Dagens skörd

I natt hade vi en del data från Kina

BNP Q412 kom in på 7,9% YoY mot väntat 7,8 och fg 7,4… japp det har bottnat

Detaljhandel 15,2% YoY mot väntat 14,9 och fg 14,9.. inline
Industriproduktion 10,3 mot väntat 10,1 och fg 10,1.. inline
FAI kom in på 20,6 mot väntat 20,7 och fg 20,7.. inline

Inga siffror som flyttar marknaden

Så här skriver Penser

Kina : Nattens makrostatistik något bättre än väntat

Mellan tredje och fjärde kvartalet 2012 ökade BNP med 2,0 procent och jämfört med fjärde kvartalet 2011 med 7,9 procent.Det var en klar uppgång jämfört med tredje kvartalet 2012 då BNP ”endast” ökade med 7,4 procent. Det var första gången sedan 2010 som trenden med avtagande BNP-tillväxt bröts. Om tillväxten fortsätter i samma takt som nu så kommer BNP öka med ca 8,5 procent, mätt i årstakt, under första kvartalet 2013. Det bör då påpekas att under första kvartalet 2012 så var tillväxten ovanligt svagt. Mellan helåren 2011 och 2012 ökade BNP med 7,8 procent, vilket var den lägsta BNP-tillväxten sedan 1999.

Mellan december 2011 och december 2012 ökade industriproduktionen med 10,3 procent försäljnuingen i detaljhandeln med 15,2 procent. Båda någon eller några tiondelar bättre än väntat.

Det vekar som att nettoexporten gett ett ganska stort BNP-bidrag under fjärde kvartalet. Mellan fjärde kvartalen 2011 och 2012 ökade exporten med 9,5 procent men importen bara med 2,8 procent i löpande pris.

Trots den ganska höga BNP-tillväxten, 7,9 procent,, ökade således importen bara med 2,8 procent. Med andra ord så var fjärde kvartalet 2012 inte någon höjdare för de företag som exporterar till Kina.
En förklaring till den låga importökningen, som inte är positiv för utländsk exportindustri, är att Kina byggt upp en så stor och konkurrenskraftig industri så man inte längre är lika beroende av hög import som tidigare. En annan förklaring, som är mer positiv för utländsk exportindustri, är att lageravvecklingen fortsatte under fjärde kvartalet 2012 vilket medförde att behovet av import inte var så stor. Om man beaktar en del ekonomiska variabler så verkar det som att BNP-tillväxten borde varit ännu högre. Bruttoinvesteringarna ökade med drygt 20 procent, detaljhandelns försäljning med nästan 15 procent, industriproduktionen med 10 procent och exporten med 9,5 procent. Så även om en del komponenter är i löpande pris så är skillnaden mellan värde och volym ganska liten när inflationen är så låg. Så det är troligt att den låga importen delvis beror på att man mött efterfrågan med fortsatta lagerneddragningar istället för att öka produktionen i takt med efterfrågeökningen, vi! lket medför att sannolikheten för betydligt högre importökningar är goda när lageravvecklingen är klar.

my comm, med anledning av Wilmots dragning där han pushade för att globala lager skulle vara små efter att företagen varit försiktiga under Q41… så låter ju inte ovan helt orimligt! På sikt har nog SvenAren en poäng att Kineserna kommer tillverka mer och mer själva, och importen borde bli mindre. Å andra sidan blir också skillnaden i produktionskostnad mellan Kina och övriga världen allt mindre i takt med att deras löner stiger snabbare än våra… så det borde agera som viss motvikt!

Michigan kom precis…

STOCKHOLM (Direkt) Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 71,3 i januari jämfört med 72,9 föregående månad.
Det framgår av preliminära siffror, enligt Reuters.

Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 75,0, enligt en enkät från Bloomberg News.

Jan (prel Dec (def) Dec (prel)
Michigan-index 71,3 72,9 74,5
Aktuella läget 84,8 87,0 89,9
Framåtblickande 62,7 63,8 64,6
Inflationstakt 1 år (%) 3,4 3,2 3,3
Inflationstakt 5 år (%) 2,9 2,9 2,9

KLENT med andra ord… men frågan är om det handlar om att konsumenten inte har hunnit skaka av sig Fiscal Cliff oron eller det handlar om nåt annat? Marknaden verkar ta det med ro hittills…

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

 1. fredde skriver:

  Intressant. Har du några funderingar på om förlusterna på lån som Kinesiska banker räknar med är tillräckligt? Har dom tillräckliga reserver?

  .. och hur skulle man kunna göra för att tjäna pengar på kinesiska loan losses om det blir aktuellt

  • GaStan skriver:

   Oj, dessvärre vet jag inte vad NPL 13e för sektorn ligger på, men jag skulle bli förvånad om de inte har tagit tillräckliga provisions och har den kapitaltäcknings som krävs… ska se om jag kan nosa resa på något!

   I vilket fall som helst är det min absoluta övertygelse att staten låter inte någon av sina banker falla… den risken är obefintlig typ!

   Om det blir allvarliga problem i kinesiska banksektorn så kommer det bli flight to safety… troligtvis går dollarn starkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.