I väntan på FED

FED sammanträder ikväll, och fokus riktas mot hur man ser på inbromsningen under juli och restriktionernas inverkan. Även finanspolitiska paket är av vikt. Marknaden är ju som bekant en stimulus knarkare.

Jag är inte säker på att stimulus knarket räcker. Dödsfallen i USA var väldigt höga igår, och det är i de folkrika staterna Florida, Californien och Texas det handlar om. De lär inte dra tillbaka restriktionerna imorgon eftermiddag, och det betyder att Q3 kommer att bli väsentligt sämre än vad vi tidigare hoppats på. Skillnaden i mars var att vi hade en krasch bakom oss, och stimulus framför oss. Nu har vi ett rally bakom oss. Vi har dessutom ett val att se fram emot…. ett val Trump kan få svårt att vinna om landet befinner sig i lock down.

Vinstmässigt då? Vinsterna var ner 15% YoY under Q1, kanske -35% i Q2…. var landar Q3? Säg -20%. Om marknaden väntat sig flat vinster YoY% och vi istället hamnar på -20% så kommer det belasta helårsresultatet med 1/4 av 20%, dvs 5%. Så allt annat lika borde den här Covid-19 Våg 2 kosta börsen 5% allt annat lika. Biden effekten har Goldman uppskattat till ca10%, om man ser till aggregerat minskade vinster till följd av högre skatter. Så då skulle man kunna bunta ihop dem och säga att SPX allt annat lika borde ner c15%. Sen är det frågan från var, och till, vilket blir en värderingsfråga. Men att SPX skulle kunna nå 3,000 (-7%) i första hand känns inte otänkbart. Ett brott av 3,200 visar att vi är på väg dit.

—————-

Tyska IFO kom in på 90,5 mot väntat 89,3 och fg 86,3… Expectations delen är stark. Detta bekräftar PMI datan… Europas recovery går bra. Någon Covid19 våg 2 har inte sabbat detta… ännu!

US Case Shiller kom in på 3,7% YoY mot väntat 4,0 och fg 3,9… fortsatt starka huspriser trots allt.

CB Consumer Confidence kom in på 92,6 mot väntat 94,5 och fg 98,3….. klent. Precis som Michigan. Detta handlar om Våg 2. Detta gör att sparkvoten går upp, konsumtion ner, tillväxt ner, vinster ner, börser ner…

Next up FED… ska de trolla fram en vit kanin så SPX bryter upp över 3,250?

————————–

FED trollade inte fram några kaniner…. de pekade på att det är främst expansiv finanspolitik som behövs om läget surnar ytterligare. De har gjort vad de kan. Ändå sjunker räntorna….. det förstår inte jag riktigt! De hade en duvig ton, men deras message var hökigt. Duvigt hade det varit om de sagt att de tänker lansera ytterligare stimulanser för att kompensera för ett svagt Q3. Nu förlängde man bara….

När det handlar om marknadens behov och förväntningar om stimulus knark så handlar det förmodligen mest om Finanspolitiska paket…. där kommer fokus ligga i det korta perspektivet. FED sammanträder inte förrän i september nu tror jag!

FAANG bolagen levererar starkt… men marknaden känns mätt! Känns som om OMX kommer testa 1690-1710 igen…. kanske samtidigt som SPX testar 3,200 ytterligare en gång…

Trump börjar hänga riktigt löst kring valet nu…. är det detta som håller tillbaka tjurarna

Dödsfallen och smittspridningen håller i sig….. på några veckor sikt borde de komma ner då restriktionerna får värkan. Baksidan av detta är sämre Q3 rapporter. Svag ekonomi är ett problem för en sittande president.

Amerikanska ekonomin BNP sjönk 9% YoY under Q2. Det var något bättre än väntat. Multiplicera med X4 och man får vinsterna under Q2…. cirka -36%.

Europa var värre, ner 15% i Q2. Hårdare Lock down helt enkelt. Å andra sidan verkar inte Våg-2 vara lika illa…. än så länge. Jänkarna är fetare än Europeerna också….

ECI, employment cost index, kom in för Q2 på 0,5% QoQ mot väntat 0,6 och fg 0,8. På årsbasis krök de ner till 2,7 YoY från förra kvartalets 2,8. Lirar med kärn inflation på 1,7%. Något vi borde komma tillbaks till under nästa år om vi skakar av oss Covid19 restriktioner.

Kärninflationen i juni, Core PCE, kom in på 0,9 YoY mot väntat 1,0 och fg 1,0… inga konstigheter. FED kan köra på som man vill…

Michigan kom in på 72,5 mot flash 73,2 och fg 78,1….svagt. Restriktioner skapar pessimism.

Kina Mfg PMI kom in på 51,1 mot väntat 50,7 och fg 50,9. Tjänstesektorn kom in på 54,2 mot fg 54,4. Helt ok. Det är främst USA som har det struligt just nu!

Chicago PMI kom in på 51,9 mot väntat 43,9 och fg 36,6. Superstarkt. Å andra sidan har den här laggat de andra under en lång tid så det ser mest ut som catch up.

Jobless claims var inte särskilt bra… så blir det när man inte öppnar upp.

Jag är inte särskilt förtjust i risk/reward just nu… riskerna är många och stora, värderingarna för höga. Känns lite crowded…

Månadsslut idag… kanske man inte kan lita på!

Kom på en annan grej, det klassiska sambandet, stark valuta svag börs. Där passar Sverige in. Även svag valuta stark börs, där passar Usa in. Logiken är att ett svenskt företag är inte värt 10% mer i dollar för att kronan stärks med 10%. Alltså korrigerar kursen för detta. Detta samband fungerar som bekant inte alltid… men ibland har det viss påverkan. En annan logik är att ett svenskt företag tjänar mindre om de sålt något i dollar, och sen växlar hem pengarna till kronor. En annan logik är att de säljer mindre till utlandet när en stark krona gör varorna dyrare för kunderna. De här är inte heller perfekta samband… men värt att ha i åtanke.

I nästa vecka kommer PMIs och US Jobs… finns ju risk att de inte orkar leverera. TBC

Trevlig helg.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till I väntan på FED

 1. Christer Sjöström skriver:

  Tack för dina inlägg, alltid super intressanta (y)

 2. edelstam skriver:

  Jag håller också med, alltid intressant att läsa här!

  Tror du börsen bryr sig långsiktigt om vem som blir president, efter den eventuella intiala Biden-effekten? Jag antar att politiken inte skiljer så mycket mellan Trump och Biden. (Jag är inte så insatt i detta)

 3. Welsh Corgi skriver:

  Hej,
  Hoppas att sommaren varit bra och tack för poster. Så oerhört knepig marknad som det är i år så vet jag knappt hur man ska göra. Dina poster är en fyr i mörkret och som jag tidigare skrivit så sätter jag gärna in pengar i din fond om jag bara visste namnet?

 4. PlutonB skriver:

  Har du någon bra förklaring till USD 10 year och US Dollar index som båda fortsätter nedåt i rask takt? Noterar att USD/CNY legat stabilt kring 7 och att guldet slutat ralla, iaf för stunden. Vart går USD-flödet?

  • GaStan skriver:

   Normalt sett så hade jag tänkt mig att svag dollar är synonymt med risk on, och stigande räntor. Men i alla andra länder, utom USA, så innebär en fallande ränta och fallande real räntespread mot omvärlden, allt annat lika, en svag valuta. Anledningen till USA ensamt brukar vara tvärtom är för att det är världsvalutan.

   Tittar man på realräntespreaden så har dollarn varit övervärderad under väldigt lång tid, och borde försvagats, vilket nu har börjat hända. Men den analysen är svag, då den oftast inte funkar.

   Sen har valet, som är en dollar försvagande faktor.
   Vi har också Covid faktorn, där USA har större problem än omvärlden, vilket implicit skulle innebär mer stimulus än omvärlden, vilket i sig också är dollar försvagande.

   That said… de flesta där ute är negativa till dollarn, samtidigt som den är svag. Ser man ur ett historiskt perspektiv, och plottar hur en valuta är och vad konsensus tycker så borde man gå emot den traden.

   My take är nog ändå att så länge som vi inte hamnar i en ren risk off miljö så kan nog dollarn fortsätta att vara svag.
   MEN, eftersom jag tror börserna kommer stå inför en rekyl på 10%…. jag vet inte när eller från vilken nivå, så borde dollarn stärkas, i synnerhet efter en tids försvagning och med tanke på att få analyser tror på förstärkning.

   Konklusion: Fortsatt svag, fram till det blir risk off, då blir den stark

   • PlutonB skriver:

    Det där sista är min bet också. Så jag viktar över likvider mer mot USD nu att ha inför uppviktning av aktier när dippen kommer då jag räknar med att USD kör i taket igen i samband med att S&P dyker. Vi får se om det faller ut som planerat.

    I övrigt är bästa upprepbara betten i korta perspektivet (dagar till vecka) i min mening just nu att gå kort när börsen reagerar omotiverat positivt på vaccin-nyheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.