Det är mycket med sentiment nu…

och då tycker jag det är kul att titta rent tekniskt på marknaden!

SPX har korrat 10% från topp till tå, och det tillhör inte vanligheterna. Även OMX är nere kring 1250 som är en stödnivå… jag tror att man kan specka här och göra nån procent!

Men jag är fortsatt tekniskt negativ, vilket innebär Sell on Strength.

Jag tror fortfarande att vi ska nå 1130-1200 på OMX tids nog, och givet det vi vet idag, är det även en intressant nivå fundamentalt sett.

En studs härifrån tar oss i första hand upp till 1310 som hållt innan. Men det skulle inte förvåna mig om den passerades och födde fram lite falsk optimism.

Men det är klart, köper man här, så måste man använda någon typ av SL för det är trots allt ett fångande av fallande knivar vi talar om!!!

Så här skrev strategen på DB igårkväll

Why are market expectations for short rates and inflation becoming more and more disconnected from FOMC expectations? It is as if markets have invented their own logic on the outlook for rates, which is full of stories unrelated to current data (China, Ukraine, Secular stagnation, Banks buying, Real money buying, European slowing, Ebola etc). While the market continues to come up with fresh reasons why rates will stay low the Fed continues to say that they are data-driven. And the data, including the latest employment report, is getting stronger and stronger. The table below from the Primary Dealer Survey shows that market participants expect the Fed to hike rates when the unemployment rate is 5.6% and PCE is 1.8%. With those two variables currently at 5.9% and 1.5%, and the Fed expecting an acceleration in growth to almost 3% over the coming years, we are closer to the first Fed hike than the market is currently pricing.

Men det går att kontra på den här, då visst, mycket har handlat om oro och sentimentsförändring. Men samtidigt var det den Amerikanska detaljhandelssiffran igår som spädde på nedgången, och den är i allra högsta grad realekonomisk. Point being, DB och till viss del FED präglas av historien och det som SKER JUST NU handlar om att marknaden snarare misstror historien som vägvisare. Den tror att risken är stor att USA konvergerar mot omvärlden. det sedvanliga mönstret där USA tar täten och sen följer resten av världen efter med lite eftersläpning… ska alltså inte gälla denna gång. JAg vet inte vad som kommer hända… MEN jag vet att marknaden till 100% alltid prisar in en nedgång innan den kommer, dvs blir 2015 ett år av tillbakagång så är det helt i sin ordning att aktier reagerar negativt redan nu! Problemet med marknaden är inte att den alltid har rätt, utan att den rätt ofta har fel. Dvs om det inte blir som marknaden just nu tror så är det bara
en tidsfråga innan det vänder upp med besked.

Dollarn är en nyckelkomponent i den här diskussionen, och CS tror att vi är inne i en sekulär bullmarket för dollarn.

Namnlös1870

The dollar has been volatile in recent weeks, but we think the dollar is in a bull market that is set to last much longer. Key conclusions from our 50-page note out today: historically, a dollar bull market has been good for equities, bad for commodities and provide a significant headwind for GEM equities. We note that European dollar earners have not really reacted to the dollar strength, while conversely, consumer staples have not reacted to the weakness of GEM currencies.

Dollar cycles have tended to last for around 8 years, with dollar bull markets tending to see the dollar rise by over 50%. So far the dollar has been appreciating for 3 years, and risen by 20%. Fundamentally, we see this as being driven by the return of US growth leadership globally as China experiences a structural slowdown, which is the key difference to the dollar bear market of the 2000s, while growth in Europe and Japan is also likely to remain subdued.

The other 4 key reasons for the dollar strength: (i) a sharp improvement in the current account deficit, (ii) clear signs that US recovery is further advanced than elsewhere US GDP and the US is the only country where consensus GDP is being revised up, (iii) private sector deleveraging is much more advanced than elsewhere and (iv) FDI inflows are picking reflecting energy self-sufficiency, which the IEA think the US will achieve by 2025.

Ongoing Euro weakness is a clear consequence. We still see a Euro weakening to Euro/$ 1.20 near-term, in line with our FX team forecast, but even further out the risks are still to the downside. Relative growth differentials and real rate differentials are consistent with 1.20. And every time the ECB has expanded its balance sheet against the Fed the Euro has weakened. The only issue is that speculators are short but historically the Euro has previously weakened further when this has been the case. Long-term, if the ECB are to hit their 2% inflation target, the Euro might have to weaken as much as another 10% (10% adds 0.5% to inflation); so far the trade-weighted euro is down only 5%.

We think sterling/dollar falls to 1.45 to 1.50. The UK has a much worse current account position than the US, much higher household leverage and a worse primary budget deficit. Unlike, the Euro, speculators are only neutrally positioned and PPP is 1.46. The UK is also highly exposed to the Euro-area, so any slowdown there could push back expectations for the first rate hike. And finally, the Yen/$ still seems set to fall toward Y120.

Be careful out there! Men kom ihåg, många av de bästa köplägena, på lång sikt, uppstår när alla är som mest negativa!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det är mycket med sentiment nu…

  • GaStan skriver:

   Tack, har sett den innan!

   De vet lika lite hur världen ser ut 2020 som du och jag…

   Men visst har de en poäng. Är man riktigt långsiktig, säg 6 år, så är aktiesparande ganska enkelt, då du vet med rätt hög sannolikhet att vinsten för SPX kommer vara ”dagens vinst uppräknat med X% i Xår”. Sen tar du den vinsten och gångar med en genomsnittsvärdering, säg PE16, och diskonterar ner det med avkastningskravet, säg 10%, till dagens värde. Då vet du om det är köpläge eller inte. Men det bygger på att du är långsiktig.

   Men man behöver inte göra det så komplicerat som de gör det. Det räcker med att säga att handlas SPX till PBV under 2 så blir det en bra affär på lång sikt, då du köper per automatik köper lågt värderade framtida vinster.

   Hela resonemanget bygger på att vinsterna om 10 år är avsevärt mycket högre än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.