Ett bull case!

Om man tittar på virusdata, antal döda, inskrivna på intensivvårdsavdelningar osv så är det flertalet länder som börjar uppvisa tecken på en vändning. Vi pratar derivatan alltså, dvs inte att det är bra, utan det håller på att bli lite mindre dåligt. Dvs jag har varit orolig att multiplikatoreffekten skulle slå genom med full kraft den här veckan i Sverige, vi pratar 30-40 dödsfall om dagen. Men så är det inte…. och det tolkar jag som positivt då det pekar på att viruset inte sprids lika snabbt ute på stan. Vi har tidigare sett ljusglimtar i Korea och Kina… nu ser vi dem i Sverige, Tyskland och USA. Jag vet inte om det håller, men toppar det ur nu så kan vi ha skakat av oss det mesta av krisen när vi går in i maj. Börsen kommer inte vänta på det här såklart!

Min syn är att marknaderna ser detta, i kombination med USAs 2,000 miljarders paket som ser ut att klubbad igenom, gjorde så att marknaderna rallade igår. Att marknaden, SPX, tankat 35% från toppen och 10-åringen ligger på 0,8% spelar såklart också in. Men man behövde en anledning.

Jag tror att den här uppgången kommer att fortsätta. Inte varje dag.. ibland behöver den andas, men sett några veckor framöver. Rent tekniskt ser jag framför mig Fib38 på 2650, Fib50 på 2790 och sista 2880-2950 som möjliga mål innan det är dags för profit taking, och kanske återtest av lows. Det sistnämnda beror på hur Corona utspelar sig.

Men det finns en sak som besvärar mig väldigt mycket. Det är att vissa experter hävdar att 1, hittar vi inget vaccin eller 2, nåt kollektiv immunitet (50-70% av befolkningen) mot detta virus. så kommer det tillbaka. Dvs även om vi brottar ner det närmaste veckorna… så kan det vara tillbaka efter sommaren igen. Det är inte bra. Av den här anledningen är det viktigt av följa Kinas utveckling närmaste veckorna parallellt med att vi förhoppningsvis ser goda nyheter från USA och Europa.

Ser man till Q1 rapporterna som kommer i slutet på april och maj så är jag inte särskilt orolig. Det stödjer bull caset.

Tänk att börsbolagen har en försäljning på 25 dollar i veckan. 100 dollar i månaden. 300 dollar i kvartalet.

Januari var okej:100 dollar

Februari var okej: 100 dollar

Mars vecka 1: 25 dollar okej

Mars vecka 2: 22,5 dollar… isoleringen börjar bita

Mars vecka 3: 20 dollar

Mars vecka 4: 17,5 dollar (ett fall på 30%)

Många kanske tror att det borde bli myyyyyycket mer, men faktum är att det mesta vi handlar under en månad är samma sak, dvs hyra (räntekostnad), försäkring, mobil, prenumerationer, mat, värme, el.. dvs en person som har ut 30,000kr efter skatt hade inte hälften kvar igår. Pengarna har gått åt.

Summerar man så landar man på 285 dollar. En nedgång från 300. Dvs minus 5% vilket lirar rätt bra med många BNP prognoser jag sett på sistone.

Om börsbolagen tappar 5% av försäljningen så kommer de tappa ungefär 10%,  max 15% av vinsten. Vissa mer, andra mindre.

Om vi går mot en situation i maj där:

1, bolag i snitt rapporterar 10% vinstfall i Q1…

2, bolagen säger att Q2 också blir dåligt, pga april och till viss del maj, men att det tar sig snabbt i rätt riktning

3, Corona derivatan spelar oss i händerna, så folk ignorerar till stora delar 1H20 resultat och börjar titta på 2H20.

4, Man börjar hoppas på FY20 vinsterna blir okej, då 1H20 ligger på tapp på 15-20%, men att ökningen under 2H20 ser ut att kunna bli så bra att helårsvinsten kan nästintill bli flat!!!

5, Räntorna är fortsatt låga

6, Stimulanspaketen har fungerat som kudde

7, Problembranscherna idag börjar uttala sig positivt

8, Viruset ser inte ut att få en ”revival”

DÅ tror jag den här uppgången kan hålla i sig en bra bit. Kanske inte hela vägen upp till ATH….. men lätt Fib50% och en bit högre. Vi pratar 20%+ på  SPX typ!

Tänk på att när de här boxarna börjar bli verklighet…. då har tåget redan gått.

Men som sagt, det kräver att viruset inte återvänder till Kina, och att derivatan fortsätter i rätt riktning i både Europa och Usa. Det kan vi inte vara säkra på… så risken är hög!

Ps. Min kollega sa idag: nu kommer de stora pengarna in. Vad menar du? Jo, stora pension- och försäkringsbolag har ofta mandat att ligga x och y procent i aktier. I den här kraschen har aktiedelen krympt, och många måste automatiskt sälja bonds och köpa aktier. Så om aktier och räntor nu stiger… nu vet du varför ds.

———-

 

2,500 människor dig i Corona igår. 25,000 har dött totalt. Jag tror tyvärr att när vi summerar den siste april så har 100,000 människor avlidit i Corona. Det är en tragedi.

 

I Sverige har det avlidit 15 personer senaste dygnet. 77 totalt. Det är tragiskt men faktum är att det är en bra siffra. En siffra på 20-40 per dygn är mer rimlig om multiplikatoreffekten fått fortsätta. Det verkar som vår partiella lock down fungerar. Icke desto mindre kommer cirka 230 människor till att avlida innan utgången av april. I maj kommer vi att ta oss ur det här.

Ett annat land som verkligen imponerar är, hör och häpna, Usa. 150 senaste dygnet. Det är en otroligt bra siffra. Den kommer öka närmaste 3 veckorna, men sen klinga av. Jag tror inte marknaden handlas upp på stimulanspaket utan för att man klarat Corona så bra…. hitintills!!!! Men håll koll på denna, för skulle den börja spåra ur så är det bye bye med börsuppgången…

 

3,2 miljoner job less claims idag. Högsta on record. Spelar enligt mig så stor roll om den landat på 2,2 eller 5,2…. den skulle vara dålig. Det är ett kvitto på att partiell lock down funkar, och det behövs för att bekämpa Corona.

I usa finns det 158 miljoner knegare. 2% av dem har permiteras. Ett annat sätt att säga det på är att säga var femte har fått gå i top 10% problem branscher. Inte så konstigt. I sverige har vi 5,1m knegare. Det är som om 100,000 fått lämna… där är typ vi också snart tror jag.

Det viktiga är att alla har ett jobb att gå tillbaka till när detta har lagt sig i mitten slutet på maj. Det är den intressanta diskussionen…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Ett bull case!

 1. Magnus G skriver:

  Detta känns alltmer trasigt.
  Betänk att oroligheterna i finanssystemet/repo marknaden började redan i september, långt före någon hört talas om Corona. Lägg nu till just Corona och dessutom ett oljepriskrig på toppen.
  Allt lappas ihop med gigantiska stödpaket, senaste USA igår med hisnande $6.000.000.000.000.
  Det är hela USA:s guldreserv x15 ungefär…
  Det börjar bli dags att hålla hårt i sådant som har ett riktigt värde, sådant som inte går att fuska med: Guld, Silver, Skog, Mark ….

  • GaStan skriver:

   Specificera gärna vad som är trasigt med en händelsekedja…

   • Magnus G skriver:

    Händelsekedja, jag förstår inte vad du menar.
    Ska jag utveckla ‘trasigt’ så är det centralbankernas ‘whatever it takes’ och ‘unlimited cash’ läge som nu sätter alla prismekanismer ur spel.
    Är det inget som oroar?
    Andreas Cervenka skrev i DI idag ”Sluta titta på marknaden – den har upphört att existera”. Jag håller med.

   • GaStan skriver:

    Jag säger inte att du har fel. Jag menar där man härleder varje steg till varför det slutar illa.

    För många år sedan var det många, väldigt initierade personer, som sa att QE kommer leda till hög inflation och rekordhöga räntor. Så här 10 år senare får man konstatera att de hade fel. Point being, de kunde inte härleda varför det skulle bli hög inflation… de sa bara tryck mer pengar och varje peng måste bli mindre värd. Således inflation. Jag visade på en praktisk här ledning av QE som visade på att så inte skulle bli fallet.

    Grejen är inte att jag hade rätt.. grejen är jag la kraft på att härleda. Det är därför jag inte köper när nån säger ”kolla vilket stort paket-det kommer gå åt helsike”. Den typen av analyser tenderar till att inte vara särskilt intressanta.

    Lite som att säga: folk går på röd gubbe, alla kommer bli överkörda. Sen visade analysen att den vägen var avstängd för vägarbete så då var inga bilar

 2. Henke skriver:

  Det skrivs en del bl.a. i financial times att det finns tecken på att allmänn smittspridning pågått tidigare och mer omfattande än man tror, utifrån att bl.a. på Island har man testat befolkning som utan att vetat det haft Corona och var immuna. Finns många som går relativt symptomfritt genom Corona, och den där förkylningen du hade i feb, ja det kan ha varit Corona. Dold uppsida! Möjlig? vet ej..

  • GaStan skriver:

   Det är mycket intressant, och jag har också läst detta… men borde inte fler i riskgrupperna smittats, sökt vård och dött i så fall?

   • Henke skriver:

    Svårt att säga när vi inte har all data tänker jag. Långt fler även i riskgruppen kanske haft det utan att behöva ta sig till sjukhus. Nu är det iaf tydligt att detta ska gå runt tills immunitet uppnåtts i befolkningen, innebär att begränsningar nu bara är för att kapa toppen i vården. Sedan får världen acceptera att du troligtvis kommer själv bli smittad, under tiden går du till jobbet. Men du besöker inte mormor och du är striktare med handhygien. Acceptans måste också till för att många i riskgrupperna (tragiskt nog) hade dött av någonting, Corona, vanlig influensa eller annat. Överlappet antal döda är ju stort där.

    Business as usual i maj! (men med fortsatt tryck på vård, fortsatta dödsfall etc).
    Åtgärderna som krävs för att svälta ut sjukdomen är omöjliga, Kina lär få ny våg.

   • GaStan skriver:

    vi har data över döda och de som ligger på intensiv vård i Sverige… den datan är ju exakt.

    Att folk i riskgruppen insjuknar och inte söker vård… hur tänker du där? De får som regel väldigt stora problem med andningen…

    Jag besöker inte mormor, men jag smittar nån som smittar nån som smittar nån, som till slut kommer i kontakt med mormor. Dvs riskgrupperna går inte att isolera då de har kontakt med ”vanligt” folk. Den gruppen går inte heller att isolera, då de också är i kontakt med ”vanligt folk”.

    Det här acceptans begreppet låter bra men funkar inte i praktiken… dvs om det dör tusentals svenskar under rätt kort tid (som ändå ska dö rent statistiskt inom några år) så lamslår det samhället av många skäl… dels för att media kommer rapportera om det, dels för att alla kommer känna nån som dött, administration av döda, begravningar, kremeringar etc kommer påverka sentimentet i samhället väldigt mycket. Man går inte på restaurang och går ut och dansar samma helg som tusentals dött, varav man känner några stycken!

    Jag säger inte att vi kommer bli som Italien och Spanien… det finns stora skillnader. Men den allmänna opionionen där klagar inte på ekonomin… länderna är lamslagna för att det dör 1000 pers om dagen. Folk stannar hemma. ÄVen om man häver lock out så stannar folk hemma. Samma fenomen hade hänt i Sverige….

 3. Henke skriver:

  Menade att bara för att man är riskgrupp är det inte 1:1 att du får svåra symptom (tror jag).

  Svårt läge helt klart. Men vi kommer leva med detta runtcirkulerande i åtminstone ett år till, någon form av normalitet kommer att uppstå.

  • GaStan skriver:

   Alla ut riskgruppen dör inte, särskilt inte med rätt vård… men de flesta har rätt tuffa sympton har jag hört… men jag kan ha fel

   • Pavlo skriver:

    Hej! Det här verkar vara fel, c:a 10 % i riskgrupperna får allvarliga symptom enligt den data jag har tagit del av. Viktigt också att notera vad intensivvård faktiskt innebär. I de allra flest fall innebär det ”bara” vård med respirator, vilket inte är så konstigt vid en sjukdom med effekt på luftvägarna. Det – i sig – innebär inte att man är nära att dö.

 4. Jacob skriver:

  18 döda idag, vi börjar närma oss din kalkyl :/ får hoppas de är peaken

 5. Fredde skriver:

  ”Lots of them look cheap, but they could get cheaper” sa Tepper häromdagen. Tror börsen kommer dyka när dödstalen ökar. Vem mer än du tittar på derivatan? 😊

  • GaStan skriver:

   Jag tror marknaden prisar in framtiden… inte nuläget. Jag tror derivatan är helt avgörande!

   • Fredde skriver:

    Derivatan är osäker, särskilt vad gäller framtiden. Jag tror det är mer rimligt att tänka sig börsen rör sig tvärtom antalet döda. // Hälsningar från nulägesanalytikern

 6. Optimisten skriver:

  Trött på Corona skiten , Big Time
  Vilka ligger värst till efter Italien ?
  Jo Spanien .
  Min vän är spanjor , han berättade att de lever ungefär på samma sätt som italienarna . Vad berättade han mer ?
  Finns en väldigt stor feminist kraft i Spanien och det är väl bra .
  Men vad gjorde dom den 8 mars ?
  Demonstrerar ! I hundra tusental för att mannens makt är värre än Corona viruset . Jag vete fan om dom har rätt på den punkten ? Men dom verkar ha spritt ut coronans budskap iallafall . Som bevisligen drabbar män hårdare
  Min väns föräldrar börjar bli riktigt trötta på att sitta inne . Men dom lever och har hälsan och det känns skönt

  Som det känns nu :
  Kina – up and running
  Övriga springer runt som yra höns , utom Donald
  Underskatta inte kinesen

  Min spanske vän och jag är helt överens om att nu gäller ekonomin före + 85 arna annat kommer det sluta illa detta

  • GaStan skriver:

   Svårt att prioritera ekonomin när 1000 människor om dagen dör…

   • Optimisten skriver:

    Jo fast till slut måste vi
    Vare sig vi vill eller inte
    Vad är våran ryggrad? Småföretagen
    De flesta jobbar på ett sådant , eller har jag fel ?
    Ska vi sätta dessa i skuldträsket för all framtid ? Vem kan förbereda sig när efterfrågan försvinner på 3 veckor
    Kvar står företagen med lokaler utrustning och anställda , läs lönekostnad under uppsägning
    Tror inte flertalet mindre företag sitter på några berg av eget kapital för att täcka detta
    Vi kan inte rädda alla !
    Vilka ska betala in skatt till framtidens samhälle
    Vi som jobbar eller + 80
    Stäng 2 veckor sen öppnar vi som vanligt
    Fan dags att bita ihop nu !!

   • GaStan skriver:

    Jag förstår vad du menar, det har jag gjort hela tiden. Bara att får vi ett Italien/Spanien läge (vilket jag inte tror då dödsfallen borde legat mycket högre samt inskrivningarna på IVA) så blir samhället paralyserat!

 7. Erik skriver:

  Från WSJ

  ”If it’s true that the novel coronavirus would kill millions without shelter-in-place orders and quarantines, then the extraordinary measures being carried out in cities and states around the country are surely justified. But there’s little evidence to confirm that premise—and projections of the death toll could plausibly be orders of magnitude too high.

  Fear of Covid-19 is based on its high estimated case fatality rate—2% to 4% of people with confirmed Covid-19 have died, according to the World Health Organization and others. So if 100 million Americans ultimately get the disease, two million to four million could die. We believe that estimate is deeply flawed. The true fatality rate is the portion of those infected who die, not the deaths from identified positive cases.

  The latter rate is misleading because of selection bias in testing. The degree of bias is uncertain because available data are limited. But it could make the difference between an epidemic that kills 20,000 and one that kills two million. If the number of actual infections is much larger than the number of cases—orders of magnitude larger—then the true fatality rate is much lower as well. That’s not only plausible but likely based on what we know so far.

  Population samples from China, Italy, Iceland and the U.S. provide relevant evidence. On or around Jan. 31, countries sent planes to evacuate citizens from Wuhan, China. When those planes landed, the passengers were tested for Covid-19 and quarantined. After 14 days, the percentage who tested positive was 0.9%. If this was the prevalence in the greater Wuhan area on Jan. 31, then, with a population of about 20 million, greater Wuhan had 178,000 infections, about 30-fold more than the number of reported cases. The fatality rate, then, would be at least 10-fold lower than estimates based on reported cases.

  Next, the northeastern Italian town of Vò, near the provincial capital of Padua. On March 6, all 3,300 people of Vò were tested, and 90 were positive, a prevalence of 2.7%. Applying that prevalence to the whole province (population 955,000), which had 198 reported cases, suggests there were actually 26,000 infections at that time. That’s more than 130-fold the number of actual reported cases. Since Italy’s case fatality rate of 8% is estimated using the confirmed cases, the real fatality rate could in fact be closer to 0.06%.

  In Iceland, deCode Genetics is working with the government to perform widespread testing. In a sample of nearly 2,000 entirely asymptomatic people, researchers estimated disease prevalence of just over 1%. Iceland’s first case was reported on Feb. 28, weeks behind the U.S. It’s plausible that the proportion of the U.S. population that has been infected is double, triple or even 10 times as high as the estimates from Iceland. That also implies a dramatically lower fatality rate.

  The best (albeit very weak) evidence in the U.S. comes from the National Basketball Association. Between March 11 and 19, a substantial number of NBA players and teams received testing. By March 19, 10 out of 450 rostered players were positive. Since not everyone was tested, that represents a lower bound on the prevalence of 2.2%. The NBA isn’t a representative population, and contact among players might have facilitated transmission. But if we extend that lower-bound assumption to cities with NBA teams (population 45 million), we get at least 990,000 infections in the U.S. The number of cases reported on March 19 in the U.S. was 13,677, more than 72-fold lower. These numbers imply a fatality rate from Covid-19 orders of magnitude smaller than it appears.

  How can we reconcile these estimates with the epidemiological models? First, the test used to identify cases doesn’t catch people who were infected and recovered. Second, testing rates were woefully low for a long time and typically reserved for the severely ill. Together, these facts imply that the confirmed cases are likely orders of magnitude less than the true number of infections. Epidemiological modelers haven’t adequately adapted their estimates to account for these factors.

  The epidemic started in China sometime in November or December. The first confirmed U.S. cases included a person who traveled from Wuhan on Jan. 15, and it is likely that the virus entered before that: Tens of thousands of people traveled from Wuhan to the U.S. in December. Existing evidence suggests that the virus is highly transmissible and that the number of infections doubles roughly every three days. An epidemic seed on Jan. 1 implies that by March 9 about six million people in the U.S. would have been infected. As of March 23, according to the Centers for Disease Control and Prevention, there were 499 Covid-19 deaths in the U.S. If our surmise of six million cases is accurate, that’s a mortality rate of 0.01%, assuming a two week lag between infection and death. This is one-tenth of the flu mortality rate of 0.1%. Such a low death rate would be cause for optimism.

  This does not make Covid-19 a nonissue. The daily reports from Italy and across the U.S. show real struggles and overwhelmed health systems. But a 20,000- or 40,000-death epidemic is a far less severe problem than one that kills two million. Given the enormous consequences of decisions around Covid-19 response, getting clear data to guide decisions now is critical. We don’t know the true infection rate in the U.S. Antibody testing of representative samples to measure disease prevalence (including the recovered) is crucial. Nearly every day a new lab gets approval for antibody testing, so population testing using this technology is now feasible.

  If we’re right about the limited scale of the epidemic, then measures focused on older populations and hospitals are sensible. Elective procedures will need to be rescheduled. Hospital resources will need to be reallocated to care for critically ill patients. Triage will need to improve. And policy makers will need to focus on reducing risks for older adults and people with underlying medical conditions.

  A universal quarantine may not be worth the costs it imposes on the economy, community and individual mental and physical health. We should undertake immediate steps to evaluate the empirical basis of the current lockdowns”

  Dr. Bendavid and Dr. Bhattacharya are professors of medicine at Stanford

  • GaStan skriver:

   Tusen tack!!

   Jag har läst men måste säga att jag inte är jätte imponerad…

   De flesta vet idag att mortalitetsgraderna inte stämmer. Fler bär ju på Corona än de som testats, SÅKLART. Därför måste ju dödligheten vara lägre.

   I sverige har vi c2,500 som testats positiva. Låt säga att den är 100x högre, dvs 250,000. Säg att spridningen är jämnt fördelad, då borde de 10% äldsta i samhället också vara smittade. Dvs 25000 av dem.

   Vi har 44 döda. De insjuknade iofs mellan den 23 februari och 8 mars, då det cirka 17 dagar mellan du blir sjuk och dör.

   Men är det rimligt att 44 av 25000 avlider. Varför skulle i princip alla äldre vara resistenta, och så få insjukna svårt och sen dö. Det är inte rimligt.

   Jag skulle säga så här…

   Om viruset får spridas fritt i landet så når det 60-70% av befolkningen… sen uppstår immunitet. Det är 6-7 miljoner. Säg att spridningen är jämnt fördelad, då är de 10% äldsta och sjukaste i riskzonen. Dvs 600-700,000. Cirka 10% kommer inte klara det. Det är 60-70,000. Av hela befolkningen är det 0,6-0,7%. Någonstans där ligger max dödligheten tror jag om alla lever som om viruset inte fanns.

   Vilket leder oss in på nästa grej i artikeln. Skydda de utsatta. Jag var själv inne på det under lång tid men insett att det är omöjligt.

   Ja, barnbarn etc ska inte hälsa på sin mormor. Men människorna i riskgrupperna är beroende av hjälp. Hjälp från vården, äldreomsorgen, städhjälp etc. De kommer ständigt i kontakt med människor som inte ingår i gruppen. Då måste vi skydda den gruppen också. Men de har familj, vänner, tar bussen går och handlar etc. Så det blir rätt knepigt. Särskilt om viruset sprids så aggressivt ute i samhället.

   Jag hoppas att vår beteendeförändring idag hjälper. Mycket pekar faktiskt på det. Det är glädjande…men om det inte fungerar så går vi mot lockdown. Alternativet är 10,000 tals döda…

   De som talar om låg dödlighet.. menar automatiskt att virusspridningen är så mycket högre. Men då borde så många fler krickiga 80-åringar bära på viruset.. och jag köper inte att en så stor andel av dem klarar viruset utan symtom medan andra dör. Det är inte rimligt!!!!

   I Usa pratar vi 2 miljoner döda vid 0,6% dödlighet. It aint gonna be pretty. Men även Usa uppvisar glädjande data… många fler borde dött om viruset sprids fritt

 8. Leif Andersson skriver:

  Jag undrar om vi når mycket högre innan nästa nedställ. Rena epidemin i Stockholm nu och ser inte bra ut i USA heller. Förstår faktiskt inte varför FHM inte förbjuder ut- resp inresor från/till Stockholmsområdet.

 9. Peo skriver:

  Min gissning är att restriktionerna blir kvar på flera håll, och kanske utökas – längre än vad börsen nu prisar in. Kanske ändå till juni. Italien ligger kvar på hög nivå i dödstalen.

  Tveksamt om det scenariot är det gällande i näringsliv och börs.

  • GaStan skriver:

   Men vad har marknaden diskat?

   • Peo skriver:

    Skulle tro att man allmänt i USA fortfarande lutar åt hopp om kortare nedstängning, kanske inte så kort som Trump säger men inte heller ända fram till sommaren. För några dagar sen var det mycket prat om att Italien troligen toppat, men dödstalen är fortsatt höga om än inte stigande.

    Sentimentet tycker jag därför lutar åt det mer optimistiska (kortare) i nuläget efter panikfasen. Frågan är om det grusas och om nedstängningen blir längre.

   • GaStan skriver:

    Det väl bra att det inte ökar exponentiellt i Italien längre?

    Kina visade hur snabbt man kan få bort viruset på om man kör lock down

    Oron är om viruset kommer tillbaka

    Usa är lite black box.. Som Sverige. Kommer bägge till slut kräva lock down, eller räcker den partiella.

 10. badibalja skriver:

  Hej!
  Mycket spekulationer kring Corona, alla har väl en åsikt naturligtvis. Hittade en artikel som verkade ganska sansad kring framtiden. https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56. Känns som att det är den linjen bla Sverige driver! Men vad vet jag, mer än att vi behöver ta hand om varandra lite mer än vanligt. Skicka blommor till gamla människor som sitter för sig själva, gå och handla åt en pensionär eller någon annan i riskgruppen. Visa medkänsla och lite sunt förnuft när du är ute på stan så kommer säkert mänskligheten fixa det den här gången också. Tack för en bra blogg!

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för artikel… fullkomligt älskar hans sätt att gå faktamässigt fram och se händelsekedjan.

   Sen frågar jag mig… var går gränsen för mitigation och supression. Vad jag numera är lite inne på är att Sverige NÄSTAN är i suppression, eftersom folks beteende har förändrats så mycket. Dvs vi har nästan skapat en lock down själva utan att myndigheterna påkallat den. Det är lite därför jag varit då positiv till hur dödsfallen utvecklats senaste veckan…men det återstår att se…. kommer Sverige och Usa att hoppa upp till över hundra döda om dagen i nästa vecka? Jag hoppas inte… men jag vet inte!

   • Peo skriver:

    Mitt intryck i Sthlm är att folk umgås en hel del fortfarande, och Max i Sjöstan var ganska välbesökt i söndags. Anekdoter, men jag tror fler håller med mig om att det finns betydligt mer att göra om vi verkligen vill ha social distansering. Hur detta ev kommer slå i spridning och dödstal återstår att se. Men jag håller inte med om att vi är nära suppression.

    Uppenbara risker med den linje FHM företräder (dvs finlirande och tajming med restriktioner och kommunikation) är att 1) folk inte tar budskapen på allvar och därmed inte tar det egna ansvaret och 2) att myndigheten missat perspektiv såsom att vissa grupper i befolkningen är svåra att nå ut till.

    Jag är ytterst tveksam till att en ”ensam” myndighet vars ledning på säg 10 pers sitter och tar beslut på egen hand. Det förutsätter en väldigt öppen dialog och attityd från denna för att inte perspektiv och aspekter ska missas. Har inte sett detta, utan tvärtom utstrålar dom en självtillräcklighet.

   • GaStan skriver:

    Bra synpunkter

 11. Gustaf skriver:

  https://www.privataaffarer.se/analytiker-usa-narmar-sig-recession/

  Vad är din syn på riskerna med att USAs fracking-industri kan få det svårt mtp det låga oljepriset?

  • GaStan skriver:

   Jo men det stämmer vad de skriver… dock kan ju allt vända på en femöring om åtgärder världen över visar att vi får bukt på virusets spridning

 12. Lars skriver:

  En sak som jag funderar är relationen mellan omsättning och vinst.
  I ett scenario där omsättningen minskar med 5% för kvartalet kan slaget mot vinsten bli betydligt större då skalfördelarna som företagen normalt sett utnyttjar inte blir aktuella. Risken i ett sådant scenario blir att omsättningen faller inom rangen 5-15% men vinsterna i 50-100%.

  Hur ser du på detta?

  För övrigt, exceptionellt bra blogg som är följs dagligen.

  • GaStan skriver:

   Tack Lars,

   Jo sk. Operationel leverage är viktigt. Både sett till hur vinsten förändras med försäljning, men även

   Ett tjänstebolag som säljer för 100 och har 90 i löner som enda kostnad, är känsligare än ett bolag som säljer för 100, har kostnad för sålda varor på 50 och löner 40, och vinst 10. Tappar båda 20% av försäljning gör den första 10 i förlust medan den andra går plus minus noll.

   Det jag har utgått från var vid de senaste två recessionerna då försäljningstappet låg på knappa 10% och vinsttappet på knappt 30%. Dvs en faktor 3x. Så 5% försäljningstapp ger 15% vinsttapp.

   Men allt är uppskattningar såklart.

   Man kan även räkna från andra hållet… säg att vinsten är 100 per månad, 300 per kvartal. Faller den med 15% så är det 255. (300 x 0,85). Säg att jan och feb blir 100+100…. då måste mars bli 55. Typ en halvering… Det är rätt mycket!

   Tänk att 70% av börsbolagen, bank, fastighet, telekom, mat, hälsovård, kraft, it osv visar oförändrade vinster… för att hamna på 55 måste övriga visa upp saftiga förluster!

 13. villatoca skriver:

  Hej! Bra input till tankar om vad som kan vara en rimlig utgångspunkt för ekonomin i Q3. Jag tänker att Q1 & Q2 är mer eller mindre förlorade, dvs de kommer visa extremt dåliga siffror.

  Vad som upptar mina tankar är dock, när Corona dött ut (om vi nu antar att det stämmer att det inte kommer tillbaka i en sådan omfattning efter sommaren att myndigheterna på nytt känner sig tvingade att fatta beslut som stänger ner ekonomin) vad startar då ekonomin från för nivå? Den frågan är knivig.

  Jag tänker att vi kommer få en hyfsad utslagning av produktionskapacitet till följd av konkurser liksom ändrade konsumtionsmönster som bidrar negativt inom framför allt resor, restaurang och turism. Här måste man nog räkna med att sektorn startar från en nivå som ligger minst 50% lägre än i utgångsläget. Likaså startar investeringar från nära nog en nollnivå. Osäkerheten under denna pandemi sätter effektivt stopp alla investeringsbeslut, även om de sedan så sakteliga kan förväntas öka. Offentlig konsumtion kraftigt ökad jämfört med utgångsläget. Global handel kraftigt ned vilket slår olika i olika länder. I Sverige mycket negativt. Är det då rimligt att förvänta sig att BNP börjar stiga från en nivå som ligger 10%, 20%, 30% eller kanske ännu lägre, än i utgångsläget? Utifrån den analysen kan man om man antar att bolagsvinsterna håller sig oförändrade som andel av BNP dra slutsatser om earnings. Och sannolikt är oförändrad andel av BNP för bolagsvinster ett optimistiskt antagande med tanke på den crowding out som kraftigt ökad offentlig konsumtion kan förväntas leda till. Vad tror du?

  Sedan undrar jag om du har några tankar kring utslagning av produktionskapacitet till följd av konkurser, samt minskad global handel, riskerar att resultera i inflation när efterfrågan åter stiger efter att pandemin dött ut?

  Som vanligt tack för en av Sveriges bästa bloggar!

  • GaStan skriver:

   Otroligt bra frågor, och något som kommer diskuteras flitigt. Svaren på de här är helt avgörande.

   I grunden är jag nog inte så orolig för produktionskapaciteten egentligen. Jag vill nog börja från andra hållet. Med köpkraften.

   I usa anmälde 3,2m job less claims senaste veckan. Det är 2% av arbetarna. Närmaste 4 veckorna när det är partiell lock down kan man nog räkna med lika många till. Det är 2% i veckan. Totalt 2% x 5 veckor = 10%. Det skulle ta arbetslösheten från 3,5 till 13,5%

   Den stora frågan, som vi kommer få svar på tidigast i maj, senast i juni, är om de här 10% eller 16 miljoner människorna, kommer kunna gå tillbaka till sina gamla eller nya arbeten? Om de INTE kan det så har vi en allvarlig störning i köpkraften som några stimulanspaket inte kan råda bot på. Det kommer innebära att bnp året ut kommer vara svagt, vilket implicit ger svag försäljning för bolagen, och svaga vinster. Konkurser i svaga sektorer… och ihållande recession. Recession i sig är som en spiral… nedåt. Ungefär som högkonjunktur skapar tillväxt, vilket skapar jobb, skapar köpkraft, skapar tillväxt. Dvs den motsatta spiralen.

   Normalt sett, när en hög konjunktur slagit över i en lågkonja, pga uppbygda obalanser, överhettning och stigande räntekostnader, fallande tillgångsvärden, defaults, konkurser… så försvinner jobben, men eftersom det tar tid att verka ut de negativa krafterna så tar det tid att återställa jobben och därmed köpkraften. Därför tar det god tid för högkonjan att komma tillbaka.

   Den här gången mådde näringslivet inte dåligt. Det var aldrig ekonomiska fundamenta som förstörde festen. Betyder det att de klarar av att kicka igång maskinen igen, återanställa alla människor, och återgå till samma vardag som tidigare?

   Är de i gott skick finansiellt så tror jag det går, och jag tror det går rätt snabbt.

   Nyckeln här är om dagens finans- och penningpolitik fungerar. Gör den det fullt ut så kommer de klara detta. Det innebär också att hela kostnaden för Corona är tagen av staten, genom större balansräkningar hos centralbankerna, och större statsskulder/budgetunderskott hos finanspolitiken. Kommande år kommer sen att handla om att återföra den här kostnaden till folket.

   Det blir ungefär som om världen blev utan lön under nån månad men kunde ta ett lån som gjorde att alla klarade sig helskinnade i genom det tuffa. Sen när man kom tillbaka till det normala så har man ett lån man får amortera av under en längre tid.

   Nyckeln i den här kråksången är alltså att 1, penning och finanspolitiken fungerar 2, att Corona är avklarat i maj, senast juni och 3, inte kommer tillbaka med jämna mellanrum. Typ i höst!

   För att göra en jämförelse… tänk när allt började gå åt helsike under 2008… så hade alla stater sagt. Vi accepterar ingen lågkonja. Vi går in och överbygger alla luckor. I teorin hade det gått. Men då hade världsekonomin till slut kraschat, för att i grunden måste ekonomiska obalanser få verka ut. Under den tiden var det för hög och olämplig skuldsättning i kombination med för höga räntor, som var ett resultat av en tidigare stark ekonomi som skapat stigande löner och inflation. Sen fanns det obalanser i kapitalmarknaderna som inte klarade av att systemet gav vika, och då föll även dem vilket bidrog till recessionen.

   Nu hade vi inte den typen av obalanser. Nu var det Corona. Det kunde lika gärna varit en global naturkatastrof… och då kanske finans och penningpolitiken klarar av att överbrygga svackan…

   Hoppas det var lite svar på din fråga.. Vi har inte svaren för vi har aldrig gjort detta innan.

   Men min grundsyn är, kommer alla att kunna gå tillbaka till sina jobb så återställs köpkraften och då mår företagen bra igen. Maskinen funkar, bnp växer, vinsterna rullar in.

   Min oro handlar mer om att vi inte får bukt på Corona, eller att det blir återkommande…

   • villatoca skriver:

    Intressant!

    Det enda rimliga svaret är förstås att det inte existerar något svar, bara spekulationer. Jag har valt, rätt eller fel, att delvis betrakta problemet från utbudssidan. Ditt perspektiv gav ytterligare en pusselbit. Det centrala är förstås om penningpolitiken fungerar som den ska.

    En möjlig teori kan vara att problemet som behöver ”värka ut” är just penningpolitik. Och jag menar då ständig manipulation av räntenivån i ekonomin. Det är ingen sund ansats, utan snarare någon slags centralstyrnings-relik. Men om detta är krisen som skapar tillräckliga obalanser för att förpassa den marknadsmanipulationen till sophögarna går i dagsläget inte att avgöra.

   • GaStan skriver:

    Sant…

    Men givet detta, tror du penningpolitiken klarar upprätthålla livskraften hos företag så att de i stor utsträckning kan återanställa alla människor när Corona lagt sig? Klarar dem det, då återställs även köpkraften och därmed kan vi återgå till den vardag vi hade innan virusets utbrott.

 14. optimisten skriver:

  Nu är det allvar !
  Pratat med många bekanta och räknar med deras familjer . Typ alla har haft en förkylning med ”coronasymptom” jag räknar ihop antalet till drygt 50 bara i min bekantskapskrets
  Att 3000 skulle ha haft corona i dagsläget i sverige det säger jag är bullshit . Punkt
  Jag säger att det kan lika gärna vara 1 miljon , finns ingen som vet i dagsläget
  Sahlgrenska har hittat antikroppar vid tester av deras smittade personal , det tolkar jag som att vi blir immuna . Jag sticker ut : i år får vi följande dödstal
  22000 cancer
  2000 diabetes
  2000 corona .
  2 av 3 kommer kommer tyvärr att stämma .
  Var på Sahlgrenska igår , vad såg jag ? business as usual . Men det var väldigt lite folk , antagligen för att du endast kommer in med giltigt skäl . ingen apokalyps ännu
  Nu gäller det att tänka framåt och ta tag i ekonomin . Nu är varslen och permitteringar här på riktigt,vad vill vi ha för framtid ? massarbetslösheten knackar på dörren nu och den får inte samhället att rulla . vem vill spendera och investera om detta vakuum fortsätter för länge ?
  Ingen !! Ska man leva på 14500:- och sedan 12500:- då lär man hålla i varenda krona .
  Kalla mig dåre , inga problem . Men jag vill inte uppleva ett nytt tidigt 90-tal .
  Tur att man lärt sig spara i aktier , tänk att sitta utan buffert i dessa dagar . Otäckt
  Men jag är optimist och håller tummarna för Trump

  • GaStan skriver:

   Oj! Var tog optimisten vägen!

   Tror du har fel. Om en månad är tongångarna annorlunda!

   Jag säger inte att jag har rätt, men man måste akta sig för att extrapolera nuläget.

   • Optimisten skriver:

    Tycker 2000 är väldigt positivt vägt mot 25000-100000 😉
    Men har du träffat någon uppsagd , permitterad eller varslad ?
    Eller snart student?
    Det har jag , inte lika optimistiska som mig .
    Man kanske ska föreslå att dom investerar lite ny när det är billigt
    Men jag har gärna fel , mer än gärna
    Det roliga i kråksången är att dom som är mest trötta på det här är dom äldre , riskgrupperna
    Vana hårda tider sedan innan antagligen

   • GaStan skriver:

    Jag är också positiv till om det bara blir 1000-2000

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.