Entering Red Zone

Marknaden gick starkt idag och terminerna är starka. Men jag noterar att vi gått en bit från lows, att marknaden inte längre är översåld och att vi närmar oss Fib38 nivåer. Jag är förmodligen lite snabb på bollen, men vissa lampor börjar bli röda. Sen är jag den förste att erkänna att en rekyl av den kalibern vi varit med om, 35%, rätt enkelt kan ta oss 5-10% till innan det börjar osa bränt på riktigt. Just sayin’

Jag målade upp ett bull case i fg inlägg. Jag tror fortfarande på det, givet att derivatan av Corona datan i Usa är acceptabel och Viruset inte dyker upp på nytt i Kina nu när man öppnar butiken igen.

Men det är klart… även om vi i mitten av maj kan konstatera att vi klarade av viruset hyggligt, och gläds åt detta, och att vi till midsommar kan skåla för att de flesta som hade ett jobb att gå till innan även har det igen (tack vare att den aggresiva finans- och penningpolitiken fungerade)… så är det 50 långa dagar till mitten på maj, och nu för tiden känns en dag som två veckor. Så det kan bli stökigt, och även om jag tror och hoppas att fg LOW’s håller så kan vi inte vara säkra. Usa, likt Sverige, är fortfarande lite av en blackbox. Hur vet vi att det inte dör 1000 pers om dagen i Usa om två veckor?

Använd den här styrkan att fylla på ladorna. Du kommer få fler tillfällen att komma tillbaka. Sen måste man kanske inte sälja imorgon. Jag är oftast för tidig på bollen. Jag vill bara flagga för att vi är på väg in i den röda zonen. Så länge som 2480 håller på SPX ser jag dock undertonen som positiv och det finns fortsatt chans till en ny high!

Snart helg!!!

 

ps. 14 inskrivna igår… det är positivt

https://www.icuregswe.org/data–resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

————-

Det har kommit inflationsdata fr Usa. Ingen som bryr sig såklart men ändå. Core PCE kom in på 1,8 mot väntat 1,7 och fg 1,7. Inline och nästan på målet.  Den dagen Corona släpper taget och den ekonomiska aktiviteten vänder upp så kan inte Fed ligga på nollränta. Typ 1,5% skulle jag säga. Men det behöver vi inte bekymra oss om nu.

Michigan consumer confidence kom in på 89.1 mot väntat 90 och fg 95,9. Underindex över framtida förväntningar kom in på 79,7. Alltså så sjuukt jävla bra skulle jag säga. Under great recession låg den på  60 och underindex 50. Amerikanska konsumenten är INTE orolig som man var under åren 2008-2011. Så jävla starkt med tanke på att 3miljoner har fått lämna sina jobb och börskrasch på 30%+. Det ingjuter förtroende den dagen Corona klingat av…

Glaset är så jävla halvfullt, och som vanligt fattar inte laggande nulägesanalytiker ett skvatt.

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Entering Red Zone

  1. OXYD skriver:

    Man tackar och bockar.
    Denna gången lyssnar jag förra gången prickade du in perfekt innan raset. Men jag missade/ignorerade varningen 😉

  2. Realistiskt wost-case-scenario skriver:

    Kortsikt,

    Du oroar dig i inlägget för att USA om 2 veckor kan komma att ha 1.000 döda per dag.
    Det är tyvärr inte ett worst-case-scenario. I mitt base-case-scenario når USA 1.000 döda per dag redan om 4 dagar tisdagen den 31a mars.

    Så här ser de senaste dagarnas dödstal PER DAG ut i USA ( https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/ )

    27e mars: 401
    26e mars: 268
    25e mars: 247
    24e mars: 225
    23e mars: 141
    22a mars: 113
    21a mars: 46

    Antalet döda per dag växte med 50 % från 26e mars till 27e mars. Även om vi ponerar en långsammare ökningstakt om bara 25 % per dag kommande fyra dagar når USA 1.000 döda per dag tisdagen den 31a mars. Därefter kommer det snabbt att bli mycket värre.

    New Yorks guvenör talade igår att man tror att peaken nås först om 21 dagar:

    Enbart New York behöver om 21 dagar ha 140.000 sjukhusplatser (idag 53.000) varav 40.000 IVA (intensivvårdsplatser med respiratorer) varav man idag har 3.000 platser.

    Jag tror att USA om 3 veckor uppvisar ungefär samma dödstal som södra Europa. Det skulle innebära att USA peakar kring 3.000 döda per dag om 3 veckor. Detta är fortfarande mitt basce-case-scenario.

    Börsen steg enormt mycket föregående vecka, möjligen delvis beroende på att Trump spådde att man kommer att kunna öppna upp landet kring påsk. I ovanstående base-case-senario så kommer dock antalet döda kring påsk uppgå till cirka 2.000 personer per dag.

    I detta base-case-scenario kommer alltså inte USA öppna upp USA kring påsk utan istället kommer det bli nödvändigt med en obligatorisk 6 veckor lång total nedstängning av USA som startar kring påsk eller tidigare
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8156283/Bill-Gates-says-Donald-Trump-needs-lockdown-SIX-WEEKS-flatten-curve.html

    Under Q2 2020 kommer alltså USA, i detta base-case-scenario, tillämpa en obligatorisk totalt nedstängning (”China-style”) av landet under 6 veckor. Räkna med ett BNP-fall om minst 30 % relaterat till detta under Q2.

    Under de senaste dagarna har det tyvärr för mig stått klart att viruset klarar att överleva även i sommartemperaturer.
    I USA är den tredje värst drabbade delstaten Louisiana med 119 döda, trots att delstaten är en av USAs minsta med bara 4.6 miljoner invånare. I Louisiana är det för närvarande 25-30 grader varmt och solsken.
    Även med total-lock-down under Q2 i USA och Europa kommer viruset sålunda att överleva sommaren och återkomma med kraft under hösten 2020. Detta är fortfarande mitt base-case-scenario.

    Jag räknar med att vi får ett vaccin mot Covid-19 först under våren 2021. Det är det WHO själva förutspår (12-18 månader). Det är detta som vi alla ser framemot!

    Det är tyvärr nu som jag vill lämna min realistiska worst-case-scenario.
    I Island har man genotypat alla som smittats på Island. Enbart på den lilla ön Island har man upptäckt att 40 olika varianter av viruset (mutationer):
    https://nyheter24.se/nyheter/942716-forskarnas-larm-40-mutationer-av-coronaviruset-upptackt

    Ju längre tiden går desto större är risken att någon av mutationerna gör att viruset blir resistent mot det vaccin som kommer våren 2021. Det räcker att viruset hos en enda person muterar till att bli resistent mot vaccinet för att pandemin skall återkomma med full kraft hösten 2021. Om vi har 5-10 miljoner aktivt smittade personer våren 2021 så är risken betydande att vi har 100.000 varianter av genuppsättningen i viruset relaterat till mutationer och att någon enda av dessa varianter är resistent mot vaccinet. Efter att världen vaccinerats kommer det sålunda se lugnt ut i ett par månader men de enstaka personer med en variant av viruset som är resistent mot vaccinet kommer därefter att långsamt under ett par månader sprida sjukdomen vidare och plötsligt noterar vi nya fall av dödlig lungsjukdom spritt runt i världen.

    Vi riskerar alltså att Covid-19 utvecklar sig till en form av säsongsinfluensa som återkommer varje höst med samma kraft som nu trots förekomsten av vaccin. Med den skillnaden att detta virus är 5-10 ggr dödligare än den vanliga influensan.

    Detta är mitt realistiska worst-case-scenario: att vi under de kommande 10 åren varje höst/vinter får se Corona komma tillbaka med full kraft trots förekomsten av vaccin. Hur skall världen hantera detta?

    • GaStan skriver:

      Tack för analysen,

      I Sverige verkar det som om mitigation faktiskt fungerar då ökningstakten kommit ner ganska rejält sett till antal döda och inlagda på IVA. Sydkorea har också visat att man kan hålla ner antalet döda.

      Jag är inte heller säker på att viruset måste komma tillbaka, åtminstone i samma form. Det kan ju mutera i bägge riktningarna.

      SARS mfl har man inte hittat vaccin mot och man nådde inte kollektiv imunitet. Men det försvann och kom inte tillbaka.

      Jag försöker inte skönmåla något här. Bara att det har visat sig ganska svårt att prediktera exakt hur det kommer utvecklas.

      Jag följer fortsatt derivatan kring viruset med stort intresse.

      Q2 kommer bli ett tufft kvartal… men 2h20 kommer sannolikt bli rätt bra. Så jag är fortfarande rätt optimistisk till helåret. Lite beoroende hur effektiv finans- och penningpolitiken är, vilket är svårt att veta på förhand!

      Många länder kommer hamna i lock down, men faktum är att människors beteende förändringar redan skapat en partiell sådan. Osäker dock hur effektiv den är!!!

      • Peo skriver:

        Spanska sjukan tror jag återkom åtminstone en gång i muterad form och slog då mot yngre generationen, men dog sedan ut. Rätta mig om jag har fel.

        Oavsett så är jag också inne på att det blir en längre nedstängning i USA än vad som nu är inprisat. Italien ligger kvar på höga dödstal vilket indikerar detta. Även Tyskland har nu fått större antal döda.

        Den vad det verkar enda vägen att hantera situationen med ett någorlunda öppet och arbetande samhälle är likt Sydkorea att masstesta. Högst oklart om vi i Sverige jobbar efter den strategin.

    • En annan Fredde skriver:

      Det här var ingen munter läsning men dina tankar är helt klart intressanta.

      Ditt basecase scenario låter tyvärr realistiskt. Börsuppgången tog fart av flera anledningar, FEDs gigantiska stödpaket, att Kina har börjat öppna upp igen, rapporter från WHO med förhoppningar att läget i de värst drabbade delarna av Europa börjar se en aning bättre ut samt Trumps korkade önsketänkande kring öppning vid påsk (har jag fel kring Trump kommer jag äta upp alla hattar jag har).

      Sedan finanskrisen har det funkat utmärkt att vara kognitivt dissonant – skjuta problemen framför sig med större och större stimulanser. Don’t fight the FED! Happy go lucky osv. Problemet den här gången är ju att det är ett virus som sätter stop för vårt sätt att leva, centralbankerna kan stimulera hur mycket dom vill men det får inte viruset att försvinna. Jag har svårt att se vad stödpaketen kommer göra för nytta annat än på kort sikt? Viruset är inte här på kort sikt, det är här för att stanna tills ett vaccin finns tillgängligt. Hur länge räcker stimulanserna?

      Jag tror det ekonomiska läget kommer bli mycket värre. Det hela har gått så fort att gemene kvinna och man inte ens hunnit börja fundera över sin egen situation. Det var ju högkonja med grymma framtidsutsikter bara för någon månad sen. När läget börjar sjunka in kommer det bli totalt konsumtionsstopp i varenda hushåll. Jag har fler vänner med hyfsat seniora roller på konsultbolag med stora stabila industriföretag som kunder. Alla dessa har i någon form fått gå ned i tid den senaste veckan, det har aldrig hänt under deras yrkesliv. Det är dessa människor som köper nya bilar, renoverar köket, köper båtar och sommarstugor. Kommer dom vara sugna på att göra det närmaste året?

      Skulle det vara så att viruset avtar under sommaren, vilket jag inte tror av samma anledning du anger ovan, kommer det likt förbannat tillbaka efter semestrarna och blir ett ännu hårdare slag mot ekonomin.

      Angående ditt worst case-scenario tror jag att du kanske tar i en del? Vaccinresistenta virus verkar inte vara något större problem om jag har förstått rätt. Däremot är resistens mot antivirala läkemedel ett problem. Även om viruset muterar kommer en viss del av det vara sig likt, det borde rimligtvis göra att vaccinet och immunitet kombinerat kommer göra det svagare och mindre farligt längre fram?

  3. En annan Fredde skriver:

    ” 3 charts that helped change coronavirus policy in the UK and US” https://www.weforum.org/agenda/2020/03/3-charts-that-changed-coronavirus-policy-in-the-uk-and-us/

    Om ovan stämmer är vi körda oavsett hur vi gör. Sjukvården kommer bli överbelastad i något läge, nu eller senare.

    • GaStan skriver:

      Jag är tveksam till den sista slutsatsen. Andra virus, som ex SARS, försvann och kom inte tillbaka. Trots att vi vare sig hittade vaccin eller uppnådde immunitet. Men jag är å andra sidan ingen expert på området

      • En annan Fredde skriver:

        Jag är verkligen ingen ämnesexpert, även om jag slukat den mesta infon kring covid-19.

        Någon får rätta mig om jag har fel men är inte SARS dödligare än covid-19? Generellt, enligt vad jag har förstått det, är virus med högre dödlighet sämre på att sprida sig (källa ”Pandemi” på Netflix). Covid-19 sprider sig på ett mycket mer utbrett sätt än SARS, det gör också att risken för att det kommer tillbaka stor.

        Annars är det nog klokt att se rapporten i länken med kritiska ögon då den inte peer rewievats än.

        Mina egna observationer kring Covid-19 (ta det här med en näve salt) är att det är extra lurigt för att

        1: Ju större dos man får i sig – desto farligare blir det. Därav att annars unga friska läkare dör, dom har blivit kraftigt exponerade. Detta kan naturligtvis komma att slå hårt mot sjukvården.

        2: Viruset är ”lagom” farligt för att kunna sprida sig ordentligt utan att dö ut. När virusets värd dör tar det annars stop och det sprids inte vidare.

        3: Viruset smittar även när värden inte känner symptom (källa: https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert/what-you-need-to-know-about-coronavirus-covid-19) ”close contact with an infectious person (including in the 24 hours before they started showing symptoms)”. Att man smittar innan man visar symptom går naturligtvis inte att göra något åt om inte total lock down råder. Det borde också betyda att det sprider sig mer.

        Känslan är att covid-19 är perfekt ur synpunkten att göra maximal skada på antalet människor, ekonomi och samhälle. Jag hoppas verkligen jag har fel men jag har inte hittat någon info än att så är fallet.

    • Peo skriver:

      Intressant artikel. Det är uppenbart att FHM fortsätter på mitigationspåret och suddar ut distinktionen mellan dessa.

      Notera att även Sydkorea som lyckats bäst med den mjukare strategin har stängt skolorna. Detta vägs upp av masstestning och smittspårning.

  4. Optimisten skriver:

    https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-har-taiwan-undvikit-coronaviruset-1.26041481

    Känns som Taiwan har gjort sin läxa .
    Något att utvärdera för andra länder .
    Inte just nu men efteråt
    101 åring frisk Italien
    Gäller att hitta dom positiva nyheterna nu .

  5. Anders skriver:

    Tack för en mycket intressant blogg!

    Jag tror inte att USA kan klara sig undan en omfattande smittspridning.
    Frågan är om det kommer att sänka börserna, eller om marknaden är nöjd så länge som landet öppnar vid påsk?

    Kan vi få en utveckling i USA där landet återgår i normala gängor vid påsk och att börserna fortsätter stiga på grund av detta TROTS en accelererande smittspridning?
    Går det att kombinera de tre parametrarna eller kommer en omfattande smittspridning obönhörligen att sänka ekonomin trots att företagen försöker köra på som vanligt?

    Det är kanske en korkad fundering, vad vet jag, men för mig så är en enorm smittspridning i USA ofrånkomlig.

    • GaStan skriver:

      Det är många rörliga delar i det här som gör det svårt att prognostisera.

      Det fina med ett virus är ju att det övergående på rätt kort tid, jämfört med en recession som brukar pågå i typ 1-2 år med ytterligare nåt år av
      svag tillväxt…

      Å andra sidan är det många länder som har en strategi att dra ut på tiden för sjukvården ska kunna hantera det… så vi får se

  6. Fredde skriver:

    Är det någon som räknat ut hur länge vi har råd med en lock-dow?

    • GaStan skriver:

      Cirka 150 miljarder i månaden tror jag, eller 3% av bnp.

      • Fredde skriver:

        Hur mycket pengar har vi? Hur mycket får vi låna/möjlighet att betala tillbaka?

        Diskussionen nu verkar ju vara ”som om” vi har oändligt mycket pengar.

      • GaStan skriver:

        Med stater är det annorlunda… genom centralbanken har vi obegränsat med pengar, men om vi missbrukar detta så kommer kronan försvagas, inflationen gå taket och som slutligen trycker upp räntorna som tillsammans tvingar in oss i recession.

        Men givet vår statsskuld på ringa 20% av bnp så har vi möjlighet att köra en del budgetunderskott. Jag skulle säga att vi klarar lock down i ett år och ändå ha lägre skuld än Tyskland.

      • Peo skriver:

        Statsskulden ligger runt 35-40% av BNP, vilket dock fortfarande är en låg nivå.

        Problemet är att många kommuner redan före krisen hade svårt att klara budgeten. Med andra ord måste regeringen ta höjd för att framöver behöva hålla dessa flytande när arbetslösheten skenar. Sveriges arbetslöshet låg runt höga 7,5% före krisen.

        Vid nåt läge tror jag staten kommer behöva sänka ersättningen vid korttidspermitteringarna. Kan behövas gå ner till en akassenivå om krisen blir långdragen för att säkra statsfinanserna. Även om detta då slår mot konsumtionen.

      • GaStan skriver:

        https://www.riksgalden.se/sv/

        Lägger man in kommunernas skulder så tror jag den blir typ 30%…

        Man behöver inte dela upp kommuner och staten utan se det som en enhet.

        Personligen så tycker jag A-kasse nivåer ör helt okej. Alla ska ju ändå bara vara hemma och kurera sig eller hålla sig friska. Inför Corona är vi alla lika och då får alla äta falukorv

  7. svedese skriver:

    Angående stimulanser från centralbanker och regeringar. Jag hör en del nyliberala tryckare (ofta bekännare av den österrikiska skolan) säga att staten inte ska lägga sig i företagens utmaningar utan rent krasst låta företag gå i konkurs om de inte klarar sina ekonomiska åtaganden. Är affärsidén tillräckligt bra kommer någon annan plocka upp den så fort marknadförutsättningarna tillåter igen och påverkan på samhället blir därför på lång sikt minimal. Hur tänker du kring detta? Ska i övrigt fullt fungerande företag räddas ur ett sånt här black swan scenario eller är risken att det då blir en vana och företag tar större risker framöver, eftersom de ”vet” att staten räddar dem om det krisar? Är det någon skillnad mellan kvarterskrogen på hörnet och, säg Volvo AB?

    • GaStan skriver:

      Nej, dåliga företag ska inte räddas. Men JA, i dåliga tider ska staten gasa när inte privata sektorn orkar göra det. Nu går ju sunda bolag dåligt för att det är en naurkatastrof… det är skillnad från ex en klassisk lågkonjunktur.

      Moral hazard problematik skapas om man ger bort pengar, men om företagen är med och bär en del av kostnaden, samtidigt som vi får A-kasse nivå på ersättningen så individen heller inte har incitament att vara hemma så är alla med och betalar… det tror jag är bra!!!

      Viss skillnad vid lock down, då det är staten som förbjuder företag att ha öppet. Då kan man inte begära att de ska bära någon kostnad.

      Volvo AB är inte viktigare än pizzerian i sak…. Volvo är som en jäkla massa pizzerior. Men där finns en viktig skillnad. I Volvos fall kan man tänka sig att det byggs upp en efterfrågan som gör att när allt är up n running igen, så blir deras återhämtning V-shaped. Pizzerian kommer inte sälja fler pizzor efter krisen. Det gör att pizzerian inte är intresserad av att ta lån för att täcka likviditet eller förluster, medan Volvo kan vara det!

  8. Pelle skriver:

    Intressant att Sverige faktiskt har ”råd” att stänga ned ett helt år. Det var en nyhet för mig, som ändå ser mig som ganska så påläst. Stor cred till bloggaren. 🙂

    Det är så klart en styrka för den svenska ekonomin att möjligheten finns.

    Men att göra prognoser kring makroekonomi är att ge sig in i ett minerat område med ett oändligt antal variabler, och här tycker jag att bloggaren gör ett kanonjobb. Träd fram i offentlighetens ljus vet ja.

    Om makroanalyser är svåra är det något enklare på mikronivå, och på individ/företagsnivå busenkelt.

    Ta mitt eget företag som exempel:

    Konsult med AB, motsvarande cirka 6 månaders lön plus arbetsgivaravgifter avsatta i periodiseringsfonder, svindyr hyra för flashig lokal med 3 månaders uppsägningstid. Kunder som satt stopp för samtliga, repeterar SAMTLIGA uppdrag fram till åtminstone september/oktober.
    Och då har vi ännu inte någon lock-down i skrivande stund.

    Mina åtgärder nu:
    * Säga upp lokalen och jobba hemma.
    * Korttidspermittera mig själv på 60 procent.
    * Skrinlägga planerna för att köpa/leasa en Tesla Model 3 till sommaren.

    Konsekvenser för andra företag:
    * Hyresvärden missar intäkter från och med sommaren och står kvar med sina kostnader.
    * Tesla missar försäljningen av en Model 3

    Konsekvenser för samhället:
    * Markant minskade skatteintäkter från mig (från lön och bolagsvinster), marginellt minskade skatteintäkter från min hyresvärd..
    * Markant ökade kostnader för min korttidspermittering.

    Om vi antar att alla företag gör som jag, ja då får vi en väldigt dyster bild av det kommande året.

    Korttidspermitteringarna skjuter i höjden. Fortsätter krisen kommer de korttidspermitterade att bli uppsagda och därefter arbetslösa. De samhällsekonomiska kostnaderna är sannolikt högre för att hålla arbetslösa under armarna än att betala en del av deras löner under korttidspermitteringarna. Därför kommer korttidspermitteringarna att finnas kvar och troligen förlängas eller utökas. Just nu täcker de som mest hälften av de anställdas löner. Om de anställda inte producerar något blir det ohållbart i längden för företagen att betala den andra hälften av lönen.

    Jag kör alltså 6×6 månader till som halvtidspermitterad, sen är kassan tom om det inte kommer in några uppdrag under den tiden. Då måste jag lägga bolaget ned och söka a-kassa.

    För staten/samhällets del blir kostnaden ungefär densamma, vilket borde vara ett incitament att hjälp mig att hålla mitt företag vid liv så länge det bara går.

    • GaStan skriver:

      Korrekt analys!!! Sen kan du dra det ett steg längre, och det är att hyresvärden kan få problem att betala sina räntekostnader till banken, eller obligationsmarknaden om många gör som du. Tesla har underleverantörer i komponent- och elektronikledet, de i sin tur beställer från råvarubolagen… så detta blir ett globalt problem.

      Du kommer även dra ner på din konsumtion som slår mot en rad olika företag, vilket i sin tur ger följdeffekter. ALLA påverkas…

      Men din nyckel mening är ”fortsätter krisen….”. Dvs om viruset är överspelat om 1-2 ¨månader…. då tror jag vi reser oss snabbt igen. Gör vi inte det blir det problematiskt…

  9. Jonas skriver:

    Tack för en bra blogg.

    Det som oroar mig är inte pengar, det kommer fler kreativa lösningar från centralbankerna. Så att ”pengar” kan komma ut till samhället.
    Det som oroar mig mest är när maten tar slut hur kommer människor att börja agera då?
    Spanien och Frankrike har båda ~ 200.000 utländska gästarbetare inom jordbruket.
    Italien ~80000 England 70000.
    Tyskland behöver 300.000 säsongsarbetare.
    ”Pengar” kan vi trycka hur mycket som helst men det mättar inga magar.
    WHO har varnat för global matbrist inom några veckor.
    NYtimes belyser detta också

    Christian på iceagefarmer belyser ändå detta bättre.
    För er som inte har vaknat än så kan den infon han ger var svårsmält.

    Mvh Jonas

    • GaStan skriver:

      För det första tror jag pandemin i princip är över om en månad eller två.

      Jag tror inte heller matproblemet when the shit hits the fan står och faller med gästarbetare. I en situation där maten håller på att ta slut så kommer permiterade människor att sättas in i jordbruk och matindustrin.

  10. OXYD skriver:

    Inväntar uppföljning på detta inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.