Marknaden ignorerar fakta

Deutsche uppmärksammar det faktum att räntorna har vänt ner, MEN samtidigt har den allt starkare arbetsmarknaden, och därmed den så viktiga löneinflationen, börjat ge avtryck i den riktiga inflationen, dvs core inflation…

Namnlös1810

Det intressanta är ju inte ovan. Vi har vetat ett tag att den är på gång, dessutom är det laggande data. Frågan är varför räntemarknaden har börjat baissa så? Det finns ju inget som pekar på att FED skulle ändra sin politik, vilket i dagsläget skulle vara att dra ner på tapering. Nej, det är som om man prisar in sämre tider runt hörnet, detta utan att makrodata på nåt sätt skulle signalera att så är fallet… Men vi vet av historien att döma att räntemarknaden är en smart jävel, så vi får se vad hon har i kikaren den här gången 🙂

ps. Samtidigt lyssnade jag på ett conf call av DBs räntesida. De menar att nedgången på US rates inte är så konstig mot bakgrund av att:

1. Den ”förbättrade” Taylor Rule som Cleveland FED lyft fram (http://www.clevelandfed.org/research/commentary/2014/2014-02.cfm)
pekar på att jobbskapandet i kombination med människor utan arbete fortfarande inte förbättras TILLRÄCKLIGT snabbt. De ser vidare en stark koppling mellan riktigt tillväxt i ekonomin, och förbättring i arbetsmarknaden. Det betyder att den äkta tillväxten i ekonomin inte är tillräckligt hög. Om inte den är det, så kommer inte heller löneinflation och därmed äkta core inflation heller bli något problem. Detta vet FED, och därför är det inte oroliga. Eftersom FED inte är oroliga, så är inte marknaden det heller. Därför stiger INTE räntorna. Så länge som inte dem stiger så vågar en viss typ av investerare fortfarande köpa statspapper, och en annan typ av investerare aktier.

Jag noterar att detta är räntemännsikornas syn. Strategerna på DB delar inte riktigt den här synen utan tror att såväl löneinflation som riktigt inflation står runt dörren. Vilken kommer tvinga FED att agera, och därmed kommer räntorna att stiga.

Jag har inte facit utan kan bara konstatera att allt kokar ner till hur jobbdatan, och därmed inflationsdatan utvecklas framöver.

2. De konstaterade också flödesmässigt att många hedgefonder fick stoppa ur sina korta positioner förra veckan, vilket gjorde att räntenedgången tilltog.

3. ECB och potentiell QE från Europa spelar klart in. Vi har tidigare konstaterat att ECB kommer göra detta av en anledning, att försvaga euron och bryta deflationstendenserna. Räntorna är redan låga. Det gör att du allt annat lika inte vill sitta på Europeiska bonds. Detta i sin tur gör att dollar och amerikanska räntor, allt annat lika, ser mer attraktivare ut. Detta bidrog också!

Om det blir QE eller inte vet jag inte…. men det viktigaste är ändå hur löneinflationen i USA utvecklas. Har FED rätt, dvs att recoveryn fortsatt är för svag, eller har många strateger rätt, dvs att vi kommit ganska långt i recoverien och att inflationen kommer att börja visa upp sig så smått nästa år, vilket kommer tvinga FED till att agera?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.