Kommer FED att sänka räntan i september?

Räntemarknaden prisar in en sänkning i september med 91% sannolikhet just nu. Blir det så? Är det bra?

Vad har hänt?

Min tes var tidigare att 1H19 var präglad av soft patch, men att 2H19 skulle bjuda på recovery. Understödd av stimulanser i USA (fallande räntekostnader för hushåll och företag efter att FED ändrat policy i januari) och Kina (6% av BNP i stimulus) samt nån typ  av handelsavtal mellan USA och övriga världen, som får marknaden att släppa den pucken och sentimentet vänder upp.

Under detta scenario så sänker inte FED räntan…. de ligger kvar, och nästa åtgärd skulle förmodligen vara en höjning, men först i så fall en bra bit in på 2020. Det beror lite på löner och kärninflation, samt tillväxt och jobbskapande.

Problemet är som ni alla vet är att handelsdiskussionerna har tagit en U-sväng.

Om de vänder till det bättre, då skulle jag säga att det gamla caset är intakt. Hur troligt är det? Ja det är samma sak som att fråga, hur troligt är det att Trump twittrar nåt positivt inom 2-3 månader. Det går liksom inte att säga. Tyvärr. Inte alls omöjligt, kanske rent utav troligt… men det går liksom inte att säga.

Problemet är att fortsätter dispyten som idag, så lär inte PMIs svänga upp, och det är samma sak som att säga att Recoverien i höst uteblir. Detta trots Kina/USA stimulanser. Grejen är att världshandeln faller just nu som ett resultat av dispyten (se nedan), och med den industriproduktion. Detta gör att tillväxten blir svag, och då smittar på bolagens försäljning, vinster, jobbskapande och lönebildning….. vilket ytterst leder till svag börs. Detta gör såklart att inflationsutsikterna också ser svaga ut. Detta kan alltså få FED att sänka, och det är vad marknaden tror just nu!

 

Men skulle handelsdispyten ta en ny riktning så kommer marknaden att toksälja räntor, varpå räntorna svänger upp, och då faller sannolikheten för sänkning, för att man använder just räntespreadar när man räknar ut sannolikheten för sänkning. Så förväntningarna om sänkning är HELT kopplade till handelsdispyten.

Jag noterar, som jag skrev igår, att ISM NewOrder/Inventories har vänt upp, detta brukar leda huvudsiffran med nån månad. Får vi nåt positivt ur handelssamtalen, så kan vi vips ha PMIs i 55+ på många ställen, och då ser bilden helt plötsligt väldigt bra ut.

Detta ska man vara väldigt medveten om!

För att konkludera: Om man tror på sänkning i höst, så är det samma sak som att tro att handelsdispyten är i princip oförändrad från idag. Tror man att handelssamtalen kan ta ännu en U-turn, då kan man i princip inte tro på en sänkning.

Det finns många som tänker, men Gud vad bra att FED kommer in och räddar steken. Initialt är det så… typ Jay put liksom. Men Sorry, men så enkelt är det inte på lite sikt. Börsen går inte alltid bra när räntorna går ner, den går inte alltid dåligt när de går upp. Man måste förstå bakgrunden. I detta fallet är det dåligt. FED går in för att motverka den negativa utvecklingen av handelsdispyten, men det kommer inte att hjälpa. Vinsterna kommer revideras ner, och med det följer kurserna. Man får inte heller automatisk multipelexpansion bara för att räntan är lägre. Det måste vara av rätt anledning. Om FED sänker i september, så är det för att handelsdispyten inte vänt. Då är jag rätt säker på att Dev18 nivåerna ska hälsas på igen, och det kan inte FED göra nåt åt. Tyvärr. Men just idag funkar det!

………………………

Rent tekniskt känns det ju lite små bra. SPX var nere och nästan tangerade sin Fib38 samt tidigare stöd. Hade varit fint om den ville fortsätta upp och stänga gap…. vilket lirar med OMX 1,573 vilket OCKSÅ är Fib38% givet att gårdagens lägsta håller. OMX har även Fib50 på 1598 samt Pivot punkten 1615. Så fortsätter rekylen så tänker jag mig hela området 1573-1615. Även Dax/Stoxx känns bra ut ett rekyl perspektiv, då de retracerat Fib38% av Dec18 uppgången. Översåld marknad ger naturlig reaktion.

För att summera. Så länge som det inte kommer nåt dåligt tweet från Trump, eller motsvarande, så kan rekylen ta oss en bit till. Kommer ett dåligt tweet, ja då är vi rökta igen. För att få långa köpsignaler, ja då behövs ännu en U-turn av handelsdispyten…. and your guess is as good as mine.

/J

ps. Konsensus har ofta fel, vet ni varför? Jo för att konsensus är i regel duktiga på analysera nuläget. Problemet är att marknaden inte prisar in nuläget, utan framtiden. Nuläget är redan inprisat. När konsensus tycker nåt är bra, är det i regel redan inprisat. När de tycker nåt är dåligt är det oftast redan inprisat. Strunta i vad konsensus tycker och fundera över framtiden istället ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kommer FED att sänka räntan i september?

 1. Per skriver:

  Känns som om Trump börjar bli orolig/desperat att han kanske inte vinner valet. Han har ju börjat kampanj mot AT&T och CNN nu också.
  Men han är ju så oberäknelig så svårt att veta hur/vad han kommer göra…
  Phuu så svåra tider 🙂

  • GaStan skriver:

   I efterhand är allt så enkelt och självklart!

   Har han börjat tänka på valet, så är det ju nåt bra börsmässigt, för då är sannolikheten högre att hittar på nåt bra med kineserna!

 2. Welsh Corgi skriver:

  Tack för att du skriver och är så aktiv och generös med tankar och svar.

  Går vi förbi 1550 med lite kraft så får det bli omtag. Öka härifrån, ja kanske med stopp på 1495. Borde vara ok riskreturn. Men det är ett casino, som vi pratade om igår, och binära utfall.

  Väldigt vanskligt och viktigt att följa sina tradingregler. Minskat runt 1520-1530 ish.

  • GaStan skriver:

   Jo tack, jag vet!

   Det finns dessutom ett liknande chart som visar vad Fed själva tänkt sig om framtiden, och de har själva konstant fel.

   Sensmoralen är följande: Marknaden har ingen prognosförmåga över vad Fed ska göra. Fed har heller ingen prognosförmåga över vad de själva kommer göra.

   Konjunkturen bestämmer vad Fed gör. Ingen vet var konjunkturen tar vägen på lång sikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.