Har vi sett toppen?

Ja det är nog många som frågar sig detta? Jag tror sannolikheten är rätt hög. Men bryter SPX upp över 3780/3,800 så har vi INTE det. Då kan vi fortfarande nå 3850-3950. Men stänger vi under 3750 så har vi sannolikt gjort det. Bryter vi ner siktar jag på 3,540-3600 i första hand. Det kommer att hålla för ett första test. Men bryter vi ner därifrån har vi inte stöd förrän 3,200-3,300. För att nå det senare behöver vi en fundamental anledning (mer än bara lite stark kursutveckling och höga värderingar). Den kan jag inte se idag. Så base case är än så länge 3,540-3600.

Data från Kina visade att det kinesiska tåget tuffar på rätt hyggligt. Helt befriat från C19 bojor.

I veckan har vi svenska bostadspriser från Hox/Valueguard. Från USA har vi NAHB och Philly och viktigast av allt Prel PMIs på fredag. ECB mötet och Biden lär inte bjuda på nåt nytt.

Tbc….

—————

Hox Valueguard kom med svenska bostadspriser. I riket var de upp i december, för helåret 10,4%. Noterbart är att lägenhetspriserna i Sthlm sjönk. Räntorna sjunker inte längre, storleken på lånelöften stabiliseras, och därmed priserna. Brf priser i sthlm är den mest effektivt prissatta i Sverige och reagerar snabbast på förändringar…. så jag känner mig rätt säker på att priserna härifrån planar ut närmaste halvåret. Andra halvåret kommer bjuda på stark konjunktur och optimistm, å andra sidan kan det finnas en push på räntorna samt att säsongsmässigt är det en svagare period för bostadspriser. Min prognos för 2021 är flat priser. Många där ute är positiva mot bakgrund av utbud/efterfrågan och stark konjunktur. De har fel…. de var livrädda i början av 2020 och baissade men fattade inte sambanden och hade fel. nu haussar de men fattar fortfarande inte sambanden, och kommer fortsätta ha fel. Sidledes priser blir det i år. Risken finns snarare på nedsidan om räntorna skulle dra oväntat. Med oväntat menar jag inte att centralbankerna börjar höja utan att spreadar mellan korta och långa räntor börjar röra sig, att spreadar mellan stat och bostadspapper osv stiger till följd av att marknaden säljer trygghet till förmån för risk.

För att vara ÖVERTYDLIG…. idag handlas en 2 årig svensk statsobligation på -0,35%, en 5 årig på -0,2% och 5yrs bostadsoblis på +0,1%. Tänk er ett scenario i sommar när alla restriktioner släpper världen över och vi får en situation som liknar den när Andra Världskriget slutade, en stor jävla fest över hela världen, som gör att det inte finns kvar en enda negativa tanke till nåt. Med en styrränta i Sverige på 0%… då är det inte orimligt att marknaden väljer att sälja ner den till +0,25%. En ökning med 60 prickar. Det gör att 5 åringen per automatik drar 60 prickar till 0,4%…. men därutöver kanske marknaden vill ha lite bättre ersättning än de 15 prickar man får idag om man är hygglig och lånar ut till 5 år istället för 2 år. säg att den dubblas från 15 till 30, då stiger 5 åringen till 0,55%. Vad ska bostadsobligationen då stå i? Ja stiger 5 åringen från -0,2 till +0,55 dvs med 75 punkter, så borde bostadsoblisen dra från 0,1 till 0,85%. Lägg till att marknaden vill ha lite bättre betalt för risken mellan ett statspapper och bostadspapper från idag 30 punkter till 45 punkter. Ja då kan bostadsobligationen stiga från dagens 0,1% till 1,0%. Detta tycker de flesta är peanuts….. MEN titta på chartet nedan. Detta motiverar 10%+ sättning av priserna. Rule of thumb är nämligen att EN procents rörelse i bostadsobligationen ger en 10-15% förändring av lägenhetspriserna i Stockholm. Tror ni ”experterna” där ute kommer att bli förvånade om konjunkturen spirar samtidigt som priserna faller ner till Pre Corona nivåer… hade ju varit rätt ironiskt. Men detta är en side note, och inte base case just nu!

—————-

NAHB index kom igår in på 83 mot väntat 86 och fg 86… sämre men en fortsatt tokbra nivå. De amerikanska räntorna, tänk 10 åringen, bottande ur förra sommaren, och har sedan rört sig i snigeltakt uppåt. Den 30 åriga bostadsoblisen bottnade strax före jul. Det är inte så konstigt att Amerikanska bostadsmarknaden planar ut från en tokhög nivå. Jag är inte orolig. Den lär fortsätta att vara stark närmaste två kanske tre åren. Detta givet att konjunkturläget är stabilt och FED inte ändrar policy.

Philly FED kom precis in på 26,5 mot väntat 12,0 och fg 9,1. Starkt. Pekar på ISM mellan 55-60. Dvs ett snäpp bättre än Empire som kom tidigare. Får se vad Flash PMI blir imorgon innan vi spekulerar vidare.

Jag fiskade efter att vi sett toppen när jag först skrev det här inlägget. Det blev fel. Igår onsdag satte vi en ny ATH på SPX som alltså är den marknad jag navigerar efter. Vi gick därmed in i mitt sedan länge target området 3,900 +/- 50. Jag har ju redan sänkt risken i portföljen men det är inget jag ångrar. Jag är fullt övertygad om att vi toppar ur i detta område och inleder resan mot 3,540-3600 i januari/februari. Jag kan bara inte säga exakt när och från vilken nivå….

——————-

Äntligen fredag…

Jag får en del frågor om OMX, men det är en stökig analys främst tack vare kronan men även strukturen på detta index som har en stor del Value och väldigt lite Growth. Men även fördelningen Cyckliskt och defensive gör den lurig. Därför tittar jag på SPX som är mer tongivande. Men vid en väntad rekyl så siktar jag på 1840-1880 i OMX i första hand. Håller inte den väntar 1,700ish. Det förstnämnda är base case.

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 57,0 mot väntat 57,5 och fg 58,3. Från Europa kom den in på 54,7 mot väntat 54,5 och fg 55,2. Urtoppning ja, fast fortfarande väldigt bra nivåer. Även Service PMI som jag inte tycker är så viktiga för Europa höll sig okej givet C19 spridning.

US Flash PMI Mfg kom in på 59,1 mot väntat 56,5 mot fg 57,1. Extremt stark, pekar på en stark ISM. Men frågan är om den toppar ur här? Jag har en magkänsla. Service kom in på 57,5 mot väntat 53,6 mot fg 54,8. Oerhört stark. De här är viktiga saker! USA är för börserna den tongivande ekonomin, Tjänstesektorn utgör 70% + av BNP och C19 har störst inverkan på Tjänstesektorn. Datan ovan pekar på C19 inte har någon som helst inverkan. Frågan är hur toppish den är. Frågan är vad som är inprisat. Jag vill inte präglas av mina positioner. Dvs om jag legat full investerad hade jag säkert sagt att detta är bra för börsen, vänta er ingen rekyl med de här sifrorna. Men eftersom jag tagit ner risken så är det lätt att lida av confirmation bias. Dvs jag tolkar datan i riktning mot hur jag ligger postionerad. Det viktiga är att man behåller sin objektivitet. Vad gäller nu då? Jo jag tror nog att Q1 kan bli stökigt relativt vinstförväntningarna. Väldigt lite pekar på att restriktionerna släpper. Å andra sidan kan man ju ifrågasätta om restriktionerna verkligen har någon inverkan på tillväxt. De hade det i våras… nu är det mer tveksamt. Jag står fast vid min lägre risknivå i portföljen. Hade varit märkligt vi inte gick ner och samlade lite kraft inför vårens uppgång. Sen kanske man inte ska vara så greedy på nedsidan, utan ta kommande köpsignaler på allvar. Men det tar vi då! Datan idag var bra iallafall… inköpscheferna gav fingret åt C19… det är ju lite kul iallfall!

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Har vi sett toppen?

 1. P Bateman skriver:

  Vad har du för tankar angående Biden nu som president?
  Höjda bolagsskatter? Mindre olja prospektering borde innebära att priset kan skjuta i höjden?

  Tänker på hot nu mot börsen..Att de kommer stimulera vet vi redan

  • GaStan skriver:

   I år blir det inga skattehöjningar…

   Nästa år blir det troligtvis inte så stora budgetunderskott, men för att slippa dra ner på goverent spending kommer han höja skatter, främst bolag och de rika kommer beskattas. Det är ett sänke för börsen. Men det ska ställas mot tillväxt som driver vinster, så netto behöver kanske inte effekten bli så stor. Oljan är en non issue. Största hotet mot börsen är ändrad policy fr Fed… men det dröjer.

   Dock ser jag korrektionsrisk på börsen just nu… restriktionerna kan få macro och vinstrevideringar att halta

   • P Bateman skriver:

    Tack, hur vet du att det inte blir skattehöjningar i år?
    Tycker man läser nu att han ska riv starta med att riva upp massa som trumpen gjort, men det kanske är bara media som överdriver?

   • GaStan skriver:

    För att han vill ha en flygande start som president.. och blidka alla sura Trump röstande låginkomsttagare

    För att han inte behover, då kongressen släpper genom all budgetunderskott idag, givet det prekära situationen med C19

    För att han inte vill sabba börsen, vilket bolagsskatter kan göra… åtminstone i dagens sentimentsstyrda situation

 2. Rocky skriver:

  Tror snarare Sverige sänker räntan utifrån kommentarerna denna vecka. & QE lär fortsätta på covs och hålla spreads nere om det kör ut så pass mycket. Blir intressant att följa

  • GaStan skriver:

   Tror inte de vill sänka räntan, det var bla därför man introducerade FX köpen nu precis…. först ner mot 9eur/7usd så kan de bli pressade att göra det. Fortsatt qe håller jag med om… därav fortsatt tajta spreadar

 3. PlutonB skriver:

  Jag tycker känslan i marknaden är som i slutet av 1999 / början av 2000. Alla nyheter och händelser tolkas på ett positivt sätt och vissa aktier/sektorer rusar på paraboliskt utanför alla rimliga värderingar.

  Stängning över 3850 igår. Borde vara dags att gå en andel kort nu, men sentimentet skrämmer. Det borde iofs betyda att det verkligen är dags..

  • GaStan skriver:

   Håller med!

   Men där är en skillnad mot år 2000… aktieriskpremien då var 0%…. klar bubbla. Idag ligger den på 3,5%.

   • Östergren skriver:

    Fantastiskt hur olika man kan se på marknaderna 🙂
    Känner inte alls igen mig i bilden att allt tolkas positivt utan konstaterar återigen att världsindex på årsbasis inte avkastat en spänn efter inflation från ett svenskt perspektiv.
    Visst, Nasdaq, Tesla, sol-el-vätgasaktier, OMX Copenhagen 20 samt OMX Stockholm All-Share Cap GI har gått starkt men det är fler marknader som har gått dåligt inklusive valutaeffekter.
    Jämförelsen med 1999 förstår jag inte överhuvudtaget.
    Den marknaden drevs av investeringar inom it pga en oro att allt skulle krascha då vi gick från -99 till -00 i systemen. I princip hände ingenting och euforin var ett faktum. Sen upphörde investeringarna iom att dessa redan var gjorda och kraschen var ett faktum (obs extremt förenklat med breda penseldrag).

   • GaStan skriver:

    Jag pratar inte om hur du och jag subjektivt ser marknaden utan sentiment inbyggt i positionering, implicit volatilitet osv…

    https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

  • Östergren skriver:

   På tal om dagens statistik från Europa.
   Det är ju fantastiskt va segt det är i vissa bolag som typ Danone som ändå är världens största producent inom sitt gebit (mjölk-yoghurt). Nu har den gått från 73 till 55 på årsbasis så noll eufori på den kanten av marknaden.

   • GaStan skriver:

    Om man fastställer faktor expoeringen i Daonone så kommer man fram till att den är Value framför Growth, och defensive framför cyclical… således en Defensive Value…. vilket är den mest hatade faktor expoeringen av marknaden, då marknaden ser positivt på framtiden, så säljer man alltså Defensive Value till förmån för allt annat. Danone kommer gå bra när marknaden ser allt i rött igen….

  • Östergren skriver:

   Mitt inlägg var mer riktat mot Pluton B. Absolut ingen kritik utan enbart ett konstaterande att vi ser olika på saker och ting och det är precis som det ska vara.
   Vad gäller CNN fear and greed tycker jag det är svårt att dra någon slutsats. Den är 72 nu och var 74 för ett år sen. Kommer inte ihåg exakt hur det såg ut för ett år sen men gissar att det pendlade inom fear till extreme greed även då beroende på sektor.

 4. Martin skriver:

  Vad har du för tankar/rekommendationer kring bostadslån. Är det läge att låsa räntan på ca 3-5 år ? Säkra en eventuell höjning ? Tackar för en super bra blogg.

  • GaStan skriver:

   Det är nog inte fel eftersom spreaden mellan korta och långa löptider är typ noll. Dessutom är nersidan på korta räntor obefintlig. Å andra sidan är det väldigt lite som pekar på att räntorna, långa som korta, kommer stiga närmaste två åren. Så det kommer troligtvis inte spela nån större roll ekonomiskt.

 5. Speedo skriver:

  Först och främst, tack för en grymt blogg!

  Håller med dig om att ta ner risken i portföljen även om det leder till en hel del Fomo. Med det sagt lär vi ju inte se en korrektion bara för att börsen är dyr, så min fråga är vad du tror blir triggern?

  • GaStan skriver:

   Tack själv,

   Det stämmer vad du säger. Förutom värdering har vi även stretchat sentiment och positionering.Finns inte heller några negativa nyheter att gå på där ute… allt ser bra ut. Min erfaremhet är när allt ser bra ut, när himlen är helt molnfritt… då finns det ju bara ett alternativ, och det är sämre väder.

   Triggern tror jag kommer att bli problemen med C19. Jag tror marknaden kommer att tveka över vinstestimat under q1 och q2 för att Biden kommer inte kunna lyfta bort restriktioner. Marknaden har delvis drivits av vaccin, men effekterna av denna ser vi först under andra
   Halvåret.

   Vill du ha en konkret siffra att hänga upp det på så är det Service PMI i Usa, finns ISM och PMI. USa är den tongivande ekonomin i världen och för börserna, Tjänstesektorn utgör 70%+ av BNP…. och C19 har framförallt en impact på tjänstenäringen, och inte i lika hög utsträckning Goods och Mfg som kan funkar om folk klickar hem prylar från soffan.

   Jag gillar inte heller diskrepensen mellan Börskurserna och Consumer confidence, Michigan och Conference Board, då de senare inte har lyft sen nivåerna i våras, vilket indikerar på en fortsatt hög sparkvot bland hushållen. Detta borde få inverkan på konsumtion, och därmed vinster. Jobbskapandet har också varit soft på sistone till följd av C19. Denna faktor spelar mindre roll….

   Jag är helt enkelt rädd för diskrepensen mellan vad börskurserna diskar för förväntningar, och det som de facto kommer att levereras. Men det krävs att nån tänder en tändsticka, för att marknaden ska ändra sin syn från ett halvfullt till halvtomt glas.

 6. Fredde skriver:

  “[signs of a bubble] …look at over the counter trading. Last February it traded about 80 million shares for the month and it worked its way steadily through the year until November it was about 380 million. In December it went to 1.15 trillion share for the month. *Having tripled then tripled again in a single month!*”

  “My own stock in QuantumScape came in to the market at $10 then it shot up to $130. At $130 it was bigger than General Motors or Panasonic. This is a brilliant company but it has no trouble admitting that it won’t be producing any batteries before years. So, no sales not profits and bigger than GM. *There is nothing like that in 1929, nothing of that scale. Nothing like that in 2000, the Sisco’s of the world were very serious companies but they didn’t get to this level.*

  • GaStan skriver:

   TACK!

   har inte hunnit titta, men om vi ska vara lite objektiva.

   Har det inte ALLTID gått att gräva fram baissarare, och haussare oavsett marknadsläge. Är inte det själva essensen av marknaden. Dvs det finns x miljarder emiterade aktier där ute. Någon måste äga dem. Dvs någon köper varje dag, någon säljer varje dag. De har olika agendor, och syn på världen, men rent matematiskt borde det gå att hitta en super baissare och en super haussare varje dag, året runt….. och sen alla typer därimellan. Typ som en normalfördelningskurva.

   Bubbelvärderingar i enskilda aktier är inte heller nåt nytt. Finns varje dag, och har funnits i alla tider. Även där finns det ju en normalfördelningskurva över den mest och minst bubbliga aktien och allt därimellan.

   Jag ska lyssna på podden och se vad han har för argument.

  • GaStan skriver:

   Har lyssnat nu, en del som jag håller med om men mycket som är helt felaktigt enligt mig.

   Är det nåt specifikt som du fastnade för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.