US10yrs är kraftigt överköpt

Tioåringen nådde 4,33% som högst i förra veckan. FED kommer att höja till 3,75% i nästa vecka, men nu börjar det florerar rykten om de börjar se vägs ände vad beträffar räntehöjningarna. Kom ihåg att FED såg 2,25% som en neutral ränta i somras. Dvs en räntenivå som vare sig stimulerar eller bromsar inflationen. Så självklart ser dom 3,75 som klart åtstramande. En åtstramning som kommer börja bita med cirka ett halvårsfördröjning. Nu under november/december borde vi därför se effekterna av våren och sommarens höjningar. Detta i sin tur kan leda till att man drar ner på höjningarna framöver. Jag tror vi pratar 25/50 i december, och ingen höjning i februari. Detta bygger såklart på att datan börjar surna till, vilket bygger på att räntorna börjar bita. Givet detta scenario, så borde alltså inte räntorna gå mycket högre, och snarare finns det nedsida när marknaden inser att 1, FED börjar bli klar 2, oron för inflation börjar släppa och 3, oron för sämre tider börjar tillta. QT håller uppe räntorna, men de andra krafterna borde vara starkare. Lite som att säga att en aktie inte kan gå ner på en dålig rapport för att det ligger ett stort återköpsprogram i marknaden. Det köper inte jag.

Skulle räntorna vända ner så finns det potential till ett björnrally, givet att inte dollarn stärks för mycket. Än så länge håller sig SPX inom intervallet 3600-3800 men det känns inte omöjligt att vi bryter upp och tar ut 3900 innan FED mötet. Sen är det upp till FED helt enkelt. Genererar FED en riktig köpsignal så borde VIX kunna pressas ner mot samma nivåer som i april och augusti. Detta borde kunna lyfta börserna en bit högre. Q3 rapporterna kommer INTE leda till vinstestimaten för 2023 havererar. Det kommer först i med Q4orna i januari/februari. Detta gör att om räntorna sjunker, och vinstestimaten ligger kvar… så är detta bra förutsättningar för björnrallyt.

Från Europa kom Mfg Flash PMI in på 46,6 mot väntat 47,8 och fg 48,4. Tyska motsvarigheten kom in på 45,7 mot väntat 47,0 och fg 47,8. Svagt. Recession nästa år är kassaskåpssäker. Service PMI var också svag.

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 49,9 mot väntat 51,0 och fg 52,0. Sämre!!!

Service Flash PMI kom in på 46,6 mot väntat 49,2 och fg 49,3. Sämre!!

Nästa stora är ISM i nästa vecka… tillsammans med Fed möte och jobbdata…

Viktigast i veckan är annars ECB räntemöte där man lär höja 75bp till 1,50%. För Europas del handlar inflationen i större utsträckning om energi och mat. Mindre om löner. Mindre om överhettning, och där konjunkturen bromsar in snabbare än i USA. Av den anledningen är också styrräntan hälften så hög som i USA. ECB höjning tvingar Ingves till att höja 75 punkter nästa gång till 2,50%. Kronan blir ännu svagare om han inte gör det. Ingves har tidigare sagt att svenskarna klarar upp till 2% styrränta. Över detta är en rejäl åtstramning, där räntekostnaderna gröper ut mer än 10% av inkomsterna.

I veckan har vi även Case Shiller, CB Consumer confidence, US PCE, Michigan index samt ECI (employment cost index)… tbc

——————

Onsdag

Case Shiller US bostadspriser kom igår in på -1,3% MoM mot väntat +0,5 och fg 0,4. Den största månatliga nedgången sedan 2009. NU börjar det… fortfarande är det ju upp på årsbasis med det är mer än baseffekts grej. Om ett år kommer det se radikalt annorlunda ut.

CB Consumer confidence kom in på 102,5 mot väntat 106,5 och fg 108…. även den sämre. Finns bara en riktning här, och det är nedåt i takt med att arbetsmarknaden blir allt sämre.

Vi har inga stora grejor på macro fronten idag. ECB imorrn nästa stora..

Igår bröt vi upp genom 3800 och tar nu sikte på 3900. VIX föll, dollarn var svag, US10yrs föll. 28% av SPX bolagen har rapporterat och det fortsätter i stark takt. Visserligen har 70% slagit förväntningarna men Microsoft och Google gjorde inte det igår efter stängning. SPX har stöd kring 3750-3810, för att inte tala om 3600. Trots viss optimism så är det inte ett Risk on rally där man kastar sig över Growth. För detta krävs mer, jag skulle säga en duvig guidning av FED i nästa vecka would do the trick.

Även om jag har target 2800/3000 target i mars/april nästa år, så tror jag inte det vänder ner i all hast i närtid. Dvs jag vill gärna se hur vi tar ut 3900 i närtid, och gärna bryter upp mot 4085. Men även om uppgången kommer av sig så är det snarare 3600-3900 konsolidering som väntar. Det är först när negativa vinstrevideringar kommer igång i slutet på januari som nästa resa ner genom 3500 och vidare mot target inleds. På denna sidan året borde vi hålla oss norr om 3600.

Fredag…

US10yrs är fortsatt svag, dollarn är fortsatt svag och VIX likaså. Detta i kombination med att 70%+ av US Q3or varit bättre än väntat har varit grundläggande för björnrallyt 3490-3910 dvs 12%.

Jag tror vi ska hämta lite andan ner mot 3700-3800. Typ i nästa vecka. Sen är det frågan om sista benet tar oss mot gap 4084 eller 3910 bjuder på motstånd igen.

Tekniskt bearish blir jag på riktigt om vi bryter ner under 3600.

Uppgången handlar om optimism. Om den optimismen skapas från FED som guidar för en framtida ”Pivot” i nästa vecka, eller en bra CPI siffra veckan efter (där bra betyder fortsatt hög men lägre än väntad, alternativt att sammansättningen är bra, dvs där det är laggande faktorer som hyror som gör att den är hög) är svårt att säga. Men båda har potential.

Jag tror som sagt på 2800/3000 senare nästa vår, men vi har goda chanser att gå in i en konsoliderande marknad 3600-”topp” innan dess. Nästa nedgång, när vi bryter 3600 handlar inte om inflation och räntor, utan negativa vinstrevideringar av Earnings 2023 och de borde inte komma förrän med Q4orna i slutet av januari, februari.

ECB höjde räntan med 75 punkter igår, från 0,75 till 1,50%. Men det var ett relativt duvigt budkap där man gick från att lova höjningar vid många möten framöver, till att säga att man är beredd att höja framöver så länge som inflationsutsikterna kräver det. Men det betyder också att man är beredd att sluta höja närsomhelst. Det är stor skillnad. De förstår nämligen att vi går mot sämre tider, och då är inte räntehöjningar längre relevanta. Problemet är som vanligt tajming. Där vet inte centralbankerna mer än vad vi vet.

Ingves sa också i ”30 minuter” att de tror att nästa höjning till 2,50% blir den sista. Andra centralbanker har också flirtat med en kommande ”Pivot”. Dvs ett läge där man sänker garden. Detta läge är intressant för marknaden eftersom man då inser att det inte kommer fler höjningar längre fram, att sura tider snarare leder till sänkningar med viss fördröjning. Detta i sin tur kommer ge marknaden anledning att köpa nedtrycktat bonds, vars ränta kommer falla. När långräntorna faller, så stimulerar det aktiemultiplarna. Hur börserna reagerar blir en funktion av detta och vinstestimaten. Så länge som ISM mfl harvar på kring 50 så är nog marknaden beredd att handla på nuvarande estimat. Även om alla inser att de här vinsterna aldrig på verklighet. Men det finns gott om indikatorer där ute som flaggat för dåliga tider ett bra tag. ISM New orders/Inventories, US10yrs – 2yrs yieldcurve, NAHB index. Vi vet vad som väntar. Men det betyder inte att marknaden kan studsa från 3490 till 4084 på sin resa mot 2800/3000.

Från USA om Core PCE in på 0,5% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,5. På årsbasis kom den in på 5,1 mot väntat 5,2 och fg 4,9. Fortsatt inflationstryck kring 5%. Den här siffran betyder inget för marknaden för att CPI som kom för två veckor sedan visade redan på vad det skulle bli. Vi vet att 1, vi har disinflation i Goods sektorn 2, att dagens inflation kommer från tjänstenäringen som till stor del drivs av löner som är en laggande faktor samt 3, samt hyror som är en ännu mer laggande faktor.

Michigan index kom in på 59,9 mot väntat 59,8 och fg 59,9… detta var Final, så vi visste redan vad det skulle bli med Preliminary. Consumer confidence är svag, och kommer bli allt svagare. Minskad köpkraft, dålig börs, fallande bostadspriser, och snart allt sämre konjunktur och arbetsmarknad bidrar tillsammans till detta.

ECI Employment Cost Index som kommer kvartalsvis med en månads fördröjning, kom precis. Dom ökade med 1,2% under Q3 jämfört med Q2 mot väntat 1,2 och fg 1,3. På årsbasis, dvs Q3 över fjolårets Q3 ligger de på 5% mot fg kvatals 5,1%. Lönerna är höga. Men inga tecken på spiral. Tvärtom! Det är bra för FED. Sen ur ett historiskt perspektiv är det högt. Historiskt ligger de på cirka 0,7% per kvartal. Dvs om lönerna lyfter 4 kvartal med 0,7 så landar löneökningen på cirka 2,5-3,0% på ett år. Detta i sin tur utmynnar i Core PCE på 1,5-2,0% och Core CPI på 2,0-2,5%. Men lönerna är ingen ledande faktor. När jobbskapandet går mot Noll, för att sedan slå över till negativ, i samband med recession, då faller även löneökningarna som en sten. Det är ingen som kommer förhandla upp sin lön över historiskt snitt samtidigt som kollegor och grannar får gå från jobbet.

Alltså FED följer ju arbetsmarknaden, löner och jobbskapande, supernoga. Så även inflation. Det måste dom, men ingen av de här är särskilt ledande datapunkter. Innan löner faller (eller snarare ökar långsammare, då löner alltså aldrig faller per definition), så faller jobbskapande, innan det faller så faller tillväxt. Inflation är också en laggande faktor. Vad som viker först är ex ISM Mfg New Orders, som redan börjat falla. Den jag nu väntar på är ISM Non-Mfg Biz Activity som ska vika ner sig. När den väl gör det så är det bara en tidsfråga innan jobbskapnadet i service näringen gör det, vilket sätter sig både på löner och inflation i den sektorn med fördröjning. (dock inte hyror så mycket). Detta kommer… men oklart när. Man skulle nästan kunna extrapolera vinstrevideringar till samma ISM siffra. Dvs vinstestimaten bygger på konjunkturutsikterna, och så länge som Service sektorn mår bra och skapar jobb etc, så kan inte ekonomin trilla in i lågkonja. Får vi ingen lågkonja, får vi inga negativa vinstreviceringar. Ni fattar!

Nästa vecka är superviktig, det smattrar till med PMIs från hela världen, jobbdata och sist men inte minst, FED möte.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till US10yrs är kraftigt överköpt

 1. Östergren skriver:

  Hej Jonas. Hörde förra veckan att långa US bonds avkastat negativt med 20% YTD vilket tydligen är något slags rekord. Som svensk får man lägga till USD/SEK +24% YTD så det har ju faktiskt gett en positiv avkastning innevarande år.
  Min fråga till dig är vilket obligationsmarknad du tror kommer utveckla sig bäst framöver från ett svenskt SEK-perspektiv, den svenska/europeiska eller amerikanska?

 2. Christer skriver:

  US 10yr är ju riktigt intressant, läste precis en tråd av @macroalf att det i realiteten är ”bond vigilantes” som kontrollerar bonds med längre löptider. Iden är att om FED blir för duvaktig medan inflationen fortfarande tickar på för hög nivå, så kommer lägre bonds handlas up på förväntningar att långsiktiga inflationen kommer bli högre, på ett sätt som FED inte kommer att kunna konrollera, vad tänker du om det ?

  • GaStan skriver:

   Han har rätt… Fed kontrollerar inte den delen av kurvan. Men om inflations och konjunktur utsikterna vänder ner, vilket jag tror, så kommer 10yrs falla pladask…

 3. Gustaf Karlsson skriver:

  Tråkigt att man inte kan köpa dessa obligationer via etf som privatinvesterare. Eller?

 4. BB skriver:

  Kanske dum fråga, men om 1-åringen ligger på 4%+ just nu, borde man inte tokköpa dessa obligationer givet att man tror på recession? Jag tänker att räntan är hög pga obligationspriset handlats ned, blir det recession kommer 4% varit bra och folk kommer köpa och priset på din obligation går upp? Din yield on cost kommer fortsatt vara 4% plus att man får värdestegring?

 5. Adam skriver:

  Hur ser din vy ut för när Sv bostadsmarknaden vänder upp igen? För mig att du svarat på detta förr även om jag inte kunde hitta det, men oavsett intressant att se om scenariot fortfarande spelar ut sig som du trott?

  Tack för bra blogg!

  • GaStan skriver:

   Ärligt talat har jag ingen prognos över bostadsmarknaden, dvs priserna ska ner X och bottna Y månad. MEN jag har ju rätt stark övertygelse kring vad som leder till vad.

   Vi är i ett läge idag där priserna faller pga att ytterst har vi hög inflation i USA och resten av världen, där USA i spetsen höjer räntorna, och alla andra tvingas efter.

   Mekanismerna där ute kommer tvinga in oss i recession nästa år, och inflation kommer försvinna som problem.

   I min värld så höjer FED sista gången i december. Sannolikt rör man inte räntan i februari. Sen beror det på hur snabbt konjunkturen förvärras. Oftast är jag lite snabb i min analys, men tanken är att mötena i mars och maj används för att förbereda marknaden för sänkningar. Första sänkning kommer under sommaren, juni alt juli. Till skillnad från höjningar där man höjer lite i taget flera gånger, så brukar sänkningar vara riktiga alexanderhugg.

   Svenska bostadspriser toppade ur när bostadsoblisen var låg, som i sin tur berodde på den svenska 5yrs statsobligationen. Typ januari 2022. Den 5åriga statsobligationen har en koppling till samma i USA. Den hade gått upp så smått i ett år, innan den började rycka tag i den svenska.

   Så de Amerikanska räntorna kommer i god tid guida för både när priserna har potential att bottna och senare stiga igen.

   Det är min poäng, ATT jag inte förbinder mig över bostadspriserna, utan vad som händer med inflation, centralbanksräntor och långräntor.

   That said,

   Jag tänker att priserna kommer fortsätta att falla med 15% till, ner till pre-covid nivåer ungefär. Kanske till nästa sommar.
   Därifrån planar dom ut och ligger lågt resten av året… och börjar sannolikt stiga igen 2024.

 6. Fredrik skriver:

  Tack för intressant läsning.

  Vad tror du om när vi kan se en lågpunkt för OMXS30 och ungefär vilka nivåer samt när den svenska bostadsmarknaden kan tänkas bottna?

  • GaStan skriver:

   Jag är kroniskt dålig på tajming men typ mars/april nästa år givet vi får en recession som sätter sig på vinstestimaten. Tänker att vi ska ner minst 20-25% från dagens nivåer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.