Avgörande vecka

Den här veckan är viktig. Inte minst för att se hur konjunkturen tar sig under Q4, vilket PMI och jobbdatan kommer att visa, vilket alltså driver vår syn på framtida inflation, räntor och vinstestimat. Men viktigast är naturligtvis FED mötet. De kommer att höja med 75 punkter från 3,0 till 3,75%. De kommer att säga att deras jobb är att bekämpa inflationen till varje pris, vilket innebär att de måste skjuta sönder tillväxt, stoppa efterfrågan, stoppa jobbskapande, stoppa konsumtion och investeringar… och på den vägen döda inflationen i (1) Supply ledet (inköpspriser, råvaror, fraktpriser etc) genom att rucka på balansen mellan utbud/efterfrågan, men också döda inflationen i (2) demand ledet (löner) genom att göra så att arbetslösheten ÖKAR, genom att det försvinner jobb, inte skapas, vilket alltså gör att lönerna slutar höjas.

FED är på väg att lyckas väldigt väl. Data över hus- och bostadsmarknaden, allt från priser till nybyggda hus osv, allt faller väldigt fort. Ibland brukar man säga att aktiviteten och prissättningen runt bostadsmarknaden, ÄR samma sak som Amerikansk ekonomi. Dvs går den dåligt går USA dåligt, och vice versa.

Allt detta vet vi! Sen länge!

Jänkarnas skulder (exkl statens skulder där USA har c140% av BNP jmf med Sverige 40%) ligger något lägre än våra. De låg över oss vid Lehman för 14 år sen, men har sedan dess inte ökat utlåning lika snabbt som vi, samtidigt som våra löner vuxit ungefär lika snabbt. Men man ska också komma ihåg att Jänkarna måste lägga större del själva på hälsovård, utbildning och omsorg, typ dagis, än vad vi gör. Då de här kostnaderna är inbakade i skatten som är dubbelt så hög här. Så det är det lite svårt att jämföra. Svenskarna har ju c5,000mdr i skulder, och c2,250mdr i bruttoinkomster, så aggregerat 2,2X skuldkvot. Men om man räknar in skulderna i bostadsrättsföreningar som vi snällt måste betala ränta på så landar vi säkert på 2,5X. Jag har inte sett någon färsk siffra från USA men om jag fick chansa så skulle jag säga 2,2X. Typ 7,000mdr dollar i bruttoinkomst, 16,000mdr i skulder hos hushållen. Men som sagt, jag är osäker. Sen har de i större utsträckning bundna lån, och ränteförändringar slår inte genom lika fort där som här.

Så det råder inga tvivel om vad FEDs mål är. Men på 3,75% sett till skuldkvoter, och dess genomslag i ekonomin, samt ledande indikatorer har de kommit ganska långt. Kom ihåg att en räntehöjning slår genom först 6 månader senare. Så vad ekonomin erfar idag, handlar om räntorna i maj. Då var styrräntan 0,75% och marknadsräntorna på 2,5%. För att förstå en ränta på 3,75% och marknadsräntor på 4%+. Då kan du inte titta på konjunktursituationen idag, utan förstå hur den mår i april/maj.

FED kommer sannolikt höja för mycket, för länge. Av det enkla skälet att prognoser är svåra att göra, och de kan inte riktigt chansa att avsluta i tid. De är dömda att göra ett policy misstag. Något de gör hela tiden. Sen i efterhand så har man ju facit över hur man borde gjort, och då är det många som är snabba på att kritisera. Men det är ungefär som att bli kritiserad i efterhand över hur en aktie utvecklat sig.

Men vad jag vet är att FED kommer inte höja med 75 punkter vid varje möte i December, Februari, Mars, Maj, Juni, Juli, September. Jag vet det eftersom 1, räntan idag är 3,75 efter onsdagens möte, och inte 0% och för att jag 2, givet hur skuldsatt USA är kommer hamna i recession nästa år, om vi inte redan är där, och då slutar till slut inflation vara ett problem. Vid något tillfälle kommer alltså FED att signalera att man kommer dra ner på höjningarna. Detta tillfälle kan vara redan på onsdag….

Det handlar om man tror sig höja med 75 i december, eller lite mindre, och hur man guidar nästa år. Jag kan tycka att det finns så gott om indikatorer där ute som surnat till och berättar för oss om sämre tider, att det hade varit konstigt om FED inte addresserer detta. Säg att vi är i djup lågkonja nästa sommar. Då kommer inflation inte vara ett problem. Tvärtom kommer man vilja stimulera ekonomin. För att få hjälp med räntorna DÅ så behöver man agera typ 6 månader innan. Typ idag. Självklart kan man inte toksänka idag, då det ger marknaden fel signaler. Men ni förstår resonemanget.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,2 mot väntat 50,0 och fg 50,1. Sämre. Non-Mfg kom in på 48,7 mot fg 50,5. Också sämre. Ingen lågkonja, men klart sämre än vanligt. Detta i kombination med lokala problem, och diktatorns Xi senaste utspel, så flyr marknaden kinesiska marknaden. Jag tror det bygger köplägen på sikt… Senare i veckan kommer Caixins PMI data…. tbc

Idag har vi Flash inflation från Europa, Chicago PMI. Senare i veckan ISM/PMIs, FED möte onsdag kväll och veckan avslutas med jobbdata från USA… tbc…

Så här ser jag marknaden,

Base case, vi går ner och samlar kraft SPX 3700-3800 för att ta oss vidare mot 4084ish. Ett riktigt björnrally, som handlar om att VIX vill ner mot 20, dollarn konsoliderar och räntor vänder ner, samtidigt som vinstestimaten inte ger vika.

3700-3800 håller inte, utan det faller ner mot 3600, vilket är ett svaghetstecken, som gör att det säkert studsar upp mot 3900 igen, men detta utgör toppen. Lite halvdassig marknad, som präglas av konsolidering. Inte base case men inte heller helt otänkbart. Vi rör oss mellan 3600-3900 fram till vinsterna börjar revideras ner.

Brott av 3600, vilket såklart även bjuder på studs, men knappast något märkvärdigt. Istället är siktet inställt på 3250-3350. Först vid denna nivå studsar det igen mot 3500-3600. Detta case är ganska osannolikt även om jag tänker mig detta nästa år.

Rent generellt har ju SPX levererat i denna björn. I nästa steg tänker jag mig att ex NDX ska gå dubbelt så bra, vilket alltså kräver en viss syn på räntor. Men också att marknaden vill plocka upp utbombade GROWTH aktier efter svaga rapporter.

Vi hörs

Chicago PMI kom in på 45,2 mot väntat 47,0 och fg 45,7… pekar mot en svag ISM imorgon

Flash core CPI från Europa, dålig över hela linjen. Inflationstrycket i Europa eldar på överallt….. men jag är inte superorolig egentligen. 1, Europa laggar USA med 6 månader 2, Europa kommer vara i deep recession om 6 månader, och då har vi ingen inflation (bortsett från Energi frågan som är väldigt speciell i Europa, och ser man på den isolerat så fungera den nästan som en räntehöjning, en rejäl sådan)

Fler svenska fack har varit ute och guidat för hur de vill att lönerna höjs nästa år. Industrifacken mfl pratar om 4,4%. De mer lokala facken har talat om 5%. Arbetsgivarorganisationerna kommer säkert att lobba för c3%…. och det skulle inte förvåna mig om det slutar mitt i mellan. Typ 4%. Klassisk medelvägsförhandling.

Några tankar om detta,

1, Nästa år när det verkligen ska förhandlas och bläckas på papper, så kommer vi vara i en svår konjunktur. Å ena sidan ger detta Arbetsgivarna en fördel att prata ner löneanspråk. Å andra sidan kommer Facken hävda att prisnivåerna är fortsatt höga (dvs även om inflationen faller till noll, så innebär det bara att man slutat höja priser, inte sänkt dom) och arbetstagarna behöver fortfarande kompensation för sin köpkraft.

2, Vinstnivåerna kommer falla rejält, och Fackens argument att vinsterna är höga biter inte på samma sätt. Kom ihåg att löner aldrig har nedsida, bara uppsida. Å andra sidan stavas nedsidan varsel av jobb. Vinster däremot, där finns en swingfaktor som heter förluster.

3, Arbetstagarna har fått se sin köpkraft tyna bort senaste två åren. Å andra sidan byggdes den upp i nära 20 år innan dess i reala termer när lönerna steg mer än priserna. Det blir lätt en matematisk diskussion. Att jaga priser däremot har aldrig varit en bra ide. Låt säga att vi får deflation under ett recessionsår. Sänks lönerna då? Nej just det. Men är det motiv till ALLTID låga löner oavsett inflation. Nej det är det inte heller. Lönerna bör över tid inte utvecklas mycket snabbare än inflationsmålet. Detta, om man har som ambition att arbeta för ett inflationsmål. Vilket jag anser att man bör göra.

4, Vilken löneökning man kommer överrens spelar egentligen inte så stor roll. Är det en stark konjunktur så höjer företagen priserna bara för att kompensera. Nästa år är sannolikt dålig konjunktur, och hamnar ett företag i en situation med sjunkande bruttovinster men ökande lönekostnader så kommer man avskeda folk för att hamna rätt. Blir löneanspråket lägre = färre kickade

5, men ur fackets synvinkel är det ett enkelt beslut. Får de genom lönekrav så a, får de cred för att ha varit duktiga b, lönenivåerna höjs, och även om många blir varslade så kommer man inte skylla på facket utan dålig konjunktur, c, samtidigt som nya högre lönenivåer etablerats som sedan ligger kvar i framtiden och gör därmed att köpkraften realt sett kommer bli bättre för arbetstagarna

6, men arbetstagarnas kortsiktiga vinst, är snarare en förlust, vid höga tal, då fler kommer bli arbetslösa OCH eftersom det sannolikt också leder till högre priser, så innebär det högre inflation och högre räntor allt annat lika. Eftersom svenskarnas skulder är dubbelt så höga som inkomsterna, så kommer räntekostnaderna ganska snabbt slicka i sig lönehöjningen. Så glädjen kommer rätt snabbt förbytas till snopenhet.

7,

Men jag förstår Facken… det är deras jobb. De är partiska. De ser till avkastning på arbete. Arbetsgivarna ser till vinsterna, dvs avkastning på investerat kapital. Det är en pedagogisk kullerbytta för båda. Facken kommer aldrig lyckas med att erbjuda säg 3%.

8,

Personligen anser jag att löner ska se till inföationsmålet. Om det skapas övervinster i företagen ska de beskattas. Inte på Resultatnivå. Vinster som återinvesteras i verksamhet är bra för innovation, produktivitet, nya jobb etc. Det är vinster som delas ut som bör beskattas tuffare. Sen kan man istället använda dom pengarna och sänka inkomstskatterna med. Särskilt för dom med lägst löner. Då får dom mer i lönekuvertet. Att höja lönerna leder bara till höjda priser och/eller varsel vilket inte är till glädje för nån i slutändan. Arbetslöshet vill inte nån ha. Inte heller Stigande priser och räntor…

Rent teoretiskt borde lönerna spikas fat vid 3% om vi, säg sett över rullande 10 års perioder, vill ha en Demand driven inflation på 2%. Vinsten arbetstagarna då gör är inte primärt genom stigande reallöner, även om de spelar in, utan strukturellt låga räntekostnader. Denna diskussion är dock svår att föra i praktiken.

Istället borde det finnas fler vinstdelningsprogram i företag, där personalen får en del av vinsten, givet att det blir någon. Då sätter man dom i samma säte som kapitalet, och vissa år blir det en slant, andra inte. Det är en fördel jämfört med lön, eftersom den inte kan sänkas, utan bara leder till uppsägning. Problemet med den här lösningen, är att det inte är en lösning. Ägarna av kapitalet vill ju ha så mycket som möjligt själva. De vet ju att arbetstagarna är tvingade till jobbet om de ska få lön, och vill de behålla jobbet eller avancera så måste de göra hyggligt bra ifrån sig. Så kapitalägarna är giriga. Precis som arbetstagarna, de vill ju ha så hög lön som möjligt. Alla vill gynna sig själva så mycket som möjligt. Alla vill vinna. Det intressanta är vilken modell som är optimal för samhället och ekonomin på lång sikt. Jag är ingen expert, men låga nominella löner vilket håller tillbaka inflation, likt dom vi såg 2000-2020 där reallöneökningen ligger på c1% om året är väldigt bra att för ett belånat samhälle. Jag skulle säga även för ett hyfsat obelånat. Se på länder i uvecklingsländer med hög löneinflation, där har vi också hög inflation, räntor, volatil tillväxt, volatila valutor, inte så robusta kapitalmarknader etc…. Allt är inte lönebildningens fel. Den hänger ihop med allt annat som inte fungerar.

MEN, det är mycket smartare med låga nominella löneökningar, som håller nere inflation och räntor, men som ändå är realt positiva. Och sen belöna genom vinstdelningsprogam, incitamentsprogram, bonusar etc… som man kan dra ner till noll om det går dåligt (som i år när företagen tjänar pengar så borde de dela med sig, för att nästa år om vinsterna försvinner, kunna dra ner det till noll, istället för tvingande höga lönekuvert som bara leder till fler uppsägningar), och sist men inte minst en skattestruktur som ger låginkomsttagare mer under perioder med lite högre inflation, samt förslaget för någon vecka sen där man väljer att ge alla LIKA MYCKET i pengar, så att de som har det sämst får mest i %, och därmed fåt det lättare att hantera de höga kostnaderna.

————–

Tisdag

Imorse kom data från Kina, Caixin Mfg PMI kom in på 49,2 mot väntat 49,0 och fg 48,1. Bättre än väntat och i linje med NBS siffran. Kina harvar på med lägre tillväxt än vanligt, men inget fritt fall ännu!

US Final Mfg PMI kom in på 50,4 mot flash 49,9 och fg 52,0.. bättre än flash, sämre än sist, men nivån fortsatt god. För vidare analys, läs nedan för ISM

US ISM Mfg kom in på 50,2 mot väntat 50,0 och fg 50,9. Bättre än väntat och marginellt sämre än sist… men inget fritt fall. MOTSTÅNDSKRAFT är allt jag kommer att tänka på!

ISM Mfg Prices kom in på 46,6 mot fg 51,7…. inflationen i tillverkningssektorn är död. Hade FED bara tittat på den här så hade det varit nöjda. Mycket nöjda. Men det handlar inte om svag efterfrågan primärt, och tillverkarnas oförmåga att höja priser. Det handlar om att kostnader för inköp, råvaror, frakter etc har kommit ner, så den supplydrivna inflationen tvingar dom inte längre att skicka vidare det till slutkund. Detta är positivt, och något vi har förstått ett tag. Denna kraft är mycket stark idag. Så till viss del är väl FED nöjd med detta…. men det räcker inte.

ISM Employment kom in på 50,0 mot fg 48,7… bättre och pekar inte på att de anställer som under 2021, men de har inte börjat varsla heller. Efterfrågan är för god. Detta stör antagligen FED något, som måste brotta ner jobbskapandet till noll.

ISM New Orders kom in på 49,2 och fg 47,1. Bättre. I absoluta tal väldigt mycket biz as ususal. Den skvallar inte om att ISM Mfg står 35 om några månader, och recessionen har fått fäste i ekonomin. Det är anmärkningsvärt hur Motståndskraftig den här är…. här har jag haft fel, då jag trodde för ett halvårsedan att den skulle pysa ihop fullständigt. Det kommer… men så här långt händer det lite. Motståndskraften finns där, och det är märkligt med tanke på hur räntor, negativa real löner, samt icke stimulativ finanspolitik, borde sätta tonen.

Dagens data innebär visserligen att marknaden kan lita på vinstestimaten ett tag till… men värre är det att efterfrågan är god, och så länge som den är god, kan vi räkna med positivt jobbskapandet och svårigheter att få bort inflationen. Företagen har inga problem att höja priserna i en ekonomi som mår bra. Därför är marknaden rädd att FED tvingas hålla på längre och höja räntan högre än vad som är bra för börserna.

US10yrs som äntligen hade kommit ner under 4%, studsade snabbt tillbaka över 4% igen… och dollarn som var på väg mot par mot euron, stärktes på nytt. Uppgången i SPX kom av sig och föll tillbaka.

Nu ska man komma ihåg:

1, det är inte tillverkningssektorn det egentligen handlar om. Det är tjänstesektorn. Hade vi bara haft en tillverkningssektor, så är 3,75% styrränta förmodligen nog.

2, VIX tycks inte bry sig utan fortsätter ner. Det verkar som om marknaden inte tycker dagens data ger stor anledning att betala dyrt för skydd.

3, SPX har gått starkt på sistone, och det krävs inte mycket för att ge tillbaka lite. Det är till och med hälsosamt om vi kan ner och vända vid 3700-3800 om vi vill sätta nya toppar… detta ger anledning

4, OCH, när allt sätts på sin spets, så räknas bara EN sak. Vad FED säger om framtiden imorgon! Vi kan försöka analysera datan hur mycket vi vill… FED bestämmer.

Imorgon kväll höjer FED med 75 punkter… men vad de säger om framtiden betyder allt. JA, självklart säger dom att de kommer höja till inflationen är död och begraven… men de kan också säga att de kommit en bra bit på vägen… att det mesta ligger bakom oss. Det skulle marknaden gilla! Marknaden tror idag att man höjer med 50 i december till 4,25 och sen ytterligare 25 i februari. Marknaden behöver få bekräftat att det är allt för denna gången…. så att man kan börja diskontera framtiden där FED inte höjer längre.

Låt mig ta ett exempel. I mars i år höjde FED räntan för första gången till 0,25%. Den Amerikanska 2-åringen som tar större höjd för FEDs styrränta än ex 10-åringen som tar hänsyn till en massa andra grejor, hade då gått från typ 0 till 1,5% sedan oktober 2021. Dvs den började dra ett halvår innan. Vad som hände där på senhösten 2021, för er som glömt, är att FED började tala om inflation som något som vara temporärt och transitory, utan mer strukturellt och långvarigt, och som behövde bekämpas. Samma Pivot är att vänta framöver, dvs där FED ger först signalen om att vi är på väg att sluta höja, för att sen sänka, och vi kan kallt räkna med att 2-åringen kommer vända ner ett halvår innan. Så…. om vi har en svår recession nästa sommar, där FED börjar sänka räntan, så ska alltså 2-åringen toppa ur och vända ner senast vid årsskiftet. Men det krävs en signal, och den kan komma imorgon, eller vid december mötet.

Det finns nämligen en massa bra saker. Dagens styrränta sett till skuldsättning kommer sätta press framöver, Vi har ingen lönespiral, råvarupriser etc är NER, Bostadsmarknaden har äntligen vänt ner från att ha varit orubblig, jobbskapandet är solitt men trenden är nedåt, Räntemarknaden flaggar tydligt för sämre tider etc etc… Ekonomin mår bra, men det saknas inte tydliga tecken på att den kommer må sämre om 6-12 månader.

Jag utesluter inte att SPX 3910 är toppen… men base case är fortsatt att vi ska sätta en ny topp. Håller inte 3700-3800 så är risken stor att det var toppen. Hursomhelst, är detta ett björnrally, inget annat. Men det vet ni! Om man ska summera FED mötet kan man förenklat säga, stänger US10yrs under 4% så är sannolikheten hög för högre toppar. Annars inte! (men även jobbdatan och nästa veckas CPI kommer också spela roll (även om de laggar, men det är relativt förväntningar som räknas, för GLÖM inte att det är INTE FED som bestämmer, även om man gärna vill tro det, utan DATAN. Apropå datan gillar jag ju även ISM Non-Mfg även om marknaden inte fäster lika stor vikt vid denna). Anledningen till att jag inte säger ”va nöjd, sälj” är att kommer FED in relativt dovish, får vi en svag jobb eller inflationssiffra, så börjar räntorna trenda ner, och då kan SPX gå 6% till rätt enkelt, och i den miljön kan NDX gå 12%, och väljer man rätt utbombad tillväxt aktie så kan den gå 20%+. I en björnmarknad är det ju aldrig All-in som gäller, men den möjligheten lockar helt klart. Även om jag såklart fattar att risken att det inte blir så är hög. Men har man puttat in 25% av sitt kapital och ligger 75% cash/tryggt så kan det ju vara värt risken.

Det är alltid lätt med facit i hand, men säg att man tog 50% av sitt kapital på 3500 botten. Då har man gjort 10%. Kapitalet är värt 105. Säg att man nu sålt av 80 av dom, och ligger kvar med 25, som man gör 20% på. Då tjänar man en femma till och har totalt 110. Dvs man har tjänat 10% totalt på björnrallyt till begränsad risk under en relativt kort period. Som sagt, detta är en efterhandskonstruktion, och bara ett siffer exempel. Men ni fattar hur jag menar. I verkligheten kanske man köpte Facebook (Meta) den 13e oktober på market low på 130usd, och den handlas nu på 95usd. Det finns många led som måste bli rätt i vanlig ordning.

Det här med tillväxtbolag är knepig materia. Många som kommit in sämre än väntat faller som stenar. Handlas bolag på höga multiplar och så visar det sig att vinsttillväxten uteblir så blir ju fallhöjden stor. Jag tror så här… exempel: säg att vi går in i recession nästa år och privatkonsumtionen i USA faller med säg 20%. Då är det inte så att Amazon & Co levererar 20%+ försäljning med dito vinster. Teknikskiften brukar snabbas på i recessioner, och de kanske tappar 10% istället, samtidigt som deras traditionella peers faller som korthus. De tar alltså marknadsandel. Oftast mer än i högkonja. Men det betyder ändå att vinsttillväxten faller, och med den surnar aktien vars multipel ställer krav på hög vinsttillväxt. Men sen när ekonomin kommer tillbaka år 2/3/4 så har de redan norpat åt sig en hög marknadsandel som kommer finnas kvar, vilket gör att de tar en ännu större andel av försäljningen, och försäljningstillväxten slår alla förväntningar. Eftersom vinsterna beror på försäljningen med viss hävstång (operational leverage) så drar vinsterna ännu mer. Detta i ett läge där multipeln tagit stryk. Då vill multipeln tillbaka till fornstora dagar, samtidigt som den kommer multipliceras med en ännu högre vinst. Den resan vill man vara med på. Vad jag säger är att även fina tillväxtbolag har nedsida som heter duga när recessionen kommer smygande. Det har vi sett tidiga exempel på senaste tiden…. men kommer man in i rätt bolag, till rätt pris, så kommer man vara en vinnare down the road. Men det kräver att man har cash att köpa för och detta är såklart lättare sagt än gjort, men ni förstår exemplet. Jag tror att man nästa vår kan göra ”cherry picking” i många intressanta bolag, skapa en portfölj, som sen några år senare gått dubbelt så bra som marknaden.

Imorgon har vi även Tysk och Europeisk Mfg PMI…

EU Final Mfg PMI kom in på 46.4 mot flash 46,6 och fg 48,4. Dito Tysk kom in på 45.1 mot flash 45,7 och fg 47,8. Vad ska man säga…. Europa rör sig sakta mot recession. Är det någon som är förvånad.

Snart har vi FED på scenen. Jag är kluven. VIX har pressats ner och aptiten på skydd och tail risk events är låg, och SPX har inte gett vika trots stora bolags kvartals besvikelser. Varför denna latenta optimism? Är det verkligen någon som tror att FED kommer vara nåt annat än hökig? Eller är marknaden naiv över en Pivot? Varför i så fall, FED har ju knappast flirtat med marknaden i den riktningen. Eller börjar marknaden bli trött på ”FED, Inflation, Ränte”-faktorn, och att det så smått börjar bli yesterdays news. Eller har marknaden handlats upp för att den sen ska kunna bli nedslagen, och alla skiträdda, men att det egentligen bara är ett nytt köpläge. Allt för att göra björnrallyn svåra att handla och tjäna pengar på??? Jag vet inte riktigt faktiskt! Ibland tänker jag att FED kanske inte är så viktigt egentligen, utan det är mer datan som kommer in som är det…. då den styr FED, och då blir det egentligen marknadens förväntningar på datan som är nyckeln här….

—————–

FED höjde med 75 punkter som väntat till 3,75%. FEDs statement togs först emot duvigt varpå börserna rallade, för att sen göra en hökig presskonferens där börserna föll tillbaka.

FED gav ett hökigt budskap där de är fortsatt besvärade av inflation, vilket implicit innebär att de är besvärade över tillväxt och jobbskapande. De gav inga duviga signaler om att dra ner på takten, utan tvärtom gav de snarare signaler om att åtstramningarna kan fortsätta länge, längre än man tidigare trott. MEN, och detta tycker jag är intressant, de stänger inte heller dörren för det motsatta. Detta betyder egentligen bara en grej. De har ingen aning om hur konjunktur och inflation kommer att utvecklas framöver. Det enda de säger är att fortsätter tillväxt, jobbskapande och inflation att vara som det är NU, så kommer man fortsätta att strama åt. Men skulle det vända ner, så kommer man anpassa sig efter detta.

Vad man säger är att man

1, är databeroende

2, man vet inte hur framtiden kommer att utvecklas.

Detta är intressant, för även om börserna vände ner, så anser jag att reaktionen var ganska måttlig givet hur hökiga de var. Hade detta möte ägt rum tidigare i år, då hade reaktionen blivit mycket större. I synnerhet VIX, US10yrs och dollar tycker jag reagerade med stor måttlighet.

Vad handlar detta om? Jo jag tycker nästan marknaden gav fingret åt FED, dvs tidigare har marknaden alltid vägt FEDs ord på en guldvåg och reagerat därefter, men nu var det mer ”Vi fattar att ni är hökiga, datan hittills kan inte få er att göra annat, men ni har NOLL prognosförmåga, och kommer följaktligen dansa efter hur kommande data trillar. Således är det smartare om vi, dvs marknaden, snarare börja titta på datan istället för er, och kanske ännu mer bettar på hur datan kan tänkas komma in framöver. Istället för att lyssna på er.

Eftersom marknaden har sett andra signaler där ute ett tag, och vet av erfarenhet att räntehöjningar slår genom med cirka 6 månaders fördröjning, så bettar man på att momentum i ekonomin framöver kommer att avta, för att till slut rulla över i recession.

Med data pratar vi främst jobbskapande, lönebildning och CPI/PCE. På fredag har vi jobbdata, och den förväntas bli okej sett till ADP, JOLT, Challenger, ISM Employment etc…. I nästa vecka har vi CPI.

På många sätt är datan nu viktigare än FED.

Marknaden väntar sig nu att man höjer med 50 i december, 50/25 i februari, 25 i mars och 0/25 i maj. Detta skulle ge en styrränta på 4,75-5,25 mot idag 3,75.

Jag tillhör dom som tror att räntehöjningarna börjar med råge slå genom nu, så jag tror snarare på 50 i december, 0/25 i februari samt 0 i mars/maj. Men det bygger också på att datan börjar hacka. 4,25-4,50% vilket innebär att räntorna inte ska klättra så mycket högre om datan börjar bli sämre. Snarare tvärtom, dvs om datan nu börjar rulla in sämre så kan räntorna börja sjunka.

Det är också därför som börsreaktionen, men även VIX etc har varit rätt måttlig. Det finns köpare i marknaden som tycker FEDs hökighet är lite yesterdays news. Att börsen är köpvärd så länge som vinstestimaten inte störtdyker vilket de inte lär göra denna sidan årsskiftet.

Allt detta öppnar upp för att björnrallyt faktiskt kan hålla i sig.

Som jag sagt tidigare, Håller 3700ish om rådet, så kan vi ganska snart utmana 3910 igen och sätta en ny topp. Känns lite omöjligt, men kanske just därför.

Håller inte 3700 så ska vi ner till 3600 som lär hålla, och studs upp mot 3910 igen fullt möjlig.

Håller inte 3600, då har resan mot 3250-3350 startat…

Rent tekniskt ser jag nya toppar, men jag inser att det är datan, och hur VIX/us10yrs/dollarn reagerar på den som bestämmer riktningen!

Men som sagt, börsen är databeroende…. för att FED är databeroende! Sen vet vi att FED alltid höjer/sänker för mycket och för sent. Men det är en inneboende problematik hos alla centralbanker.

Från Kina kom Caixin Service PMI in på 48,4 mot fg 49,3. Inte starkt, men ingen ko på isen faktiskt!

Från USA kom US Service PMI in på 47,8 mot flash 46,6 och fg 49,3… bättre än flash men sämre än sist. Den här har varit väldigt volatil på sistone och inte mycket att lita på när det kommer till storebror ISM, som ligger upp mot 56,7. Den här diffen stör mig!!!!!

Senare i em har vi ISM Non-Mfg. Min favo siffra nu för tiden. Det är i tjänstesektorn jobben, tillväxt och inflation skapas. Det är den vi måste förstå om vi ska förstå hur FED agerar framöver.

ISM Non-Mfg kom in på 54,4 mot väntat 55,5 och fg 56,7… sämre men en fortsatt stark siffra!!!

ISM Biz Activity kom in på 55,7 mot fg 59,1… en ganska rejält sättning, det är bra. Men nivån är fortsatt stark. Man ska aldrig extrapolera… men tappar den 5 punkter i månaden så är vi på 35 i mars… dvs äkta lågkonja i Q2. Dvs inga räntehöjningar i mars och maj. Så räntehöjningarna är då bara december och februari. Inte riktigt det FED penslade för igår…. men något marknaden fått vittring för. Det skulle också betyda att vinstnedrevideringarna kan bli måttliga i Q4 (kommer i jan/feb) och Q1 (kommer i april/maj) men blir mördande i Q2 (juli/aug)… och just därför har börsen bottnat innan på våren/försommaren. Well, ni fattar osäkerheten i detta… men det är resonemanget. Börsen diskar framtiden… glöm inte det!

ISM Prices kom in på 70,7 mot fg 68,7…. Dålig och pissdålig nivå. I Goods sektorn har disinflation kraftfull nu för tiden… på tjänstesidan har inget hänt. De känner fortsatt av stark efterfrågan och har då råg i ryggen att höja priserna. Detta är ett stort problem för FED. Just denna siffra försvarar FEDs hökighet igår. Not good! Vi vill att denna likt ISM Mfg Prices faller ner mot 50… vi kommer dit, men ingen vet när. Störigt!

ISM Employment kom in på 49,1 mot fg 53,0… ingen stark siffra men inte ko på isen. Jobbsiffran imorgon kan nog bli rätt inline…

Jobbdata imorgon…. vi hörs!

—————–

Fredag,

NFP Jobb rapporten visade på att det skapades 261k nya jobb i USA mot väntat 200k och fg 315k (uppreviderat från 266k). En väldigt stark rapport, IGEN. 261k jobb är drygt 3,1m jobb på årsbasis som är en sysselsättningsökning med drygt 2%, vilket alltså fordrar en ekonomi som växer med ca 3% i årstakt. USA mår fortsatt bra med andra ord, vilket gör att företagen inte har några större problem att höja priserna. Detta stör såklart FED, som gärna vill ha ner jobbskapandet mot 0, eller helst negativt. Dvs skapa stigande arbetslöshet. Först då vet de säkert att inflationen strukturellt kommer ner.

MEN, man ska också komma ihåg att jobbskapandet i oktober till stora delar är en funktion av hur ekonomin mådde under den månaden, och faktiskt månaderna innan, vilket alltså gav företagen modet att anställa. Hur ekonomin mådde över sommaren och hösten var en funktion av räntan ett halvår innan, dvs långt innan räntehöjningarna var ett faktum. Så man ska inte vara för snabb att säga, styrräntan är för låg idag med tanke på den starka jobbsiffran. Nej, dagens styrränta kommer vara avgörande för hur jobbskapandet ser ut till våren.

Lönerna kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3. På årsbasis kom siffran in på 4,7% mot väntat 4,7 och fg 5,0. Lönerna taktar lite högt kan man säga, men de är fortsatt realt negativa sett till inflationen. Det är inte så konstigt att de inte vill komma ner när 1, ekonomin mår bra 2, det skapas jobb och 3, arbetsmarknaden är tajt. Men även här går det att härleda samma resonemang som ovan. Dvs om vi till våren har en arbetsmarknad där arbetslösheten stiger och tillväxten är negativ, så kommer också lönerna ner mot 0,2% i snitt i månadstakt. Där de legat i snitt mellan 2009-2020.

Återigen är det ganska fascinerande hur SPX terminerna ser hyfsat starka ut, VIX inte drar, Dollarn är hyfsat svag. TROTS en så stark jobb rapport. Visst det kan vända på en sekund, men man får nästan känslan av att de som är skeptiska till marknaden sedan länge är ute. Blankarna vågar inte vara för aggressiva, och det finns långa pengar som är beredda att börja köpa igen för de tycker allt vårt snack om FED etc är såååå yesterdays news och tok diskat av marknaden.

Sen ska vi vara ärliga att säga att tittar man på ISM mfg/non-mfg Employment faktorn, JOLT, Challenger, ADP etc så fanns det inget som pekat på en svag NFP rapport… tvärtom!

Jag undrar inte om marknaden gläds över att FED sannolikt bara kommer att höja med 50 punkter i december, och att marknaden egentligen inte brys sig när FED säger att de kommer att höja både längre i tid och högre in i nästa år, då marknaden tror att FED helt enkelt kommer få fel. Dvs att sura tider kommer tvinga FED att ändra sig.

Så länge som 3700 nivån håller tror jag vi kan nå nya toppar, typ 4084.

MEN, bryts 3700 väntar 3600, som kommer att hålla varpå nästa studs tar oss till 3800-3900, sen blir det konsolidering 3600-3800/3900. Jag är inte så orolig denna sida året. Nästa stora nedgång kommer nästa år, och drivs av negativa vinstrevideringar, och de kommer tidigast i slutet på januari. Då bryts 3600 med första target 3250-3350.

I nästa vecka kommer US CPI

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Avgörande vecka

 1. Welsh Corgi skriver:

  Tack för spännande post och må derivatus stå oss bi. Mina två cent, de måste väl göra policy misstag/overshooting annars är smärtan fram till nu bortkastad. Att stanna för tidigt innebär risk varför de höjer tills det brunnit ut?

  Ergo, de måste fortsätta höja på onsdag och någon måste gå under innan det är över . Lex Maths O Sundqvist, Leman mm, eller?

 2. vstgte skriver:

  Varför inte höja skatterna för att lugna ner konjunkturen och minska upplåningsbehovet. Det gjorde salig Sträng på sin tid. Det verkar också snabbare än räntehöjningar som främst drabbar nybyggnation då husägarna har långa lån.
  De flesta tror att snart gränsen är nådd för höjningar. Skulderna är fyra gånger så höga som under Paul Volckers dagar som Fed-chef så istället för 20% så torde taket ligga kring 5%.

  • GaStan skriver:

   Skattehöjningar har inte varit Amerikanarnas parad gren historiskt.

   Alltså jag tror redan att nuvarande nivå på 3,75% kommer svida rejält i skinnet under nästa år…

   Men man kan inte vara säker… FED brukar inte vara särskilt bra på att tajma marknaden

 3. CF skriver:

  Hej, Tusen tack för dina tankar. Samtidigt som jag tycker mig skönja en positiv ton ifall FED gör en pivot här nån gång innan årsskiftet förstår jag inte. Kommer vi att kunna köpa fina bolag billigare under 2023 en ”botten” 29 september 2022? Eller har man redan missat botten och kommer glatt få jaga som dom flesta fick göra under 2020? Om marknaden är framåtblickande och fed är nära en pivot borde det rent teoretiskt kunna varit botten vi såg?

  • GaStan skriver:

   Du har en poäng…

   När FED höjde i våras från 0 till 0,25 så låg 2-åringen på 1,5%. Den tog höjd för fortsatta höjningar. Idag ligger 2-åringen på 4,5% när FED ligger på 3,75%. Alla vet dessutom att FED kommer vara hökig ikväll, och ändå har börserna gått hyfsat och VIX tryckts ner. Det verkar finnas en ”jaja, vi vet att FED är hökig, det är old news, men snart har vi recession och de är i princip klara. Berätta nåt nytt!!!”

   Så visst finns det en framåtblickande del i detta. Vi vet också historiskt att riskfaktorer ”alla” tittar på, också fortsätter många att följa och prata om långt efter de slutar vara relevanta, dvs den dagen vi i efterhand kan konstatera att ”där slutade marknaden bry sig om FED, inflation och räntor” är inte den dagen marknaden slutade bry sig utan det kommer i efterhand. På samma sätt förstår man inte nya risk faktorer en bit in de pågått.

   Anledningen till att jag inte tror vi sett botten ännu, handlar om min syn på vinster och värdering nästa år.

   • Östergren skriver:

    Det spekuleras att dagens inflationssiffra från Turkiet 85% ska vara nån sorts peak i landet. Skulle man översätta det till US och Swe kan det vara så att även vi har peak inflation men CB som måste höja minst lika mycket som prognostiserat då inflationen inte sjunker i önskvärd takt.

    Kina är underskattat i diskussionen gällande börsvärderingar i väst.
    Det kan vara så att Apples produktion iPhone kommer att minska med 30% pga av nedstängning Foxconn (Covid Zero-strategin).
    Min poäng här är att Kina måste komma igång för att vi ska får se en varaktig uppgång på börserna i väst för gör de inte det är risken uppenbar att nedrevideringar av vinster och värderingar blir för tung att bära i US och Europa.

   • GaStan skriver:

    jag skulle inte översätta Turkiet till vare sig Europa eller USA. Handlar där om valuta och underskott i bytesbalansen. Samt totalt tappat förtroende för penningpolitiken.

   • Östergren skriver:

    Vi får se hur det spelar ut sig framöver.
    Iaf jag hoppas och tror på peak inflation vare sig det är öst eller väst.
    Vore ju riktigt vrickat om Turkiet ökar inflation från 85% och Sverige ökar från 10%

 4. Mikael skriver:

  *ECB’S LAGARDE: RECESSION WOULDN’T BE ENOUGH TO TAME INFLATION

  Ska räntas höjas i en recession !?

  • GaStan skriver:

   Inflation kan vara demand driven (genom löner) eller supply driven (genom kostnadssidan) och inga av dom överlever recession…

   Det hon är inne på är av ren teknisk karaktär när det gäller Rysslands inverkan på mat- och energipriser, där inte fria marknadsmekanismer bestämmer utbud och efterfrågan, vilket gör att inflationen ev kan vara hög.

   Men jag köper inte det… utan det kommer i sig fungera som en räntehöjning, dvs kyla av ekonomin ytterligare och döda efterfrågan, som till slut alltid har större bäring på pris än utbud.

   Men man behöver inte överanalysera det, utan kan krasst konstatera att Centralbanker trodde för 2 år sedan att inflation i princip inte kunde lyfta till nivåer vi ser idag, men det gjorde den. Idag säger dom att den inte kan gå ner till låga nivåer igen…. och sannolikt har de fel igen. De brukar ha fel

 5. Grzegorz skriver:

  Hej. Hur ser Du på OMX30 de närmaste 3 månader?

 6. Michael skriver:

  Tack Jonas för en grym blogg, jag är inne flera gånger i veckan för att spana updates.

  Hur tänker du kring earnings 2023? GS har reviderat ner sina S&P EPS estimat för 2023 till 224USD dvs unchanged vs 2022. Om det blir recession ser de 200USD vs marknaden fn på 233USD. Dvs det rimmar med din nivå på en botten på 3200 givet en P/E på 16 som. Men är det verkligen där man bottnar i en recession? Givet att FED trycker lower for longerish, de verkar ju vara beredda att köra på tills vi kan se en recession och då är risken stor att den blir betydligt mer en en grund earnings recession? Och skall marknaden bottna på 16? Kan det inte givet historik vara mer relevant att se botten på 12-14 givet de styrräntor & equity risk premia vi har nu? Leker man med lite enkla siffror att vinster dyker 20% 2023 vs 2022 ger det en EPS på 185 och säg att marknaden ytterligare tar ner sig multippelvärdering så landar till P/E 14 så landar vi på 2600? Är jag helt fel ute som ser stora risker på nedsidan? Eller ligger FEDs pivot högre upp? Du är så strukturerad så det vore fantastiskt att få en känsla för hur du tänker kring 1H2023 scenarios?

  • GaStan skriver:

   Jag tror på 160-180 dollar nästa år, dvs då vi är i klar recession. Dock tror jag på fallande inflation och räntor också.

   Får GS rätt så har vi inte hamnat i recession, vilket implicit innebär att rådande styrränta inte är tillräcklig, varpå vi borde se ännu högre räntor.

   Jag tror på 2800/3000 som botten nästa år.

   Då kommer marknaden vara köpvärd baserat på 2024 års vinster och det faktum att räntorna kommit ner.

   Botten under 1H23 och sen återhämtning under resten av året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.