Jim Rogers tror på G20

Konsensus inställning till handelskonflikten är genomsur efter att Trump även delat ut en smocka till Mexico i fredags. Handeln med Mexico handlar till största del om fordon och i synnerhet fordonsdelar. 2/3 delar av importen är sk. intra-Company trade. Av USAs totala auto export utgör 35% import. Man importerar alltså bildelar från Mexico, sätter samman dem till en bil i USA, som man sedan säljer i landet, eller skickar på export. Om inte mexikanska Peson försvagas tillräckligt mycket så slår detta mot Amerikansk fordonstillverkning. Frågan är om några uteblivna immigranter kompenserar för detta.

Personligen tror jag Trump är skitsur för att Kineserna hoppade av avtalet för några veckor sedan, och vill egentligen bara visa världen nu vem de bråkar med. Trump har dessutom två incitament till. Han behöver få in cash till statskassan att betala räntekostnader med, och han kan inte höja skatterna. Dels trycker dispyter ner räntorna och kanske rent utav kan tvinga FED att sänka längre fram. Båda dessa faktorer gör det lätt för honom att bråka. MENm det verkar som om Kina nu är redo att sätta sig vid avtalsbordet igen, och Jim Rogers delar inte konsensussynen. Han tror på positiva nyheter i juni. Time will tell.

Det är PMI mania idag.

Kinesiska Caixin Mfg PMI kom in på 50,2 mot väntat 50,0 och fg 50,2. Det är ju inte fy skam med tanke på strandade förhandlingar.

Tyska Mfg PMI kom precis in på 44,3 mot flash 44,3 och fg 44,4. Europa kom in på 47,7 mot flash 47,7 och fg 47,9. Det håller sig ändå kan jag tycka.

ISM kom in på 52,1 mot väntat 53,0 och fg 52,8. Vad innebär detta? Jo det innebär att Flash Pmi’s som kom för nån vecka sen och som var rejält dåliga till följd av handelsdispytens vändning bättre beskriver läget, än de många lokala PMIs som faktiskt varit rätt okej. Men det innebär också att kommer det positiva nyheter från Trump så lär den studsa. 52,1 är inga recessionsnivåer. Vi pratar 1,0-1,5% i årstakt. Tänk ”2012” om du minns. En ljusglimt är att New Orders studsade. Även Inventories gick svagt, vilket gjorde att kvoten mellan New Order/Inventories steg kraftigt. Det har historiskt varit väldigt lovande. Frågan är om vi närmar oss ett Feb16 läge? Svårt att säga… en vändning i trade talks måste nästan till. Men som jag tjatat om tusen gånger… många där ute gör nulägesanalyser. Börsen prisar framtiden. Det betyder inte att framtiden inte kan bli som nuläget. Bara att analyssättet är galet.

Vi hade även US Mfg PMI som kom in på 50,5 mot flash 50,6 och fg 52,6. Analysen är inte annorlunda mot ISM.

Recoveryn i höst är helt klart @ risk. Uteblir den väntar nedrevidering av vinster.

Det gillar inte marknaden, och därför har vi haft svag börs. Det finns mer nedsida, om detta blir verklighet.

Fed inser detta. De hade inte tänkt att sänka. Trust me. Men efter senaste veckornas handelsbråk så börjar de lufta frågan.

Vi behöver en vändning i handelsfrågan, då kommer börserna att tvärvända, liksom pmi’s, och förtroende för vinster och recovery kommer hitta tillbaks. Då kommer detta visa sig vara ett köpläge i stigande trend sedan Dec18.

Problemet är att vi inte vet…. Ja, Trump vill ha stark ekonomi och börs nästa år för att vinna val, men på kort sikt kanske han vill ha skatteintäkter (tullar) för att dryga ut statskassan och tvinga Fed till en sänkning el två. På ett års sikt känner jag mig rätt säker, men det betyder inte att det kan bli värre innan det blir bättre.

Service PMI på onsdag, jobbdata på fredag!

——————

Rent tekniskt är det enkelt, marknaden är översåld och kommer studsa snart. Den här studsen är viktig. Frågan vi alla ställer oss, är detta en simpel Fib38%(50%) rekyl i den stigande trend som inleddes i december 2018, och som inom några månader kommer ta oss till nya högre nivåer. ELLER är december 2018 trenden en illusion där vi snart återtestar de låga nivåerna från i julas? Jag vill inte tro på det senare, men det är för att jag har svårt att se att vi inte kommer få till någon lösning av handelskonflikten, och så fort den vänder så vänder börserna. Tänk er lite optimism i kombination med översålda aktier, och överköpta statspapper. Men som sagt, snart studsar marknaderna och då har vi en viktig lågpunkt att förhålla oss till. Den utgör en viktig stopp loss huruvida man ska öka kassan eller inte. Bryts den så är risken stor att vi ska fortsätta nedåt, och då kanske man inte ska fundera på att köpa igen förrän framåt oktober. Årets mest klassiska baissemånad.

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Jim Rogers tror på G20

 1. Welsh Corgi skriver:

  Ja, tror du har rätt. -10 i maj och accelererar med 5% på tre handelsdagar. Det kommer en rekyl och hur stark blir den är nyckeln.

  Men vad jag är trött på det här. Påminner om 98/99 med tvära, stora kast, jättehög volatilitet. De sista 4 åren är mer av casino än sparform. Kommer vi upp till 1680 igen 2019 så säljer jag ut portföljen.

  • GaStan skriver:

   Jo men jag förstår dig…

   Men det är liksom lätt att bygga ett bull och ett bear case:

   Bear: Sell in May and stay away, Avtal är långt borta, och PMIs kommer fortsätta att vara låga, dvs indikera att recovery får vänta till 2020 istället för i höst. Alltså utgör de säsongsmässigt svaga månaderna Sep/Okt som potentiella lågpunkter. Ta de svaga tekniska signalerna från OMX på allvar… de ska ner mer.

   Bull: Vare sig kineser el amerikaner har råd el lust att låta detta bli en långbänk som gör att realekonomin tar för mycket stryk, det kommer positiva nyheter, och det är faktiskt den enda faktorn som spökar där ute, ta bort den, och det är bull igen. Då har du förmånen att många marknader har tappat 5-10% samtidigt som aktieriskpremien ser finare ut på länge då räntorna är nedtryckta. Många är fullastade med cash och bonds, dels för att de sålt, och dels för att de aldrig köpte i julas, och de tänker inte missa andra chansen när de nu ges…

   • Welsh Corgi skriver:

    Ja precis, det är binärt. Spelar ingen roll hur bra du kan bolagen. Blir man trumpad så är det december lows och besök på 1250 och med uppgörelse ath 1750.

    Men hur göra. Jag tror på att skala ur 25-30% på 1520/1530 ish och bryter vi 1540/1550 med kraft så köp tillbaka på termin. Det måste finns lite medel kvar om vi ska ned mot 1250 och 12-15 månader av negativ utveckling.

   • GaStan skriver:

    Alt 1, trots att du inte vet, ta ett bet i endera riktning. Med stopp!!! (detta är min variant)

    Alt 2, Bejaka att du inte vet, välj lagom varianten, där man väljer att ligga med ett ben i marknaden, och ett utanför. Lite som du beskriver. Bryter vi upp, stoppa in dig igen. Bryter vi ner, stoppa ur dig med det ben du har kvar. Du blir aldrig riktigt ledsen, men inte heller riktigt glad…

    Sen finns ju en tredje variant som har mer med dig som sparare att göra. Vem är du? Den långsiktiga pensionssparren med rätt litet kapital som ska växa på lång sikt. Eller gammal och rik, med fokus på att bevara.

    Är den senare så ska du lägga dig helt likvid nu… och invänta rätt köpsignaler istället. Skitsamma om man missar en del av uppgången, det viktiga är att inte sitta med ner.

    Är du den förre, ligga helt i marknaden, det viktiga är att vara med när det går upp. Om det går ner så är det trist , men det brukar rätta till sig på lång sikt. Din risk är att stå utanför.

 2. jakethesnake321 skriver:

  Jag ligger i guld och silver

  Köper omx30 på 1000 …vet inte när men det kommer ingen idé att ha bråttom

  Men visst ska de fortsätta sänka RÄNTAN lär väl OMX gå mot 2000

  • GaStan skriver:

   Biter sig handelsdispyten kvar, så lär den få bäring på ekonomi och vinster, och visst, då lär Fed sänka. Frågan är om räntesänkningarna kompenserar
   för negativa vinstrevideringar. Inte så säker….

   Snarare är det oroväckande då amerikanska hushållens och företagens kostnader redan är på väg ner och kommer ge en boost under andra halvåret… alltså måste Fed tro att handelskriget kommer ge rejält negativa effekter..

   Dessutom ligger löneläget kring 3% som lirar med inflation om 2%…. så om de på allvar tänker sänka så måste de vara rejält oroliga

 3. Welsh Corgi skriver:

  Tack för svar. Vad gäller din fråga så är jag en gammal hund med ett rätt stort ben som jag inte vill tappa. Fick för mycket stryk vid lehman som kostade både äktenskap och mental hälsa. Har aldrig riktigt kommit tillbaka efter det och risk fick en annan innebörd.

  Kanske ska skala ut mer än 25-30% och strunta i uppgång. Men det sjuka är att förlorade intäkter svider lika eller kanske mer än förluster. Det är sinnessjukt irriterande och smakar som en smula kräks i munnen:-(

 4. Leif Andersson skriver:

  Väldigt vad alla är känsliga för minsta nergångar. OMXS30 är fortfarande upp nästan 8% sen årsskiftet och vad vi sett nu är ju ingenting mot nedgångarna under finanskrisen 2008. Ungefär som gnällreportagen i media från bostadsägare som hade spekulerat i nyproduktion då när priserna gick ner lite.

  Vad jag kommer ihåg var 98/99 utmärkta börsår men Welsh Corgi kanske tyckte det gick upp alldeles för mycket alltför snabbt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.