När Wilmot talar lyssnar man

Kom precis tillbaks från en dragning på Grand, med CreditSuisse Global Cheif Strategist, Jonathan Wilmot. Han har varit verksam i drygt 35år och anses ha en ”del” credability”. Det var knökfullt och lite av ”rockkonsertstämmning” faktiskt!

För att summera;

2013 är potentiellt the big turningpoint av The global crisis

Vi riskerar att få en större SELL OFF I Fixed Income om ovan infaller

När vi sitter här om exakt ett år, kommer oron över det vi oroar oss över idag vara betydligt mindre.

De-lev storyn är i princip över globalt sett

Dagens värderingar aktier vs räntor säger en del (och har även gjort det historiskt) hur marknaden ser på världen Long –term. Oftast har man haft fel.

Vi vet betydligt mindre om framtida tillväxt, än vad vi tror

En av de största skälen är att vi präglas nåt enormt av historien när vi tittar framåt. Det är vår svaghet

Många betalar idag ett väldigt högt pris för att skydda sig mot Tail risks och Black Swan incidenter. Faktum är att de är ganska ovanliga.

Han är extremt imponerad över hur Merkel hanterat Euro krisen. Han tror absolut inte på någon breakup

Global Industriproduktion förväntas ta fart under året, även om ledande indikatorer som ex PMIs hittills varit inte riktigt flaggat för det.

US earnings, som är viktiga för aktietrenden globalt, korrelerar mer med Global IP, än US IP.
Det nya ledarskapet i Japan kan bli en viktig faktor för Global IP sett även på kort sikt. Japan är oviktigt på många sätt, men fortfarande viktigt för den globala industricykeln.

Globala lagernivåerna är låga. Det är en viktig faktor för att Global IP ska kunna komma igång.

Han sa, många av er i publiken sitter och tänker “Det här han säger är ju inget jättenytt, jag håller faktiskt med i stor utsträckning” Det är ni inte ensamma om att tycka. MEN, extremt få av er är positionerade utifrån det här, och anledningen till det är att ni inte VÅGAR. Det faktum att ni ser risker för att det här kan vara fel och inte inträffa, gör att ni inte vågar. De senaste åren har gjort att ni inte likställer EN ENHET av risk med EN ENHET av potentiell avkastning, gör att även om ni tror att det är större chans att detta positiva scenario ska utspela sig än att det inte ska göra det (vilket borde leda till att en rationell investerare väljer att sälja säkerthet och köpa risk) får er ändå inte att VÅGA ta steget att positionera er enligt er tro. Ni är inte ensamma. Till och med när man inser att man inte agerar rationellt, så vågar man inte göra något åt det.

För att summera, Kommande 5 åren har högst troligt väldigt lite att göra med de 5 åren som varit. 2013 kan bli the transition year!!! Det gäller att försöka tänka outside the box.

—————–

Egen reflektion,

Vad är potentialen om aktier ska omvärderas globalt?

Ser man till Global Equity Dividend%.
.
Den ligger idag på 2,75%. Pre crisis låg den på 2%. Ska den ”normaliseras” ner till 2%, så ger det en uppgång på 35%.

Ovanpå detta finns potential till högre Pay-Out ratio då skuldsättningen bland bolag är låg, och investeringsbehovet måttligt. Även högre vinster ger framöver ger potential

Ser man till Global Equity PE

Den ligger på 13 idag, börjar vinsterna växa igen och vi får Big Rotation är det inte omöjligt att nå 15-17 ggr. Det ger en potentiell uppsida på mellan 15-30%. I ren omvärdering alltså.

Ser man till Global Equity risk premium

Förenklat sambandet P/BV=ROE/COE

Där COE=ERP+riskfri ränta

Så finns det en uppsida på ca 20% för att COE ska normaliseras. Det kan ske både genom högre räntor och/eller lägre ERP

DETTA ÄR BARA EN OMVÄRDERING AV AKTIER!!!

Vi har inte tagit in effekterna av högre tillväxt och bättre tider.

Ovanpå på den här omvärderingen kan du lägga vinsttillväxt i spåren av en starkare konjunktur, som kursdrivare.

Globala aktier idag har ett ROE (avkastning på EK) på 12%. Före krisen låg den på 16-17%. Det har potential att hitta tillbaks dit, i kombination med högre utdelningar (som alltså minskar på EK och därmed höjer ROE i kombination med högre vinster som också höjer ROE)

2013 kommer bli ett MYCKET spännande år, det är både jag och Wilmot överrens om!

ps.

Men även har fel… https://kortsikt.com/2010/10/21/storsta-non-koncensus-infor-2011/ ds.

ps2.

Vad som dock förbryllande mig var att han inte pratade om hur den stora statliga skuldsättningen i
DM kommer påverka tillväxten kommande åren. Jag menar det är ju jättebra att Japan nu satsar på inflation och tillväxt… men kom ihåg att de har 200%+ public debt/gdp.. vilket är helt OK om man betalar 0,5% ränta på skulden… men vad händer när man måste betala 3,5% ränta. Men då hävdar optimisten att bättre tillväxt i privatasektorn gör att skatteuttaget kan bli högre, och således har staten kulor att betala de högre räntebetalningarna med. En annan optimist säger staten kan alltid betala sina räntor och amorteringar, då de alltid har tillgång till finansiering, till skillnad från privata sektorn. Det är förvisso sant, men det kan ju inte fortgå hur länge somhelst? My buest guess är att det blir svårt för DM (USA,Japan,EZ) att gå in i en regelrätt högkonjunktur då staten måste vara lika ”DIS Stimulating” som man har varit ”Stimulating” senaste åren. Staten går från att driva tillväxt, till att hålla tillbaks tillväxt. Någon som har några kloka tankar kring detta?

ds.
Trevlig helg!!!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.