Investor survey av CS

The key results from the current survey are:

The US fiscal cliff is now perceived to be as big a risk to global growth as the Euro area crisis. The proportion of investors who cite the fiscal cliff as the biggest risk has tripled to 37%, from 12% of responses back in August. US investors are particularly worried about this: 40% of US clients cite the fiscal cliff as the biggest risk, compared to only 29% who believe that the Euro-area crisis is the biggest macro risk.

my comm, klart Fiscal cliff är ett jätteproblem, OM politikerna väljer att göra det till just en CLIFF. vilket inte särskilt troligt!

Somewhat worryingly, 58% of clients believe US fiscal tightening will be less than 1% of GDP next year, which appears complacent in our view. Our economists forecast fiscal tightening of 1.5% to 2% of GDP. In this context, it is anomalous to see the fiscal cliff rising strongly up the list of global concerns when clients appear relatively sanguine about the ultimate degree of tightening it will entail. The explanation, we believe, is that clients have seen a decline in the other risks that had been worrying them (Europe and China), rather than think that the outlook for US fiscal policy has worsened significantly.

my comm, är inte det märkligt att man ser Fiscal Cliff som lika negativt som Europa, men samtidigt väntar man sig inte en åtstramning större än 1% av BNP? Lite motsägelsefullt. Frågan är alltså, är investerana positionerade för att stor åtstramning (dvs de står utanför marknaden) eller en lite åtstramining (vilket gör att de sitter i marknaden). Jag tror på det senare. Däremot tror jag att de som sitter underviktade, gör det pga att de vill se mer clarity i Europa. Summarsumarum, skulle man strama åt budgeten ordentligt så finns det stor nedsida på världens börser, särskilt SPX.

48% of investors expect an acceleration in global macro momentum over the next three months, up from 17% in August. So investors are clearly much more comfortable on the cycle.

my comm, det gläder mig att jag inte är, eller har varit konsensus.

70% of respondents expect equities to be the best performing asset class over the next three months (up from 45% in August), followed by commodities (11%) and government bonds (9%). 51% of respondents increased their positioning in equities over the last three months, while 13% reduced their position.

my comm, den här ska man ta med en nypa salt då investerarna sagt så här länge. MEN, man lever inte som man lär, och det finns ingen prediktiv power i det. Dvs många säger att de är positvia till aktier men ändå står utanför. I april i år var många väldigt positiva till aktier.. i maj satte sig marknaden.

There was a major shift in regional allocation away from the US and towards emerging markets. Among regions, a plurality of investors now expects emerging markets to show the strongest performance over the next three months (43%, up from 26% in August), whereas only 17% of investors expect the US market to be the best performing region over the next three months (down from 31% in August).

my comm, ganska logiskt då värderingsspreadarna vuxit

A majority of investors (73%) agree with our view that sustainable Chinese GDP growth is between 6% and 7% (see our report China: signs of stabilisation, but…, 16th October, 2012). Interestingly, only 11% of investors believe Chinese growth will be faster than 7%, yet the lowest consensus growth expectation by the sell-side is 7.4% for this and next year. So, there is a huge disconnect between the cautious sentiment on the buy side and the optimism on the sell side.

my comm, jag håller helt med. Kortsiktigt kan vi få en boost nästa år pga det nya ledarskapet vill visa vad dem går för. MEN 5 års planen att ställa om mot konsumtionsdriven tillväxt, i motsats till Investeringsdriven… gör att vi kan glömma 10%+ tillväxt. Det är inte matematiskt möjligt.

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.