Nu kan bara FED vända det här!

Inflationssiffran var hög på alla sätt i fredags. Räntorna, VIX och dollarn steg och börserna föll som en konsekvens av detta.

Jag kan bara konstatera att sannolikheten för ett bear market rally har avtagit, och risken för en fortsatt nedgång till SPX 3,500 redan i juli har ökat.

Veckans viktigaste hållpunkt är FED på onsdag. Givet datan på sistone så kan inte FED vara annat än resolut hawkish. Man kommer höja med 50 och flagga för vidare höjningar i den storleksordningen.

Då ska allt bara fortsätta ner eller? Njae, i FED mötet i mars var allt hökigt värre, och FED levererade på sin hökighet, men lyckades samtidigt starta ett två veckor långt rally. Det kan hända igen. Men inget man ska satsa stora pengar på.

Jag tror vi kommer vända här kring SPX 3,800 och studsa upp mot 3,900-4,000 området typ idag eller imorgon. Som en reaktion på senaste tidens nedställ. Sen blir det upp till FED. FED kommer göra att vi antingen brakar ner igen och passerar 3,800 och därmed tar sikte SPX 3,500. Sannolikt redan i juli. ELLER kommer man lyckas med en ”mars” som gör att vi bryter upp genom 4,000 och går mot 4,300 till månadsskiftet. Fullt möjligt, men mindre troligt än det förstnämnda.

På onsdag blir det viktigt att tolka var dollarn, räntorna och VIX tar vägen…

Även om vi skulle gå på det mindre sannolika scenariot och göra en ”mars” så ligger mitt target 3,500 fast.

Så för de mindre riskbenägna och inte så snabbfotade, så handlar det fortfarande om att ha låg risk i portföljen. För alla som sitter med ett ben i marknaden i hopp om rally kanske ska lyfta av en del på nästa uppställ mot 3,950…

Problemet med fredagens inflationssiffra är såklart att den VÄGRAR komma ner, och allt fler börjar tala om STICKY inflation. Dvs en inflation som hänger sig kvar för att förväntansbilden på priser etsat sig kvar på en hög nivå. Något som alltså kräver tuffare tag från centralbankerna än om inflationen INTE varit STICKY.

För det första vill jag säga att så länge som priskomponenterna i ISM/PMI inte kommer ner, så är det något naivt att tro att den verkliga inflationsdatan kommer att göra det. De är fortsatt höga.

Men är inflationen STICKY? Jag skulle säga att det är DEMAND, eller köpkraften som är PERSISTANT, eller typ uthållig, på ett sätt som jag inte har förutsett.

Om vi tittat senaste veckorna så började rallyt hacka redan när ISM/Jobbdata började komma in starkt. Inför datan slog vi fast att svag data sannolikt är bra för börsen. Marknaden inser att så länge som Demand sidan är stark så kommer 1, den supplydrivna inflationen finnas kvar och 2, företagen har pricing power att kunna höja priserna. Vilket sen förra veckans inflationssiffra bekräftade, och börsen bröt ner ur sin konsolidering.

Den amerikanska Köpkraften, i min bok, drivs av jobbskapande X löneökningar, minus räntekostnader. Det är konsumtionsutrymmet privata sektorn har. Den har varit hygglig minst sagt. Återhämtningen av nya jobb har varit god, löneökningarna har varit goda, och räntekostnaderna har inte slagit genom ännu.

Å andra sidan har du supply sidan där priserna höjts snabbare än köpkraften, men diskrepensen är uppenbarligen inte tillräckligt stor för att det ska ge supply sidan en knäck.

Företag höjer priserna för att matcha stigande kostnader. Men de säljer hellre EN vara/tjänst till sämre marginal än Ingen vara/tjänst. Men ett företag säljer också hellre 10 varor/tjänster med god marginal än 15 till klart sämre marginal. Detta är svår materia.

Jag tror inte råvarupriserna kommer först. Jag tror Demand måste visa sig svag först. Så länge som företagen får sina grejor sålda så lägger de nya orders som upprätthåller efterfrågan, och givet ett tajt supply så kommer råvarupriserna fortsätta att vara höga, och således kommer supply driven inflation att fortgå, vilket gör att företagen fortsätter att höja sina priser. Det är när Demand får en knäck, som orders blir mindre, råvarorna börjar falla och vips blir den supplydrivna inflationen lättare. Detta i ett läge där företagen inte heller vill höja priser då de känner av sämre efterfrågan.

Vi vill se en knäck i det jag kallar den uthålliga efterfrågan…. och min nummer 1, där är svag jobbdata. 2, lägre löneökningar…. vilket kommer sippra ner till sämre ISM New Orders, som med viss fördröjning ger lägre ISM Prices.

Jobbdata leds till stor del av ISM Employment som därför är av stort intresse….

Jag ser exempel på det här varje dag… nu senast pratade med en bekant som tittade på att boka en Mallis vecka i sommar. Något de brukar att göra. Han var shockad över flygpriser, hotell och priserna på restuaranger. Som han sa, det brukar inte bli billigt, men klart värt det. Nu är det dubbelt så dyrt för en vecka. Varpå jag svarade, så du bokade inte? Jo för fan…. vi bokade. Men det är riktigt surt. 🙂 Jag anser att detta är ett ”bortskämt” exempel, men själva fenomenet finns i alla länder i alla inkomstgrupper.

Det är när konsumenten säger…. det där tänker jag inte betala, eller det har jag de facto inte råd med. Då händer det grejor. För sannolikt är det många som kommer agera likadant vid samma tillfälle, och då får Efterdfrågan sig en knäck…. och då mina vänner kan ni ta det ”tajta supply” och slänga i papperskorgen… för då vänder allt. Visst, ett flygbolag har höga bränslekostnader som de måste ta betalt för… men om ingen bokar nån flygbiljett, då har de ingen kostnad för bränsle heller. Ta detta ur ett makro perspektiv och energipriserna kommer inte ha en chans. Men vi är uppenbarligen inte där ännu. Men den tiden kommer, och det är tyvärr tajming aspekten som är det svåra.

I veckan har vi alltså FED på onsdag, triple OPEX på fredag, men även Svensk inflation, US Retail sales, US PPI, Empire FED, NAHB index, Philly FED….. Tbc

Ha en fin vecka

—————-

Även i Sverige hägrar inflationen. Inte konstigt, det är ett internationellt fenomen, och inte imhemskt producerat, så det är inte så konstigt. Kärninflationen, KPIF ex energi, kom in på 0,9% MoM mot väntat 0,7 och fg 0,9. Sticky även där, och samma analys som ovan, dvs 1, den supplydrivna inflationen står som spön i backen vilket företagen måste gardera sig emot för att försvara sina vinster och 2, de har pricing power att göra det för uppenbarligen betalar vi konsumenter vad företagen begär för sina varor och tjänster. Visserligen med näven knuten i fickan, men vad fan gör det. Det enda som ÄR INTRESSANT är att vi 1, faktiskt kan betala och 2, fortfarande är beredda att betala, dvs vi tar oss råd, tycker det är värt. Så det här med knuten näve, sorry, men ur ekonomiskt perspektiv är fenomenet helt ointressant. Det intressanta ÄR när vi säger 1, sorry, men jag betalar INTE 100kr för en liter jordgubbar ELLER 2, jag skulle gärna handlat men kan inte för pengarna har gått till mat, energi och räntekostnader och annat som blivit dyrare så jag har faktiskt inte pengar kvar i plånkan att betala med. Då händer det grejor. Knuten näve räcker inte. Ur årstakt hamnade inflationen på 5,4 YoY mot väntat 5,2 och fg 4,5%. Högt såklart, och matchas inte av lönetakten, så vi har realt blivit fattigare. Men månadssiffran är ännu mer alarmerande, 0,9 i årstakt är över 10%!!!!!. Det kommer ju inte att hända. Men bara så att alla förstår magnituden. Svenska 10åringen rör sig kring 1,9%. Ingen stor grej. 2-åringen däremot hoppar upp rejält till 1,6%. Kronan har senaste dagarna försvagats mot euron efter ECB mötet i förra veckan. Men stärks något idag. Ser ut som att många i marknaden börjar tro en på 50punkters höjning i Sverige den 30 juni, istället för bara 25.

Höjer de med 50 i juni och 25 september, så är styrräntan på väg mot 1,0%. Jag räknar fortfarande inte med några höjningar i november+. Ingves känner pressen, 50 punkter i juni är inte osannolikt!

Det betyder att ett rörligt bolån kommer ligga på 2,25-2,50%. (Bundna lån på c3,5% 3-5år).

Det betyder att 5yrs Bostadsobligationen som lägst borde ligga på 2%. Fortsatt press på bostadspriser framöver alltså.

Ränteuppgångar slår igenom i konjukturen med upp till ett års fördröjning. Stigande mat- och energi priser går snabbare. Vi kommer redan i höst känna av detta. Mild recession nästa år extremt sannolik.

US PPI nästa…

PPI kom in på 0,8% MoM mot väntat 0,8 och fg 0,4. Ex food/energy kom den in på 0,5 mot väntat 0,6 och fg 0,2. Fortsatt rätt högt tryck alltså i producentledet, vilket alltså sannolikt kommer pressas ut mot kund, och har pressats ut mot kund. Just PPI reagerar inte så mycket på hur konsument efterfrågan rör sig, utan är väldigt beroende av råvarupriser och dess indirekta effekter i värdekedjan, och givet råvaror, ink mat och energi, utveckling på sistone, så är detta ingen överraskning. Fortsatt inflationstryck således… En normal månadssiffra ligger i snitt på 0,2% +/-0,2. Där är vi inte ännu!

Imorgon har vi NAHB, Retail, Empire och inte minst…. FED kl 2000. Tbc

Som jag skrev igår, så reviderade jag upp FEDs höjningar från 50+50+25 (juni+juli+sep) till 50+50+50…. men det verkar som om marknaden är inne på 75+75+50…. dvs en rätt rejäl upprevidering, vilket alltså förklarar det kraftiga fallet. Det skulle betyda att styrräntan ligger på 2,75% i september istället för 2,00 vilket innebär att 10-åringen kan nå 4% på sikt. Well, that freaks out the market!

En höjning med 50 istället för 75 imorgon skulle kunna uppfattas som duvigt. Vilket skulle kunna bara bra för marknaden, men jag är rädd att likt i maj, så skulle marknaden uppfatta detta som att FED är behind the curve, vilket ger förtroende problem… så det är inte säkert att det ger bra börs heller!

————-

Onsdag

Under hela året har vi varit i bear market för att Real räntorna stiger. Inflationen är visserligen hög, men det handlar om stigande räntor. Stigande räntor är en funktion av ihållande hög inflation. Vi kommer sannolikt inte få en större uppgång förrän räntorna börjar falla, och för att detta ska hända måste FED sänka sin hökiga retorik. För att detta ska hända måste datan komma in softare. Med data syftar jag på både tillväxt och inflationsdata. De hänger ihop.

Detta leder oss in på nästa gren. Morgan Stanley har länge snackat om marknaden ur ett Fire and Ice perspektiv. Båda är egentligen negativt för börsen. Fire innebär att tillväxtdatan är fortsatt stark, men detta upprätthåller inflationen som trycker upp räntor, som trycker ner börsen. Ice scenariot bygger på att tillväxt/demand mattas, och då faller inflationsförväntningar och räntor, men då tillväxten skrivas ner är detta ändå negativt för börs. Loose-loose situation.

Min tro är att andra halvåret kommer erbjuda en övergång från Fire till Ice. Men ice är ju också negativt. Absolut. Men det finns goda chanser att Ice bjuder på två varianter. Den första där tillväxt och inflationsdata mattas på ett sätt så att räntorna vänder ner. Negativt egentligen, men eftersom marknaden blir mest glad över fallande räntor, och inte så orolig för tillväxt, så sjunker räntorna samtidigt som dollarn försvagas. Detta kommer ge ett större rally än de 10% SPX lyckades leverera sist. Beror såklart också från vilken nivå. Från SPX 3,500 kan det bli rejält. Från 4,200 typ inget. Men allteftersom kommer man börja inse att recession lurar runt hörnet, och då börjar dollarn stärkas, och med falande räntor har vi en klassisk Risk Off, och då börjar börsen falla igen.

Men just nu är vi i Fire, och FED lär vara tuff ikväll. Det ska man vara när tillväxten är fortsatt god, samtidigt som inflationen är ett problem… jag tror man höjer med 75punkter från 0,75 till 1,50… man kommer även höja i juli samt september. Hur mycket beror på hur datan kommer in fram tills dess.

Hur marknaden tar emot just ikväll kan jag inte svara på. Viss relief reaktion mot 3,900-4,000 är inte omöjlig. Men det kan också bryta ner genom 3,700 och gå mot 3,600.

Det tekniskt snyggaste i min bok är:

Ettan A: 4,200 till 3,700 (avklarad)

Ettan B: 3,700 till 3,900-3,950

Ettan C: 3,600

Tvåan: 3,900-3,950

Avslutande Trean: 3,500

Bear market rally (nr3): 4,200

Men det blir fan aldrig som man vill!!!

Vi hörs i em!!!!

————

Empire FED som mäter aktiviteten i New York området kom in på -1,2 mot väntat 3,0 och fg -11,6. Indikerar en ISM kring 50, ungefär som sist. Den har ju guidat ner ISM ett tag nu, men det har inte funkat. Dock är jag övertygad att den ligger rätt. Philly senare i veckan också intressant!

NAHB 67 mot väntat 68 och fg 69…. sämre och trenden är nedåt… MEN indikerar fortfarande en styrka i US bostadsmarknad Låååååååååååååååååååååååångt över vad den 30-åriga bostadsoblisen gör. Lite som Sverige… där marknaden alltså är svagare än för några månader sedan… men där den har potential att bli radikalt mycket sämre. I min bok borde den droppa ner mot 10-30… time will tell!

Retail sales -0,3 MoM mot väntat +0,2 och fg +0,7.. klart sämre… och resar man för inflation så är alltså Detaljhandeln realt negativ i dollar. Justerar man för priser, dvs om man tänker sig att detaljhandel i dollar=volym*pris så minskar volymerna nu. Alltså helt i enlighet med hushållens pessimism i Michigan index. Dock inget fritt fall. I nominella termer såldes det varor för 673mdr dollar förra månaden. Den näst högsta någonsin. I min bok så borde den nominella köpkraften minska med färre nya jobb, relativt låga löneökningar, stigande räntekostnader, höga mat och energipriser, utebliven expansiv finanspolitik (små budgetunderskott), varpå det alltså inte borde finnas 673mdr att spendera (oavsett om priser är höga eller låga) utan snarare 573mdr. Alltså ungefär där den låg för 2-3 år sedan… och sen givet att prisnivåerna på varor är 15-20% högre än då, så måste alltså volymerna ner 20% UNDER de som gällde för 2-3 år sedan. Alltså ett extremt volym tapp alltså….. där är vi inte på långa vägar. Men det är detta som bygger caset för recession nästa år. OCH, får vi volymtapp av den magnituden så kommer Orders att falla kraftigt, varpå fabriker världen över får extremt lite att göra, vilket gör att deras efterfrågan på råvaror typ dör, och då är tajt Supply en icke fråga. Alltså man behöver inte ens räkna på sypply, det kommer inte vara tajt. Och då faller priserna. Och vips så har företagarna ingen anledning att höja priserna mot kund för att kompensera för höga inköpspriser. Det är viktigt att ni förstår alla delar här, för det kommer prägla den ekonomiska utvecklingen kommande två år.

Next up…. FED

————————

Torsdag,

Igår höjde FED styrräntan med 75punker från 0,75% till 1,50%. Det var väntat… eller rättare sagt 50 var väntat fram till för mindre en vecka sen då CPI data tryckte upp förväntningarna till 75.

De flaggar för att 75 inte ska ses som en normalhöjning, utan typ max per enskilt räntemöte.

Man visar att vill vara framtung i höjningarna… dvs istället för en linjär linje som innebär att inflationen får fritt spelrum så gasar man rejält NU, och tar det hellre lite lugnare senare.

De ser tillväxten som god, och inflationstrycket som sticky… vilket såklart måste handla om att de egentligen är ganska imponerade över tillväxten.

Fokus är att bekämpa inflationen genom att öka räntekostnader, vilket trycker ner tillväxt… vilket längre bak i värdekedjorna dödar den supplydrivna inflationen när efterfrågan hamnar mer i balans med utbudet. Man tror man klarar detta utan att skapa recession. Jag tror de har fel. De måste skapa recession för att demand ska falla tillräckligt mycket för att ex råvarupriser kollapsar, och därmed faller den supplydrivna inflationen. Problemet är att FED, kan inte säga att de måste skapa recession, för synonymt med detta är att miljontals människor kommer bli av med jobbet. Men det är detta som krävs. Miljontalsmänniskor måste bli arbetslösa för att inflationen ska dö. Punkt!

FED i min ögon, kan som mest höja 75+75 vid juli+sep mötena. Det skulle ta styrräntan till 3%. Som minst kommer man höja med 50+25, dvs till 2,25%. Jag tror inte det blir nån höjning i nov+dec eller 2023.

Kommer datan in dåligt även i juli lär det bli 75, kommer den in lite bättre lär det bli 50.

Kommer sen datan in bra i aug/sep så lär det bli 25, kommer den in dåligt kan det bli både 50 och 75.

FED är data beroende…

Jag tror US10yrs kommer gå som högst till 3,5-4%.

Jag trodde innan på räntenedgång i sommar. Den lär utebli. Det är först när datan kommer in på annat sätt som detta kan hända. Vi behöver ett skifte!

Jag siktar på att hökigheten kring räntesidan lär bestå, och sannolikt göra så bear market rallies får svårt att få fäste. Target SPX 3,500 intakt. Nästa stora uppgång är inte kommer förrän efter detta, givet att datan också börjar komma in på ett sätt som får oss att lämna inflations narrativet.

Vi har en del gap, och inte omöjligt att den översålda marknaden kan studsa mot 3,900-4,000… men jag skulle vara försiktig!

Philly FED imorrn!

Håller inte 3,700…. så väntar 3,600

Då kan man tänka sig

Ettan A: 4,200 till 3,600 (snart avklarad)

Ettan B: 3,600 till 3,840-3,900

Ettan C: 3,500

Tvåan: 3,840-3,900

Avslutande Trean: 3,500-3,600 (dubbelbotten????)

Bear market rally (nr3): 4,200

———————

Jag börjar bli sommarsnurrig, var helt säker på att Philly FED skulle trilla in idag, men den kom ju igår! Ursäkta för det!

Philly FED kom in på -3,3 mot väntat 5,5 och fg 2,6. Svag siffra, helt i linje med ISM på eller strax under 50. Tittar man på underkomponenterna så kom det framåtblickande 6M in extremt svagt. Även New Orders är svag. Pris komponenten är Employment komponenten är hyfsat stabil.

Jag har sagt det innan och säger det igen. 3 punkter att pränta in…

1, Det är INTE inflationen som vänder ner först. Anledningen är enkel. Företag höjer priserna när inköpspriserna är höga. Inköpspriserna är höga när priserna i värdekedjan är höga. Priserna i värdekedjan är höga när råvarupriser är höga. Råvarupriser är höga när Efterfrågan är god.

Slutkundsefterfrågan måste vika ner, innan den supplydrivna inflationen gör det.

Priskomponenten kommer vända ner… fast med fördröjning efter att de tidiga DEMAND indikatorerna gör det

2, Jobb komponenten är också lagging. Företag vågar rekytera EFTER de sett efterfrågan som god under en tid. De jobb som tillsätts IDAG började planeras för en tids sen, och planeringen att rekrytera påbörjades efter en av god efterfrågan. Lite som att säga… det var högtryck i julas… och därför får folk jobb idag.

Sen finns det en leading factor i själva jobben som jag pratar om ofta, och det är att det jobbet som skapas idag, dvs påverkar konsumtion framöver. Dvs tillväxt.

Men Employment factorn är lagging, inte leading.

3, Det är underkomponenter som är leading, som ex new orders och 6m i Philly som är det viktiga, och de pekar på en mörk framtid för ISM.

Slutsats, Recession och Räntesänkningar nästa år. Inget nytt, jag har tjatat om det i ett halvår!

Apropå marknaden igår… riktigt svag! Men det som förvånade mig var att

1, Dollarn var svag

2, Räntorna föll

3, och det var egentligen bara VIX som steg

Svag dollar och fallande räntor är en högst duvig reaktion i min bok och något som är bra för börsen.

Risk/reward börjar bli helt okej i marknaden nu.

Jag har ju penslat för botten kring 3,500 och sen rally till 4,200 (potentiellt 4,300) senare. Men att vi just nu är inne i rekyl men jag börjar undra. Kanske man ska börja våga doppa tårna redan nu….

Triple OPEX idag… och snart helg!

Härifrån tar man inga stora korta positioner… Utanför marknaden alternativt små långa, det är melodin.

Visst, allt är fortfarande inom ramen för en bear market och recession nästa år, så var smart med sizing, men ni fattar!

Recovery mot månadsslutet, och sen ny baisse i juli…. åtminstone fram till viktig data?

Rent datamässigt har vi jobbdata den 8 juli och CPI den 13 juli…. kommer jobbdatan in svagt och CPI lågt, så kan FED sänka ribban till 50 punkter den 26e juli. Således lär aktier gå starkt inför FED mötet. Kommer datan in dåligt, stark jobbsiffra, hög inflationssiffra, då kommer aktier troligtvis fortsätta gå svagt!

Trevlig helg!!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Nu kan bara FED vända det här!

 1. Oscar skriver:

  Rimligt resonemang, som vanligt. Men borde inte sämre jobbdata vara långt bort mtp att inflationen gör att folk ser att de måste jobba för att klara livet = högre efterfrågan på jobb? Jag tänker att den indikatorn kanske inte borde vara den som leder i alla fall?

  • GaStan skriver:

   Det är arbetsgivaren som efterfrågar jobb, inte arbetstagaren. Arbetstagaren är jobb supply.

   MEN arbetsgivarens Demand är en funktion av hur mycket han säljer för, vilket är en funktion av konsumenterna. Eftersom arbetstagarna och konsumenterna är samma sak, så är de både supply (jobb) och demand (hur mycket de handlar för).

   Så tyvärr blir det lite hönan och ägget…

   Jobb är både lagging och leading… LAgging för att arbetsgivare börjar rekrytera EFTER de sett efterfrågan och verksamheten går bra. Men det är också nya jobb som ger en ökning av köpkraften som ger en push åt efterfrågan framöver.

   Dvs jobbskapandet senaste året har varit stark pga att vi kravlade oss ur Covid… men det är också jobbkspandet som gett köpkraftsöklningen som gjort att ekonomin gått så starkt.

   När det gäller faktorer att följa så är förodligen ISM New Orders den viktigaste.

   • Oscar skriver:

    Mången tack för förklaringen! Ett par veckor kvar till New Orders, den ska jag hålla utkick efter. Spännande tider framöver. Kommer FED lyckas vända på foten ännu en gång utan förtroendekris? Eller är vi redan där? Och nu när vi har börjat smutta på stagflationistiska cocktailen – kommer den gula ädelmetallen ha en ny stortid att se fram emot kommande år? Priset brukar ju följa den inverterade realräntan men har nu kopplats fri något på uppsidan. Mycket att fundera på! Men som vanligt – tack för intressanta inlägg.

   • GaStan skriver:

    Klart spännande!

    FED har potentialen att vända skutan, men sannolikheten är dessvärre låg.

    Tror SPX 3,500 hägrar i juli…

 2. Peter skriver:

  Just resandet är en av dom sista utgifterna som folk drar in på, iallafall denna sommaren pga inget resande/semester under dom förra 2 åren. Vårt eget ”reskonto” har aldrig varit så högt som i år.
  Men den bästa medicinen mot höga priser är ju just, höga priser så fram mot hösten tror jag vi får se riktig konsumtionsdata som kommer in väldigt svagt.

  • GaStan skriver:

   Det förstår jag och det gäller nog många, men det innebär nog att man tvingas dra ner på annat. Som du säger höga priser är ett effektivt bot mot höga priser om det inte följs upp av köpkraft vilket det inte verkar göra

 3. Flamman skriver:

  Hej,

  Nu när inflationen verkar bita sig fast samt att konsumentkraften verkar kvarstå (många resande etc)….
  Tror du fortfarande på recession och nollräntor inom 12-18 månader?

 4. Flamman skriver:

  Hej,

  Tre frågor som jag hoppas du kan besvara:
  1, Vid en recession år 2023 har du tidigare varit inne på att FED, Riksbanken osv kommer behöva sänka till nollränta igen. Men riskerar inte ett sådant drag att öka inflationen mer igen då?

  2, När en låg konjuktur/recession sker. På vilka specifika sätt kommer det påverka privatpersoners plånböcker?

  3, Vid en potentiell nollränta igen. Tror du att vi kan komma att få se lägre boräntor igen?

  Tack på förhand.

  Mvh

  • GaStan skriver:

   1, i en lågkonjunktur har intenföretagen pricing power att höja priser, även om räntorna är nollade. Det problemet kommer längre fram när konjan repar sig, och då måste de börja höja igen. Det är deras jobb

   2, finansiella tillgångar som bostäder och aktier sjunker i värde. Arbetslösheten stiger och löner rör sig väldigt lite, så aggregerade inkomster sjunker i regel.

   3, Givet att vi inte har en massa defaultande bostadsobligationer, vilket jag inte tror, så faller bolåneräntorna med Riksbankens räntesänkningar

 5. Amco skriver:

  I samband med ett av dina tidigare inlagg diskuterade vi hushallens rantekanslighet och andel med fasta alt. rorliga rantor. Fick denna fran SEB idag:

  ”Continued high share on fixed loans
  Households continue to have a large share of fixed loans (unchanged to May) in a historical perspective, according to the survey, and 51% of respondents said that they have either fixed only, or a combination of fixed and floating, interest rates. Less than one-fifth said that they are on floating rates only. Households believe that the interest rate for housing loans will be 2.5% in a year’s time and 3-4% in 5-10 years’ time”

  • GaStan skriver:

   Min bedömning är att 60% är rörligt 40% bundet. Där 1/4 faller om ett år, och ytterligare 1/4 del faller inom två år. Så inom två år är allt ”rörligt”

   Sverige är räntekänsligt idag och extremt känsligt på medellångsikt.

   Får vi recession nästa år, och Riksbanken tvingas nolla räntorna.. då får de bundna lånen viss effekt… håller räntorna i sig.. spelar det nästan inte nån roll

 6. Freddan skriver:

  Hur tror du high growth tech går nu och framåt? Tänker att å ena sidan kommer allt gå ner vid recession och då även räntorna vilket gynnar tech… så först ner fram tills de annonserar att de börjar sänka och sen upp?

  • GaStan skriver:

   Tech fortsätter att underperforma i baissen så länge som inflationsnarrativet lever, dvs stigande räntor, stark dollar… men lär gå bra i bearmarket rallies likt mars och maj.

   Sen i nästa nedgångsfas… dvs den som inte drivs rädsla för inflation, utan konjunktur och vinstnedgångar… så kommer räntorna falla och dollarn vara stark, klassisk risk off…. och då går Tech också ner såklart, men andra går sämre….

 7. Oro skriver:

  Är vi på väg mot en depression? Index faller handlöst på morgonen och sätter nya lows across the board. OMX in i range 1700-1500 igen?

 8. Mats skriver:

  Det vore intressant att höra din analys av när du ser lånsiktiga köplägen och inte bara tillfälliga uppgångar i en vikande marknad. Hur ser du på resten av året och 2023?

  • GaStan skriver:

   Jag har haft target på SPX 3,500 under väldigt lång tid.

   Där tror jag det kommer finnas köpare, inte bara av korta pengar, utan även långa. Når vi dit så tror jag man kan köpa med target 4,200.

   Värderingsmässigt kan man tänka sig aktieriskpremien där med vinst på 225 som ger PE 15,5. Det ger earningsyield 1/15,5=6,5%. Vad räntan ligger på då är svårt att säga men antagligen är aktieriskprenien ”tillräckligt” gynnsam.

   Det är egentligen så långt min ”prognos” sträcker sig…

   Sen ska man komma ihåg att även denna rörelse, SANNOLIKT är inom ramen för en Bear Market. Så vi pratar inte BULL market ännu.

   Jag säger så för att jag tror nästa år bjuder på recession… och då talar vi vinstnivåer på 180usd eller lägre. … vilket sannolikt tar ner SPX till under 3,000.

   Denna nedgång, kommer inte som nu att drivas av hög inflation och höga räntor, utan recession och börsfall. Räntorna, givet att det blir recession, kommer att börja falla.

   Går vi under 3,000 så utgör det sannolikt botten på denna börscykel och långsiktigt köpläge.

   När det skulle infalla vet jag inte, men det är egentligen inte så intressant.

 9. Anders skriver:

  Nu är 5 åringa bostadsobligationen uppe på 3,724% (2022-06-16)
  tittar man på Stabelo som inte ger ut någon ränterabatt har de just nu 3,39% de borde ju betyda att de går minus på varje bolån 0.333%? Är bankerna verkligen så benägna att hjälpa till hålla nere räntan (försvara marknadsandelar)?

 10. Daniel skriver:

  Hur ser du på hösten och årets sista månader för SPX nivåer?

  I marknaden som rått detta år verkar det inte spelat någon roll om företagen levererat bra rapporter som slår förväntningarna. Deras resp aktier åker med ner då det verkar vara väldigt mycket fear, momentum och trend som styr allt.

  En annan grej jag funderat lite på är förra årets sen höst då de flesta ATH toppar sattes. Marknaden visste vid det laget mycket väl att det detta år skulle bli räntehöjningar från FED.
  Ändå gick det bara upp, upp, och åter igen upp.. , för att sen precis efter årsskiftet bli världens sell off utan att FED gjort eller sagt något nytt… Pump and dump? , Ja i mitt tycke.

  Om man är konspiratoriskt lagd kan man börja undra hur riggad marknaden egentligen är av de större institutionerna.. , och hur lite man själv kan påverka som småsparare.

  • GaStan skriver:

   Jag är kroniskt dålig på tajming…

   FED ändrade inriktning i december 2021 när man övergav ordet ”transitory” om inflation. SPX toppade ur första veckan i januari.. dont fight the FED!

   Jag tror inte på konspirationer… FED styr, men data styr FED… och data är vad data är!

   Det som styr marknaden är 1, framtida vinster och 2, räntan.
   Vinsterna styrs av bolagens Försäljning som styrs av global bnp tillväxt.
   Räntorna styrs av Inflation, som drivs av hur företagens kostnader utvecklas. Dvs stiger deras 1, löner och/eller 2, inköp så kommer de höja priserna för att försvara sina vinster… och vips har du inflation

   Löner är en funktion av 1, tillväxt i ekonomin och tajthet i arbetsmarknaden

   Inköp styrs till stor del av råvarukostnader längst bak i värdekedjan. Råvaror styrs av utbud relativt efterfrågan… där efterfrågan är den stora swingfaktorn.

   Jag skulle säga att ”tillväxt” är den viktiga faktorn, och den kan ingen styra över utan det är ekonomiska krafter som påverkar denna!

 11. anders skriver:

  satte över pension i AP7 räntefond, tänkte det var klokt när jag tyckte marknaden hade gått för bra, nu ser jag att den ändå har gått ner…? 🙂 när räntan gått upp

 12. Anders skriver:

  Några förslag på vad man skall sätta pensionen i om man inte vill vara i marknaden?

  • GaStan skriver:

   Sen vill jag tillägga… att det är rätt sent påtänkt nu att lägga sig cash.. borde man gjort för ett halvår sen!

   Jag tror börserna håller på att bottna ur här i sommar kring SPX 3,500… och att vi under andra halvåret kan ta oss upp kanske 20%.

   Sen är det dags för nästa, och sista åktur ner där vi prisar in recession under 2023. Nu har vi bara prisat in ränteuppgång, inte vinst nedgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.