Teknisk update, 1114 check!

Jag ökar från Sälj till Neutral (med KÖP för den spekulative)

Svagheten i förra veckan var uppenbar, inte minst från USA och andra index. OMX lyckades inte studsa från 1140 utan stängde under. Vi öppnar nu på morgonen med att testa 1114, en gammal teknisk nivå som jag tror har mindre betydelse idag. Fundamentalt har situationen förändrats till det bättre då kurserna fallit med 11%, och vinstrevideringarna hållit sig på mattan. Jag tillhör ju dem som tror den här reaktionen handlar om att tidigare var stimulanser positivt för börsen, och nu är återtagande av stimulanser (anledningarna har vi diskuterat) något negativt… men sett på lite längre sikt handlar det ändå om en normalisering av penningpolitiken, och därmed förhoppningsvis konjunkturen. I den typen av konjunktur normaliseras även risktagandet, vilket allt annat lika är positivt för aktier. Så att vinsterna 2014 bör vara högre än 2013, noterat att jag inte säger med hur mycket, känns inte orimligt, och därför börjar både värderingar och på sikt (när makrodatan börjar bli bättre) även vinstrevideringarna kännas supportive för aktier. Alltså är den här rörelsen att betrakta som ett köpläge.

Jag ser tekniska FIB nivåer vid 1090,1096,1099. Vi har en stigande stödlinje kring 1090-1105.. samt ett gap på 1114. Jag har tidigare sagt köp vid 1110 +/- 10p. Jag skulle vilja revidera det till 1,100 +/- 15p. Eftersom jag går från att vara fundamentalt negativ till positiv, så är det bara en fråga om den tekniska synen. Trenden är fallande, så det är svårt att motivera varför man ska vara positiv. Totalt sett sitter jag lugnt med en Neutral position, men kan även tänka mig en All in KÖP, fast då med tajt SL. Anledningen är att håller inte dem här nivåerna så har vi inga riktigt bra stöd förrän ca 1030. Vid en studs väntar 1176-1183, som högst 1,200 avstämning. Långsiktigt target är alltjämnt 1300-1330.

Hur har datan varit på sistone?

Från usa hade vi core CPI som kom in på 1,7% mot väntat 1,7% och fg 1,7. Inflationen, oavsett om du tittar på PCE, CPI eller den härledda förväntade från TIPS så ligger den idag under FEDs inflationsmål om 2%. FED sa i förra veckan att de ”noterat” att inflationsförväntningarna fortsatt att falla, men hävdar att det är ”temporary”… ska bli intressant att följa upp detta i höst.

NAHB kom in på 52 mot väntat 43 och fg 44. Tjoohoo, frågan är om huspriserna kan stå 20% högre om 18 månader. Det hade varit mumma för den amerikanska ekonomin, och därmed den globala, men även för de amerikanska bankerna och FED.

vi hade lite PMI data som generellt var stark…

Empire kom in på 7,8 mot 0,0 väntat och fg -1,4
Philly kom in på 12,5 mot väntat -2,0 och fg -5,2
samt
US Markit PMI 52,2 mot väntat 52,7 och fg 52,3

perkar detta på att ISM har bottnat måntro?

Från Europa hade vi PMI Mfg som kom in på 48,7 mot 48,6 väntat och fg 48,3
PMI Service kom in på 48,6 mot väntat 47,5 och fg 47,2
PMI Composite kom in på 48,9 mot väntat 48,1 och fg 47,7… frågan är om vi sakta men säkert är på väg ur recessionen? Eller det bara är en tidsfråga innan nästa lokala kris briserar?

IFO kom precis in på 105,9 mot väntat 105,9 och fg 105,7. Spreden mellan current och exp steg från -7,6 till -6,9… lite gäsp faktiskt!

Från Kina hade vi HSBC flash PMI som kom in på ytterst svaga 48,3 mot väntat 49,1 och fg 49,2,

Vad som oroar från Kina är även att internbanksräntorna har börjat stiga kraftigt. Det finns alltså ett misstroende banker mellan att låna ut till varandra. Jo du tänkte rätt. Det var precis detta vi såg kring Lehman i USA och Europa.

http://pragcap.com/update-on-chinas-funding-crisis

Annars noterar jag att räntorna far i taket i takt med att Amerikanska statspapper gör det.. ok 10 åringen touchade 2,50% och huvuddelen av de kortsiktiga effekterna är tagen, dvs jag tror inte den står i 3% om en veckan. Men det finns nog 100 punkter till att ta av sett på några kvartals sikt… givet att FED gör vad de initierar och konjan tar förnyad fart. En tajtare penningpolitik har även medfört att dollarn stärkts något otroligt förra veckan. Flödesdatan visar också på den största sell offen i obligationer på väldigt väldigt länge. Sen kan man ju alltid fråga sig, är det ingen som köper dem här obligationerna som många säljer??? Ok, jag köper i vart fall att där är ett negativt pristryck.

Trots att SPX och amerikanska räntor går ner… så i dollar termer är risken hög att de faktiskt går hyfsat relativt sett. Bäst är nog ändå att sitta på cash. SEK funkar, dollar ännu bättre! Men som sagt, på kort sikt, ska man nog öka aktieandelen, åtminstone i Sverige!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Teknisk update, 1114 check!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.