Blandad bild i nästa vecka

Nasdag handlas uppe på ATH topparna som motsvaras av 1800 på OMX. OMX handlas nästan 100 punkter lägre. Så confusing eller? Inte egentligen.
FAANG bolagen levererade lysande rapporter, som ledde till upprevideringar av såväl försäljning som vinst. Så bara för att upprätthålla samma värdering som tidigare så rallade dem, och givet deras vikt i index så har alltså Nasdaq brutit sig loss från ex OMX, DAX, STOXX mfl. Sen kan vi alltid diskutera om gällande PS och PE tal för de här är korrekt eller inte. Men den diskussionen tar vi inte här och nu.

För bolagen i Europa så blir det allt jobbigare att sälja sina konkurrensutsatta varor när valutan gör dem dyrare. Försäljningsintäkter och vinster i dollar blir också mindre värda när de växlas till hemvalutan. Ett svenskt bolag är ju inte heller per automatik mer värdefullt i dollar räknat bara för att kronan stärks. Den starka valutan tynger de Europeiska börserna, däribland OMX. Så helt konstigt är det inte att Nasdaq handlas ATH och Europa klart lägre.

Men vad händer framöver? Hmm det är en knepig bild.

1, Bear Scenario.

FAANG bolagen har i stora drag diskat rapporterna och det är bara en tidsfråga innan de toppar ur och vänder ner, och då går det nog rätt fort. Det saknas inte risk off faktorer där ute som kan lägga sordin på börserna. Faller FAANG, så faller alla andra också, och därmed kanske vi max ser en liten rekyl upp i nästa vecka, för att sen ta nya tag söderöver. 1800 var toppen! Nu ska vi max upp till 1750, sen är det nya bottnar som hägrar.

2, Bull Scenario

FAANG bolagen kanske hackar nån dag, men titta på hur de har rört sig sedan i mars. Där finns inga säljare, bara potentiella köpare som missat rallyt och väntar på första bästa entry point. Den stora Trenden hålls intakt tack vare FAANG. OMX och de andra dödgrävarna har kommit ner, och äntligen vågar marknaden köpa dem igen. Rabatten går bara till en viss gräns, sen hakar de på FAANG trend tåget. Trots att de är eviga laggards. Därför kommer inte marknaden att bara studsa i några dagar, utan vi kommer snart ta ut 1,800 igen. 1702 var botten!

Båda makes sense… men lägger jag till US covid19, Biden, negativa vinstrevideringar Q3 och lite annat smått och gott så lutar jag mig åt scenario 1.

Men jag är fullt medveten om att detta kommer kräva lite sell off i Faang… så det är där jag tittar nu!

I veckan har vi:

Mån: ISM/PMI från hela världen…. ska de trigga björnarna under augusti och september som är klassiska bear månader?

Tis: Dödscount i USA… kommer den hoppa upp fr dagens snitt på 1,450?

Ons: Non-Mfg PMIs samt Svensk Q2BNP

Tors: Jobless claims

Fre: NFP Jobbdata från USA

och sen är det alltid intressant att se om det blir nåt finanspolitiskt stimulanspaket från USA…. har lite dålig koll på agendan där men vi lär ju bli varsko.

TBC

Ha en fortsatt skön lördag

Jonas

—————-

Inköpschefsindex, Mfg PMI, kom precis in från Europa på 51,8 mot flash 51,1 och fg 47,4. Tyska motsvarigheten kom in på 51,0 mot flash 50,0 och fg 45,2. Superstarkt. Men man måste komma ihåg två saker. Stora delar av Europa körde en kraftfull lockdown under Q2, så öppnandet ger stark återhämtning av naturliga skäl. Europa har också inte fått samma våg-2 som USA. Ännu… vi får se hur det blir med den saken. Sen är det viktigt att man inte feltolkar sentimentsdata. Dvs i normaltillståndet växer Europa med 1,5%. Samma normaltillstånd i USA ligger på 2,5%. Så en ISM/PMI runt 55 under normal förhållanden innebär olika nivåer på tillväxt i USA och Europa. Men just nu står det helt klart att Europa mår bättre än USA, vilket inte är så konstigt då 85% av USAs befolkning bor i en delstat där man pausat restriktionerna alt börjat återinföra dem. Detta pga Våg-2 i framförallt Florida, Texas och Californien. På onsdag morgon, när vi vet Tisdagens utfall, vet vi om USA har börjat få bukt med Våg-2 eller ej.

Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 52,8 mot väntat 51,3 och fg 51,2. STARKT!

————

Ursäkta för att jag inte uppdaterat. Varit på resande fot…

Mfg ISM kom in på 54,2 mot väntat 53,6 och fg 52,6. New Order kom in på 61,5 mot fg 56,4. US Mfg PMI kom in på 50,9 mot flash  51,3 och fg 49,8. På det hela taget en stark siffra!!! Non-Mfg ISM kom in på 58,1 mot väntat 55,0 och fg 57.1. Service Pmi kom in på 50,0 mot flash 49,6 och fg 47,9. Väldigt starkt!

Min analys är följande: Datan är allt annat lika positiv för börsen. Detta tillsammans med starka rapporter (bättre än väntat), att covid 19 detivatan ser bra ut samt förväntningar om ett fin pol stim paket driver kurserna. SPX ser att kunna ta ut sitt ATH och ev sätta en ny topp. Hela amerikanska börsen flirtar med Bull scenarot ovan. Men jag tror de får fel.

Jag tror att när datan samlades in så var vi i början av juli och optimismen från fallade restriktioner i maj/juni ligger kvar, och pessimismen vi ser nu fångas inte förrän i nästa siffra. Jag tror vi toppade här…

Mfg ISM new är orders över 60 är typiskt toppish

Employment faktorn under Ism non-mfg var svag. Det knakar rätt rejält i consumer confidence och jobdata. Idag kommer claims och imorrm Nfp. Adp var svag igår.

Aug/Sep är svaga månader, särskilt om det varit rally innan. Oktober säsongmässig low.

Tror att Q3 rapporterna kan bli svaga rel förvåntningar.

Döda har börjat krypa ner fr 1450 till 1350 (tis-fre) samt smittade mot 55,000. Det är positivt, Men misstaget usa gjorde var att man öppnade för fort. Det misstaget gör man inte om.

Usa kommer toppa ur inom kort, och sen kan det bli mer av en äkta risk off där även dollarn stärks.

Så givet att Spx kan gå lite till så kan Omx såklart testa 1,800 igen…men jag är sjukt försiktig just nu.

Sen är ju jag positiv för 2021 och detta kan ju börja prisas in under q4…. så får vi rekyl ska man ju använda denna till att köpa in sig i marknaden. Men det tar vi då. Ett steg i taget.

Svensk Q2 BNP kom in på -8,2% YoY. Det var många som hoppats på siffror kring 6-7%. Jag har inte studerat detaljerna men det är rätt märkligt att vi inte kommer in bättre med tanke på Sveriges Corona strategi. Var det svag export eller lager neddragning som spökade kanske? Får återkomma. Q3 lär slå förväntningar givet hur Sverige kokat i sommar. Detta har dock ingen betydelse för börsen!

Over n Out

 

———-

Äntligen Fredag! Veckans sista dataskörd bjöd på Amerikansk jobbstatistik, NFP, där det skapades 1,76m jobb i juli mot väntat 1,48 och fg 4,8. En stark siffra som borde tas emot positivt. Jag tänker mig att Spx kan ta ut sin ATH nu. Men där sätter vi också en top för den här gången. Aug-Okt borde bjuda på korrektion. Ni vet hur jag tänker där..

Siffran tror jag har likheter med ISM och de andra. Dvs första halvan av juli var präglad av optimismen i maj/juni samtidigt som återgången av restriktioner inte fått fullt genomslag. Om man tänker sig att juni var 4,8m och den takten höll i sig första veckan av juli så låg bidraget på 4,8/4=1,2. Om andra veckan i juli genererade 0,6 så är det samma som 0,6×4=2,4m i månadstakt. De sista två veckorna kan därför skapat NOLL jobb. Om vi tänker oss att Augusti kommer att präglas av 100% restriktioner, vilket jag tror, så borde nästa siffra trilla ner mot noll. När marknaden inser att allt toppar ut och blir sämre, pga restriktioner, och dess genomslag på jobb, konsumtion, sparkvot, tillväxt och vinster… så kommer börsen få det svårt att stiga vidare… och vill den inte stiga, så vill den falla, särskilt mot bakgrund av senaste tidens styrka. Så mitt call är… ev nån procent till sen ner. Iallafall så länge som restriktionerna ser ut att ligga kvar, vilket de kommer göra fram till att dödsfallen sjunker ner mot 200-300 som mest med matchande smittspridning…

Trevlig helg!!!

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Blandad bild i nästa vecka

 1. Kent skriver:

  Tack! Har grubblat så enormt över vad som hände i fredags. FED, FAANG, där ok, o sedan FOMO då antagligen. Du förklarar så otroligt pedagogiskt för oss som brinner för detta. Tack 👍👍

 2. Green Orange skriver:

  Jonas, vad händer med valutorna för olika scenarion?

  • GaStan skriver:

   I en äkta sell off, bear market/risk off så kommer dollarn att stärkas allt annat lika… fortsätter marknaden att vara stark så lär dollarn vara svag…. men ta det med en nypa salt, jag är inget valuta proffs

   • Green Orange skriver:

    Absolut, givetvis, bara intresserad av att ”höra tanken” 🙂 tack för bra blog posts!

 3. Optimisten skriver:

  Följer dig slaviskt som alltid
  Consumer confidence har vänt upp
  Är det nåt att ta fasta på eller är det marginellt vs Corona statistik i USA ?

  • GaStan skriver:

   Cons conf har vänt upp, men är en av de svagaste fiskkrokarna hittills. Inte alls som ex pmis. De speglar att större delen av dem amerikanska befolkningen lever under restriktioner. Detta är ett problem för utsikterna av q3 rapporter samt valet.

 4. Patrick Bateman skriver:

  Tack för en grym blog.

  Sålde 75 procent av min posse i silver nu på 27 xag/usd, rusat ordentligt från när jag köpte på 14 xagusd. Tror dock fortfarande att den långsiktiga kursen kan gå mot 100 usd tillslut..

  Frågan är när dollarn slutar falla?
  Tio-åringen kan den bli negativ?

  • GaStan skriver:

   Grattis!

   Guldet/silvret lär fortsätta att vara starkt fram till att räntorna borjar dra…

  • PlutonB skriver:

   Hur resonerar du när du säljer så mycket av din position trots att du tror att det kommer dra mot 100? Även om man kan tänka sig att en korrektion ligger i korten är tajming svårt när man inte har så klockrena signaler som ex guld/silver ratio över 100.

   Guld/silver ration har kommit ner till 70 från topparna tidigare i år, så visserligen inte lika givet som innan att det är silver man ska ligga i, i relation till guld. Om man nu vill ha ädelmetallpositioner öht.

 5. bertk skriver:

  Det ser just nu att det blev Scenario 2, börsen rör sig uppåt sen förra veckan.

  Lite oväntat , för även om covid sen mars har slutat skrämma marknaden jag trodde att detta med TikTok kommer att leda till nedgång.
  Det är just FAANG och andra teknikföretag, som har haft störst uppgång på sistone, som kommer at påverkas negativt av detta och det värsta är att det blir långsiktigt.
  För om som det ser just nu USA tvingar TikTok att säljas bara för att de är kinesiskägda, vem från Kina kommer att våga investera i USA? Och omvänt, vem från USA kommer att våga investera i Kina när Kina svarar med samma medel för det måste de göra. Inte bara för att politiskt/nationalistiskt rädda ansikte utan för att ekonomiskt kunna utvecklas, de kan inte tillåta att USAs marknad stängs för deras företag samtidigt som amerikanska företag investerar/tar marknadsandelar i Kina.
  Hela tanken med FAANG och andra teknikföretag är att kunna växa och ta marknadsandelar och Kina är kanske inte den rikaste just nu men är det största marknaden och att tvingas åtminstone sluta växa eller med störst sannolikhet minska/sluta i Kina kommer att påverka deras resultat.
  Hitills har man kunnat säga att detta med Kina är bara Trumps sätt att skrämmas och få röster, mycket prat men lite handling men att tvinga andras företag att säljas med hot att de kommer förbjudas är ett stort och allvarlig steg. Så hur kan börsen ignorera detta ?

  • GaStan skriver:

   Jag det här med TikTok kan bli allvarligt… vi får se var det tar vägen.

   Tycker vi fått en blandning av scenario 1 och 2. Omx och många andra har bara rekylerat något men den äkta styrkan finns inte där… snarare tvärtom.

   Faang/Ndx sätter nya toppar och visar otroli
   Ig styrka.

   Klart splittrad bild där jag är osäker på vilken som kommer ge med sig…

   Är dock orolig för datan och rapporter going forward…

 6. Peppe skriver:

  Kina är ju redan sedan gammalt stängt i praktiken för USA, får inte vara helägt utländskt, patent-teknik över lämning etc etc. I just detta fall är det nog mera en catch-up från USA. Tror inte att TikTok grejen i det stora hela påverkar, utan mera covid-val och FED

 7. Bödd skriver:

  Lyssnar du på podden ”quoth the raven”? Hade varit kul att höra din take på det dom pratar om i avsnitt #215 angående guld och silver.

  Tack för en lysande blogg!

  • GaStan skriver:

   har så jäkla mycket på jobbet nu, men ska försöka lyssna när jag hinner. Jag har ingen stark take på Guld, men har alltid varit av uppfattningen att den följer förändringen i real räntan…. typ fallande 10-åring i USA är bra för guld och tvärtom.-… om man ska förenkla.

   • Bödd skriver:

    Jag förstår! Men om man tror på inflation inom några år, är det smart eller inte smart att köpa bostad nu då?

   • GaStan skriver:

    Vi har haft låg prisinflation i många år nu, det har inneburit att räntorna är låga, vilket pressat upp skulderna. När skulderna ökar så ökar asset inflation, (en av två para metrar, den andra är tillgångens kassaflöden). Det har pressat upp bla bostadspriser.

    Tror du på stigande prisinflation, så kommer det innebära högre räntor, och fallande asset inflation… dvs nedgång av bostadspriserna.

    Fallet borde till viss del kompenseras av bostadens kassaflöden, som är stigande löner.

    Men eftersom nettot mellan högre löner och högre räntor är negativt, då skuldmassan bakom bostäder är högre än lönemassan, så kommer ändå bostadspriserna gå ner kraftigt.

    Prisinflation kan komma av två saker… stigande löner och kraftigt försvagad valuta.

    Så i praktiken skulle följande kunna hända: (något jag beskrivit här på bloggen todigare)

    Arbetsmarknaden och konjunkturen blir vid nåt tillfälle så het att lönerna börjat stiga kraftigt vilket för med sig stigande prisinflation och räntor och givet skuldbördan i Sverige så sticker räntekostnaderna. För högt belånade hushåll defaultar på sina lån. Skuldstoclens storlek gör att bromsklossarna faller ut med full kraft, och lönerna orkar inte kompensera för detta, varfpå konjunkturen vänder ner med kraft. Räntorna sänks men eftersom konjunktur och bostadsmarknaden redan börjat falla spelar detta inte nån roll. Defaultd bland bostadsobligationet gör att förtroendet för Sverige viker och utlandet storsäljer bostadsoblisar som gör att räntorna stiger kraftigt. Utlänningarna vill inte sitta på kronorna de fått för oblisarna utan växlar hem dem. Kronan faller och ingen vill sitta på svenska tillgångar. Kronan faller ytterligare. Djup lågkonja, samtidigt som den svaga kronan gör att inflationen stiger kraftigt och drar med sig räntorna, trots att Riksbanken gör allt för att hålla nere räntorna och försvara kronans värde. En omöjlig ekvation. Bank, finans och fastighetskris tillsammans med lågkonja som får 90-tals krisen att blekna. Bistadspriserna halveras.

    Inget scenario jag tror på… men fullt möjligt!!!

    Ett amnat alternativ är ett black swan event i vår omvärlden…ingen vill sitta på kronor i en djup risk off miljö. Kronan kraschar. Ingen vill sitta på bostadsoblisar… räntorna drar och tvingar fram en bostadskrasch.

    Också möjligt… men går inte att prognostisera. Då hade det inte varit ett black swan event…

   • Bödd skriver:

    Mycket bra förklarat! Stort tack för det.
    Men hur kan inte allt printande som sker nu inte skapa inflation? När jag lyssnar på Macro voices, quoth the raven osv så känns det som att dom är eniga om att en inflation av guds nåde kommer om några år. Är sjukt förvirrad, ena sekunden vill jag investera allt i silver och guld, nästa i aktier

   • GaStan skriver:

    Hehe okej… allt printande leder till asset inflation – högre skulder. Inte högre räntor då det inte för med sig högre prisinflation. Prisinflation kommer inte ur Printandet. Printandet kan leda till en valuta kollaps, som leder till prisinflation. Men än så länge är vi inte där…

    Största risken med printande är snarare japanisering… snarare nolltillväxt, inget jobbskapande, ingen inflation och nollräntir… inte valuta krasch och skenande räntor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.