Teknisk update

Börsen har på sistone varit stark, överraskande stark. Jag trodde det skulle vända redan vid 1355-1365, men i spåren av en allmänt stark börs, läs SPX, så fortsatte det upp!

Köparna är starka. Säljarna är inte så aggressiva. Jag tror det handlar om att många har stått utanför aktier och var beredda att öka i rekylen. Samtidigt har säljarna varit obenägna då alternativ avkastningen, läs US 10yrs bond, sjunkit till nya oattraktiva nivåer. Detta handlar i sin tur om Geopolitiska problem, oro inför recovery 2H14 och en övertygelse att Yellen kommer vara duvaktig under Jackson hole.

Det här får två konsekvenserr…Amerikanska statspapper utgör fortfarande den trygga hamnen för alla som av någon anledning är skeptiska till framtiden, och för att som vill undvika risk. Men sjunkande räntor får samtidigt den effekten att de som sitter på aktier blir mindre benägna att sälja dem. Allt annat lika minskar deras alternativavkastning. Det är inte samma typ av personer som sitter på aktier som statspapper. Nej aktiemänniskorna är mer benägna till att ta risk och/eller har inte en fullt så negativ syn på framtiden. Räntemänniskorna är rädda för att förlora sina pengar, och aktiemänniskorna är rädda för att inte få avkastning på sina. Båda är rädda för att portföljerna ska sjunka i värde.

Det intressanta hade varit om räntan gått från 2,7% till 3,1%, istället för som nu 2,3%. Då hade de riskaverta räntemänniskorna surnat till då värdet på deras obligationer gått ner, vilket i sig kan få dem att sälja vilket sätter ytterligare press på räntan, allt annat lika. Den stigande räntan får aktieägarna att tycka alternativavkastningen allt annat lika är bättre, vilket gör dem mer benägna att sälja. Kursnedgången leder till ytterligare försäljningar och kursnedgång, vilket gör att ränta vs aktier ser ännu mer intressant ut. Nej jag tror att om vi hade sett stigande räntor i förra veckan, då hade vi INTE haft samma utveckling utan kanske redan varit under OMX 1320.

Okej, vad händer härnäst. Börsen är överköpt och det kommer komma en reaktion nedåt inom de närmaste dagarna. Men huruvida vi ska sätta en ny högre botten, än 1320, för att sen ganska raskt utmana 1410 området, ELLER vi ska passera 1320 och sätta en ny botten, beror mycket på hur räntorna rör sig… och det beror i sin tur på Yellen, Ryssland och ISIS… för att nämna de viktigaste. Men det är inte orimligt att tro att Yellen och Draghi tänker att med så mycket oroligheter i världen så kan det få en negativ inverkan på konusmentförtroendet vilket gör att recoveryn blir klen i höst. För att USAs räkning innebär det att inflationsutsikterna fortfarande är inom ramen för en duvaktig penningpolitik, och för Europas del innebär det att jobbskapande och bankutlåning kommer fortsätta att vara svag, vilket gör att tillväxten förblir svag. Detta sammantaget pekar på att räntorna inte kommer sticka de 100-150 punkterna jag länge fiskat efter… och gör de inte det, ja då är det mer av samma, mer av same old… och utebliven 20% korrektion.

Således tror jag på rekyl ner från dagens nivåer, men givet vad som händer med omvärlden och räntorna kanske det är en rekyl man bör köpa in sig på…..

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teknisk update

 1. Peder skriver:

  Tack för som alltid lika intressanta inlägg. Det vore uppskattat att höra lite mer detaljerat om vad du tror att ISIS kan få för faktisk inverkan på världsekonomin utom möjligtvis lite förhöjd riskpremie inom vissa regioner och marknader. De allra flesta bör ju i dagsläget ha tagit med i beräkningarna att oljeproduktionen kommer att minska kraftigt i Irak och förbli begränsad under en lång tid men samtidigt lär ISIS aldrig få fotfäste i Iran och Saudi, vilket gör att den globala påverkan bör bli hanterbar. Utöver oljan finns det ju ändå inte mycket av ekonomiskt värde i de regioner där ISIS i dagsläget har ett fotfäste.

  • GaStan skriver:

   Tack själv!

   Du har såklart rätt ang. oljan. Men jag tror det är samma resonemang som med Ukraina. Det är inte heller realekonomiskt viktigt. Men om det INDIREKT leder till sanktioner som slår mot Europa, då spelar det roll även för börsutvecklingen. På samma sätt med ISIS. Om det leder till att USA blir indragen i krig på nytt… ja då kostar det i form av ökat budgetunderskott och minskat consumer confidence.

   Oljan har ju trots all turbulens gått ner, vilket jag bara tolkar på ett sätt. Man är inte orolig över supply, utan att globalt demand av olika skäl inte är tillräckligt starkt. Dollarn har dessutom varit rätt stark sedan i somras, vilket är en minst lika viktig faktor för de svaga oljepriset!

   Dollarn i sin tur är direkt korrelerad med kvoten av (Förändring av FEDs Balansräkning / Förändring av ECB mfl. Balansräkningar)

   och det mesta pekar på att FED, allt annat lika, kommer vara mindre stimulativ än ECB mfl en bra tid framöver… således talar mycket för fortsatt stark dollar… och därmed, allt annat lika, svag olja.

   Vad gäller ISIS så är jag inte mer påläst än du…. se gärna;

   Det är ganska ruggigt, minst sagt. Samtidigt har USA, och till viss del Europa varit delaktiga i den här utvecklingen givet hur man hanterat Irak sedan Bush den gamles tid och hur man dessförinnan sålde vapen till Irak när de låg i krig med Iran, att man faktiskt finansierade och sålde vapen till Afganistan under kriget med Sovjetunionen, hur Israel med USAs hjälp gång på gång överträtt internationella lagar och mänskliga rättigheter (inte för att Hamas är bättre!!). Detta rättfärdigar inte terrorism, men det förklarar till viss del hur den uppstått och varför vi har de problem vi har idag.

   Det är också därför jag inte gillar att Europa och USA går hand i hand när de försöker påverka Ryssland och krisen i Ukraina. Hade varit bättre om Europa försökte lösa det på egen hand med egna metoder. USAs har nästan inga handelsförbindelser med Ryssland. Det enda USA på lång sikt vill är att vara mer bundis med Europa än vad Europa är bundis med Ryssland. Men givet kulturerna så är ju den risken rätt liten. Däremot finns det väldigt mycket för EU att tjäna på om Ryssland är stabilt och ekonomin stark. Ryska medelklassen är en viktig inkomstkälla för Europa, som vi behöver odla ännu mer. Men går ryska ekonomin dåligt så… ja du fattar. Samtidigt behöver stora delar av Europa billig gas för el och uppvärmning. Kan vi dessutom integrera oss på ett djupare plan så tror jag dessutom korruption, reformer, mänskliga rättigheter osv kan förbättras. Det är trots allt vår granne vi pratar om….. nu glider vi i från varandra istället samtidigt som landet i sig utvecklas i fel riktning… hur kan det vara bra? Bortsett från att ”det hade inte hänt om inte Putin var dum i huvudet”…. men hur hjälper det ställningstagandet oss? Nej jag säljer tusen gånger hellre H&M kläder till Moskva som skapar jobb och skatteintäkter här hemma… än tillverkar JAS plan av skattepengar som placeras på Gotland… but that´s perhaps only me?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.