Nu börjar det surna till

Förra veckans flash PMI var den första viktiga datan från USA som jag känner verkligen skvallrar om sämre tider. Som jag har väntat! Markit, som sammanställer PMI, sa att den lirar med 2% BNP tillväxt. Marknaderna är svaga, vilket inte är så konstigt när 1, data kommer in svagt 2, sämre än väntat 3, leder till nedrevideringar av allehanda slag och 4, trycker ner surpriseindex och 5, ger de recessionstroende vatten på sin kvarn. Inga konstigheter!

Tittar man på SPX och andra amerikanska index finns det rent tekniskt mer att ta av på nedsidan. MEN, jag råder alla till att ändå vara på tårna. Enligt mig är detta ju bara en soft patch, som i sig gör att USA allt annat lika tar ett steg BORT FRÅN överhettning och räntenivåer som historiskt tvingar in landet i recession. Soft patch i sig gör inte att vi UNDVIKER recession men den skjuts på framtiden. När marknaden börjar förstå detta, typ i form av att negativa vinstrevideringar planar ut, 10-åringen går över 3%, surpriseindex studsar från låga nivåer….. ja då vänder även börsen upp och då tror jag att man ska vara med. När det händer och från vilken nivå….. det vet jag inte!!

NAHB index, som är en ledande komponent för amerikanska bostadspriser kom in på 56 mot väntat 61 och fg 60. Givet att FED höjt 8 gånger så hade det varit konstigt om det inte fick effekt på priserna. I absoluta termer har priserna varit flat i år, men de väntas vända ner nästa år. Dock ingen krasch likt 2007-2009.

New York Empire FED manufactoring index kom in på 10,9 mot väntat 20,0 och fg 23,3. Ännu en svag PMI siffra. Vad ska jag säga!

Core CPI från europa kom in på 1,1 mot flash 1,1 och fg 1,1. Steady as a rock!

Senare i veckan har vi Tyska IFO, Philly Fed och US core PCE. Samt FED och Riksbanken höjningar så klart. Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Nu börjar det surna till

 1. Högräntepolitikens slut skriver:

  Råvarobolag och sencykliska bolag fullkomligt Krossas på börsen.

  Bostadsmarknaden är i fritt fall.

  Indexfonder och börsen i sin helhet är ner i källaren.

  På detta snackar Yngves om att höja räntan? Jag menar att det är högräntepolitik!

  Sänk till -0.75 som Schweiz för att revatilisera ekonomin istället

  • GaStan skriver:

   Centralbanker ska och bör inte se till aktiekurser. Av många skäl. Dels för att börsen ofta har rätt, men även fel. Dels för att det inte är någon viktig förmögenhetsförflyttning, då det inte aggregerat påverkar likviditeten, utan endast humöret.

   Bostadsmarknaden är förhållandevis stabil. Det är bara developers med trasig affärsmodell som inte fungerar. De är dessutom ingen viktig faktor ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Inte så länge som de bygger 100,000kr/kvm lägenheter och högbelånade föreningar.

   Högräntepolitik…. det ordet är direkt felaktigt då det bara kan ha att göra med positiva högräntor, dvs med tanke på att inflationen ligger på 1,5% så hade det varit högräntepoltik om han höjt från 1,50 till 1,75. Allt upp till 1,50 är LÅGräntepolitik. Därmed inte sagt att höjningar inom ramarna för lågräntepolitiken kan få negativa effekter på ekonomin.

   Ytterligare sänkningar skulle aldrig fungera. Två skäl

   1, Tesen är att ingen vill spara och alla vill låna och konsumera vid negativ ränta. Det stämmer inte i praktiken. Effekten blir istället den motsatta, dvs när folk ser sitt sparande minska, till följd av negativ ränta så kommer man avsätta mer pengar till sparandet istället för att konsumera.

   2, Men nu stämmer inte Nr1 faktorn riktigt, då bankerna satt ett golv på 0% på inlåningsräntan. Men eftersom de har en kostnad på 0,5% på inlånade pengar, så tar de igen det genom högre ränta på utlånade pengar. Alltså är våra bolåneräntor högre idag än vad de hade varit vid en högre ränta. Det får alltså en bromsande negativ effekt.

   • Stefan Östergren skriver:

    ”Alltså är våra bolåneräntor högre idag än vad de hade varit vid en högre ränta”

    Stämmer verkligen det? Jag tänker mer att finansieringen sker via bostadsobligationer eller tänker jag fel där? Sen att minusräntan är negativ ur andra kostnadsaspekter för bankerna skriver jag under på.

   • GaStan skriver:

    Jo den är faktiskt det. Historiskt har bankernas marginaler pendlat mellan 100 och 200 punkter där 150 är medelvärde. Nu ligger den en bit över 200.

    Förklaringen ligger inte i de bundna lånen. Ett 5 årigt lån finansieras genom en 5 årig bostadsoblis, som ligger på 0,7%. Så den marginalen ligger typ på 130 punkter. Grejen är de rörliga lånen som utgör ca60% vill jag minnas. De finansieras genom Stibor3m. Där tar de ut högre marginal än de brukar. De gör det för att kompensera för kostnaden att erbjuda noll ränta på inlånade pengar. Egentligen borde det rörliga lånet ligga på mellan 0,5 och 1%.

    Därför ska det bli intressant att se vad som händer om Ingves höjer till 0%. För då har de inte längre än kostnad på inlånade medel. Kommer de höja de rörliga räntorna, eller kommer de låta vinstmarginalerna falla…. jag vet vad jag tror

   • Stefan Östergren skriver:

    Tack för svaret.
    Den långa sidan med sina 130 punkter är vi överens om.
    Den korta sidan med sina 200 punkter tänker jag så här. Oavsett dagens minusränta eller en nollränta blir utpriset mot kund tämligen likartad. Dvs priset kunden betalar blir inte lägre med nollränta utan det som förändras är marginalen till >150 punkter.

   • GaStan skriver:

    Precis, de sänkte aldrig den rörliga bolåneräntan i samma utsträckning som Riksbanken sänkte… men tror du inte att de är lika greedy på andra hållet, dvs om Ingves höjer kommer de höja och säga att vi måste följa med Ingves upp…

  • Leif skriver:

   Man kan inte jämföra med Schweiz. Anledningen till deras penningpolitik är för och förhindra att CHF apprecieras pga valutans attraktiva ställning. Helt annorlunda mot skräpvalutan SEK.

  • Stefan Östergren skriver:

   Best case scenario som kund tror jag är stillastående 3-månaders, men troligtvis svagt stigande i takt med en eventuell kommande nollränta från Ingves. Det var därför jag ställde den första frågan gällande ”Alltså är våra bolåneräntor högre idag än vad de hade varit vid en högre ränta” Varken du eller jag tror väl på det?

 2. Welsh Corgi skriver:

  14 % ned för S30 på 2.5 månad. Några cykliska bolag ner mer 30%. Börjar göra lite ont nu och svårt att tro på något nisserally. Är en sån styrka på säljsidan. Den här gången orkade vi bara upp till 1490. Tror nästan att 1400-1410 blir nästa botten.

  • GaStan skriver:

   Inte uteslutet… men jag är fortfarande övertygad att vi håller på att bygga upp en köpläges situation…. inte det omvända!!!

   En duvig Fed kan vara startskottet? (Dot plots 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.