Marknaden är stark

Hade vi varit i en situation med övervärderad börs, euforiskt sentiment, där alla är fullinvesterade i aktier, där makro pekar på sämre tider och negativa vinstrevideringar osv…. då hade man kunnat tänka sig att rekylen har ännu ett stor ben kvar, typ NDX 14,000/SPX 4,200. Men givet vad vi vet idag så är detta högst osannolikt.

Nej då är det mer sannolikt med några dagars återhämtning efter senaste andra benets styrka, och sen tar det fart igen. Översatt till NDX så tänker jag mig 14,900 räcker, men eftersom vi har ett gap 14,800 så lär det täppas till. Det är 2% härifrån. För Stockholm OMX tänker jag mig 2270ish.

Är det bara rakt upp till SPX 5,200 i mars/april 2022 sen? Njae, inför så stora uppgångar har marknaden en tendens att ladda rejält, och samtidigt skaka av sig några svaga händer. Historien är ofta en bra guide, just eftersom vi kan titta på den i efterhand. När man är mitt i det är det svårare. Men ta rekylen i NDX/SPX i höstas förra året. I början av oktober bröt vi upp på ett sätt som markerade slutet på September rekylen. Det gjorde många positiva och började tro på trenden, men börsen vände ner under andra halvan av oktober och gjorde många tveksamma. Det visade vara det sista fladdret inför uppgången. I våras gjorde NDX lite samma sak. Det vände upp i april med ny topp och optimism, för att sen i slutet av april skaka av sig svaga händer. Jag tror dagens optimism kommer göra att vi skakar av oss den här rekylen inom kort. Jag tror på stor uppsida inför nästa vår. MEN jag tror oktober/november ändå kan bjuda magknip och göra många till tvivlare. Så länge som NDX 14,400 håller så kan man vara lugn.

Jag känner mig ganska bekväm med datan där ute, värdering, sentiment, positionering, makro och konjunkturutsikter. Det som stör mig är aldrig sånt som Evergrande, Energikris eller annat brus. Men om det finns nåt som stör mig så är det att konsumentförtroendet i USA är så svagt. KAN DET BERO PÅ ATT FOLK ÄR DEPPIGA ÖVER ATT PRISERNA STIGER SNABBARE ÄN KÖPKRAFTEN. DET VET MAN JU HUR DET BRUKAR SLUTA.

På sikt är det stora hotet att vinsterna inte kommer in som väntat (SPX konsensus 220usd i vinst 2022), vilket handlar om mer balanserad finanspolitik (c3,000mdr usd i år som inte kommer igen nästa år). På riktigt lång sikt är det räntehöjningar från FED (eventuellt under 2023), alla lågkonjunkturers moder. Inget vi behöver oroa oss för nu. Slutet på börscykel brukar innebära rejält nedpressade aktieriskpremier. Där är vi inte ännu!

Makroveckan är tunn, NAHB index och Philly FED fr USA samt Prel PMIs…. inga kioskvältare. Fokus ligger på rapporterna.

Ha en fin vecka

——————-

NAHB index kom igår in på 80 mot väntat 76 och fg 76. Stark, vad är detta!!! Ta det lugnt. Det är bara brus. Den håller på att trenda ner sedan november 2020 när den låg på 90, då 10-åringen började lyfta från 0,5% och drog den 30-åriga bostadsoblisen med sig. Nu ligger 10 åringen på 1,58% och är på väg mot 2%+ med allt vad det för med sig. Bland annat en högre 30-åring MBS (mortgage backed Security) vilket implicit kommer innebära lägre lånelöften, och mindre pigg prissättning på bostadsmarknaden, vilket NAHB är en leading factor. Såååå, stark siffra igår, men make no mistakes. Så länge som FED stakat ut riktningen så kommer den trenda nedåt, och med den priserna. DOCK ingen fara på taket. Priserna kommer från en rekordhög nivå… så även om priserna är 10% lägre om 1,5 år så kommer folk på gatan fortfarande vara happy.

Pratade med en gammal börskompis som noterat följande ganska intressanta faktum, nämligen att

a, börsstrateger och ekonomer gärna ser risker och är skeptiska till den framtida börsutvecklingen. Man får nästan en känsla av att det är lite ”fint” att vara baissad och kritisk till marknaden. MEN, att de oftast har haft fel, och det är snarare rätt att vara contrarian på deras råd.

b, men att aktieanalytiker och rådgivare, på aktienivå nästan alltid är väldigt bull i deras rekommendationer, då de ser väldigt ljust på bolaget och aktien i fråga. Men även där är felmarginalen extremt stor och råd ska tas med stor skeptism. Oftast överskattar de den 1, framtida vinstgenereringen och/eller 2, marknadens framtida värdering av vinsterna. Istället bör man ta nuvarande börsvärde och räkna baklänges vad bolaget behöver prestera för att ”leva upp” till rådande värdering. Då inser man ofta att rätt mycket är diskat i marknaden. Aktier är generellt dyra, och att de verkliga köplägena uppstår oftast när marknaden generellt har satt sig. Men de är oftast det mesta billigt, så egentligen kan man blunda och skjuta.

Det finns kanske lite sanningar i detta. Jag förstår att det finns många där ute som varken har tid, lust och kompetens och lägga en massa tid på analysera saker. Till er har jag ett annat råd, som funkar oftare än det inte funkar, nämligen:

Konsensus, dvs den rådande uppfattning, om det mesta, dvs om börsen generellt eller den enskilda aktien, är oftast rätt på kort sikt (momentum funkar på kort sikt), men fel på lång sikt (contrarian funkr bättre på lång sikt. Dvs om analytiker är överrens om att Sandvik går en ljus framtid till mötes, och aktien är köpvärd, och aktien befinner sig i en stigande trend… så innebär ett köp med mycket hög sannolikhet att du tjänar pengar närmaste 3 månaderna, men förlorar på 12 månader. Som ni förstår är felmarginalen här stor, och med hjälp av lite analys kan man hjälpa till att öka oddsen, MEN för alla som inte orkar analysera så….

Jaja, det var lite pladder, ha en fin dag!

———

Hox Valueguard kom med data imorse över svenska bostadspriser, och siffran var ännu en gång ett nytt prisrekord i absoluta termer.

Men ser man till den 5-åriga bostadsobligationen så fortsätter den att stiga, senast 0,6%…. på sin väg mot 1%…. uppbackad av den 5åriga statsobligationen, som i sin tur är en funktion enkelt uttryckt av den Europeiska motsvarigheten, som i sin tur korrelerar med den Amerikanska motsvarigheten.

Spreaden mellan bostadsoblisen och priserna börjar nu bli ganska väl tilltagen, och pekar på att priserna snarare borde ligga 10% lägre. Detta samband är dock fördröjt och skulle alltså peka på nedsida på bostadspriserna om 6-12 månader. Som jag sagt tidigare så tror jag prisnivåerna lär hålla sig året ut, och en bit in på nästa år, för att därefter börja sjunka med cirka 5-7% från dagens nivåer.

Phily FED kom precis in på 23,8 mot väntat 25,0 och fg 30,7. Sämre, men nivån är fortsatt god och nivå med ISM Mfg kring 55-60. Så det är en ekonomi som borde tuffa på kring 2,5-3% givet att det skapas hyggligt med jobb och att räntorna inte drar för mycket. MEN en ekonomi som inte går på anabola stimulanser från finanspolitiskt håll. Det som jag finner lite märkligt är hur alla delkomponenter faktiskt kom in bättre än senast, och ändå blir head line siffran sämre. Får grotta lite i det där! Philly är ju bara en region, men historiskt har den vart lite av ett USA i miniatyr och tidigt ute dessutom. Sen ska inte tillverkningssektorn överdrivas. Det mesta handlar numera om hur tjänstesektorn mår och om den lyckas skapa jobb eller ej. Det är viktigt för framtida tillväxt, vilket alltså är bra, men det kommer också bli avgörande för löneinflationen som har direkt inverkan på räntorna, som i förlängningen är dåligt för ekonomin…. så it goes both ways!

Imorrn fredag och prel PMIs… tbc.

———

Äntligen fredag, helt sjukt vad veckorna går.

Nästa vecka är sista veckan på månaden, och sen har vi FED möte veckan därpå. Och jobbdata.

Jag blev ju bull där i början av oktober men trodde aldrig att marknaden skulle vara så här stark. Styrketecknet får mig att tänka dagens överköpta marknad innebär att nästa röda dag inte blir så djup som väntat. Innan kändes det som om SPX skulle ner till 4,400 och samla kraft, jag till och med gapet 4,372 kändes rimligt. Nu börjar jag undra om det inte räcker med 4,460-4,480… alltså drygt 1,5% härifrån, vilket är en dagsrörelse, för att vi därefter ska dra vidare och sätta nya ATHs. Jag tänker 4,700… dvs drygt 3% härifrån, och sen senare i november göra en runda ner och stänga gap. Svårt att säga. Vi får se vad händer vid 4480… den borde vi stämma av väldigt snart.

En uppgång till 4,700 borde vara förenligt med att OMX testar sin ATH.

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 58,2 mot väntat 56,5 och fg 58,4. Från Europa kom den in på 58,5 mot väntat 57,0 och fg 58,6. STARKT! Tillverkningsindustrin mår bra mitt i all prisinflation och komponentbrist… trots allt! Servicesektorn imponerande inte på samma sätt, men ligger på en helt okej nivå. Vi rullar alltså över från post Pandemic Fiesta, till något mer normalt. Men detta normala är ur ett historiskt perspektiv en hygglig konjunktur så här långt. DOCK tror jag det är många bolag som nästa år får det tufft med sina jämförelsetal. Men det visar sig först i april/maj när Q1:orna ska jämföras med årets.

Flash PMIs från USA kom precis

US Mfg Flash PMI 59,2 mot väntat 60,3 och fg 60,7. Svagare men fortsatt väldigt stark nivå. Jag är inte orolig!

US Service Flash PMI 58,2 mot väntat 55,1 och fg 54,9. Starkt, det här var ett glädjeämne. Den har svagat sig på sistone, ackompanjertat med jobbskapande och consumer confidence… och jag måste säga att jag inte var helt övertygad att den skulle komma tillbaka. Nu verkar tjänstesektorn få luft under vingarna…. vilket gör att vi kan räkna med hyggliga jobbrapporter närmaste månaderna. Det är bra, för tapering och stigande räntor ökar räntekostnaderna lite i taget, vilket är negativt för tillväxt, men om detta kompenseras av jobbskapande så är det bra för köpkraft, tillväxt osv… Sen visst, jag är den förste att skriva under på att skapas det väldigt mycket jobb, så går vi snabbare mot tajt arbetsmarknad, stigande räntor, stigande inflation, och FEDs räntehöjningar (alla lågkonjunkturers moder). Men det är ett senare problem. Nu gläds vi åt Tjänstesektorn har fått mer luft under vingarna. Trots att checkarna inte längre är där.

I nästa vecka har vi Chicago PMI, Core PCE, Case Shiller, Konsumentförtroende fr Michigan och CB samt Employment Cost Index, och IFO fr Tyskland. Lite smått och gott, inget avgörande. Veckan därpå har vi FED möte, PMIs och jobb. Det är maffigare.

Men framförallt, Trevlig Helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Marknaden är stark

 1. alkoholgruppen skriver:

  Vad tror du om guld och silver framöver?
  (6 mån)

 2. K skriver:

  I den kommande uppgången i NDX under nästa år, kommer det vara tunga draglok som google, apple, microsoft, eller kommer det vara mindre bolag som kanske inte tjänar pengar än?

  • GaStan skriver:

   Jag tror Small/mid cap growth går bättre än Large/mega cap grwoth…

   Men givet att räntorna stiger, så är det även sannolikt att Value går bättre än Growth

   Cycliskt går sannolikt bättre än Defensiv

   S/M cap generellt bättre än Large

   MEN SOM ALLTID, oavsett vad du går in i, så var en stockpicker. Väljer du fel småbolag så går de sämre än om du valt rätt storbolag… även om småbolag som grupp går bättre.

   inom alla kategorier, så har det alltid funnits och kommer alltid finnas dogs and stars.

 3. Dweinz skriver:

  Stort tack för ständigt bra uppdateringar med mycket givande och lärorik information. Uppskattar de breda penseldragen och makro vyn på marknaden.

  Någon uppfattning om Volvo Cars IPO runt hörnet? Vet att du inte pratar enskilda aktier m.m. men hade varit intressant att höra en generell åsikt om stundande potentiell ”folkaktie IPO” i dagens klimat m.a.p. avsvalnat intresse för IPO’s och bottlenecks i supply led och materialbrist samt högre priser på insatsvaror (i detta ”transitory” inflation klimat) etc.. Spännande blir det att följa oavsett..

  Återigen tack för bloggen

  • GaStan skriver:

   Tack för att du läser och gillar…

   Nej du har rätt i att jag inte kommenterar enskilda bolag…

   Men jag gillar ju Volvo som varumärke, men så är jag svensk också…

   Som IPO, nästa Telia kanske?

   Normalt sett gillar jag inte IPOs… sällan någon ”ger bort” något och det är ju inte så att de ansträngt sig för att tajma det dåligt. Så det blir lite av ett moral hazard problem…

   Vad gäller Volvo som IPO har jag ingen stark uppfattning. Polestar är ingen unik bil, och SPACen behover pengar…. Att volvo ligger efter på elbilssidan är ett problem även om de säger att det inte är det.

   Säg att bolaget listas till 200mdr sek i börsvärde.

   För att jag skulle tycka det är intressant så vill jag se 100% långsiktig uppsida. 200mdr måste kunna bli 400 mdr om 5 år. C16% årlig avkastning i 5 år. Fin risk/return liksom.

   Jag tänker att de kan handlas till 10X ev/ebitda om 5 år. Men eftersom jag vill ha 100% uppsida så bör de kunna göra 400/10=40mdr i ebitda om 5 år.

   Ett välskött bilbolag bör kunna ha en 10-15% ebitda marginal. Så kommer de kunna omsätta 40/ 10-15%=267-400mdr SEK om 5 år? Eftersom de omsätter 270mdr NU så borde det inte vara några problem? Eller?

   Jag tror inte det är så enkelt…

   Jag tror nämligen att 80%+ av dagens revenues i hybrider och bilar med förbränningsmoterer är borta om 5 år.

   Så kommer de kunna sälja elbilar om 5 år till ett värde av nästan 200-350 mdr? Alltså i praktiken tappa all försäljning IDAG och ersätta den med Elbilar, och helst lite till, Om 5 år… Det är knäckfrågan… jag är inte så säker.

   Många bilar säljs idag på leasing och märkena binder upp kunden… om volvo tappar kunder närmaste åren för att de intw har rätt elbil, med rätt range, till rätt pris… så kan det bli svårt att ta tillbaka kunden. Även om man till slut skakar fram rätt bil….

   Men lyckades dem… ja då är det förmodligen en bra aktieaffär på sikt…

   Men stirra inte på dagens revenues och ebitda… de är ett resultat av history och säger noll om frmatiden…

   Och när det kommer till elbil så tänker inte jag en xC90 för 1 mkr…. Sånt kan vem somhelst göra och det bygger inte revenues… Vad alla biltillverkare behöver är en bil som kan möta Tesla 3/Y samt VW id3/4…. Enkelt uttryckt!!!

   Jag skulle personligen nog inte ta risken utan avvakta deras elbil(ar) och se hur de säljer i konkurrensen.

   Det kan ju också vara så att de har rätt elbilar om 5 år, som säljer som smör, eller i varje fall i nivå med hur många bilar de säljer idag…. Men att inom 2 år har de ett glapp där de tappar mer på vanliga bilar än vad de tjänar på de nya elbilarna… och då faller försäljningen, och med den Ebitda och aktien… och då får man en chans att köpa aktien till ett väsentligt lägre pris än idag…

   Om jag var Volvo skulle jag också gå till börs nu! Det är nog det enda jag vet säkert!

 4. risemountain skriver:

  Hej

  Har en fundering kring inflation, har förstått att du gillar att spekulera med scenarion.
  Jag har förstått att du anser att inflationssiffrorna idag ska tas med en nypa salt, då de är övergående.
  Hörde dock en intressant teori (av Herecy Financial på Youtube) att:
  Inflationen ÄR övergående, men pga att alla (konsumenter) tror att den är på riktigt kombinerat med tron (återigen av konsumenterna) att den kommer att öka, gör att det konsumeras mer NU, innan det blir dyrare, vilket påverkar tillgång/efterfråga vilket i sin tur ger inflation och vi får en självuppfyllande inflation genom denna onda spiral.

  Är det ett troligt scenario?

  • GaStan skriver:

   Det finns en gammal teori, från 60-talet tror jag, som säger att vi är rationella, och därför väljer vi att spara när realräntan är hög och ICKE-spara när den är låg. Om vi inte sparar, så konsumerar vi. Finns bara de två alternativ. Men den har visat sig att inte fungera i praktiken, då vi inte är så rationella som man först trodde.

   I praktiken tror jag man får skilja mellan privatperson och företag. En inköpare på ett företag väljer att köpa in mer idag om han tror det blir dyrare i framtiden, GIVET att efterfrågan från slutkund är god i framtiden. Detta fenomen tror jag driver stark efterfrågan från många företag idag. DVs de ser att slutkundsefterfrågan är god idag, och antar att den är god även i framtiden, och givet komponentbrist etc och rädsla för högre priser framgent så väljer de att köpa in mer idag än efterfrågan motiverar… detta gör att efterfrågan idag är hög, och givet tajt utbud, så driver detta på priser, vilket gör hela situationen själv uppfyllande. Lite på det sättet som du beskriver. Där tror jag inte det är svagare prisutveckling som blir själva grejen, utan nästa år när slutkundsefterfrågan mattas, så blir de försiktiga, varpå de inte lägger lika generösa orders, varpå efterfrågan går ner relativt utbudet, och priserna vänder ner istället. Så det blir liksom självuppfyllande på andra hållet.

   När det kommer till hushåll, och privatkonsumtion, tror jag vi överskattar tron på den enskilde individen. Jag tror vi är rätt enkelspåriga, då vi får in vår lön på kontot, X kr dras till pension och avsättning till semesterresa/buffert konto (vilket gör att sparkvoten ligger på x%) och sen konsumerar vi i princip upp allt lagom till att nästa lön kommer. Ökar lönen, ja då fortsätter vi göra exakt samma sak. Blir vi av med jobbet, fortsätter vi att göra samma sak.

   Det är mer om vi får en extern chock, typ Covid, 9/11, fastighetskrasch, eller nåt, som vi ställer in viss konsumtion, sparkvoten stiger temporört, men så fort tiderna normaliseras, så återgår vi till samma mönster. Dock har vi byggt upp en del sk ”pent up demand” under tiden vi var ”deppiga” och det överskottet konsumeras ovanpå det normala. Tills dem pengarna tar slut. Jag tror INTE att vi bokar en resa till Mallis på höstlovet nu, för att den eventuellt är dyrare nästa år. Vi bokar den för att vi har köpkraft att göra det.

   Det är inte vår vilja att konsumera som driver inflation, det är underliggande köpkraftsförändring.

   Så om vi konsumerar mycket nu, så är det för att vi KAN konsumera mycket nu. Hade alla världens regeringar kört balanserade budgetar för i år, och inte budgetunderskott, samtidigt som lönerna och sysselsättningen hade stått stilla, samtidigt som räntorna och därmed räntekostnaderna legat kvar på en hög nivå…. DÅ hade vi inte kunnat konsumera som NU, oavsett vad vi vill eller ej.

   Nästa år har vi att se fram emot från demand sidan:
   1, balanserad budget
   2, högre räntor
   3, lugnare jobbskapande

   Tillsammans negativt för köpkraften, om man ser till 2022 över 2021 i %… jämfört med 2021 över 2020.

   Detta samtidigt som Supply sidan möter upp med större volymer och hög prissättning… priser som köpkraften inte orkar leva upp till, samtidigt som volym utbudet är större… Alltså tänk dig i år är utbud sidan 10 varor till 10kr, dvs 100kr, som möts upp av en köpkraft med 120 kr (där 100kr är hushållens köpkraft och 20kr bundgeunderskott från staterna). Nästa år kommer utbudssidan med 11 varor till 11kr = 121kr samtidigt som köpkraften är 100kr (då den expansiva finanspolitiken försvinner). Såklart super förenklat, men du förstår tanken.

   När du gifter ihop dem så… det blir i princip motsatsen till vad vi ser i år.

   • risemountain skriver:

    Stort tack för ditt svar. Läst det ett par gånger nu, jag köper helt det du säger.
    Vill samtidigt passa på tacka för alla dina tankar. Ser alltid fram emot varenda nytt inlägg 🙏. Hjälper mig mycket.

   • GaStan skriver:

    Vad kul att höra… tack för att du läser!

 5. Erik skriver:

  Kan inte du utveckla din syn på 2022 i ett inlägg? Hade varit väldigt intressant! Speciellt kartan efter toppen i Q1/Q2!

  • GaStan skriver:

   Efter en topp, ackompanjerad av låg aktieriskpremie, högre ränta, låg vix, euforiskt sentiment, svag dollar, stretchad positionering.. är det dags för korrektion. Tror den kommer drivas av att rapporter som inte når förväntningar, lägre tillväxt än väntat och negativa vinstrevideringar… och en aktieriskpremie som normaliseras. Efter korrektionen på kanske 20-30% säkert med en botten i oktober eller nåt är det dags för en ny uppgångsfas, typ 50% av nedgången. Den når inte upp till gamla toppar då marknaden kommer börja förstå att Fed trots allt närmar sig 2023 med räntehöjningar. Detta beslut backas upp av en tajt arbetsmarknad och stigande löner. Räntehöjningar är alla lågkonjunkturers moder, då det slår mot 1, multiplar (genom alternativ avkastning och 2, gör vinsterna mindre då stigande räntekostnader slår mot konsumtion och tillväxt. Så därför skapas förutsättningar för ännu en nedgångsfas. Därmed kan man säga att toppen i denna uppgång är toppen i hela börscykeln.

   Så tänk SPX 5,000+. Sen under 4,000. Sen upp till ca 4,500. Sen ner till 3000ish under 2023. Alltså i grova tag

   Som du förstår är detta spekulativt… och risken är stor att vi kommer behöva revidera det här ”några” gånger…

   Men om man måste lägga fram en karta så måste man…

   • Östergren skriver:

    Hej Jonas.
    Det är en väldigt svag risk/reward du målar upp.
    SPX 4545 i dagsläget. Uppgång kortsikt till 5000+ ger 10%+
    Nedgång SPX 3000 år 2023 ger nedgång med 34% från nuläge.
    Nu fattar ju alla att du målar och det kan bli helt annorlunda men att försöka spela smart och spela på uppgången och sedan lämna innan nedgången kommer inte att bli lätt.

   • GaStan skriver:

    Väldigt sant!

    Som vanligt får man ta ett steg i taget, och min syn på om det ska upp eller ner, är upp. Punkt slut!

    Är den uppsidan stor el liten… ganska liten som det ser ut nu.

    Kommer den med hög el låg risk, ganska hög.

    Men likförbaskat tror jag det ska upp…

    Och sen som alltid förespråkar ju inte jag en invedtering i index… utan här kan man ju också vara smart. Dvs om SPX ska upp 10% närmaste halvåret så är det ju en kombo av att vissa saker går flat och andra går upp 20%. Inom den faktorn eller branschen som stiger med 20% så finns det aktier som stiger med 10% och 30%.

    En skicklig stockpicker kan därför göra 30% på ett halvår, vilket inte är så pjåkigt. Även om risken är hög, så blir då risk return lite mer hanterbar.

 6. Patrick Bateman skriver:

  Vad har du för tankar på eur/sek?

  Kronan nere vid 10 kr nu…känns stark?

  • GaStan skriver:

   Vilken horisont pratar vi?

   Men sett på ett halvårs sikt så tror jag på stark krona, dvs där den är idag, till och med under. Detta för att jag tror på svag dollar, hyfsad konjunktur och allmän risk on marknad.

   Lite osäker på vad realräntespreaden säger om kronan nu, men misstänker att den är hyfsat rätt värderad.

   • Patrick bateman skriver:

    Tänker mig närmaste åren egentligen, vet dock inte hur man ska kunna göra en sådan prognos.

    Jag kör mycket etf:er och de är i euro så därför som jag börjar fundera lite på det…

    Har ju funkat bra då trenden varit åt andra hållet och jag tänkt mig 11 kr sen 12 kr framåt för valutaparet, men är vi påväg mot 9 kr sen 8 kr kanske jag måste tänka om.

    Att den är runt 10 kr är okej men ner mot 9 kr blir lite svettigt då det kommer påverka min avkastning en del

   • GaStan skriver:

    8-9kr tror jag inte alls på… utan stabil kring 10kr, med potential mot 9,50 på sin höjd.

    Sen tror vi får en ganska rejäl sättning nästa år, efter börstopp, vilket kommer skapa en risk off marknad. I denna kommer kronan försvagas. Exakt när och från vilka nivåer det slår mot kronan vet jag inte. Men stark fram tills dess. DVs inte omöjligt att den går till 9,70 vid en börstopp, för att därefter falla till 10,30kr. Men detta är högst spekulativt… men mer så du förstår scenariot liksom.

    Om det kommer till aktie ETFer, så kommer det vara viktigare med att du ligger i rätt ETF, och har rätt kring börsen i allmänhet. Valutan kommer varken hjälpa eller stjälpa dig i det stora hela!

    Dvs om du ligger i en aktie ETF, så är det viktigaste att du har rätt kring börsutvecklingen.

    Om du sen ligger i en Energi ETF, som äger oljebolag, så gäller det ju att Energi är rätt relativt börsen… en sån kan ju gå lika dåligt som börsen går bra. Och tvärtom såklart!

    Bara som exempel alltså!

    Jag tror ju att aktier är rätt ställe närmaste halvåret, inom aktier ska man ha

    Bank, billigt och gynnas av stigande räntor, och hygglig konjunktur håller tillbaka kreditförluster
    China och EM, billigt relativt sett, gynnas av hygglig konjunktur, svag dollar och höga råvarupriser
    Råvaror, de kommer mean reverta, men landa på en högre nivå än tidigare
    Renewables/Clean Tech, varit en laggard i år, står inför en ny resa nästa år. Growth case, med mycket small/mid caps. supportive Newsflow
    Small/mid cap Value, gärna med cyklisk karaktär. gynnas av stigande räntor, har gått dåligt
    Japan, billigt, och swing faktor mot konjunktur

  • Patrick Bateman skriver:

   Stort tack för ditt svar. Vad skulle man göra utan denna sida!
   Känns som att jag fick en klarar bild nu av hur jag kan tänka kring eur/sek…

   Absolut förstår hur du tänker med att ligga i rätt ETF:er

   Har en strategi som jag följer och med den så ligger jag 25% i aktier, 9 procent råvaror, 2 procent guld resten likvid. Sent ett tradingkonto på det. Vi är trots allt uppe på ATH på de utvecklade marknaderna

   China eller EM är väldigt spännande det håller jag med om! Hög risk men kan finns hög reward där också..iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF är mitt favorit innehav just nu…

   • GaStan skriver:

    Vad har varit din max aktie andel historiskt? Låter högt, men är du skeptisk till marknaden generellt så förstår jag dig.

    Bara en fråga, Aktieriskpremien ligger på 3,1%

    Dvs om man tar SPX index 4,550
    Förväntad vinst nästa år 220usd
    ger PE 4550/220=20,7
    Earnings yield (inversen av PE) = 1 / 20,7 = 4,8%
    10 åriga statsobligationen: 1,7%
    Aktieriskpremien: 4,8-1,7=3,1%

    Det är INTE så högt ur ett historiskt perspektiv, i synnerhet inte ATH, och tittar man historiskt så har inte börsen gått särskilt dåligt när aktieriskpremien legat där…

    Därmed inte sagt att historien behöver upprepa sig, och att börsen inte kan gå dåligt.

    Men hur känner du inför det faktum att börsen ligger på ATH, men Värderingen inte gör det.

  • Patrick Bateman skriver:

   Nu har jag inte hållit på i så många år cirka 5 år bara. Men enligt den strategin som jag jobbat fram för mig så kan jag belåna portföljen upp till 40 procent vid rätt tillfälle…antar att du menar att jag ligger lågt exponerad.

   Jag tänker långsiktigt och enligt strategin som jag har kommer jag alltid ligga i marknaden, dock olika mycket beroende på nivåer på index (sp500). Nästa nivå är runt 3950-3600 och där ökar jag till 40 procent på aktiedelen enligt min strategi som det ser ut nu.
   Jag menar om vi tror att sp500 med stor sannolikhet kommer besöka 3000 nivån igen inom 3-5 år känns det dumt att ligga för tungt investerad nu, så tänker jag. Allt beror ju på vilken risktolerans man har…

   Värdering är något som jag måste jobba på, något som måste in i min strategi…vet inte riktigt än på vilket sätt jag ska få in det. Har försökt utforma min strategi så att jag inte ska behöva tänka för mycket utan mer jobba systematiskt beroende på hur indexet rör på sig.

   Just nu bygger min strategi på nivåer, nivåer på index kollar jag på och utgår då från sp500 som känns som det bredaste och mest tillförlitliga. Har fem olika nivåer som ändras beroende på tid och utveckling, jag kallar de lågt, mellan lågt, mellan, mellanhögt, högt. Kör 25% aktier vid högt, sen 40, 60, 85, 120 (+-10 procent på varje nivå)
   Sen har jag samma system för råvaror/guld men lägre procentsatser

   Angående att börsen nu ligger på ATH men inte värderingarna, det tänker jag snabbt kan ändras, lite ränteuppgång sämre Q1- rapporter 2022 och så ser det mörkt ut där i jan-feb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.