Många tål inte högre räntor!

Vi har diskuterat här på bloggen huruvida bankerna tar höjd i sina kalkyler för högre räntor när de lämnar lånelöfte. Vi VET att dem gör det. Men frågan är om de gör det i 100% av fallen, och frågan är om de gör det i tillräckligt stor utsträckning. Det verkar nämligen som om minst 80,000 hushåll skulle få problem med sina räntebetalningar även om räntorna skulle normaliseras.

I pappersversionen av Di idag, sid 10, bekräftar delvis det jag är rädd för. Frågan man har ställt är ”Hur stort problem skulle det bli för din privatekonomi om din totala boendekostnad skulle öka 50% inom 3 år?”

En ökning på 50% skulle motsvaras av en ränteuppgång på mellan 70-100%, om man förutsätter att kostnader utöver räntorna, som ex el, värme och vatten, är hyfsat oförändade. Givet att över hälften av bolånestocken ligger under rörlig ränta, så kan man anta att genomsnitt svensken betalar idag ca 3% på sitt bolån. Jag tror ju att räntorna kan söka sig upp mot 5% de närmaste åren. I ren normalisering alltså, vilket inte är särskilt avhängigt konjunkturen.

Svaret är ganska avskräckande. 23% säger sig få mycket stor problem. 36% säger sig få ganska stora problem. Men det diffar väldigt mellan inkomstgrupperna. Bland medel- och höginkomst tagarna är det bara 18 respektive 6% som får stora problem, medan det är 41% av låginkomsttagarna som tror sig få Mycket stora problem.

Om det stämmer så är mina farhågor korrekta. En normalisering av räntorna leder till stora problem för Svensk ekonomi. Detta är något vi måste ta tag i redan idag. Bankerna som skapat detta problemet lär inte ta tag i det, så det är upp till Fi, troligtvis med stöd av regeringen.

Namnlös1808

doc20140516104524

Jag undrar, om bankerna verkligen räknade på 7,5% och där låntagaren har kvar att leva på så att han kan dra runt sig själv och sitt hushåll…. hade folk verkligen svarat så här? Det är liksom inte rimligt!

Jag vidhåller, bankerna måste regleras så att de tar ansvar för att låntagare ska klara av 5% ränta på sin samlade skuld, givet sin inkomst, och samtidigt ha tillräckligt kvar att leva på så han kan dra runt sig själv och hushållet. Uppnår vi inte det här så är det bara en tidsfråga innan vi får problem!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Många tål inte högre räntor!

  1. Farbror Barbro skriver:

    Ok jag sträcker vapen efter den här undersökningen och går helt över på din sida. I min värld är det ofattbart att så så många svarar som de gör. Man ska alltid vara alert på inkommande data och vara beredd på att ändra ståndpunkt, vilket jag gör här. Jag menar, med 2,5% som jag tror är mer relevant så kostar ju 3 Mkr 75k om året eller typ 6,5k i månaden. FÖRE ränteavdrag. Så jag fattar inte. Vilken boendekostnad tror man är rimlig? Just nu är det i många fall billigare att bo i BR/villa än i HR inom tullarna, vilket bara är en felprissättning som kommer normaliseras. Det trodde jag var uppenbart för alla bolånetagare. Hoppsan vad fel jag har haft! 🙂

    • GaStan skriver:

      Ingves ser ut att ha en poäng trots allt. Men jag tycker ändå det är ett problem för att det är inte hans jobb, även om det är trevligt med en påläst Riksbankschef. Problemet är att åtgärderna måste komma från Borg och Norman, och de lär vara helt bakbundna att göra nåt ”opopulistiskt” efter M dåliga val förra helgen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.