Sverige imponerar, inte

Det kom precis sysselsättningsdata från Sverige. Nedan har ni Sven Arnes kommentarer. Jag bryr mig i regel inte om svensk data, men tycker ändå det är slående att vi nästan har 9% arbetslöshet, trots att ekonomin varit hyfsat stark senaste åren, åtminstone relativt övriga Europa. Företagen tjänar bra med pengar och fastighetspriserna generellt har hållit sig. Eller är det ett Stockholmssyndrom? Vänner i Skåne och på västkusten är inte särskilt imponerade av vare sig konjunktur, jobb eller fastighetspriser. Kanske inte ekonomin och jobbskapandet är så starkt ändå?

Ska vi skylla på Riksbanken? Ja delvis, visst hade det varit postivt med ännu lägre räntor. Men det har Ingves haft svårt för då han vill inte bygga upp en situation med ÖVERbelånade hushåll, då detta slår tillbaks förr eller senare. Det är ju rätt tänkt, men det är knappast hans jobb. Det gäller att bankerna tar sitt ansvar och inte lånar ut på ett sätt som skapar ÖVERbelåning. Något Ingves mfl är oroliga över, med all rätt. Det är i så fall regeringens fel att de inte har drivit på den här förändringen. VI kan alltså inte bara skylla på Ingves. Nej, den som faktiskt ska ha den största kängan är regeringen. Känga för att kört en för återhållsam budget. Många kritiker, inkl den allmänna opinion, kritiserar dem för att varit för frikostiga med skattesänkningarna. Jag kan till viss del hålla med… det är kanske inte skattesänkningar som är politiskt rätt utan kanske utgiftshöjningar? Fram tills idag har skattesänkningarna till stor del matchats av lägre kostnader. Det senare är felet. Det kanske hade varit på sin plats att öka utgifterna mer än man gjort…… men säger man det till Borg eller Magdalena så hade man väl fått ett hånskratt tillbaka? Men sen gäller det att det är rätt utgifter. Att gå tillbaka till den gamla modellen där det var mer lönsamt att stanna hemma, än att ta ett skitjobb, tror inte jag på. Dvs skicka pengar från dem som jobbar till dem som inte jobbar. Jag vill inte att mina skattepengar går till det. Men kanske mer ofinansierade satsningar på vård, skola och omsorg? Eller infrastruktur?

Jag är ingen expert, jag kan bara konstatera att vi nästan har 9% arbetslöshet, och de senaste jobbskatteavdragen verkar inte skapa fler jobb… samtidigt som vi kört en hyfsat balanserad budget. Vi måste ha en mer stimulativ finanspolitik, och det stavas underskott. Om inte skattesänkningar skapar jobb, även indirekt… ja då måste utgifterna höjas.

Men till Borg/Magdalena som hånskrattar när jag säger budgetunderskott säger jag; ”Jag undrar om den halva miljonen arbetslösa verkligen skrattar… jag tror inte det”

Fattar ni inte att skillnaden mellan att köra -2% budget i dåliga tider, och +2% i goda, ger betydligt bättre konjunktursvängningar som i förlängning ger bättre tillväxt, och mer jobb, över en hel cykel. Jag tror ni fattar det!

Skapas det inte jobb som gör att vi kan leta oss ner mot 4-5% arbetslöshet (eller kanske er exakt en nivå där löneinflationen ligger på 2% eller högre, vilket vi inte ligger på nu då arbetarna inte har pricing power), då tycker jag att man ska köra 1-2% underskott i budget. Räntan bör ligga där core inflation alt löneinflationen ligger. Bankerna bör samtidigt regleras så att de inte skapar överbelånade hushåll, dvs alla ska hushåll ska klara 5% ränta (dvs 7% om du ska dra ränteavdrag 7% *0,7= 4,9%) på sina samlade skuld, givet senaste taxerade inkomst, och ha tillräckligt kvar att leva på så de kan dra runt hushållet ekonomiskt.

Från Penser.

Sverige : Sysselsättning och arbetslöshet högre än väntat

Mellan april-2013 och april-2014 ökade sysselsättningen med 56.000 personer. Men eftersom även utbudet av arbetskraft ökade med 56.000 personer så var det fortfarande 445.000 personer arbetslösa. Även som andel av arbetskraften låg arbetslösheten kvar på 8,7 procent. Såväl syssesättning som arbetslöshet var högre än väntat

Utbudsökningen beror delvis på att befolkningen (15-74 år) ökade med 47.000 men också på att det relativa arbetskraftstalet ökade från 71,2 till 71,5 procent.

Även om sysselsättningen fortsätter öka mer än väntat så verkar det svårt att få ned arbetslösheten så länge utbudet av arbetskraft fortsätter öka lika mycket. Och SCBs senaste befolkningsprognos tyde! r på att hela befolkningen kommer öka med över 100.000 personer per år såväl 2014 som 2015. 2013 ökade den totala folkmängden med 88.000 personer, vilket var den största ökningen sedan 1946 (?). Samtidigt syftar regeringens politik till att en ökad andel av befolkningen skall stå till arbetsmarknadens förfogande vilket drar upp det relativa arbetskraftstalet. Det är med stor sannolikhet positivt för den svenska ekonomin på lite längre sikt men på kort sikt håller det uppe arbetslösheten.

Riksbanken fick mycket kritik ifjol för att man ständigt överskattade inflationen. Kritikerna menade att det bidrog till lägre sysselsättning. Men faktum är att sysselsättningen ökade betydligt mer under 2013 än vad Riksbanken (och andra prognosmakare) förutspådde. Vid årsskiftet 2012/2013 räknade RB med att sysselsättningen skulle öka med 5000. Det blev +49.000 personer. Så faktum är att RBs sysselsättningsprognoser är sämre än deras inflationsprognoser.

Och med stor sannolikhet berodde den oväntat stora sysselsättningsökningen 2013 delvis på att inflationen blev klart lägre än väntat vilket i sin tur medförde ökad köpkraft för hushållen. Och det finns mycket som talar för att Riksbanken även i år har överskattat inflationen och då även underskattat sysselsättningsökningen. Men att en fortsatt kraftig ökning av arbetskraftsutbudet håller uppe arbetslösheten.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sverige imponerar, inte

  1. fredde skriver:

    Funderar på om det kanske också aggregerat är billigare att göra något åt verkliga problem med arbetsmarknad, utanförskap, infrastruktur, vård, försvar etc nu när vi har tid och utrymme att göra det än i framtiden när räntan kanske är högre och vi har mindre tillgång till arbetskraft som behövs för att genomföra förändringen. För mig känns det helt ologiskt att vara återhållsam med både utgiftesökningar och skattesänkningar/reformer samtidigt som vi har hög arbetslöshet och deflation i det läge sverige befinner sig i nu om man inte fundamentalt tror att problemen på sikt löser sig själva (vilket man såklart inte heller helt kan utesluta). Detta gäller som sagt båda sidorna i debatten.

  2. GaStan skriver:

    Valid point my friend

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.