Update

Ingves är ute igen och varnar för att varje dag som går, så ökar riskerna i systemet. Jag antar att han misstänker att varje dag knatar det in en ny kund på banken och vill låna till sin nyköpta bostad, och då lånar han för mycket. Jag tror det ligger nåt i det. Ingves säger också att det inte saknas idéer om vad som behövs göras, utan det saknas beslutsfattande. Jag instämmer helt. Det här är politikernas fel och ingen annans.

Protokollet från förra FED mötet släpptes igår, och marknaden rallade. Ur protokollet fick vi reda på att en majoritet av FED styrelsen vill höja i december. Men det var inte det marknaden gladdes åt, utan att den förväntade räntebanan justerades ner. Dvs räntehöjningarna nästa år kommer bli väldigt försiktiga och i långsamt tempo.

Jag vill säga två saker. Kommer NFP lönerna in lågt i början av december, så kan förra siffran varit en outlayer, och då är det klart tveksamt att de höjer. Kommer den in i linje med förra siffran, så är risken mycket hög att de höjer. Eftersom ingen VET hur NFP siffran kommer att bli så är det ingen som VET säkert om FED höjer. Inte ens FED själva. Vad beträffar höjningarna under nästa år så tror jag säkert att FED VILL höja långsamt och försiktigt, men det är inte deras ”call”. Det är avhängigt hur inflationen utvecklas. Sen kan jag väl hålla med om att det känns långt borta med kraftigt stigande inflation….. men det är knappast en prognos utan mer än återspegling över vad som varit. Vi ska ha jävligt klart för oss att ekonomer som grupp är extremt dåliga på att förutspå inflation. Det som kännetecknar de smarta ekonomerna är att de är medvetna om detta faktum. Det som kännetecknar de mindre begåvade och/eller erfarna ekonomerna är att de Tror blint på sin prognosförmåga.

Som sagt, börsen ångar på och den är inte riktigt överköpt ännu. Fib50% ligger kring 1545, därefter har vi fallande motstånd kring 1550-1565. Jag tror att vi kort kommer vända ner från de här nivåerna, för att åtminstone samla lite kraft. Ha koll på SPX och Europa indexen…. lämnar vi gap bakom oss så ska man ta det lite lugnt. De brukar täppas till.

Om vi står 100 punkter högre eller lägre om 1-2 månader är svårt att säga. Jag tror fortfarande att en kraftig uppgång av realräntan, dvs US 2yrs minus senaste Core PCE YoY, är negativt för aktiemultiplarna. Så räntan spelar roll. Men från en vecka till en annan så kan rörelsen klart gå emot detta! Men givet det här…. så är det mer sälj en köpläge när det känns bra i magen och man sover gott, och mer köp än sälj läge när det är på andra hållet.

Core CPi i USA kom in på 1,9%YoY mot väntat 1,9 och fg 1,9… gäsp
NAHB kom in på 62 mot 64 väntat och fg 64… gäsp
EZ Core Cpi kom in på 1,1 mot väntat 1,0 och fg 1,0… ändå rätt på G eller?

Jag undrar verkligen om Draghi kommer slänga på mer bensin på brasan? Jag menar, 1 om FED höjer så är det ju en Europa stimulans allt annat lika. Eur/Usd är ju nästan på par snart. 2. Inflation på 1.1% är den högsta på länge. Den har trendat upp senaste halvåret. Draghi brukar vara duktig på att snacka, och inte behöva göra så mycket….. så vi får väl se!!!!

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Update

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Detta läste jag härom dagen i Financial Times (18/11).
  Definitionen av likviditet:

  ”The ease with which one asset can be exchanged for another”.

  Det passar bra till Ga Stans skriverier. Han anser att det ej finns någon likviditet vid ägandet av en bostadsrätt. Att man känner sig rik, är bara en illusion.

  Det bör betonas att FT-artikeln handlade ej om bostäder utan råvaror.

  Men den passar bra för kommentar här, då artikeln även handlade om ”wisdom of crowds”.

  Har verkligen 70 procent av svenska folket (så många äger sin bostad i dag) av ren dumhet och okunnighet köpt sig en bostadsrätt. Stefan Ingves och många ”experter” anser det. Eller finns massans visdom hos de 70 procenten.

  • GaStan skriver:

   Ibland tror jag du bara är ute efter att provocera 😉

   Klart de flesta fastigheter är likvida. Dvs de är både lätta att köpa och lätta att sälja.

   Men du får gärna förklara för mig hur man njuter av sin sk. förmögenhet som prisuppgången på bostäder har fört med sig? Om du svarar, ”sälja huset”, så är min följdfråga, var ska du då bo?

   Jag bara konstaterar att om jag äger en aktie, en räntepapper, en bit skog, en hyresfastighet, en fastighet som jag hyr ut, så avkastar dem oftast en liten slant varje år (utdelning, kupong, hyresnetto osv) som jag kan göra vad jag vill med. Min bostad ger mig veterligen ingen årlig utdelning. Om någon av ovan tillgångar går upp kraftigt i värde, kan jag också sälja dem och hitta på nåt annat för pengarna. Min bostad kan jag förvisso sälja enkelt, men var ska jag bo då? De här två faktorerna är ju inte helt oväsentliga, eller var tycker du?

   Jag, eller Ingves, är ju inte mot att folk äger sin bostad. Det hade gärna fått vara 100% som gjorde det. Men ser du inte ett problem om folk har så pass stora lån att de inte klarar en måttlig uppgång av bostadsräntorna?

   Jag är för 100% ägande till rätt skuldsättning. Jag är mot 100% ägande till fel skuldsättning. Jag kan knappast uttrycka det enklare.

   • Emanuel skriver:

    Håller med. Problemet är att ett hus ofta betraktas som en finansiell tillgång. Det är inte det. Det är ett tak över huvet.

   • GaStan skriver:

    Exakt min poäng

    Visst, om du är beredd att flytta fr Stockholm till Göteborg, eller från Gbg till Malmö, eller från Malmö till Eslöv… Dvs skaffar ett liknande eller sämre boende till lägre pris, då blir din förmögenhet högst verklig. Eller om du säljer och flyttar till hyresrätt, eller en koja i skogen.

    Folk flyttar, absolut. Men aldrig för att realisera en förmögenhet.

    På senare tid har iofs en hel del pensionärer sålt sin stora våning i Stockholm, eller 10mkr villa Bromma, och flyttat till Spanien och köpt ett väsentligt billigare boende. De har gjort det för att de vill, men de har också gjort det för att de kan, då priserna i Sthlm har stigit kraftigt senaste 10 åren, men de har gått på motsatt håll i Spanien. De anar nog inte vilket smart val de gjort. De har också realiserat förmögenheten på kanske det bästa sättet.

 2. Staffan Kjellin skriver:

  ……. varje dag knatar det in en kund till banken och vill låna.

  Jag reagerar mot den raljerande ton som hålls när det skall beskrivas att ett hushåll gör den viktigaste affären i sitt liv. Det talas om lånefest i media och lånetorsk på nätet.

  När en privat fastighetsägare vill låna talas det aldrig om att ”knata” , ”torsk” o.s.v.

  Vad är det som händer. Varför skall svenska hushåll som löst sina bostadsproblem förlöjligas hela tiden.

  • GaStan skriver:

   Nej men jag håller till viss del med. De allra flesta hushåll sitter hemma vid köksboendet och vrider och vänder på sin ekonomi innan de slår fast hur mycket de vill låna, och således kan köpa.

   Detta har jag trott i alla år, fram till för 2-3 år sedan när de första undersökningarna började komma som visade att så mycket som var tredje låntagare har inte en jävla aning om hur höga räntor deras ekonomi klarar av.

   Jag tror de flesta är ansvarfulla. Men en stor del är det INTE.

   Det är de senare som skrämmer mig!!!

 3. Staffan Kjellin skriver:

  Det är bankerna som har bekymmer!

  Sedan Ingves tillträdde har han bara sagt att svenska banker är säkra, allting är bra. Nu kommer det andra bullar ur Ingves mun i den sensationella intervjun SvD i början av veckan.

  Bankernas soliditet är endast 4 procent. Sämre än innan finanskrisen började 2007.

  Trots Basel 1 dit och Basel 2 hit har inget hänt!. Bankerna har nämligen ändrat sin redovisning så att det ser bättre ut än det är,.

 4. Staffan Kjellin skriver:

  Sensation, sensation!

  För första gången sedan han tillträdde talar nu Stefan Ingves om hyresregleringen. Vid ett tal hos SNS den 29/11 säger han:

  En förändring av regleringen av hyresmarknaden ………… skulle öka andelen bostäder att hyra och därigenom öka andeln bostäder att hyra och därigenom dämpa efterfrågan på bostadsrätter och därmed bostadspriserna.
  (slut citat).

  Detta har professor Assar Lindbeck talat om i alla år sedan 1957. Världsbanken, Eu, m.fl stora institutioner har begärt detta av Sverige,

  • GaStan skriver:

   Intressant tack

   Det som är anmärknibgsvärt är att han säger att Fi kan agera idag under rådande lagatiftning…. Senare i artikeln låter det inte så. Jag fattar inte!

   Åtgärderna slår bara mot nya kunder. Vi behöver utvärdera befintlig stock också. Det pratas för lite om det!

   Skuldkvotstak är jag ju jättepositiv till. Klart bästa åtgärden. Men 600% låter högt för ett hushåll som tjänar 500,000 om året. Vid 5% ränta måste de betala 12,500 i månaden. Det är rätt mycket, men det går.

   Däremot är 600% inga problem för dem som tjänar det dubbla. Men det kanske är politiskt svårt att ha olika för olika grupper?

 5. Staffan Kjellin skriver:

  Värdet på säkerställda bostadsobligationer motsvara hälften av Sveriges BMP.

  Marknaden för bostadsobligationer större än marknaden för statsobligationer.

  Vilka äger bostadsobligationerna. Vi har fått höra att Sverige är beroende av utländska investerare.

  Dessa har köpt de säkerställda bostadsobligationerna just nu:

  Svenska bankerna själva 32 %. Svenska banker äger varandras.

  Svenska försäkringsbolag. 26 %

  Svenska Fonder 15

  Svensk offentlig sektor inklusive AP-fonderna. 7 %

  Utländska investerare. 20 %

  80 – 20 till svensk favör. Låter ej betryggande.

  • GaStan skriver:

   Ur en internationell jämförelse låter det högst normalt.

   USAs statskuld äga till 15% av FED, 50% direkt och indirekt av Amerikanska folket och 35% av utlandet, där Kina är störst på 9% av total statsskuld och Japan tvåa på 6%.

 6. Staffan Kjellin skriver:

  Nya förolämpande epitet mot majoritet av svenska folket. Jag har börjat samla oförskämdheter: ‘hushållens lånetörst’, ‘party’ o.s.v.

  Märk väl vad Stefan Ingves sa i tal på SNS den 20/11 2015.

  (Citat)
  Det uppstår också kostnader på kort sikt när möjligheter att låna begränsas, Eftersom det dämpar konsumtionen och därmed BNP-tillväxten. Vid eventuellt införande av en åtgärd måste alltså intäkterna i form av minskade risker på längre sikt, vägas mot kostnaderna i form av lägre efterfrågan och och BNP på kort sikt.

  (Slut citat Stefan Ingves)

  • GaStan skriver:

   Majoriteten av låntagarna är kloka, försiktiga och rationella människor med koll på sin ekonomi.

   Men tycker inte du det är skrämmande att undersökningar pekar på att 1, en stor andel låntagare vet inte var smärtgränsen går i termer av vilken boränta de klarar att betala och 2, en stor andel hushåll anser att de får en mycket ansträngd situation om dagens rörliga ränta dubblas, dvs endast stiger till 3%.

   Eller ljuger undersökningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.