FED Exit

I runda slängar ser FEDs balansräkning ut så här:

Tillgångar:

3000 mdr Treasuries (dvs statspapper av olika slag)
1500 mdr MBS (Mortgage Backed Securities, dvs bostadsobligationer)

Skulder

1500 mdr Money in circulation
3000 mdr Reserves (in Banks)

För det första,

FED har alltid och kommer alltid sitta på Statspapper. Det är en del av penningpolitiken i praktiken.

För det andra,

FED har alltid, och kommer alltid att ha en post som heter Money in circualtion, och den här kommer växa i takt med den nominella tillväxten i ekonomin på lång sikt.

För det tredje,

När man talar om att FED har använt sin balansräkning i syfte att uppnå sina mål med Asset inflation och göra en expansiv Finanspolitik möjlig (i tider när privata sektorn inte finns där) så handlar det om att man blåst upp posten RESERVES. Innan Lehman var den posten NOLL. Nu är den stor som ca 20% US BNP.

För det fjärde,

Att man drar tillbaka de månatliga tillgångsköpen av Trs och MBS, är inte Exit. Det är egentligen ”No entry”. Dvs när man KÖPER (dvs kör QE) så ökar Tillgångssidan, OCH Reserves. Men bara för att man SLUTAR köpa, som nu efter oktober, så innebär det INTE att Tillgångar och Reserves kommer att MINSKA. Bara SLUTA att ÖKA. Det är alltså ingen exit. Det är tapering av QE.

För det femte.

Exit är egentligen när Tillgångar, eller ännu viktigare, Reserves börjar att minska.

för det sjätte

Reseerves minskar när tillgångar minskar

för det sjunde

Tillgångar kan minska på två sätt. Antingen att man säljer dem i andrahandsmarknaden. INTE TROLIGT ALLS. Eller att man låter dem förfalla, och att man inte väljer att ersätta dem med nya. TROLIGT!

Hittills har FED sagt att man RULLAR över allt som förfaller. Dvs förfaller en MBS, så köper man en ny. Förfaller ett statspapper, köper man en ny. Detta gör att Tillgångssidan är intakt, och därmed Reserves.

Så även om man slutar med QE, dvs slutar att köpa MSB och TRS, så slutar man inte. Man är i marknaden som köpare i syfte att täcka dem som förfaller. Man slutar att vara nettoköpare för att vara mer exakt.

Men någon gång kommer Exit, och det innebär att papper förfaller, utan att man väljer att köpa nya. Då slutar man att vara köpare i marknaden. Eller. Njae, vid vanliga REPOR, som påverkar Money in circulation, så kan man fortfarande agera i marknaden.

Tillbaks till EXIT. Det innebär att Tillgångar krymper, och således också Reserves. I praktiken innebär det att staten måste betala FED cash för ett statspapper som förfaller. Normalt sett gör de en emission av nya papper, som gör att de får in pengar så att de kan betala de gamla som förfaller. När FED är med och tecknar nya är det ju inga problem, då det som händer är att man byter ut ett papper mot ett annat. Inga pengar behövs egentligen, en sk . rullning. Men om FED inte finns som köpare, då måste Amerikanska staten hitta någon annan, för att få in pengarna att betala FED med. Då går man från som idag, dvs med QE där man är nettoköpare av statspapper, till att i november vara netto ingenting, dvs man rullar över, och är därmed vare sig netto köpare eller säljare, till att vara netto säljare. Det är EXIT. Staten har även möjligheten att amortera. Det gör man genom att köra ett budget ÖVERSKOTT, som gör att man kan ta av överskottspengarna och amortera ner skulden. Då behöver man inte sälja statspapper. Detta är inte troligt. Stater amorterar i regel inte. Eftersom skuldsättning i statliga sammanhang är Skuld /BNP, så vill de flesta minska skuldsättningen genom att låta BNP växa snabbare än skulden, och således minskar kvoten. Ungefär som du hade resonerat att din skuld är inte intressant i absoluta termer utan i Skuld / Disp inkomst, och där du istället för att amortera hellre satsar på att öka Disp inkomsten.

Men om nu förfallostrukturen är KEY för EXIT… hur ser den ut?

Namnlös1867

Jo bland tresauries, från bills (dvs växlar med löptid på upp till ett år) till 4 års obligationer så är man en MYCKET lite ägare. Dvs pressen de närmaste 4 åren att det ska finnas en jätte som inte vill rulla över sina papper, och därmed tvinga övriga aktörer att ta på sig denna roll, är väldigt liten. MEN, efter 2018, och framåt då är FED en jätteaktör. Den tiden den sorgen kanske!

På bostadsobligationssidan verkar det se annorlunda ut. Det är inte år på axeln utan kupong så jag är lite osäker på hur man ska hantera detta. Jag är också osäker på hur den marknaden fungerar i USA. I Sverige tror jag det är Spintab, Statshypotek mfl som ger ut bostadsobligationer, vars pengar senare lånas ut och som det köps bostäder för. (du trodde väl inte det var spararnas insättnings pengar som finansierade detta?). Om det amerikanska systemet är likadant som det Svenska så innebär det att ägare av MBS, dvs FED, har en fordran på den som gav ut pappret, dvs Fannie Mae, Freddie Mac, Banker mfl.

Namnlös1868

Så om FED inte vill teckna nya, utan få in cash, så är det bankerna som ska betala ut dem.

Men samtidigt har bankerna en fordran på FED genom Reserves, och FED har en skuld till bankerna genom Reserves. Hmmmm. Nu börjar det bli intressant!

Som jag ser det så minskar MBS när FED få in cash. Detta gör att hos FED minskar MBS och Reserves. Pengarna river FED i småbitar lika enkelt som man en gång tryckte dem!

Frågan är vad som händer hos banken. Bank reserves (tillgång hos Bankerna och som motsvaras av samma post hos FED fast på deras balansräkning) borde minska, men för att detta ska balansera så borde även deposits (som är bankernas största skuldpost) minska?

Vi kommer få all anledning att återkomma till detta, men ett är säkert. Det ska bli intressant att följa bostadsräntorna i USA kommande åren… och även om Amerikanska hushåll har deleveraged (som till stor handlar om att tillgångar vuxit i värde framför att man amorterat av faktisk skuld, om man inte var tvingad till att lämna huset 08-10) så kan en ränteuppgång, precis som i Sverige, få en klart dämpande effekt på amerikansk ekonomi (konsumtion är 70% av BNP) de kommande åren.

Alternativt får FED skita i att INTE rulla över dem, om de märker att det blir för tufft….

Men då krymper å andra sidan inte BR heller!

Time will tell..

Idag var inget kul dag på börsen. Tur man hoppade av häromdagen :-). Skämt åsido, om två dagar kan man ligga snett igen. Ska bli intressant att se nu… vi har ett gap kring 1333, och stöd på 1321. Vi har även den stigande trenden sedan 2011 som möter upp vid ca 1310 och stiger. Så länge som detta håller så är det Buy the dips. Men bryts den här så väntar 1130-1200, som även är ett utmärkt fundamentalt köpläge givet den info vi har idag. Men base case rent tekniskt är att man ska utnyttja dagens svaghet att köpa aktier.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.