Otroligt stark NFP

Stark NFP siffra, så här säger Sven Arne på Penser

USA : Arbetslöshet under 6 procent

Mellan augusti och september ökade sysselsättningen med 248.000 personer, vilket var 33.000 mer än väntat. Samtidigt reviderades sysselsättningen upp med 69.000 personer för de två föregående månaderna (juli + augusti).

Uppgången var bred under september. Inom de varuproducerande sektorerna ökade sysselsättningen med 29.000 personer, inom den privata tjänstesektorn med 207.000 personer och inom den offentliga sektorn med 12.000 personer.
Arbetslösheten sjönk med 329.000 personer, eller från 6,1 till 5,9 procent av arbetskraften. Det var första gången sedan sommaren-2008 som arbetslösheten sjönk under 6 procent.

Den sjunkande arbetslösheten beror delvis på att sysselsättningen ökade med 232.000 personer (enligt hushållsenkäten som skiljer sig något från företagsenkäten). Delvis på det på att utbudet av arbetskraft minskade med 97.000 personer, som i sin tur beror på att arbetskraftsdeltagandet sjönk från 62,8 till 62,7 procent. Det är det lägsta arbetskraftsdeltagandet sedan slutet av 1970-talet.

Om inte arbetskraftsdeltagandet sjunkit från knappt 65 procent till 62,7 procent de senaste 4 åren så hade arbetslösheten i USA varit på en betydligt högre nivå.

Den genomsnittliga timlönen ökade inte alls mellan augusti och september, men ökade med 2,0 procent jämfört med september-2013. Eftersom inflationstakten, mätt med KPI, ligger på! ; 1,7 procent så ökar reallönen för närvarande med 0,3 procent.

Den starka sysselsättningsökningen talar för att Fed kan höja räntan tidigare än väntat. Det kanske även den sjunkande arbetslösheten gör, även om vi tror att Fed beaktar att det i huvudsak beror på ett rekordlågt arbetskraftsdeltagande. Den låga löneökningen talar dock inte för någon tidig räntehöjning.

Det mest intressanta är den sista raden, det är anmärkningsvärt hur jobbskapandet kan ligga på den här nivån utan att lönerna rör sig ur fläcken!!!!

Men så här skriver DB

Some people argue that “there are no signs of wage inflation anywhere”. That was true up until the middle of 2013, see chart below. Over the past couple of quarters we have begun to see a steady uptrend in employment costs in different regions. We are not yet seeing broad-based wage pressure but as the labor market continues to tighten we continue to move closer to the point when more wage measures will begin to trend up. The Fed knows this and fixed income investors should also be paying attention to these emerging trends.

Namnlös1866

Tittar man senaste flödesrapporten så vill jag uppmärksamma att;

1. Aktiefonder har under nedgågen senaste 2 veckorna täckt sin undervikt, nu neutrala
2. flera indikatorer pekar på extrema köp av aktie protection (vol är ju låg så de är billiga dessutom)
3. fortsatt utflöden ur small cap, net short är på 3 års högsta
4. Fixed income pos är neutral, men det verkar som om marknaden väntar sig en flattening av kurvan, dvs korta räntor ska upp, då de är extremt shortade, samtidigt som långa räntor är mer neutrala.
5. Senaste EM sell offen är inte ackompanjerad av short positions el outflows.
6. långa pos i råvarurelaterade valutor sjunker i takt med att dollarn stärks.

Slutsatser, aktiefonder tror inte att det ska falla på mer. Får de fel finns det att ta av, vilket lär spä på nedgången. Trots att fonder inte är positionerade för någon större nedgång, så säljer tydligen protection som aldrig förr. Verkar som om ingen tror att det vänder ner imorgon, men troligtvis inom 12 månader. Utflöden ur small cap, handlar nog mer om värdering och vinsthemtagningar. FI är ju rationella, dvs att FED kommer höja räntan nästa år, och därför ska kort räntorna upp. Detta har bara börjat.

Men som många har insett så har vi tagit oss mer in i en stock picker marknad än en asset allocation marknad. Jag menar, korta räntor har gått rätt dåligt i år, långa bättre. EM har gått dåligt, men Indien och några till har gått bra. Europa har gått dåligt, fast inte euro defensives. USA går ok, men inte deras small caps… ni fattar. Så där kan man hålla på. Visst, beslutet hur mycket aktier vs trygghet man ska sitta på är, och kommer alltid att vara viktigt. Men vad du gör med aktieexponeringen är viktigare än någonsin, och kommer fortsätta att vara viktigt. MSCI World är i stort sett flat i år. Men med lite tur och skicklighet kan man sitta på en portfölj som är upp 20%+. Det gör stor skillnad för total avkastningen. Särskilt om man ligger fel i asset allocation beslutet. Nu är vi på väg in i en rapportperiod, men där 14 läggs till handlingarna. Fokus ligger på 15. Frågan är om vi i vanlig ordning får en för hög prognos, som sedan revideras ner allteftersom, eller marknaden har vett att lägga sig lite för lågt från början….

Börsen pendlar lite mellan hopp och förtvivlan, teknisk köpsignal har vi inte förrän 1400, samtidigt som 1320 stöttar på nedsidan. Känns som en varannandagsbörs där man ska vara försiktig med att ryckas med i dagssentimentet…

http://www.bloomberg.com/video/u-s-economy-may-benefit-from-mediocre-expansion-zentner-xIVS5SdcSiSBnO7eMoy95w.html

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.