I väntan på inflationsdata

Veckas viktigaste datapunkt är US core CPI på fredag. Men vi har även Räntemöte för ECB där man sannolikt kommer flagga för höjning i juli med 25 punkter. Vi har även Michigan index på fredag. Nästa onsdag har vi FED möte där man väntar sig ytterligare en höjning med 50 från 0,75% till 1,25%. Det är inte den stora grejen, utan hur man ser på perioden efter september? Jag hävdar att FED målar upp en bild som sen styr räntekurvan, men den bilden är databeroende, så förändras datan så förändras räntekurvan. Det är inget nytt, så har det alltid varit. Senast man höjde från 0 till 2,25% under 2016-2018 så guiadade man för höjning upp till minst 3%. Det stannade långt tidigare. Därefter sa man att 2,25% var en väl avvägd ränta, men bara nåt kvartal senare så sänkte man till 1,50%. Det jag försöker säga är inte att FED har fel. Man försöker bygga ett framtida scenario och anpassar sin politik efter det. Men framtiden förändras, mycket pga av FEDs agerande, så det blir en feedback loop tillbaka där FED nästan inte kan få rätt eftersom de själva är med och bidrar till att det blir fel.

Rent tekniskt är SPX 4,200 ett motstånd. Bryts detta väntar 4,300 med potentiellt överslag mot 4,450. Stöd 4,000-4,100. Jag hoppas på en sista runda upp i juni. Därefter baisse i juli-augusti. Kort studs i september, och sen ny baisse och botten kring 3,500/3,600 i oktober. Sen förmodligen recovery och studs mot årsskiftet. Skulle inte förvåna mig om vi stänger året kring 4,000-4,200. Men vi tar ett steg i taget. Bryts dagens stödnivåer så kan 3,500 bli aktuellt redan i sommar.

Ha ett fint nationaldagsfirande!

Kina Caixins Service PMI kom in på 41,4 mot fg 36,2… bättre, och det var såklart väntat nu när de börjar lätta på restriktionerna.

—————-

Tisdag,

Lever Björnrallyt?

SPX studsade Fib50% av sin april-maj nedgång knappa 10%, så visst har det varit en rekyl. Men kalla det rally tycker jag inte. Då vill jag ha minst Fib50% av hela nedgången som sträcker sig till 4,300. Syftet med ett björnrally är också att locka tillbaka köparna i marknaden, trots att de borde stå utanför då primärtrenden är fallande. Ungeför som att Bull market corrections har ett syfte att få folk att sälja sina aktier trots att de borde sitta kvar i stigande trend. Därför kan man också räkna med visst överslag på 4,300.

Men istället konsoliderade vi under hela förra veckan. Vad handlar det om? Jo räntorna vände upp och dollarn stärktes igen efter en rätt kraftig försvagnings studs. Vad handlar det om? Jo datan, primärt PMI och jobbdata kom in starkt. Stark data innebär att FED inte får darra på manschetten kring sin hökighet, och detta är inte bra för aktier. Att marknaden ”bara konsoliderade” ser jag nästan som ett styrketecken. Dvs stark data gjorde att vi inte fortsatte upp, men stark data gjorde inte så att vi packade ihop heller.

Börsen kunde lika gärna vänt ner igen. Anledningen till styrkan tror jag handlar om att positioneringen fortfarande är väldigt light där ute. Inte så många som ligger fulltankade och behöver sälja. Men det handlar nog också om att de som köpte low är ganska övertygade att datan kommer surna till om några månader, att inflationstrycket avtar, och att tajming är svårt och att den senaste datan är sista, eller en av de sista, styrke suckarna innan datan kommer visa nåt annat. Glöm inte heller att marknaden diskar framtiden. Dvs NÄR inflationen på riktigt är låg, NÄR tillväxt datan de facto är svag, då ska det by default vara för sent att köpa. Marknaden om den fungerar korrekt ska prisa in fallande inflation innan det händer… Allt detta tycker jag talar FÖR att nästa rörelse är uppåtriktad. Men jag gifter mig inte med scenariot. Stopp kring 4,000.

Om vi får en rörelse upp mot 4,300-4,450 så tänker jag mig att den är synonym med att US10yrs börjar gå mot 2,5%, att dollarn gör ytterligare ett ryck upp mot typ 1,09-1,11 och att VIX drar ner mot 20… uteblir denna rörelse, ja då ska de här indikatorerna gå åt andra hållet. Inte minst dollarn som borde röra sig mot 1,04eur igen…

Inflationsdatan och FED i nästa vecka kommer sätta sin prägel på US10yrs och Dollarn… och de kommer sen styra riktningen på börsen!

——————-

Onsdag..

Lite inflationstugg…

Inflationen världen över drivs nu primärt av stigande matpriser, som i sin tur trycks upp av fertilizer priser som är upp 46% sen i januari. Fertilizers steg även tidigare, men då primärt av att naturgaspriserna gick upp.

Core Goods inflation är till stor del en funktion av 1, hur väl supply kedjorna fungerar 2, frakt rater 3, valutor till viss del och 4, sist men inte minst råvarupriser. Core Service inflation är mycket mer kopplat till hur inhemsk ekonomi mår, dvs jobbskapande X löneutveckling.

Core goods kan mycket väl vara lite sticky ett tag till pga Kinas c19 problem men där har vi sannolikt sett slutet på problemen. Med svagare konjunktur kommer frakt rater och råvaraupriser ner (som är känsliga för demand, och tajt eller otajt supply till stor del är en fråga om demand). core service inflation borde komma ner med tanke på att jobbskapar takten går ner (då den är tajt korrelerad med tillväxt med viss fördröjning) och lönetakten som numera mjuknat rejält.

På fredag kommer US CPI. På årsbasis ligger den historiskt ungefär 0,5% högre än PCE. På månadsbasis är de väldigt lika. Därför är det intressant hur de diffat på sistone. Förra CPI låg på 0,6% MoM medan PCE låg på 0,2%. Det handlar dels om vikter där ex CPI har mer av hyror som är en klart laggande komponent. Laggande för att amerikanska hyror följer med fördröjning bostadspriser, och bostadspriser följer med fördröjning räntorna. PCE har mer av skolavgifter och hälsovård, något som väger tyngre för hushållen i praktiken men där prisutvecklingen varit lugnare. PCE speglar också snabbare vad konsumenterna faktiskt konsumerar. På senare tid har de shoppat mer tjänster, varpå PCE växlar upp vikterna för dessa. Där har inflationstrycket varit lägre. Av detta skälet borde PCE vara mer korrekt, och FED säger själva att det är deras preferred measure. Hursomhelst, på fredag kommer siffran relativt förväntningarna vara av intresse. Man väntar sig core CPI på 0,5% MoM mot fg 0,6. Jag skulle säga att 0,4 eller bättre kommer att tas emot positivt.

—————

Imorgon har vi ECB… som egentligen inte är nån jättegrej för globala börsen. Förväntningarna ligger på att de krattar för en 25bp höjning i juli, men visst kan de höja redan imorgon. Höjning med 50bp vare sig imorgon eller i juli, är inte väntat, och skulle uppfattas som hökigt.

Men visst kan det få viss bäring på börs. Jag tänker så här; hökig ECB –> stark euro –> svag dollar –> stark börs….. och tvärtom!

En hökig ECB spelar också roll för Sverige… då den sätter ännu mer press på Ingves. Dvs om de höjer med 25 imorgon eller 25 i juli, påverkar inte Ingves. Han höjer i juli med 25. MEN om de höjer med 50 imorgon, eller guidar för detta i juli, så ökar risken av Ingves höjer med 50 i juli. Inte base case, men det kan såklart hända. Tror marknaden att han ska börja höja med 50 istället för 25, så kommer räntorna att börja stiga, vilket sannolikt knuffar bostadsoblisen framför sig, och gör nedsidan på bostadspriserna ännu större under andra halvåret. Således, en hökig ECB ger svaga svenska bostadspriser, och tvärtom!

Vi hörs imorrn. Njut av sommaren!

—————–

Torsdag, ECB meddelar att man tänker höja räntan med 25bp i juli. Men också att de funderar på större höjning i september om inte inflation/Tillväxt börjar moderera.

Jag skulle säga att det var ett rätt duvigt besked. Vissa trodde att de skulle höja redan idag. Vissa trodde dessutom på mer än 25 punkter. September då? Jo absolut men det är rätt långt dit.

Man meddelar också att man börjar skala ner QE.

Än så länge inga stora reaktioner i marknaden. Räntorna stiger faktiskt något. Den europeiska 10åringen ligger på c1,5% vilket är fullt rimligt med styrränta på 0%. eftersom man kommer höja med 25 i juli, och säg 25 i september, är det rimligt att den fortsätter upp mot 2%. Kommer det innebära en stark euro? Något kanske, men andra räntor stiger ju också. Ja bortsett från den amerikanska som sannolikt gått klart. Så kanske viss styrka mot dollarn då. och svag dollar brukar vara bra för börsen. Men just i det här fallet ska det inte överdrivas!

Det här var ingen game changer för vare sig börs eller svenska bostadspriser.

Imorgon har vi inflation och Michigan! Det är viktigt… tbc

————–

Äntligen fredag, eller….

Från USA kom CPI in 1,0% MoM mot väntat 0,7 och fg 0,3. På årsbasis 8,6 mot väntat 8,3 och fg 8,3. Klart sämre!

Core CPI, som är klart viktigare, kom in på 0,6% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,6. Också sämre men inte lika farligt, och på månadsbasis samma som senast. På årsbasis, som är mer än matematisk grej kom den in på 6,0 mot väntat 5,9 och fg 6,2.

Core CPI har toppat ur på årsbasis. I mars var den 6,4. I april 6,2 och nu 6,0. MEN, a big jävla MEN, inflationstrycket är alltjämnt högt. Om månadsdatan trillade ner mot 0,3 eller bättre, så kommer alltså årsdatan att falla snabbare än vad den gör. Dagens siffra pekar på att inflationen upplevs som STICKY. Och så länge som den upplevs som STICKY så kommer FED vara på krigsstigen… och FED på krigsstigen är i regel inte bra för aktier.

Vad innebär detta? Jo att FED kommer höja med 50 i juni och 50 i juli, och sannolikt även 50 i september. Dvs upp till 2,25%. Sen hur det blir i november, december är för tidigt att säga. Hösten borde bjuda på regn (eller sol för dom som vill ha en mindre hökig FED)…. Men marknaden bryr sig inte om detta nu.

Om jag får säga nåt positivt så är det att VIX och Räntorna inte regerar särskilt negativt. Men Dollarn stärks rätt rejält. Även om man ser till senaste dagarna. Börsen fäster mest vikt vid dollarn och bryter ner.

Just nu känns det mer sannolikt att vi faller ner mot 3,800 än att vi går upp till 4,200. Bearmarket rallyt med sikte på 4300-4450 är helt klart AT RISK.

Snarare är det 3,800 som ska uppsökas, och bryts den väntar 3,500 (som ändå har varit target fast först i höst, och efter ett BM-rally).

Jag har faktiskt inte studerat detaljerna i CPI datan. Dvs om det ex är hyror och shelter som driver upp siffrorna så är det inte så negativt då de är lagging. Men det verkar som om det mesta ligger högt. Får be att återkomma.

Vad jag vill se ikväll för att man ska våra tro på midsommar rally är hur köparna kommer in igen. Gärna supportat av en vändning i dollarn… börserna har ju visat rött i princip hela veckan. Så man vet aldrig… men det är såklart mer önsketänkande. Datan är vad datan är.

Sen rent tekniskt, dvs om vi skiter i datan, så hade det absolut ”snyggaste” varit ett midsommar rally.. vad jag menar är att vi gjort en 1-2-3 där ettan är avklarad med en ABC, och vi nu är inne i tvåan, som borde ta slut när som, för en sista trea upp mot 4,300… men det kanske bara är önsketänkande…

FED på onsdag, med den här datan kommer inte pynta nån duvig bild. Tvärtom, de kommer visa sig ”handlingskraftiga” och säga att vi kommer göra ”whateverittakes” att brotta ner inflationen. Men detta borde inte heller vara nån överraskning för någon. Inte minst marknaden.

Prel Michigan kom in på 50,2 mot väntat 58,0 och fg 58,4. Sämsta mätningen sen recession 2009. Amerikanska hushåll tokdeppar. Varför? Jo för att deras pengar räcker inte till… och det är ju intressant för att inflationssiffran ovan pekar på företagen höjer priserna på varor och tjänster i god takt. Det gör man såklart för att de blivit dyrare längre bak i värdekedjan… men om de inte fått varorna sålda så hade de inte höjt lika mycket. Bättre att sälja en vara med liten bruttovinst, än att inte sälja nån alls. Och frågar man konsumenterna så är de sura för att trots lönehöjning, så har dom inte mycket kvar när de betalat räntan på lånet, mat och energi. Samtidigt som varorna och tjänsterna de vill köpa, utöver mat och energi, blivit dyrare. Det lirar inte.

Men som jag sagt innan…. här handlar det INTE om att vi har fel eller rätt. Jag är rätt säker på att vi får rätt, men tajming biten av det är komplicerad.

Lite som att lyssna på folk som klagar över hur dyrt det är att åka på semester i sommar, typ flyg och hotell, och att det helt vansinnigt. Varpå man frågar, ”okej, så ni stannar hemma hela sommaren? och får svar ”Nej då, vi har bokat en vecka till Mallis”

Man undrar då…. vid vilken punkt tar hushållen beslutet att vi inte har råd och/eller tycker det är värt att åka till Mallis…. för så länge som de bara klagar, men inte ändrar konsumtionsmönster så händer inget. Det är när de tar beslutet att INTE konsumera det man brukar som det händer grejor.

Trevlig helg!

—————–

Under hela året har vi varit i bear market för att Real räntorna stiger. Inflationen är visserligen hög, men det handlar om stigande räntor. Stigande räntor är en funktion av ihållande hög inflation. Vi kommer sannolikt inte få en större uppgång förrän räntorna börjar falla, och för att detta ska hända måste FED sänka sin hökiga retorik. För att detta ska hända måste datan komma in softare. Med data syftar jag på både tillväxt och inflationsdata. De hänger ihop.

Detta leder oss in på nästa gren. Morgan Stanley har länge snackat om marknaden ur ett Fire and Ice perspektiv. Båda är egentligen negativt för börsen. Fire innebär att tillväxtdatan är fortsatt stark, men detta upprätthåller inflationen som trycker upp räntor, som trycker ner börsen. Ice scenariot bygger på att tillväxt/demand mattas, och då faller inflationsförväntningar och räntor, men då tillväxten skrivas ner är detta ändå negativt för börs. Loose-loose situation.

Min tro är att andra halvåret kommer erbjuda en övergång från Fire till Ice. Men ice är ju också negativt. Absolut. Men det finns goda chanser att Ice bjuder på två varianter. Den första där tillväxt och inflationsdata mattas på ett sätt så att räntorna vänder ner. Negativt egentligen, men eftersom marknaden blir mest glad över fallande räntor, och inte så orolig för tillväxt, så sjunker räntorna samtidigt som dollarn försvagas. Detta kommer ge ett större rally än de 10% SPX lyckades leverera sist. Beror såklart också från vilken nivå. Från SPX 3,500 kan det bli rejält. Från 4,200 typ inget. Men allteftersom kommer man börja inse att recession lurar runt hörnet, och då börjar dollarn stärkas, och med falande räntor har vi en klassisk Risk Off, och då börjar börsen falla igen.

Men just nu är vi i Fire, och FED lär vara tuff ikväll. Det ska man vara när tillväxten är fortsatt god, samtidigt som inflationen är ett problem… jag tror man höjer med 75punkter från 0,75 till 1,50… man kommer även höja i juli samt september. Hur mycket beror på hur datan kommer in fram tills dess.

Hur marknaden tar emot just ikväll kan jag inte svara på. Viss relief reaktion mot 3,900-4,000 är inte omöjlig. Men det kan också bryta ner genom 3,700 och gå mot 3,600.

Det tekniskt snyggaste i min bok är:

Ettan A: 4,200 till 3,700 (avklarad)

Ettan B: 3,700 till 3,900-3,950

Ettan C: 3,600

Tvåan: 3,900-3,950

Avslutande Trean: 3,500

Bear market rally (nr3): 4,200

Men det blir fan aldrig som man vill!!!

Vi hörs i em!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till I väntan på inflationsdata

 1. Tomas Hedlund skriver:

  Alltid lika intressant att läsa dina tankar, tack!

 2. Timotheos skriver:

  3500 är ju Fib50 på uppgången sen corona-botten så det är väl ett gott mål att sikta efter.

 3. Östergren skriver:

  Någon som minns ordet transitory?

  • GaStan skriver:

   Hehe jotack, och jag höll i det längre än både Ingves och Powell…

   Men du kommer från att du hade en sinnesjuk Demand push (primärt genom gigantiska budgetunderskottt) under 2020 och 2021, och där det var helt nödvändigt under första året men helt onödigt under andra året…. Och sem lagom till att allt skulle normaliseras fick vi isället en SUPPLY PULL genom kriget… the rest is history…

   Jag skulle inte ta ordet transitory i min mun längre:… MEN vad tror du händer med prissättning om vi trillar in i lågkonja under amdra haövåret eller nästa år…

   Eller

   Vånd på steken… var hade prisutvecklingen varit om vi INTE kört en krona i underskott under 20/21 eööer där Putin aldrig invaderat Ukraina.. sug på den karamellen

   • Östergren skriver:

    Vad gäller transitory så var det Yellen som ekade i huvudet.

    ”MEN vad tror du händer med prissättning om vi trillar in i lågkonja under amdra haövåret eller nästa år…”

    Så länge kriget fortsätter tror jag energi (olja, naturgas, el) samt mat kommer handlas på höga nivåer.

   • GaStan skriver:

    Jag tror du underskattar effekterna av vikande efterfrågan.

   • Östergren skriver:

    Vikande efterfrågan inom vissa sektorer tror jag också på.

    Nu var det mat och energi jag avsåg. Så länge vi har befolkningstillväxt på jorden tror jag inte efterfrågan på mat och energi kommer att minska.

 4. P Bateman skriver:

  Inflation stiger. Och det värsta är ju energi priserna såklart.

  Nu ska vi inte köpa från ryssen. Vad finns kvar? Jo grannen i väst, Norge såklart. Både olja och gas. Men jag väntar fortfarande förgäves på nok rallyt.

  Ligger all in i nok men lite back trots allt med energikris, sinnessjukt är vad det är…dock brukar jag alltid vara för tidig, så de kanske kommer

 5. ottosson skriver:

  Hur gör vi nu??..lägger oss i enbart BEAR cert ..2022/23..någon ide?
  mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.