Kina datan

Det kom en del Kina data i veckan.

3q12 BNP kom in på 7,4% YoY mot väntat 7,4 och fg 7,6.. inline
Retail sales kom in på 14,2% YoY mot väntat 13,2 och fg 13,2… bättre
IP kom in på 9,2% YoY mot väntat 9,0 och fg 8,9… bättre
FAI kom in på 20,5% YoY mot väntat 20,2 och fg 20,2… bättre

Summarsumarum, datan är marginellt bättre, men det är ingen kioskvältare. Det som man kan glädjas vid är att tillväxttakten generellt sett förmodligen har bottnat ur nu. Något marknaden förvisso har väntat sig en tid.

Häromdagen kom en rapport från CS ang Kina… med en del intressanta iaktagelser;

Trots att utlåningssiffran häromdagen var halvdassig så säger småföretagen att det börjar bli lättare att ta lån. Byggmaskiner vänder upp från en extremt låg nivå, liksom Infrastyruktur investeringar (främst Järnväg)

Ration M1/M2 har vänt upp och New order/Inventories har vänt upp!!! Detta är positivt!

Men man ska komma ihåg att det finns faktorer som gör att vi inte långsiktigt ska gå tillbaks till historisk tillväxttakt. Se Investeringsdelen av BNP.. det är inte hållbart, och det vet regeringen också om som vill att Consumption delen ska ta över kommande 5 åren… men det är inget som händer över en natt!

Men trots att Investyeringsdelen vänt upp, så är det framförallt Infrastruktur som driver, då Industri och Fastigheter fortfarande är svag. Så mycket handlar alltså om Järnvägen 🙂

Men kortsiktigt så kan vändningen från låga nivåer gynna en del branscher, framförallt råvaror… och den Globala industriproduktion borde gynnas i sin tur.

Vad gäller fastighetssektorn så bekämpar regeringen prishöjningar genom skatter. Man vill inte ha en bubbla, och prishöjningar gynnar få med missgynnar många. Trots detta kan man tänka sig att fastighetssektorn vänder upp något från låga niveår, vilket gynnar Construction. Även transaktionsvolymerna för Kommersiella fastigheter har vänt upp, vilket brukar korrelera med Metals och mining Outperformance…

Men på sikt finns det anledning och vara skeptisk till råvaror då det har satsats en del Investeingar för att öka kapaciteten de senaste 10 åren. Se nedan exempel över Australien…

Så för att suummera… om den Kinesiska tuillväxten tar fart, om Fiscal Cliff inte blir ett problem i USa och om Draghis kan få köra igång sitt paket på ett bra sätt… ja då ska man sitta på Europeiska banker och Ryska råvaruaktier, nästan så enkelt är det! Om nåt av ovan fuckar ur, ja då ska man sitta på cash.. alt Tyska el Amerikanska bonds.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kina datan

  • GaStan skriver:

   Sant… en billig börs kan bli billigare om earnings revisions är negativa. SPX är dessutom inte särskilt billig längre.

   Min positiva syn fundamtantelt grundar sig dels på;

   Stark makro surprise, leder till, stark leading makro (typ ISM New orders), som leder till, upp revideringar av den allmänna tillväxten, som ledder till, upprevideringar av sales, som leder till uppreivderingar av vinster….

   Det är ju därför som jag hoppas framförallt att revideringarna av 2013e ska bottna ur och vända upp… framförallt i USA. Detta skulle varit popsitivt.

   Å andra sidan börjar SPX se lite smådyr ut. Hoppas ändå att vi ska orka upp till 2007 toppen i den här trenden!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.