FED kör QE

Tvärtom mina förväntningar väljer Fed att köra ett nytt paket där man tänker köpa MBS för 40mdr dollar i månaden. Man säger också, vilket är mindre viktigt, att man förlänger löftet om låga räntor till mitten på 2015, samt förlängs Operation Twister, som inte är qe då det inte expanderar balansräkningen.

Några tankar,

Spx rallar på beskedet, då det verkar trots allt som om marknaden inte väntade sig några köp av MBS. Omx har nu potential att nå 1000-1030, och jag tror på det senare.

Detta är bra för råvaror, och aktier i tillväxtmarknader, typ Ryssland.

Uppenbarligen får core inflationen, som är rätt hög idag ur ett historiskt perspektiv, ta ett steg tillbaks till förmån för tillväxten. Detta förvånar mig, men uppenbarligen är det så att Ben som har forskat kring deflation och Krisen i japan och depressionen i USA under 30 -talet då deflation var ett problem, känner att han kan leva med lite inflation, även om den blir lite för hög. Bättre det än deflation. Samtidigt säger han att inflationstrycket på medellång sikt är muted. Bull shit! Core inflation har inte velat komma ner samtidgt som mat- och energipriser ånyo är på väg upp. Pris komponenten i ISM pekar uppåt. Ppi som kom idag stärker inte disinflationstrenden, tvärtom.

https://mninews.deutsche-boerse.com/index.php/analysisus-august-ppi-rose-17-core-02-energy-surged?q=content/analysisus-august-ppi-rose-17-core-02-energy-surged

Vi har tidigare varit inne på att husmarknaden i usa har potential att resa sig nästa år. Bernanke vet att huspriserna är den enskilt viktigaste komponenten, bortsett från jobben, som påverkar consumer confidence, och jag tror inte han vågar ta risken att se dagens något mer hoppfulla data försämras igen. Dessutom tror jag att han ser en svag dollar som bra för handelsunderskottet, samt lite inflation är bra för skuldbördan generellt.

Samtidigt tycker jag det är lite klantigt och onödigt att lansera QE idag. Ben kan ha avfyrat sin sista kula. Jag menar inte att han inte kan stimulera i framtiden, bara att det troligtvis inte kommer få samma effekter om det VERKLIGEN skulle behövas nästa år. Idag satt hela världen på helspänn, det lär de inte göra nästa gång. Så varför göra det när spx handlas nära ATH, tillväxten är låg men positiv, jobbskapandet är svagt – men det skapas iallafall jobb, core inflation är på en hög nivå. Vad jag menar är att det är klantigt OM vi skulle hamna i en situation nästa år där ovan parametrar är betydligt sämre, och QE verkligen behövs, men där det inte kommer att få de effekterna man hoppas på, eftersom man misslyckats med QE idag.

Hösten 2012 handlade det om att få rätsida på Europa, dvs att stoppa fallet. Det handlade inte om USA i samma utsträckning.

Vi får hoppas på det omvända, dvs att den amerikanska ekonomin står sig riktigt stark om 2-4 kvartal… dessvärre tror jag inte det är dagens QE paket som har gjort sig förtjänt av den framgången i så fall!!

Nu får vi hoppas att inte kommande president kommer sabba allt med stram finanspolitik. Förvisso är det ingen som väntar sig det heller.

Står mycket intressant om Feds beslut på zerohedge.com

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.