Skål!!!! och tack för den här gången

Jag tror att börsen toppar ur kommande vecka, om den inte redan gjort det, och att rekyl på c10% i de stora indexen väntar under januari/februari. Jag tar ner risken i portföljen!

Motivet är att marknaden nu prisar in allt bra och det är dags för en andhämtning, och jag är rädd att C19 gör att marknaden kommer att bli skeptisk till vinstestimaten för Q1. Dvs risk för negativa vinstrevideringar och risk för att ledande makro indikatorer, typ ISM new orders, får sig en känga från dagens höga nivåer. Värderingarna fixar inte den typen av nyhetsflöde.

Jag är inte grundnegativ, snarare tvärtom. Jag tror på ny topp i april/maj (i förra inlägget stolpade jag några av de viktiga skälen till varför jag är positiv). Men jag tror ändå att vi kan behöva en andhämtning, och 10% i stora index innebär att vissa marknader/sektorer kan falla med det dubbla, och vissa enskilda aktier ännu mer såklart. Det är ju trist om man gjort en fin resa…. men ni som vet med er att ni inte är supersnabba i ert agerande, och har en extremt lång horisont… ni behöver inte känna er stressade.

Jag är fullt medveten om att TINA genom aktieriskpremien skulle kunna motivera väsentligt högre priser. Det kommer driva caset under året, men inte just nu.

Jag är medveten om att börsen inte gett några tekniska säljsignaler, tvärtom. Men jag kliver ofta av i styrka. Det är en smak- och personlighetfråga. För min del handlar det om att jag hellre tar på skydd än kränger aktier i bolag jag långsiktigt tror på. Då vill man köpa skyddet så billigt som möjligt, och det blir knepigare när rekylen väl har startat. Köper man skyddet för dyrt, så funkar det inte som det var tänkt. Å andra sidan är risken att ha fel större.

Jag är medveten om att VIX och dollarn skulle kunna behöva en sista körare för att verkligen signalera en topp. De har de inte gjort ännu!

Jag har även observerat att volymerna, retail m.m har varit super starka under inledningen av året. Men volym som indikator har aldrig riktigt funkat för mig. För mig känns den opålitlig då det inte sällan bara behövs en liten gnista för att få ”volymerna” att ändra uppfattning från en halvfullt glas till ett halvtomt.

Men framförallt, jag är kroniskt för tidig med att ropa på toppar. Bottnar är så mycket enklare. Oftast är jag 2-6 veckor för tidig, och inte sällan fortsätter det upp 5-10% till. Det är kanske den främsta anledningen till att vänta… 

Men nu är det som det är… mitt target på SPX är i princip uppnått och jag tycker priset på risk är högt. Ett annat sätt att säga det på är att risk/reward är dålig. Att jaga 10% till på uppsidan härifrån står inte i relation till att förlora pengar. Då tar jag hellre på risk när oddsen är bättre.

Vissa har oroat sig för räntorna i veckan, då 10 åringen gick över 1%. Jag är inte särskilt orolig. Antingen får vi korrektion och då blir det risk off varpå räntorna faller, eller lär FED gå in och köpa ordentligt. Har väldigt svårt att se hur det skulle tillåta att den bara fortsätter upp. Hursomhelst, en stark ränta gör Growth allt annat lika MINDRE attraktivt. Så stiger börsen, med stigande räntor, så lär de gamla laggards gå bättre än ex Nasdaq. Rör sig inte räntorna är det tvärtom. Detta gäller även på andra hållet, dvs faller börsen och räntorna med den, så är det sannolikt att growth outperformar. Sen kan man dela upp Growth i cyclical och defensive growth. Defensive growth, typ Amazon, är ju bättre i en fallande marknad. Cyclical går starkt i en stark marknad. På samma sätt kan man dela upp Value i defensives Value och Cyclical Value. Defensive Value går självklart bättre i en fallande. Försök ha lite koll på vilken faktor era enskilda aktier rör sig med. Det ger en djupare förståelse för rörelserna.

I veckan har vi ingen avgörande data. Inflation från Sverige och USA. Handelsdata fr Kina, Detaljhandel, Empire FED  samt Prel Michigan Consumer Confidence från USA.

Givet hur terminerna stängde i USA i fredags, så kan vi nog få en fin måndag, men nu vet ni var jag står.

Stay tuned och ha en fortsatt skön helg!!!!!

————-

Marknaden är fortsatt pigg. Så länge som SPX inte stänger under 3,780 så kan vi nå både 3,850 och kanske även 3900. Men som sagt ovan… vi är på sluttampen.

Ingves vill köpa utländsk valuta. Således måste han sälja kronor (180mdr under 3 år. cirka 3% av BNP, eller 1% om året). Han gillar inte att kronan stärks för mycket. Han hade kunnat sänka räntan men kommer inte att göra det. Framförallt för att han gillar inte de negativa sidoeffekterna av negativa styrräntor. Samtidigt vill han inte kalla det valutaintervenering, utan att bygga FX reserv. Men i praktiken är det en intervenering.

Det ligger ju redan ett finanspolitiskt stimulanspaket i USA på 4% av BNP för i år. Biden säger att han vill öka det till 2,000mdr, dvs c10% av BNP. Bland annat genom ökat stöd till arbetslösa. Han kommer inte finansiera detta genom skattehöjningar, utan underskott. Skattehöjningarna tror jag kommer 2022, efter ett sinnesjukt starkt 2021. Givet att C19 restriktionerna släpper.

Kinas export kom in på 18,1% mot väntat 15,0 och fg 21,1… starkt. PMIs världen över lirar med detta. Importen hamnade på 6,5 mot väntat 5,0 och fg 4,5. Känns bra!

Core CPI i USA kom in på 1,6 mot väntat 1,6 och fg 1,6. Gäsp. Min plan är intakt. 2021 blir det tillväxt och jobbskapande. Ingen lönedriv, ingen inflation. 2022 så kommer lönerna, men väldigt lite för inflationen. 2023 kommer inflationen att börja stiga, och når FEDs mål, dvs 12månaders snittet hamnar på 2%. I december 2023 höjer FED första gången med 25 punkter och gör det sen hela vägen upp till 1,25% styrränta i december 2024. Detta gör att US10yrs kommer pressas upp mot 2,5-3% december 2024.

—————-

Fredag

Biden vill rulla ut 1,900 mdr ovanpå de 900mdr som redan ligger. Det ska finansieras med underskott. Det är generöst. 2,700mdr är ju c13% av BNP. Dvs väldigt mycket kräm om man ser till att restriktioner kommer lyftas av under våren till följd av vaccinering. Han vill såklart inleda året som en stark president, inte sämre än Trump. Att han nu kontrollerar ”hela huset” gör att han sannolikt kommer att lyckas. FED var också ute och sa att marknaden inte behöver vara orolig för åtstramning, man kommer i god tid flagga för när man ”börjar tänka på” åtstramning. Duvigare än så blir det inte.

Men marknaden svagade sig, eller rättare sagt orkade inte stiga på nyheterna. Ett svaghetstecken om du frågar mig. Håller inte SPX 3760-3780 så räknar jag med c3,540 (och c3270 om inte den håller) i Q1. Men räkna också med att marknaden älskar att finta under topformationer. En sista körare upp kan finta de mest inbitna blankare….. rent tekniskt är det inte ovanligt med att en topp innebär en ATH under intradag, fast där man stänger på dagslägsta.

FED var också ute och klargjorde hur man såg på inflationsmålet. Det verkar som om man vill att 12m snittet ska ligga på minst 2%. Det betyder att core pce bör arbeta sig upp till minst 2,5% innan de är nöjda. Dit kommer vi tidigast under 2023.

Jag har också tittat lite närmare på us10yrs. I nästa risk off miljö så kommer den handlas ner under 1%. Men jag har tidigare sagt att jag inte räknar med att den ETABLERAR sig över 1% under året. Efter att ha studerat historiken är det inte ovanligt att 10 åringen ligger 150 prickar över styrräntan under väldigt positiva tider. 5 åringen 100 prickar, 2 åringen 50 prickar. Givet de konjunkturella utsikterna så är det inte omöjligt att vi stretchar oss mot 150 prickar. Jag tror FED kan tänka sig att leva med det. Därför reviderar jag upp target på 10-åringen till 1,5% i år.

Vad får detta för konsekvenser? Jo om man anser att ERP aktieriskpremie kring 3,5-4% är fair, så borde earningsyield vara minst 5-5,5%. Detta lirar med fwd PE på 18-20. Givet min förväntan om 180usd EPS för SPX, så landar fair target på 3,240-3,600. Dvs under där vi är idag. Sen ska man ha klart för sig att marknaden HATAR att ligga på fair value. Det är inget riktmärke. Marknaden ÄLSKAR att pendla mellan Undervärderad och ÖVERvärderad. Fair Value är bara ett område den temporärt brukar besöka. Men för att veta vad som är Under eller Över så måste man ha en uppfattning över vad som är FAIR. (En parentes är såklart att 180usd är en prognos som kan vara fel). Givet min förväntansbild om högre räntor under året, så justerar jag alltså ner target.

Vad innebär detta, jo om marknaden hamnar i en risk off miljö där SPX faller med 10% och 10-åringen trycks ner, så är detta ett utmärkt köpläge. Men just NU, är det inte det. Även om dyrt kan bli dyrare….. som vanligt går inte börsen ner på dyrhet. Snarare tvärtom. Det behövs en trigger…… men den brukar komma! Svårt att se den bara!

Svensk inflation kom precis in på 1,2% YoY mot väntat 1,1 och fg 1,1. Lirar med löner kring 2%. Gäsp!!!!

Senare idag har vi Empire, Michigan och Retail sales.

Retail sales kom precis in på 2,9% YoY mot fg 3,7. Den var klart sämre än väntat. Man måste ställa sig frågan så här: Är det rimligt att decembers julförsäljning under ett Pandemi år som förra året ska vara bättre eller sämre jämfört med fjolåret. JA, om man ser till köpkraften ute hos konsumenterna, dvs de samlade lönerna, de minskade räntekostnaderna, och de gynnsamma bidragen (stöd program). Lägger man ihop det där så kunde alltså de amerikanska hushållen konsumerat för bra mycket mer förra året än året innan. Men nu kom den inte hyfsat flat. Dvs sparkvoten är högre förra året än året innan. Den är högre för att man ändå häll lite hårdare i pengarna, och således hamnade konsumtionen på samma nivå som året innan. Jag tycker det är fullt förståligt med tanke på hur stökigt det är med C19 och politiskt där borta. Jag hade nog inte heller köpt fler julklappar än året innan. Så jag tycker siffran är fullt realistisk. Den är sämre än väntat, men marknaden borde ta den med ro.

Empire FED kom in på 3,5 mot väntat 6 och fg 4,9. Lirar med ISM strax under 55. Viss diskrepens mot verkliga ISM alltså, och givet min syn på Q1, dvs där förväntningarna kanske är lite högt ställda mot vad C19 ändå ställer till med, så är det inte frågan om ISM, som senast var megabra, ska konvergera ner lite mot ex Empire? Inte omöjligt… i nästa vecka har vi Philly och då fortsätter vi lägga pussel….

Fredagen avslutades med prel Michigan som kom in 79,2  mot väntat 80,0 och fg 80,7. Man kan krasst konstatera att restriktionerna och smittspridning gör konsumenterna försiktiga, vilket lär hålla uppe sparkvoten. Köpkraften når alltså inte ut i ekonomin. Vaccin kommer göra att vi tids nog kan göra det. Men vi är inte där. Vi får se om q4 orna och senare q1 orna avspeglar detta med hänsyn till förväntningarna.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Skål!!!! och tack för den här gången

 1. Christer Sjöström skriver:

  Hej Jonas,

  det känns ju absolut ganska toppish just nu, med många aktier och sektorer som börjar släppa kontakt med någon form av fundamenta ….
  – Konkret hur hedrar du portföljen när du känner att skyddet kan behöva vara på i 3-6 veckor just därför att det är så svårt med timing av nedställ? – Index optioner riskerar ju vara uselt om börsen går fortsatt uppåt i 3-4 veckor, hur gör du typiskt ? – vad för instrument ?

  Tack för att du delar med dig av dina tankar

  • GaStan skriver:

   Du har absolut rätt. Men den risken är jag beredd att ta. Att sälja aktier innebär ju också utebliven uppgång så man måste se till totalen. Jag köper säljoptioner 2-3 månader ut. Hade önskat att vollan var lite lägre dock… tidigare ställde jag köpoptioner och då hade man tiden med sig. Å andra sidan fungerar de sämre som skydd när det verkligen faller på. Man kan också kombinera, dvs trimma lite i aktier som man känner med sig inte kommer klara en sättning så bra.

 2. Magnus skriver:

  Hej!

  Läser alltid din blogg med stor behållning. Det var ett tag sedan nu nämnde ngt om den kinesiska valutan vs USD. Den har fallit tillbaka till 6,48 vad läser du in i detta? Med vänlig hälsning, magnus

  • GaStan skriver:

   Tusen tack…

   Inte så mycket egentligen. Innan under tullkriget var de tvungna att hantera tullarna genom att depreciera valutan. Att den nu stärks tillbaka är ingen jättegrej givet att efterfrågan finns där… man får hålla ett öga på exporten helt enkelt

 3. Peppe skriver:

  GaStan tack för dina tankar som vanligt, en fråga köper du VIX som skydd eller bara termin optioner?

 4. Östergren skriver:

  Hej. Fråga som du inte behöver svara på.
  Nu när du tar ned risken, avser du din position som förvaltare eller privat?

  Sen kan man ju fundera lite över sektorrotationerna som sker/kommer att ske.
  På årsbasis är Russell growth upp 33% i USD. Russell value 3%.
  S&P Energy är minus 28%.
  Jag påstår ingenting här men det kan ju faktiskt bli så att de senaste årens darlings blir losers och vice versa vilket skulle kunna innebära att börsen faktiskt går bättre i världen 2021.
  Som jag nämnt förut gav en globalfond som Länsförsäkringar indexnära 2.5% ifjol. Är inte helt främmande för att avkastningen blir bättre i år.
  Ponera att räntorna stiger i US. USD slutar att tappa i värde på mot SEK. Cykliskt drar. Value flat. Det borde rent teoretiskt kunna ge en bättre avkastning i globala indexfonder i år från ett svenskt perspektiv.

  • Östergren skriver:

   Fan va illa jag skriver.
   Cykliskt/value drar. Growth flat ska det vara i exemplet.

  • GaStan skriver:

   Drar räntorna kommer value gå bättre än growth. Men jag tror inte de gör det därför tror jag inte skillnaden kommer att bli så stor.
   Cykliskt går bättre än defensivt om konjunkturen blir stark. Vilket jag tror.
   Sen kan du alltid kombinera de fyra, dvs cyklisk growth, defensiv value, defensive growth osv, och vilken som går bäst där beror på kombinationen ränta och konjunktur.

 5. Jonas skriver:

  Tjena! Tack för en fantastisk blogg, har varit en av mina grundkällor för kunskap och tankar om makroekonomi och börsen. Vi är två stycken som just nu skriver ett gymnasiearbete om QE stimulanser kopplat till börsen under coronapandemin. Både de stimulanser som kommit från Riksbanken men fram för allt FED som vi anser har varit mest tongivande. Vi undrar om vi på något sätt skulle kunna få ställa några frågor till dig inom ämnet? Och i så fall i vilket forum detta vore smidigast.
  MVH Jonas.

 6. Martin skriver:

  https://youtu.be/RYfmRTyl56w?t=638 Lyssna in hans kommentar och återkom gärna med din input?!

  • GaStan skriver:

   Jag har sett hela den tidigare, och jag säger inte att han har fel men jag kontrar med två motfrågor:

   1, om verkligen nu ALLA har köpt och köpt för allt dem äger och kan låna… är det ingen som SÅLT till dem som köpt? Vad har de pengarna tagit vägen!

   2, Om vi nu är i sån astronomisk bubbla…. är det förenligt med en aktieriskpremie om c3,5% baserat på PE 22 och 10 årig ränta på 1%????

   Svara på dem så kan vi fortsätta diskutera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.