QE från Draghi?

Det pratas på nytt om att det kan komma stimulanser från ECB med Draghi i spetsen och marknaden gläds förstås….. eller varför gör den det?

1. QE i Europa kommer inte påverka tillväxt eller sysselsättning

I motsats till USA där Obama körde kraftiga underskott för att stötta den svaga ekonomin, så behövdes FED som köpare av statspapper så att Treasury kunde sälja de stora volymerna till ett vettigt pris. Det var spenderingen av lånade medel som drav jobb och tillväxt, inte QE i sig.

I Europa har vi på aggregerad nivå budgeten i balans, och politiken har varit den motsatta jämfört med USAs. Dvs man har kört besparingar, austerity, samtidigt som privata sektorn varit så svag. Därför har också Europa inte gått lika bra som USA.

Men det är ju lite pest eller kolera. Europa har alltså haft lägre tillväxt än USA under 2009-2014, och högre strukturell arbetslöshet. MEN, vi kommer också ur krisen med bättre finanser, vilket förhoppningsvis betalar sig på sikt. USAs relativa tillväxt har haft ett pris.

Men till poängen, penningpolitik kan inte driva tillväxt och jobb om inte folk vill det. Du kan leda hästen till vatten, men inte tvinga den att dricka. Finanspolitik biter bättre i dåliga tider om du vill stimulera. Penningpolitik brukar bita i goda tider om du vill bromsa.

Detta kan inte vara anledningen!!!

2. Tillgångspriser.

Går tillgångspriser upp, dvs aktie- och ränteportföljer och fastigheter så kan det driva consumer confidence i rätt riktning vilket indirekt, om det är uthålligt, och konsumenterna tror på det, påverka tillväxten positivt. Men det bygger också på att det finns några räntor att driva ner (så det ger squezze out effekt på andra tillg slag). Eftersom en den Tyska Bunden på 2 år idag ligger på 0,10% och 10 åringen på 1,44% så finns det inte så mycket att ta av.

Därför kan det inte vara av den anledningen!

3. Priser och Valuta.

Euron är stark relativt sett! Detta gör att vi importerar deflation + blir mindre konkurrenskraftiga. Det förstår jag att Draghi inte gillar. I synnerhet eftersom Europa är en exportekonomi (sett till aggregerad handelsbalans). En stark export för Europa är lika viktigt som det är för USA med en stark privatkonsumtion. Det är motorn. Svag ekonomi och stark Euro gör att vi har deflationstendenser i Europa. Det är alltså inte bra! Men de senaste åren har visat att det land som kör QE får se sin valuta försvagas. Det bygger naturligtvis på vilket land som kör mest QE. Men eftersom FED trappar ner sin, så skulle det innebära att Euron kommer försvagas, åtminstone mot dollarn, vilket ändå är den huvudsakliga valutan. Detta per definition leder till att Europa importerar inflation, eller snarare mindre deflation. Huruvida det leder till om räntorna i Europa går upp eller ner är svårt att säga. Rent tekniskt kan de nästan inte gå ner mer. Stigande inflationstendenser och svagare valuta brukar normalt sett leda till stigande räntor. Å andra sidan har QE som fenomen drivit ner räntor. Nej för Draghi kan det inte handla så mycket om räntan faktiskt. Den är låg, det tycker nog Draghi också. Han är nog till och med nöjd med räntorna i sydeuropa!!!

Nej det handlar om att försvaga Euron, och få bort deflationstendenserna. That´s it! Med lite tur kan det ge en knuff åt exporten och potentiellt några nya jobb.

I reda pengar, vad pratar vi om? Jo vid en EUR/USD kring 1,50 då har Europa det jobbigt att konkurrera, vid 1,20 är det betydligt enklare. Euron har stärkts på 2 år från 1,20 till 1,40… nu får det räcka!! Han kan säkert snacka ner den till 1,35… men vill han få ner den ytterligare så får han nog sjösätta något på riktigt.

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till QE från Draghi?

  • GaStan skriver:

   ÄNTLIGEN!!!!!

   Det är inte ofta nån säger detta i Sverige, extra bra att det kommer från en myndighet.

   En effektiv finanspolitik stimulerar, dvs kör underskott i dåliga tider, och tar igen det under goda tider. Dvs är balanserad över en cykel. Borgs syn gör att en dålig konjunktur, allt annat lika, både blir längre och djupare, och en stark konjunktur riskerar att bli för långdragen och för stark. Det senare är lika dåligt som det förstnämnda då en stark konjunktur som skjuter över, får konsekvenser när den dåliga konjunkturen kommer.

   Sen är det en dynamisk process. Det är jäkla skillnad om ett land har 150% public debt/gdp och väljer att köra 10% budget underskott. Detta misstros oftast av markanden varpå räntorna blir höga vilket sätter press på inflation, tillväxt och valuta. Medan ett land som har 30% statsskuld väldigt enkelt kan stimulera. Det omvända gäller i goda tider. För ett land med hög statsskuld är det viktigt att vara extra bromsande i goda tider, än om du inte har någon statsskuld att tala om.

   Borg pratar om Sveriges budget som om det vore hans privatekonomi. Men Sverige kan aldrig bli insolvent. Vi äger vår egen valuta, och växelkursen är helt rörlig. Vi kan aldrig hamna i samma situation som Grekland. Dessutom har vi ett strukturellt handelsöverskott, vilket sätter oss i en ännu gynnsammare position, som är användbar i dåliga tider.

   Egentligen tror jag Borg förstår det här, för han är smart. Men han har valt en annan väg, som politiskt och populistiskt fungerar. Moderaternas mantra, ”att ta ansvar för ekonomin” hade inte gått att kommunicera om man körde stora underskott ibland. Även om det kanske hade varit det bästa för ekonomin över tiden.

   Sen är det klart. Politiker har visat sig vara dåliga på att ta igen det dem stimulerat i dåliga tider, i goda tider. Dvs, underskott på 10% följs aldrig upp av överskott på 10%. Det är inte politisikt genomförbart. Däremot borde man kunna köra 2% underskott i dåliga tider, och 2% i goda.

 1. fredde skriver:

  Intressant att Fed tycker tapering är ett nonevent 🙂

  The Fed’s “tapering”: a nonevent?
  http://fredblog.stlouisfed.org/2014/05/the-feds-tapering-a-nonevent/

  • GaStan skriver:

   Såg det 🙂

   Ligger förvisso i deras intresse att vifta bort det nu när de tar bort det. Tror också att de kommer göra allt för att avdramatisera betydelsen av att trimma ner balansräkningen, den dagen när börjar ta tag i det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.