Dagens skörd

Det har kommit en del flash PMIs från Europa

FR Composite Flash PMI 44,8 jmf föreg. 43,2… bättre fast fortsatt svag
FR Service Flash PMI 46,2 mot väntat 45,7 och föreg. 45,0…. rätt riktning
FR Mfg Flash PMI 43,5 mot väntat 44,0 och föreg 42,7… fortsatt svag

Viss återhämtning sedan förra månadens bottensiffror, men det är fortsatt svagt.

DE Composite Flash PMI 48,1 mot föreg. 49,2… svagt
DE Service Flash PMI 49,3 mot väntat 50,0 och föreg. 49,7… svagt men nivån är väl ok
DE Mfg Flash PMI 45,7 mot väntat 48,0 och föreg. 47,4… mycket svagt

Tyskland var hyggligt förra månaden och man började hoppas men vänder nu ner. Suck!!! Vad är det som spökar? Kundernas efterfrågan vacklar, dvs resten av Europa och Asien? Eller är det en konfidensgrej knuten till Draghis och Co? Den svaga euron borde hjälpa dem, men det ser vi lite av. New order siffran inom Mfg sjönk till 41,0 mot fg 42,4… är det bottenkänning eller är det början på nåt sämre. Om bottenkänning, vad skulle driva en förbättring. Om försämring, vad gör läget sämre?

EZ Composite Flash PMI 45,8 mot väntat 46,4 och föreg. 46,1… svag och sämre än väntat. Jag har länge hoppats på en urbottning, men med tanke på att det inte händer nåt kring ECB/ESM så blir det bara sämre och sämre.

EZ Service Flash PMI 46,2 mot väntat 46,4 och föreg. 46,1…. viss stabilisering
EZ Mfg Flash PMI 45,3 mot väntat 46,5 och föreg. 46,1…ajajajaj

På det hela taget ganska svagt. Svag euro och löften om paket hjälper inte. De här siffrorna är allt annat lika dåliga för börsen!

EZ M3% kom in på 2,7% YoY mot väntat 3,0 och fg 2,9. Det är inte bra att den vänder ner då den indikerar sämre tider.

Tyska IFO är viktig. Den kom in på 100 mot väntat 101,5 och fg 101,4. Ingen vändning här inte, och en bekräftelse av vad vi såg ovan i PMI. Det har inte bottnat ännu.

Det som är MYCKET glädjande är att spreaden mellan Current och Expectations för första gången på mycket länge krympte. Det är alltså inga problem att nuläget är sunkigt, och till och med kan fortsätta att försämras. Utan det handlar om att förväntningarna om framtiden ska gå från dåliga till mindre dåliga. Det är förvisso bara en månadssiffra.. men ändå!!!

IFO

Slutligen hade vi HSBC China Mfg Flash PMI. Den kom in på 49,1 mot fg 47,9. New order steg till 49,7 tillsammans med Produktion, Output mfl. Nej detta är inte stark siffra i absoluta termer. Men det är en hygglig siffra, den är bättre än väntat och det är rätt riktning. Hang Seng har varit en outperformer en tag så en del är inprisat. Med tanke på ledarskiftet i November, börsutvecklingen på sistone, den här siffran samt datan senaste två veckorna…. hmmm 2013 ser intressant ut!!!

Men allt ser inte nattsvart ut i Europa!

Bugetunderskotten är på rätt väg!

likaså bytesbalansen

och lönegapet mot tyskland har krympt sedan 2007… det kallas för DAVALVERING genom lönerna. En långsam och smärtsam process. Men kan man inte devalvera genom valutan så kan man inte!!!


Precis som vi konstaterat tidigare, dvs att budgetunderskottet är lägre i europas problemländer jmf USA, så är även statskulden per capita högre i USA.

Finansiering måste man se på två sätt. Dels finansieringen av löpande underskott, och dels gammal skuld. Sen vilken ränta man betalar. Poängen är att länder som Irland får det rätt bra om de kommer till rätta med budgeten. I japan spelar den en mindre roll. Men som jag sagt tidigare, ska man rangordna viktigheten så tycker jag att budgetunderskott är minst viktigt, därefter statsskuld och viktigast… det är Räntan man betalar. Detta har USA och Japan inga problem med. Men det har Europa.

På senare år har alltså statsskulden ökat i G20 som bekant och väntas fortsätta göra det. Tittar man på vad ökningen handlar om så står nästan hälften för utebliven tillväxt. Dvs låg tillväxt i världen gör att intäkterna, främst skatter, minskar, och då får man låna. Poängen är att kan världen återgå till TILLVÄXT så kommer skuldbördan börja krympa istället, och det kommer genast kännas lättare!

FED mfl har verkligen svällt sina balansräkningar de senaste åren.

Men inflationsförväntningarna håller sig på mattan. Detta handlar naturligtvis om utebliven tillväxt… frågan är om inflationen kommer skjuten som ur en kanon om tillväxten tar fart. Jag tror att risken är rätt liten för då kommer man krympa balansräkningarna.

Ser man under perioden mellan 99-12 så finns det ingen koppling mellan expnasiv penningpolitik och inflation i vare sig USA eller europa. Å andra sidan är mätperioden kort, och säger troligtvis lite om framtiden. Å andra sidan är Zimbabwe inget adekvat exempel heller!!

I eftermiddag kommer Michigan!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.