Q3:orna börjar rulla in

Mycket snack om att det inte kan skapas så mycket jobb i USA som tänkt pga matchningsproblem, att arbetskraftsutbudet har sjunkit (folk vill inte jobba) osv…. tycker det låter rätt mycket som bull shit. Jag konstaterar krasst att 1, för två år sedan, pre pandemi, så var 6 miljoner fler sysselsatta idag. Vill inte de jobba nu, får de inte jobb igen pga att de bor fel, har fel utbildning osv…. skulle allt detta ha förändrats på två år, det är skitsnack. 2, företagsbarometrar som visar på att a, att man vill rekrytera b, att man har svårt att hitta folk är på höga nivåer, MEN guess what, det var dem även under 2015-2017 utan att det förde med sig lönerna som ett resultat av tajt arbetsmarknad.

Vad jag försöker säga är följande, vi har tidigare haft nivåer på sysselsättningsgrad, deltagandegrad, företagsbarometrar, arbetslöshet osv som ligger på SAMMA nivå som idag, men som INTE medfört stigande löner, då arbetsmarknaden INTE varit tajt. Skulle det vara annorlunda nu? Jag tror inte det. Jag har i varje fall inte hört nåt valid reason…. annat än att lönerna är rätt höga nu, men som med mycket annat är det pandemi stimulus relaterat problem. Jag hävdar att arbetsmarknaden i USA är inte super Otajt, men vi är inte i ett läge med full sysselsättning.

Sen finns det dem som pekar på 70-talet:ish och säger att ”titta på all prisinflation där ute”. Arbetarna kommer kräva kompensation. På vissa håll geografiskt, i vissa branscher….Visst, där arbetsmarknaden är tajt, tillväxten god, och lönsamheten bland företagen hög, så kan det säkert förekomma. Men på aggregerad nivå. Glöm det. Den 70-tals dyngan bygger på en ICKE globaliserad och ICKE digitaliserad värld där fackföreningar hade pricing power.

Framåt våren/sommaren nästa år så kommer prisinflationen har lugnat ner sig, tillväxten kommer ner mot 2-3%, supply/demand dynamics vi ser nu kommer till stor del ha förändrats till det motsatta eller i varje fall normaliserats…… och detta kommer att göra att lönetakten kommer ligga kring 2,5%ish.

Men vi går tveklöst mot ett läge längre fram, där arbetsmarknaden igen når full sysselsättning, likt 2017-2019 och där lönerna kommer att börja röra på sig.

Den stora frågan är HUR snabbt det kommer att gå. Kommer de skapas 250k jobb i månaden i snitt närmaste året, då tar det längre tid än om det skapas 750k. Vilket av de två det blir handlar om det vi sett i Augusti/September är temporär inbromsning eller inte. Vi skyllde på Delta och uteblivna checkar innan…. snart går inte det att skylla på längre, och då är det frågan om sysselsättningen växlar upp eller inte. Där velar jag, och har inte ett bra svar.

Goldman är fast besluten om att Aug/Sep siffrorna till största del är störda av Delta… och det skulle i så fall peka på att det inte är en ”new normal” vi ser utan en pick up i jobben är att vänta…. kanske därför marknaden också tog fredagens siffra så bra…

Makro veckan är rätt lugn… Q3orna kommer vara i fokus närmaste tiden. YoY% kommer det såklart ser bra ut av ren baseffekt, men relativt förväntningarna blir intressant på bolag- och bransch nivå. Vilka har pricingpower, var slår pris(kostnads)ökningarna, var slår komponentbris och flaskhalsar, vilka stöter på problem med arbetskraftsbrist osv.

Vi har inflation från USA och Sverige som är intressant. NY Fed PMI, Prel Michigan samt Retail Sales.

Tekniskt sett så kan Tvåan vara avklarad och vi nu står inför en trea. Jag är inte helt säker. Vi har gap på 14,775 på NDX som lär täppas idag. Men vi har även gap på 15,107 som kan täppas i det korta och som skulle kunna blir en topp i tvåan. Svårt att veta när man är mitt i det. Får återkomma när läget klarnar. Men det är inte förrän trean är klar, och vi bryter toppen på tvåan som vi kan dödförklara rekylen…. där är vi inte ännu!

Tbc

Ha en fin vecka!

——————

Amerikansk inflation, core CPI kom precis in på 4,0% YoY mot väntat 4,0 och fg 4,0. Gäsp. Baseffekter håller den högt. Underliggande inflationstryck ligger kring 2% för core. Headline klart högre pga energipriserna. Men som ni vet… höga energipriser gör oss bara fattigare allt annat lika, så vi har mindre över att spendera på annat, alltså innebär de lägre tillväxt, färre jobb, lägre lönetryck, lägre inflation där framme…. bara så att ni inte blandar ihop det här. Inflationen kommer ligga högt några månader till och sen falla brant framåt vårkanten.

Marknaden är stark, och jag är inte på det klara om vi är i 2an eller 3an…. någon som har någon ide?

Nasdaq har motstånd på 15000, gap på 15107 samt 15300ish. Oktober är en klassisk lågpunktsmånad, men totalt brukar inte oktober bli så dålig. Dvs när botten väl är satt så brukar det gå rätt bra. Men om vi bara är i 2an, så finns det risk att 3an bjuder på en ny lågpunkt. Detta är inte base case, men man ska ha bilden klar för sig. Och även om en 3a väntar, så lär den inte bli så djup. Jag är POSITIV i grunden!

—————

Svensk inflation kom in i morse. Kärninflationen KPIF ex Energi kom in lågt på 1,5% mot väntat 1,8 och fg 1,4%. Svag inflation med andra ord. Räntorna faller något… men svag inflation innebär att realräntan blir högre än väntat vilket stärker kronan. Ingves är i duviga lägret helt klart, han kommer ju inte höja förrän tidigast 2024. Hade inflationen kommit in högt så hade realräntan varit dålig, dvs svag krona. Men nu kom den in lättare, och då är realräntan inte så dålig helt plötligt, varpå kronan stärks. Detta trots att räntan faller något, vilket trycker ner realräntan, men eftersom inflationssiffran överraskade ännu mer på nedsidan, så stiger alltså realräntan.

Svensk kärninflation, och löner, borde harva på kring 1,5% sett till 12m rullande, och Ingves gör inte mycket. Alltså borde också kronan vara rätt stabil kring 10kr. Ett konjunkturellt uppsving efter PAndemi stimulans eran + Risk on marknad + Hökigare centralbanker allt eftersom…. borde kunna trycka ner den mot 9,50kr på sikt.

—————–

Äntligen fredag,

Empire New York FED index kom in på 19,8 mot väntat 27,0 och fg 34,3. Sämre! Nivån signalerar en fortsatt stark nivå på ISM så det är ingen fara.

Detaljhandeln i USA kom in starkt, IGEN. Otroligt med tanke på att checkarna är borta och konsumentförtroendet är så lågt.

Prel Michigan kom in på 71,4 mot väntat 73,1 och fg 72,8…. fortsatt väldigt svagt, och man börjar ju undra! Detaljhandeln har varit stark, så de lever inte som de lär. Delta och Checkar kan man väl inte sura på. Bostadspriser och börs är i topp. Företagen säger sig vilja anställa…. så varför surar man?

Idag är det optionslösen, så det är inte så konstigt att det är starkt. SPX och NDX håller på att stänga sina gamla gap, men har samtidigt öppnat upp nya på nedsidan. Min tekniska syn är att vi avslutar Andra delen i rekylen idag typ, för att sen falla tillbaka i nästa vecka och därmed inleda den sista trean. Givet hur stark marknaden är så är jag inte särskilt orolig. Jag tror vi river av den relativt lätt. Worse case är NDX c14,000 och SPX c4240. Men det är inte särskilt troligt!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Q3:orna börjar rulla in

 1. Jonas skriver:

  Nu har vi haft en rejäl sättning mars -20 samt en ganska så stor dipp nu under en period på de olika börsmarknaderna. Kan det inte vara så att det mesta framöver är inprisat redan och att vi snart skall upp igen under resterande del av året samt under nästa år, eller tror du fortfarande på en tredje större nedgång nästa år på ca 20% ?
  Allt kanske tas ut nu neråt när det kommer psykologi på toppen av all oro istället för mer nedgång senare nästa år.

  • GaStan skriver:

   Jag tror inte på nedgång… jag tror på stark börs närmaste halvåret.

   Tror du blandar ihop det lite. I slutet av augusti så trodde jag på rekyl under hösten. Jag räknade med SPX på minst 10%, och då skulle NDX tappa 15, men det kunde bli 15/20 också.

   När jag upptäckte styrkan efter att FED annonserat tapering den 15e september, så ansåg jag inte att rekylen skulle bli så stor.

   Vi är fortfarande inne i sluttampen på rekylen… men jag tror vi sett botten redan, och på 6 månaders sikt är jag positiv.

   Sen flaggar jag för att vi inte kan vara helt säkra på att rekylen är över… det vet man först när toppen i tvåan passeras, och det har vi inte gjort ännu. Men det är mindre viktigt då botten i så fall inte ligger långt borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.