Dagens skörd

Låt oss prata Earnings!

CreduitSuisse släpper en rapport där de sänker EPS 2013e. I USA tror de på 4% tillväxt nästa år, mot konsensus 11%. I europa tror man på 2% mot marknadens 15%.

Men i europa caset spelar euron en stor roll då 54% av earnings kommer från outside Europe. En svag euro boostar vinsten, och tvärtom!

på Revenue/topline sidan väntar man sig en tillväxt på 5% i USA och 4% i Europa. Typ som inflationen eller?

Ang topline, Net positive sales surprises in the Q3 earnings season in the US so far, at -20%, are the worst since Q4 2008.

Globalt bottnade earnings revisions i Juni.

Q312 EPS i USA ser ut att bli negativa jmf Q311. Det i sig är inte negativt för börsen. Neg Revisions är. Så frågan är om detta är början? Givet ISM new orders, Earnings revisions, etc tror CS att de vänder upp i Q412 YoY%.

MArginalerna är record high i USA. Största förklaringen är att företagens lönekostnader som andel av SALES är rekordlåga.

Historiskt har inte marginalerna peakat förrän 10 månader efter löneinflation tar fart.

Alltså marginalerna lär inte krympa nästa år, om inte;

1, löneinflationen tar fart och/eller företagen börjar nyanställa snabbare än Gross profits växer. Inte särskilt troligt faktiskt!

2, Om konjunkturläget radikalt försämras vilket leder till krympande sales, och du därmed får omvänd Operational Leverage. Större risk än alt 1, kanske, men inte särskilt troligt.

Och den som tror att låg EPS% leder till dålig börs, och hög EPS% leder till stark börs.. glöm det! Om vi får ca 5% vinsttillväxt nästa år kan det bli väldigt bra börs. Det handlar om 1, värdering, om den är hög el låg, 2, faktorer som driver värdering givet (1) och 3, vinstrevideringarna.

För att summera optimismen till aktier:

Vinsttillväxt i USA

och Europa, där euro är en mkt viktig komponent!

I USA går ledande makro, och analtikerkåren, som är svagt positiva… i sär med vad bolagen guidar!

I europa går analytikerkåren mer hand i hand med makro…

I USA kan det ha att göra med att analytikerna tittar mer på makro, och företagsledningen påverkas mer av dagens resultat…. som hittills har varit dassiga!

som sagt, det är inte ofta kvartalsvinsterna är negativa YoY. Men det viktiga är att de vänder upp redan under Q4. New order pekar på detta. Men så har vi fiscal cliff som kan ställa till det såklart!

Värderngen då? Tja, post crisis brukar vi toppa kring PE 13-15… vi är kring 13 nu. Vad är det som driver PE. Är det vinstrevideringar? Nej inte alls faktiskt. Det är inflationsförväntnignar. Vilket är logiskt då det finns en stark koppling mellan dem och räntemarknaden (alternativ avkastningen) och konjunkturutsikterna. Dagens inflationsförväntingar pekar på att vi orkar gå mot PE 15. Men detta gjorde dem även under 2010 och 2011 och ändå orkade vi inte dit.

Se högra chartet… allt handlar om payrolls…

Marginalerna tenderar till av vika ner 1, när output gap stängs till följd av stark konjunktur så att kostnaderna börjar stiga fortare än sales alt 2, när konjunkturen sackar ihop och sales faller snabbare än fasta kostader, dvs omvänd Op Lev.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.