Det kan knappast bli bättre

Nej jag syftar inte på börsen som varit nere på 1,598 nu på morgonen. Visserligen har vi klarat av Fib50% av höstens rörelse, och får vi en stark stängning så är detta ett vackert köpläge, men får vi en svag stängning så är det inte bra tänker jag. Då tänker inte jag sitta kvar i allafall. Bättre att kliva av och stoppa tillbaks sig längre fram. Titta även på DAX stöden som komplement, samt hur USA öppnar och datan i eftermiddag kommer in. Spännande fredag med andra ord!

Varför denna pessimism? Kanske för att det knappast kan bli bättre eller?

Från Europa kom precis Manufactoring PMI in på 60,1 mot flash estimaten 60,0 och fg 58,5. Den tyska motsvarigheten kom in på 62,5 mot flash 62,5 och fg 60,6.

I eftermiddag kommer PMI från USA

US Mfg PMI kom in på 53,9 mot Flash 53,8 och fg 54,6

US Mfg ISM kom in på 58,2 mot väntat 58,3 och fg 58,7. Fast new orders högre än sist.

Har de toppat ut? Kanske. Är det en dålig siffra? Nej

Noterade nedan chart som visar att Output gap i USA nu är postivt. Det är själva definitionen av högkonjunktur och att ekonomin nått en nivå där ytterligare kapacitetsutnyttjande innebär en form av överutnyttjande av resurser. Något som historiskt har medfört stigande inflation. Ett positivt Output gap är alltså en signal till centralbanker att stramar ni inte åt, så är det hög tid att tänka på det nu. Annars skapar ni bara problem i framtiden som enligt skolboken är svåra att hantera. Som exempelvis ligga bakom inflationskurvan och tappa förmågan att agera proaktivt, vilket i sin tur kan leda till förtroende kriser, vilket i sin tur kan leda till valutaförsvagningar, och otäcka ränte-inflationsspiraler. Jag säger inte emot skolboken kring detta!

Jag har bara en fråga…. Har man räknat rätt på nivån av ”potentiell BNP” (output gap är alltså skillnaden mellan faktisk och potentiell BNP) om löneinflationen idag är på nivåer som historiskt är jämförbara med kraftigt NEGATIVA outputs gaps?

Jag skulle säga att det här är vår tids billion dolllar question…. och det sjuka är att 1, ingen har svaret och 2, det är helt avgörande för hur svensk konjunktur, sysselsättning och tillgångspriser kommer att utvecklas de närmaste åren.

För er som inte är invigda i ämnet kan sägas att skulle det vara så att Potentiell BNP beräknas fel, så innebär det att vi kanske inte är i närheten av några inflationstendenser, inte ens på sikt. Det innebär i så fall att vi inte kommer se några större räntehöjningar ens på sikt. Att neutrala styrräntor kanske ligger kring 0,5-1,5%. Detta innebär att konjunkturen kanske inte rullar över i lågkonjunktur, å andra sidan når vi ingen stark konjunktur heller. Vilket betyder att cykeln senaste 7 åren, eller snarare icke cykeln, kan fortsätta i många år till. En ganska stagnant ekonomi egentligen om man zoomar ut. Det innebär att centralbankers plot-scheman inte bara har varit fel, de kommer fortsätta att vara fel länge till. De allra flesta bank- och universitetsekonomer har fel. Det kan också innebära att höjer en centralbank i tron att Output gap är positivt, när det egentligen är negativt, så bromsar man upp en ekonomi som egentligen är rätt skör och som inte alls behövs bromsas upp. Ämnet förkommer liksom inte den breda debatten vilket jag tycker är synd. På centralbanksnivå så talar man om fenomentet kring löneinflationen. Yellen kallade det en gåta. Det här är nästa steg. I media och allmänheten verkar den inte få fäste ännu, det kanske är för tidigt eller komplicerat…

ELLER är det bara så att löneinflationen ligger på vänt, och att:

a, lönerna är alltid en extremt laggande faktor

och

b, ekonomin måste uppnå en viss mognad, typ där vi är nu, för att löneinflationen över huvudtaget ska kunna ta fart

c, och löneinflation är aldrig något som kommer successivt utan är ren ketchup… all or nothing, antingen är det en otajt marknad med noll inflationsdrivande lönebildning… eller är det tvärtom

23A4625C-8C0B-4577-9FB2-190AFDFC9435.png

The jury is still out there…

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det kan knappast bli bättre

 1. Patrick Bateman skriver:

  Min tidigare analys om lång usd/sek och euro/sek verkar hålla i sig..

  Nollkronor i sparränta. Kronan faller. Tufft för svenska småsparare. Nu faller bostäderna också…vart ska detta sluta?

  Börjar bli orolig även om jag har gått all in i usd/sek . Tänker på Sverige som land..

  • GaStan skriver:

   Skulle en svag krona i sig vara ett problem och varningslampa tänker du? Under 2009 var den ju också uppe mot 9kr utan att vi tog skada direkt, bortsett från att det globalt var recession?

   Vad är du mest rädd för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.