

Att nu ECB säger sig vara beredd att köra UNLIMITED köp i andrahandsmarknaden är bra, men det är viktigare att ESM fungerar i FÖRSTAhandsmarknaden. Å andra sidan hade det inte varit bra om ESM bara köpte i förstahandsmarknaden till OK räntor, om andrahandsmarknaden, som kontrolleras av privata aktörer, hade haft betydligt högre räntor på samma löptider. Det hade inte heller fungerat på sikt. Det är alltså viktigt att räntorna i Primary och Secondary marknad går hand i hand. På samma sätt fungerar det inte om ECB bara är aktiv i Secondary, medan man måste förlita sig på privata köpare i Primary. Naturligtvis hoppas både ECB och ESM att de inte behöver vara så aktiva köpare i vare sig primary och secondary, utan deras blotta styrka och garantier ska göra så att Privata sektorn tar lejonparten av handeln…. fast till rätt pris (dvs ränta) och inte som nu där spreaden mot Bunds visar att marknaden inte fungerar.

Men till den dagen kommer, då ESM garanterar primary och ECB secondary market, så är det en hel del som ska lösas. Problemländerna måste själva BE OM HJÄLP. När de ber om hjälp så är det kopplat till vissa Finanspolitiska krav, dvs Austerity. Austerity, dvs besprings-och reform program är knepigt. Dels kan det vara negativt för TILLVÄXTEN att spara, och väljarna surnar till när du höjer skatter, vilket gör att regeringar faller. Å andra sidan fungerar det inte att leva över sina tillgångar, då budgetunderskotten får skulden, och därmed räntekostnaderna, att växa ännu mer. Alltså måsta man komma i balans.

Sen finns det en rad andra olösta knutar. Är ESM lagligt? Om ESM/ECB ska ha en högre senioritet än privata marknaden, vilket sätter dem i en bättre sits om en obligation defaultar? Hur exakt ESM ska finansieras och ansvaret mellan medlemsländerna? Osv osv osv.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.